Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Τα 65 χρόνια ιστορίας γιορτάστηκαν με νταμπλ και άνοδο στη Γ' Εθνική

Ο ιστορικός Σκουφάς Κομποτίου πανηγύρισε την πρώτη άνοδο στη Γ' Εθνική

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ)

Πρωταθλητής στην Ε.Π.Σ. Άρτας ανακηρύχτηκε φέτος ο Σκουφάς Κομποτίου και ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Γ’ Εθνική κατηγορία.
Η ισοπαλία 1-1 με τον Α. Ο. Φλωριάδας στο τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ ήταν αρκετή για να του δώσει την πρωτιά και το εισιτήριο ανόδου στην τρίτη κατηγορία. Σφραγίστηκε έτσι μια πετυχημένη χρονιά, αφού ο Σκουφάς εκτός από το πρωτάθλημα κατέκτησε και το κύπελλο της ΕΠΣΑ, φτάνοντας μέχρι τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Ιδανικότερος συνδυασμός επιτυχιών δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Και μάλιστα σε μια χρονιά που γιορτάζει τα 65 χρόνια από την ίδρυσή του! Δικαίως στο Κομπότι καμαρώνουν για την ομάδα τους, κάνοντας όνειρα για καλή πορεία και τη νέα σεζόν, παρ’ ότι οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες. 

Όλα αυτά θα τους απασχολήσουν στη συνέχεια, όταν ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν. «Τώρα πανηγυρίζουμε για την επιτυχία μας, δεν μας απασχόλησε η επόμενη ημέρα», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Σπύρος Κολιούλης, προσθέτοντας: «Έχουμε καιρό μπροστά μας για να κάνουμε τον σχεδιασμό. Θα κάνουμε γενική συνέλευση για να ενημερώσουμε τα μέλη μας, να δούμε ποιοι θα είναι στη διοίκηση και θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις με τον προπονητή και τους παίκτες. Πάντα στις προτιμήσεις ο προπονητής που κλείνει με επιτυχία τη χρονιά έχει τον πρώτο λόγο για ανανέωση της συνεργασίας, όπως και οι παίκτες που ανέβασαν την ομάδα. Αυτά είναι θέματα που θα τα δούμε προσεχώς. Δεν πετάμε στα σύννεφα, είμαστε προσγειωμένοι και με την ίδια φιλοσοφία θα συνεχίσουμε το έργο μας».

Ο Σκουφάς έκανε καταπληκτική πορεία στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Άρτας και δικαίως κατέκτησε το νταμπλ που του δίνει το δικαίωμα του χρόνου να παίξει σε μια άλλη κατηγορία. Τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, πρώτος στην ειδική βαθμολογία των πλέι οφ με αντιπάλους τις ομάδες Α. Ο. Φλωριάδας, Α. Ε. Μενιδίου, Δόξα Άρτας, είχε την καλύτερη επίθεση, την καλύτερη άμυνα και τον πρώτο σκόρερ που είναι ο Τσαρακλημάνης. Δεν υπάρχει και κάτι άλλο που να μην  πέτυχε. Πρόκειται για ιστορική ομάδα  με 7 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα στην ΕΠΣΑ και 5 συμμετοχές στο παλιό πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής. Ιδρύθηκε το 1952, παίρνοντας το όνομα του Νικολάου Σκουφά, ιδρυτικού μέλους της Φιλικής Εταιρείας, μαζί με τους Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Ο Σκουφάς είχε καταγωγή από το Κομπότι Άρτας. 

Σήμερα το Κομπότι είναι μια κωμόπολη 2.500 περίπου κατοίκων στις ανατολικές παρυφές της Άρτας. Μια περιοχή που ανέδειξε πολλούς αξιόλογους ανθρώπους και είναι ταυτισμένη με την έπος του ’21. Εκεί έδρασε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης που τον Ιούνιο και Ιούλιο του 1821 εξολόθρεψσε ασκέρια Τουρκαλβανών του Ισμαήλ Πλιάσα. Το Κομπότι είναι έδρα του δήμου Νικολάου Σκουφά με δήμαρχο τον Στάθη Γιαννούλη, φίλο και υποστηρικτή της ομάδας, όπως μας είπαν ο προπονητής Ηλίας Μαγκάκης και άλλοι από την περιοχή. Ο δήμαρχος θα είναι στο πλευρό τους και στη νέα προσπάθεια που θα κάνουν όλοι για να κερδίσουν το στοίχημα της Γ’ Εθνικής. Και μπορούν να το κερδίσουν, καθώς ο κόουτς σε δηλώσεις του στο «ΦΩΣ» τόνισε ότι υπάρχουν βάσεις στην ομάδα και ένας καλός κορμός παικτών που μπορεί να κάνει την υπέρβαση τη νέα σεζόν. Η νέα προσπάθεια θα ξεκινήσει χωρίς άγχος και με καλή αύρα. «Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο και όπου πάμε. Αλλά και αν δεν μας βγουν τα πράγματα όπως θέλουμε, πάλι θα σταθούμε δυνατοί για να διαχειριστούμε το οποιοδήποτε αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Κολιούλης.

Ο Σκουφάς ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι με στόχο το πρωτάθλημα, χωρίς όμως να ξεφεύγει από τις αρχές που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του. Και αυτές οι αρχές, όπως προσδιορίστηκαν στη γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου είναι: «Κοινή απαίτηση είναι αυτός ο σύλλογος να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, όπως κάνει από το 1952. Να αποτελεί πόλο έλξης κάθε νέου και ταλαντούχου. Να είναι όνειρο καριέρας για κάθε ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή της περιοχής μας, να αξιοποιήσει το ταλέντο του, να του δοθούν ευκαιρίες, να δοκιμάσει το κάτι παραπάνω, να αποτελέσει μέλος μιας τεράστιας ιστορίας». Και σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Ξεκινάμε με χαμηλούς τόνους σε ένα πρωτάθλημα που ήδη εμφανίζει συλλόγους με αξεπέραστα προβλήματα και μάλιστα ομάδες ιστορικές. Ένα πρωτάθλημα που στηρίζεται σε παράγοντες λάτρεις του ποδοσφαίρου, παράγοντες που “ματώνουν” οικονομικά σε δύσκολες εποχές. Ξεκινάμε σεμνά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, κάνοντας γνωστό ότι ανάμεσά μας δεν υπάρχουν μεγαλοσχήμονες παράγοντες, ούτε παράγοντες περαστικοί, μιας χρήσεως. Ο Σκουφάς λειτουργεί σαν την Φιλική Εταιρεία και μάλλον σε αυτό οφείλει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο δεκαετίες τώρα». 

Για να έρθουν ο τίτλος και η άνοδος, πολλά πράγματα λειτούργησαν σωστά. Η διοίκηση του Σπύρου Κολιούλη με κάποιους άλλους εξωδιοικητικούς παράγοντες στάθηκαν στο πλευρό των παικτών και του προπονητικού τιμ. Και αυτοί τους έβγαλαν ασπροπρόσωπους με την κατάκτηση του νταμπλ και την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Μέρος αυτού του συστήματος είναι και ο κόσμος, αφού χωρίς κόσμο δεν μπορεί να κάνει τίποτα καμία ομάδα. Με τα κατάλληλα έργα στο γήπεδο, το Κομπότι μπορεί να γίνει δυνατή έδρα και ορμητήριο επιτυχιών για τον ιστορικό Σκουφά». Αποκτά άλλο ενδιαφέρον και το ποδόσφαιρο στην Άρτα, που θα έχει τη νέα σεζόν τρεις ομάδες στη Γ’ Εθνική, αφού παρέμεινε η Αμβρακία Κωστακιών, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει τα τελευταία χρόνια η Α. Ε. Καραϊσκάκης. Αν γίνουν αυτά που ακούγονται, ότι θα βρεθεί πάλι στο προσκήνιο η θρυλική Αναγέννηση μέσω συγχώνευσης ή συνεργασίας με την Α. Ε. Καραϊσκάκης, το ενδιαφέρον θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο. 
Περισσότερα για το πώς κινήθηκε η ομάδα αγωνιστικά στο πρωτάθλημα μας λέει παρακάτω, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο «ΦΩΣ» ο προπονητής Ηλίας Μαγκάκης. Να αναφέρουμε και τους πρωταγωνιστές του Σκουφά, τους παίκτες που ήταν στο ρόστερ και οδήγησαν την ομάδα στη Γ’ Εθνική. Οι παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές είναι: Παπαχρήστος, Καλπακούλας, Μαγκάκης, Κακάβας, Χούσος, Σχισμένος, Κυριάκης, Θεοδωρής, Δάρδας Αν., Δάρδας Αλέξανδρος, Τσαρακλημάνης, Χρηστογιάννης, Τσιάπαλης, Τσίρος, Κατσιούλης, Κολιούλης, Μπαλάτσας, Καζέλης, Μούτσιος, Γκαναβίας, Μπελής, Κασελούρης. 

Μεταξύ αυτών που βοήθησαν τον Σκουφά με δωρεές αθλητικού υλικού είναι ο διεθνής καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Γιάννης Μπουρούσης και ο διεθνής άσσος της Ρόμα Κώστας Μανωλάς. Είναι φίλοι με κάποιους ανθρώπους που κατάγονται από το Κομπότι και μέσω αυτών βοήθησαν την ομάδα. Από το Κομπότι κατάγεται και η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη. Η μητέρα της Ζωή Βαρέλη, ήταν  πρωταθλήτρια στον στίβο και ο παππούς της, Δημητρός Βαρέλης, ήταν ποδοσφαιριστής του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής αλλά και φίλος του Σκουφά. Το καλοκαίρι μόνο που δεν γκρέμισαν τείχη στην περιοχή για το χρυσό μετάλλιο της Κατερίνας στο επί κοντώ στην Ολυμπιάδα του Ρίο. Επίσης για τους φίλους της μουσικής να τονίσουμε ότι από το Κομπότι κατάγεται η γνωστή μουσική οικογένεια των Σουκαίων.


Μαγκάκης: Ο Σκουφάς είναι ομάδα με βάσεις

Ο Ηλίας Μαγκάκης είναι από τους αξιόλογους προπονητές που υπάρχουν στην Άρτα και στην ευρύτερη περιφέρεια της Ηπείρου. Πολλά χρόνια ποδοσφαιριστής στην μεγάλη φουρνιά της ιστορικής Αναγέννησης και σε άλλες ομάδες, με πολλές συμμετοχές στη Β’ Εθνική με τη φανέλα του Παναργειακού. Είναι ο προπονητής που οδήγησε τον ιστορικό Σκουφά για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική. Στους άμεσους συνεργάτες του ήταν ο γυμναστής Ηλίας Ρούσσας, ο προπονητής τερματοφυλάκων Θωμάς Δημητρίου (παλιά δόξα και αυτός της Αναγέννησης), η φυσιοθεραπεύτρια Εβελίνα Τριάντη, ο γενικός αρχηγός Αρχιμανδρίτης και ο τεχνικός διευθυντής Βαρέλης. Ο Ηλίας Μαγκάκης μίλησε στο «ΦΩΣ» για την πορεία της ομάδας του, για τα «κλειδιά» της επιτυχίας, όπως και για την επόμενη ημέρα που ήδη ξεπρόβαλε.

Κύριε Μαγκάκη ποια ήταν τα «κλειδιά» της επιτυχίας του Σκουφά τη φετινή σεζόν;

Με τον δικό μου ερχομό απέκτησε οικογενειακό κλίμα, πολύ σημαντικός παράγοντας για να πάει μπροστά η ομάδα. Επίσης από την προετοιμασία έγινε σωστά το μπόλιασμα παλιών και νέων παικτών, κάνοντας ένα ομοιογενές σύνολο. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η διοίκηση που ήταν κάθε μέρα στο πλευρό μας. Δεν νιώσαμε ποτέ μόνοι. Τέλος, να εξάρω την βοήθεια των φιλάθλων που ήταν μαζί μας σε κάθε παιχνίδι. Υπήρχε δίψα για διάκριση και μετά από 15 χρόνια ο Σκουφάς παίρνει τίτλο που συνδυάζεται με άνοδο σε μεγαλύτερη κατηγορία. Αυτή τη φορά για πρώτη φορά, στη Γ’ Εθνική.

Είχατε θέσει από την αρχή στόχο το πρωτάθλημα ή προέκυψε στην πορεία;

Ναι, αυτός ήταν ο στόχος που είχαμε θέσει από το περασμένο καλοκαίρι που ξεκινήσαμε προετοιμασία. Από την πρώτη αγωνιστική μέχρι το τέλος ήμασταν πρώτοι στη βαθμολογία. Τερματίσαμε με διαφορά 6 βαθμών από τη δεύτερη στη βαθμολογία ομάδα. Παίξαμε πλέι οφ με ένα ιδιόρρυθμο σύστημα, που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε, το οποίο περισσότερο βοηθά τον δεύτερο και όχι τον πρώτο. Τέλος πάντων, εμείς και στα πλέι οφ βγήκαμε πρώτοι και ανεβήκαμε στη Γ’ Εθνική. Έγινε καλή δουλειά στην ομάδα σε όλους τους τομείς και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα.

Ουσιαστικά ο Α. Ο. Φλωριάδας ήταν ο κύριος αντίπαλός σας, αφού με τις άλλες ομάδες στο πρωτάθλημα είχατε μεγάλη διαφορά.

Ναι, αυτό ισχύει, γιατί και ο Α. Ο. Φλωριάδας επένδυσε χρήματα και είχε παίκτες Γ’ Εθνικής, όπως οι Νικοπολίδης, Μπαλάφας, και άλλοι.

Εσείς στον Σκουφά είχατε δικά σας παιδιά ή κάνατε μεταγραφές;

Εμείς κρατήσαμε τον περσινό κορμό με παιδιά όπως οι Κακάβας, Καλπακούλας, Παπαχρήστος, παιδιά που ήταν δύο με τρία χρόνια μαζί, κάνοντας ορισμένες προσθήκες. Δεν αλλάξαμε όλη την ομάδα και δεν κάναμε πολλές μεταγραφές.

Από ό,τι γίνεται αντιληπτό, υπάρχει ένας καλός συνδυασμός νέων και έμπειρων παικτών. Αυτό το μπόλιασμα που είπατε και εσείς στην αρχή.

Ακριβώς όπως το λέτε. Προωθήσαμε παιδιά από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα και είναι πολύ σημαντικό που, ενώ κάναμε πρωταθλητισμό, δώσαμε στα παιδιά αυτά 8 με 10 συμμετοχές για να πατήσουν στα πόδια τους και να μας βοηθήσουν στη συνέχεια. Συν ο κορμός που είχαμε μαζί με τις μεταγραφικές προσθήκες.

Αν αντιλαμβανόμαστε σωστά, υπάρχει η βάση για να χτιστεί η ομάδα με τις απαιτήσεις της Γ’ Εθνικής; Θα συμφωνείτε μαζί μας ότι άλλες απαιτήσεις έχει το τοπικό πρωτάθλημα Άρτας και άλλο η Γ’ Εθνική.

Υπάρχουν οι βάσεις στην ομάδα και έχουμε πολλούς παίκτες σε καλή ηλικία για ποδόσφαιρο.  Βοηθήσαμε και εμείς γιατί τους δώσαμε ευκαιρίες. Για παράδειγμα πήραμε τον Τσαρακλημάνη από την Γραμμενίτσα, ένα παιδί 23 ετών και τον βάλαμε να παίξει για πρώτη φορά σε τόσο ανταγωνιστικό επίπεδο. Και βγήκε πρώτος σκόρερ με 40 γκολ. Με ένα καλό σχεδιασμό μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Μεγάλες κουβέντες ασφαλώς να μη λέμε, αλλά είμαστε αισιόδοξοι και για τη συνέχεια. Η ομάδα έχει πλάνο και μια δική της φιλοσοφία για να ανοίξει περισσότερο τα φτερά της.

Πως φαντάζεστε την επόμενη ημέρα στον Σκουφά;

Δεν ξέρω αν θα είμαι εγώ προπονητής. Το λέω αυτό γιατί ακόμα δεν μιλήσαμε για τη νέα σεζόν με τη διοίκηση. Είτε θα είμαι εγώ προπονητής είτε άλλος, πρέπει να γίνουν κάποια βασικά πράγματα. Να φτιαχτεί το γήπεδο και αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία του δημάρχου και ακόμα να υπάρχει προπονητικό κέντρο. Ξέρω ότι ξεκίνησε η ανάπλαση στο γήπεδο Σελάδων που θα είναι για τις προπονήσεις. Επίσης η ομάδα να έχει διοικητικά την ίδια φιλοσοφία που είχε και φέτος. Ο καθένας να έχει τον δικό του ρόλο και προχωράμε όλοι μαζί σαν ομάδα. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και κάθε μέρα γινόμαστε καλύτεροι. Να έχουμε δικό μας γήπεδο για να μη χάσει η ομάδα τη δυναμική της έδρας και να έχουμε βοηθητικό για τις προπονήσεις, γιατί ο χειμώνας στην Άρτα είναι δύσκολος. Να κρατήσουμε τον κορμό της ομάδας για να μη χαλάσουν οι ισορροπίες και η συνοχή. Κάποια παιδιά μπορεί να θελήσουν να φύγουν, είναι φυσιολογικό. Αλλά δεν πρέπει να αλλάξουμε τον κορμό. Έχουμε εντοπίσει τα σημεία στα οποία πρέπει να ενισχυθούμε και δεν θα μπούμε στη λογική να κάνουμε 15 μεταγραφές. Μόνο έτσι, με καλή δουλειά, μελετημένες κινήσεις, ο Σκουφάς μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ποδοσφαιρικός πυρήνας στην Άρτα και να σταθεί στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Επίσης πολύ σημαντικό θέμα είναι η καλύτερη οργάνωση των ακαδημιών. Τώρα που θα είναι η ομάδα στη Γ’ Εθνική να προσελκύσουμε και  άλλα παιδιά από τις γύρω περιοχές και από 60 που είναι σήμερα να διπλασιάσουμε τον αριθμό. Να στελεχωθούν οι ακαδημίες με προπονητές που θα έχουν την ανάλογη τεχνογνωσία, με επικεφαλής τον προπονητή του Σκουφά.

Ξέρετε πολύ καλά κύριε Μαγκάκη το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Άρτας. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να φτάσουν και πιο ψηλά; Κατά καιρούς αυτή η περιοχή έβγαλε μεγάλους παίκτες, δεν νομίζουμε να στέρεψε η πηγή.

Αυτή είναι η αδυναμία και η χαρά μου. Να βλέπω παιχνίδια ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για να βρω ταλαντούχους παίκτες. Σας ανέφερα πριν το παράδειγμα του Τσαρακλημάνη. Πάντα δίνουμε σημασία στα νέα παιδιά. Υπάρχουν παιδιά και στην ομάδα που με σωστή δουλειά, σωστή νοοτροπία και καθοδήγηση μπορούμε όλοι μαζί να υλοποιήσουμε τον στόχο παραμονής της ομάδας στη Γ’ Εθνική.

Με την άνοδο του Σκουφά, η Άρτα του χρόνου θα έχει τρεις ομάδες στη Γ’ Εθνική. Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως αναβάθμιση του ποδοσφαίρου της περιοχής σας;

Σίγουρα όταν υπάρχουν ομάδες στη Γ’ Εθνική δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο στα παιδιά για να παίξουν σε μια άλλη κατηγορία και να αποκτήσουν άλλες παραστάσεις. Μακάρι να ήταν και η Α. Ε. Καραϊσκάκης στη Β’ Εθνική. Όσο πιο ψηλά πάνε οι ομάδες τόσο μεγαλώνει και το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και των νέων παιδιών να ανοίξουν περισσότερο τα φτερά τους.

Μια τελευταία ερώτηση. Νιώθετε και μια προσωπική δικαίωση με αυτή την επιτυχία;


Βεβαίως και είναι μια προσωπική δικαίωση. Υπήρξα και το 2011 προπονητής στον Σκουφά, δουλέψαμε και βγάλαμε παίκτες που παίζουν και σήμερα, όπως ο Καλπακούλας στον Σκουφά, ο Βασίλας που είναι στην Αμβρακία Κωστακιών και άλλοι. Τότε δεν μπορέσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά μας το χρώσταγε η τύχη και το πήραμε τώρα. Επειδή δούλεψα πριν σε ομάδες Γ’ Εθνικής, όταν ανέλαβα προπονητής στον Σκουφά το περασμένο καλοκαίρι κάποιοι το θεώρησαν πισωγύρισμα για μένα. Δεν είναι έτσι. Δουλέψαμε όλοι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Όχι μόνο πισωγύρισμα δεν έκανα, αλλά λέω ότι έκανα βήματα μπροστά. Μπορείς ως ποδοσφαιριστές να έχω σηκώσει τέσσερις τίτλους, αλλά ως προπονητής είναι ο πρώτος μου τίτλος και θα μου μείνει αξέχαστος!