Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ο Αναστασιάδης, ο Χριστόπουλος και ο ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Άγγελος Αναστασιάδης αρχές Δεκεμβρίου 2011 που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο ΠΑΣ πέρασε και το εμπόδιο του Πλατανιά παίρνοντας τον βαθμό της ισοπαλίας (0-0).

Σε ένα τετραήμερο ιδιαίτερα κουραστικό, καθώς την Τρίτη πήγε στη Θεσσαλονίκη για το ματς κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Γύρισε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στα Γιάννινα με το λεωφορείο της ΠΑΕ. Την Πέμπτη έγινε προπόνηση το απόγευμα και την Παρασκευή το πρωί η αποστολή έφυγε για Θεσσαλονίκη όπου «πέταξε» με απευθείας πτήση για τα Χανιά. Το Σάββατο έγινε το ματς το μεσημέρι, μετά από λίγες ώρες η ομάδα «πέταξε» για Αθήνα και από εκεί έφτασε χαράματα Κυριακής στα Γιάννινα. Μεγάλη η ταλαιπωρία, αλλά ποιος τη λογαριάζει μπροστά στα θετικά αποτελέσματα που έφερε.


Με την ισοπαλία 1-1 στην Τούμπα εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου, σε ένα θεσμό που έχει επιτυχίες την τελευταία 8ετία. Και στον Πλατανιά έβαλε άλλο ένα πόντο στις αποσκευές του και όπως λέει και η λαϊκή παροιμία «σταλαγματιά, σταλαγματιά, γεμίζει η στάμνα η πλατιά». Ότι παίρνει από εκτός έδρας παιχνίδια ο ΠΑΣ είναι πολύτιμο, εφαρμόζοντας και έναν κανόνα που τον είπε για πρώτη φορά στα Γιάννινα ο Νίκος Αναστόπουλος: «Ματς που δεν μπορείς να το κερδίσεις, τότε μη το χάνεις…». Αυτό έκανε ο ΠΑΣ και με την Καλλονή στα Γιάννινα και με τον Πλατανιά.

Στα Περιβόλια ο Γιάννης Χριστόπουλος ήταν άριστος οικοδεσπότης και συμπεριφέρθηκε άψογα στην αποστολή του ΠΑΣ, αφού πριν και μετά το παιχνίδι χαιρέτησε όλους και με χειραψία. Μπορεί όταν χώρισαν οι δρόμοι το 2013 να υπήρξαν κάποιες πικρίες και στις δύο πλευρές (για το διαζύγιο με τον ΠΑΣ η κάθε πλευρά δίνει τη δική της εκδοχή), αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το ποδόσφαιρο είναι ένα χωνευτήρι που λιώνει πολλά πράγματα με το πέρασμα του χρόνου. Τόσο ο πετυχημένος προπονητής όσο και ο κόσμος του ΠΑΣ κρατούν τις καλές μόνο στιγμές και ξεχνούν ότι μπορεί να τους ενόχλησε ή αν τους πίκρανε.

Και για τον Άγγελο Αναστασιάδη έγιναν συζητήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μετά την ισοπαλία (1-1) που πήρε στην Τούμπα για το κύπελλο ο ΠΑΣ. «Σε πικράναμε Άγγελε, αλλά σε αγαπάμε…» γράφτηκε σε πολλές αναρτήσεις φιλάθλων. Στα Γιάννινα εκτιμούν απεριόριστα τον Άγγελο Αναστασιάδη, γιατί χωρίς αυτόν στην τεχνική ηγεσία τη σαιζόν 2011-2012 δεν ξέρουμε σήμερα σε ποια κατηγορία θα ήταν ο ΠΑΣ. Υπογραμμίζουμε αυτό το τελευταίο, γιατί αν έπεφτε ο ΠΑΣ στη Β’ Εθνική εκείνη τη σαιζόν, όπως έδειχναν τα αποτελέσματα πριν έρθει ο Μακεδόνας τεχνικός, ήταν δύσκολο ο ΠΑΣ να κάνει εκ νέου πρωταθλητισμό για επιστροφή στη σούπερ λίγκα και το πιθανότερο ήταν να πήγαινε ακόμα και στη Γ’ Εθνική για να ξεχρεωθεί!

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, στις αρχές Δεκεμβρίου 2011 βρήκε έναν ΠΑΣ σε πολύ άσχημη κατάσταση, πληγωμένο πολύ βαριά. Χωρίς να ζητήσει μεταγραφές, με τη δουλειά και με το καθάρισμα των αποδυτηρίων (τους απείθαρχους τους έδιωξε με τις κλοτσιές)  έκανε μια δυνατή ομάδα που μπορεί 6 αγωνιστικές πριν από το τέλος να ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού, αλλά τελικά κατάφερε να τερματίσει στην 8η θέση. Η συμβολή του Άγγελου Αναστασιάδη ήταν τεράστια. Αρκεί να σας πούμε ότι επειδή η ομάδα δεν είχε σέντερ φορ, πήρε με το ζόρι από τα χαφ τον Βίλα και τον έβαλε στη θέση αυτή. Κι ο Αλβανός διεθνής σημείωσε 5 γκολ που τα περισσότερα έδωσαν πολύτιμους βαθμούς.

Το αισθητήριο του κόσμου τις περισσότερες φορές είναι αλάνθαστο. Δικαίως κατατάσσει τον Άγγελο Αναστασιάδη στους κορυφαίους προπονητές που πέρασαν από τον ΠΑΣ όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί μέσα σε λίγο καιρό παρουσίασε μεγάλο έργο. Και επιπλέον, ποτέ δεν επικαλέστηκε δικαιολογίες, ποτέ δεν γκρίνιαξε για τα γήπεδα, για τις δυσκολίες που είχε η ομάδα και φεύγοντας, δεν είπε καμία άσχημη κουβέντα. Γιατί αν ο Άγγελος έλεγε τις δυσκολίες που πέρασε στα Γιάννινα και αν εξιστορούσε το πώς κράτησε τα αποδυτήρια μέχρι το τέλος, θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος στα Γιάννινα. Και σ’ αυτό το κομμάτι πήρε άριστα και γι’ αυτό έχει μια μεγάλη και βαθιά εκτίμηση απ’ όλο τον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο ΠΑΣ λοιπόν αντιμετώπισε την περασμένη εβδομάδα δύο πετυχημένους προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο του. Όπως προαναφέραμε, τον Άγγελο Αναστασιάδη πρώτα και μετά τον Γιάννη Χριστόπουλο. Για να είμαστε όμως δίκαιοι,  να προσθέσουμε ότι και άλλοι προπονητές έδωσαν ένα κομμάτι από τον εαυτό τους στον ΠΑΣ, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Αναστόπουλος που δούλεψε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες από τις σημερινές. Απλά τα φώτα έπεσαν λόγω της επικαιρότητας πάνω στους δύο αυτούς τεχνικούς. Πάντως ο ντόρος που έγινε την περασμένη εβδομάδα ότι «ο ΠΑΣ θα αντιμετωπίσει τον Χριστόπουλο» ή «ο Χριστόπουλος θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ», λες και ήταν θανάσιμοι εχθροί, ήταν υπερβολικός.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η δεύτερη, ούτε η τελευταία που ο ΠΑΣ τέθηκε αντίπαλος με πρώην προπονητές του. Ή σε πρώην ποδοσφαιριστές του. Αυτή είναι η μοίρα όλων όσων ασχολούνται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Κάθε φορά που αλλάζουν στρατόπεδο , είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν στην άκρη οποιοδήποτε συναισθηματισμό και να λειτουργούν με επαγγελματικούς κανόνες, υπηρετώντας τις ομάδες από τις οποίες αμείβονται και έχουν συνεργασία. Γι’ αυτό όσες φορές βλέπουμε παίκτες να φιλάνε τις φανέλες ή το σήμα των ομάδων τους και να δείχνουν στον κόσμο την καρδιά τους, προσωπικά, ας μας επιτραπεί να πούμε, το θεωρούμε πολύ υποκριτικό. Είδαμε στα Γιάννινα παίκτες που φυλούσαν φανέλες και σήματα και όταν έφυγαν είτε έριξαν μαύρη πέτρα, είτε σαν αντίπαλοι σημάδευαν με τάκλιν και πόδια πρώην συμπαικτών τους.


Τέλος πάντων, το θέμα που ανοίξαμε παραπάνω σηκώνει πολύ κουβέντα. Ας το αφήσουμε στην άκρη, να το θίξουμε κάποια άλλη φορά. Γενικά ο ΠΑΣ επέστρεψε από την Κρήτη ευχαριστημένος από την φιλοξενία που είχε. Όχι μόνο από τον Χριστόπουλο αλλά και από την ομάδα του Πλατανιά. Μάλιστα πέρσι ο ΠΑΣ είχε δώσει σε λίγες μέρες δύο ματς στην Κρήτη με Πλατανιά και μετά με ΟΦΗ. Μέχρι να παίξει στο Ηράκλειο επί ένα τετραήμερο έμεινε στα Χανιά και έκανε προπονήσεις στο γήπεδο του Μάλεμε. Παρότι είχε κερδίσει στα Περιβόλια βάζοντας σε περιπέτειες παραμονής την ομάδα με το κόκκινο τριφύλλι, εντούτοις είχε μια καλή φιλοξενία την οποία θα ανταποδώσει και στα Γιάννινα. Και ο Πλατανιάς όσες φορές ήρθε στα Γιάννινα, έκανε ευχαριστήριες ανακοινώσεις για την καλή φιλοξενία των Γιαννιωτών. Είναι αυτό που λέμε ποδοσφαιρικός πολιτισμός.