Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η επιστράτευση του 1974 και η μεταγραφή Τύρπου στον ΠΑΣ

Ο Μήτσος Τύρπος την σεζόν 1974-75 με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Καταπληκτικές ιστορίες μας λέει σήμερα ο παλιός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, ΠΑΣ Γιάννινα, Χανίων Μήτσος Τύρπος μέσα από μια μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στον «Η.Α». Πως βρέθηκε από τις αλάνες του Κερατσινίου στα τσικό και μετά στην εφηβικά και στην  πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού.
Τι λέει για την θρυλική ομάδα που έφτιαξε ο μεγάλος ηγέτης Νίκος Γουλανδρής. Με προπονητές όπως οι Υφαντής, Γραμματικόπουλος, Μπαρμπαλιάς έγινε αρχηγός της εφηβικής ομάδας για να γίνει αμειβόμενος την αγωνιστική σεζόν 1973-74 με επιλογή του προπονητή Λάκη Πετρόπουλου.

Όμως αντί να συνεχίσει στον Ολυμπιακό ο Μήτσος Τύρπος βρέθηκε δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα και η μεταγραφή του έγινε μέσω του τότε Ηπειρώτη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ. Το πώς θα μας το εξηγήσει ο ίδιος στη συνέντευξη. Στον «Άγιαξ της Ηπείρου» αγωνίσθηκε για ένα χρόνο, τον πρώτο στην Α’ Εθνική με τους μεγάλους παίκτες της εποχής. Ξαναγύρισε στον Ολυμπιακό, δεν θέλησε να δοκιμασθεί από τον Μπάκιγχαμ, πήγε για 4 χρόνια στα Χανιά και έκλεισε την καριέρα του στο Κερατσίνι, αφού εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε. 

Ο Τύρπος παρακολουθεί τους αγώνες του Ολυμπιακού αλλά και του ΠΑΣ Γιάννινα. Για τον σημερινό Ολυμπιακό δηλώνει ότι στην Ελλάδα ξέφυγε κατά πολύ από τις άλλες ομάδες και πάντα θα βλέπουν την πλάτη του, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να κάνει μια καλή ομάδα για την Ευρώπη. Δίνει τα εύσημα στον Μπέντο για το θάρρος του να προωθήσει νέα παιδιά στην ομάδα. Παράλληλα δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις επιτυχίες του ΠΑΣ, έχοντας πολλούς φίλους στα Γιάννινα, κρατώντας πάντα τις ωραίες αναμνήσεις από την όμορφη πόλη της Ηπείρου.

-Κύριε Τύρπο από που είναι η καταγωγή σας;

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κερατσίνι. Εργατούπολη με ωραίους ανθρώπους. Από πιτσιρικάς μπάλα στους δρόμους, στις γειτονιές και στις αλάνες. Με όνειρο να μπω με την φανέλα του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη».

-Η πρώτη ομάδα σας;

«Φυσικά ο Ολυμπιακός. Πήγα 12 χρονών στα τσικό του Ολυμπιακού. Με περηφάνια και καμάρι. Σιγά σιγά μεγάλωσα, μπήκα με προπονητή τον Ηλία Υφαντή και γενικό αρχηγό τον Γραμματικόπουλο στην εφηβική ομάδα και έγινα αρχηγός της. Έπαιξα στο πρωτάθλημα εφήβων, ο Πετρόπουλος ζήτησε να πάω στην πρώτη ομάδα και έτσι την τελευταία χρονιά στον Ολυμπιακό, την αγωνιστική σεζόν 1973-74 έκανα κανονικά προπονήσεις στο Ρέντη με την μεγάλη ομάδα. Ήταν η ομαδάρα που είχε φτιάξει ο Γουλανδρής και έπαινε σερί τα πρωταθλήματα. Έμπαινες στα αποδυτήρια και σε έπιανε δέος. Δεληκάρης, Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Γκλέζος, Σιώκος, Συνετόπουλος, Βιέρα, Λοσάντα, Αγγελής, Γιούτσος, Περσίδης, όλοι παίκτες της Εθνικής».

Αριστερά ο Μήτσος Τύρπος σε ηλικία 18 ετών με την φανέλα του Ολυμπιακού σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το εφηβικό πρωτάθλημα


-Ποιους είχατε συμπαίκτες στην εφηβική ομάδα;

«Με τον μακαρίτη τον Κυράστα παίξαμε μαζί στο πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ το καλοκαίρι. Ήμασταν μια καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών, αλλά δεν ήταν εύκολο να παίξεις σε εκείνο τον Ολυμπιακό. Οι Χασομέρης και Βενέτης πήγαν στο Αιγάλεω Α’ Εθνική όπως και άλλοι παίκτες πήγαν σε άλλες ομάδες Α’ και Β’ Εθνικής. Υπήρχαν και στις άλλες ομάδες καλοί παίκτες. Τα πρωταθλήματα του ΟΠΑΠ κάθε καλοκαίρι όπως και το πρωτάθλημα εφήβων είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον».

-Ποια ήταν η συνέχεια με τον Ολυμπιακό;

«Εμένα με ήθελε στην ομάδα ο Πετρόπουλος, με είχε ξεχωρίσει σαν αξία. Μάλιστα από το 1973 είχα γίνει σαν επαγγελματίας, να το πω έτσι. Έπαιρνα κάποια χρήματα από την ομάδα, έκανα προπονήσεις με τους μεγάλους και μάλιστα σε ένα φιλικό με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο έπαιξα αλλαγή. Ήμουν τότε 18 χρονών. Και ξαφνικά το καλοκαίρι του 1974 που μεσολάβησαν τα γεγονότα στην Κύπρο, με γενική επιστράτευση, βρέθηκα στον ΠΑΣ Γιάννινα».

-Πως έγινε αυτή η μεταγραφή;

«Είπα και πριν ότι ο Πετρόπουλος με ήθελε στην ομάδα και θα πήγαινα κανονικά στην προετοιμασία του Ολυμπιακού. Λόγω της επιστράτευσης άργησε να ξεκινήσει η προετοιμασία και κάποια στιγμή μου είπαν από την ομάδα να πάω δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα που εκείνη την χρονιά είχε ανεβεί στην Α’ Εθνική. Μόλις είχα πατήσει στα 19 μου χρόνια».

-Έτσι ξαφνικά προέκυψε ο ΠΑΣ Γιάννινα;

Ο Ευπατρίδης πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ βοήθησε τα μέγιστα στο να γίνει μεγάλη ομάδα ο ΠΑΣ


«Μετά έμαθα ότι οι παράγοντες του Ολυμπιακού είχαν εξυπηρετηθεί από τον Αβέρωφ που ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος έδωσε άδεια στους παίκτες της ομάδας το καλοκαίρι του 1974 για να βγουν στο εξωτερικό για προετοιμασία. Γιατί τότε ήταν περίοδος επιστράτευσης και χωρίς άδεια Υπουργού δεν μπορούσε κανείς να βγει έξω. Στο γραφείο του Αβέρωφ που πήγαν οι παράγοντες του Ολυμπιακού γνώρισαν τον κύριο Ελευθέριο Καλογιάννη που ήταν πρόεδρος του ΠΑΣ και έτσι έγινε η μεταγραφή. Προφανώς θα ζήτησε ο ΠΑΣ κάποιον παίκτη από τον Ολυμπιακό και έδωσαν δανεικό εμένα που ήμουν και ο πιο μικρός προερχόμενος από την εφηβική ομάδα».

-Οι πρώτες εντυπώσεις από τον ΠΑΣ;

«Πήγαμε δύο παίκτες στα Γιάννινα από την εφηβική ομάδα του Ολυμπιακού, εγώ και ο Κατσαβός. Αυτός έκανε κάποιες προπονήσεις, αλλά δεν συνέχισε γιατί ήδη ήταν στρατιώτης και υπηρετούσε την θητεία του. Έμεινα εγώ. Ήμουν τότε 19 χρονών. Όπως σας είπα πριν, ότι ένιωθες δέος όταν έμπαινες στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού με την ομάδα του Γουλανδρή, το ίδιο ένιωθε ένα νέο παιδί όπως εγώ και στα αποδυτήρια του ΠΑΣ. Ήρθα Αύγουστο του 1974 στα Γιάννινα. Που να παίξεις και σε εκείνη την μεγάλη ομάδα. Πέντε θέσεις είχαν οι Αργεντινοί, ήταν ο μεγάλος αρχηγός Γιώργος Σιόντης, ήταν οι Τσουρλίδας, Γραμμενιάτης, Μάντος που δύσκολα έβγαιναν από την ομάδα, συν τον Μπρεντάνο που είχε έρθει από την Κέρκυρα και ήταν μεγάλος παίκτης».

-Μας λέτε κύριε Τύρπο πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Σας ακούμε με πολλή προσοχή.

Ο ιστορικός αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Σιόντης


«Πρόσεξε ένα μυστικό που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Όταν είσαι νέος και πας σε μια ομάδα με μεγάλα ονόματα, για να σε αποδεχθούν αυτοί, πρέπει να τους πείσεις ότι αξίζεις σαν ποδοσφαιριστής. Αυτό έγινε και με μένα. Με βοήθησε πάρα πολύ ο Γιώργος Σιόντης. Ήταν ο πατέρας της ομάδας. Ήταν αρχηγός με όλη την σημασία της λέξης, κύριος με τα όλα του, μεγάλη προσωπικότητα. Δεν υπάρχουν σήμερα τέτοιοι ηγέτες στην ομάδα, που να επιβάλλονται στα αποδυτήρια και να φροντίζουν για όλους τους παίκτες. Εκτός από μένα είχαν γίνει και άλλες μεταγραφές. Ήταν οι Παπαδάκης, Κομπίτσης και άλλοι».

-Πως πήγε η πρώτη χρονιά με τον ΠΑΣ;

«Με τον ΠΑΣ έπαιξα για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Με τον Ολυμπιακό είχα συμμετοχές στο θερινό πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ. Κάναμε προετοιμασία στην Μπάφρα με προπονητή τον Αντώνη Γεωργιάδη και στο δίτερμα που κάναμε στο στάδιο ήταν 5000 φίλαθλοι! Καταπληκτικό πράγμα. Και ο αγωνιστικός χώρος ήταν ακόμα με χώμα, δεν είχε χόρτο. Εμένα με αποδέχθηκαν τόσο οι έλληνες όσο και τα παιδιά από την Αργεντινή. Με τον Αλβαρέζ κάναμε και παρέα. Ήταν συγκλονιστικά τα περισσότερα παιχνίδια που κάναμε. Με πολύ κόσμο και καταπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Αλλά και στην πόλη ο κόσμος μας είχε αγκαλιάσει. Έπαιξα εκείνη τη χρονιά πολλά παιχνίδια και σε ένα ματς με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο έβαλα γκολ. Μπορώ να πω ότι αυτή η χρονιά στα Γιάννινα ήταν η καλύτερη της καριέρας μου και νιώθω μεγάλη τιμή που φόρεσα μια βαριά φανέλα μιας μεγάλης επαρχιακής ομάδας. Δύο μήνες πριν τελειώσει το πρωτάθλημα πήγα φαντάρος. Θα μπορούσα να πάρω αναβολή, μιας και ήταν ο Αβέρωφ στα πράγματα, αλλά με πίεσαν από το σπίτι να τελειώνω με το στρατιωτικό. Ξέρετε, ήταν άλλα χρόνια τότε και δεν ήταν όπως σήμερα».

-Γιατί δεν συνεχίσατε στον ΠΑΣ;

Ο ΠΑΣ την σεζόν 1974-75. Όρθιοι από αριστερά: Σιόντης, Γραμμενιάτης, Μάντος, Γκλασμάνης, Χατζηκαπετάνης, Λίσα. Καθιστοί Κοντογιωργάκης, Τύρπος, Βογιατζής, Αλβαρέζ, Μπρεντάνος. Από τους βασικούς παίκτες λείπουν οι Μοντέζ, Τσουρλίδας


«Γιατί με πήρε πίσω ο Ολυμπιακός, αφού ήμουν δανεικός για ένα χρόνο. Ο Αντώνης Γεωργιάδης ήθελε να συνεχίσω στα Γιάννινα και την επόμενη χρονιά. Παρότι κάποιες φορές με αδίκησε, αλλά πρέπει να πω ότι ήταν πολύ έξυπνος προπονητής. Δεν χαλούσε εύκολα τους συσχετισμούς στην ομάδα. Και οι θέσεις στον ΠΑΣ ήταν περιορισμένες, αφού ήταν οι πέντε Αργεντινοί παίκτες που ήταν μια γροθιά, συν 5-6 άλλοι σημαντικοί παίκτες που δεν έβγαιναν εύκολα από την ενδεκάδα. Παρότι ήμουν 19 χρονών έπαιξαν πάνω από 10 παιχνίδια μέχρι τον Μάρτιο που πήγα φαντάρος».

-Μα δεν συνεχίσατε ούτε στον Ολυμπιακό.

«Στον Ολυμπιακό επέστρεψα το καλοκαίρι του 1975. Ένιωθα πολύ δυνατός για να παίξω. Ο Μπάκιγχαμ ζήτησε να με δοκιμάσει, εγώ από εγωισμό δεν το δέχθηκα, έγινε και ένα μπέρδεμα με τα χαρτιά της μεταγραφής, αφού τότε δεν υπήρχαν επαγγελματικά συμβόλαια και έτσι πήγα στα Χανιά που ήταν στην Β’ Εθνική. Ήταν λάθος μου που δεν κάθισα τότε στον Ολυμπιακό. Ήταν ένα από τα λάθη που έκανα, για τα οποία δεν μετανιώνω, αλλά τα αναγνωρίζω ως λάθη. Αν έμενα στον Ολυμπιακό πιστεύω ότι θα έπαιζα. Γιατί έπαιξαν παίκτες που ήταν μικρότερης αξίας από μένα. Μου το έλεγαν πολλά παιδιά από τον Ολυμπιακό μετά από κάποια χρόνια: «Μήτσο αδικήθηκες που δεν έπαιξες εσύ στον Ολυμπιακό». Εντάξει έτσι είναι η ζωή. Θα κάνεις και λάθη. Καλά πέρασα και στα Χανιά, αν και τον περισσότερο καιρό ήμουν στον Πειραιά και πήγαινα μόνο για τα παιχνίδια. Και εκεί με αγάπησε ο κόσμος, με θυμούνται και σήμερα».

-Πως έκλεισε η καριέρα σας;

«Σταμάτησα νωρίς το ποδόσφαιρο, γιατί απογοητεύθηκα. Ήταν μικρή η Β’ Εθνική για μένα, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω. Δεν έκανα την καριέρα που έπρεπε να κάνω. Μετά τα Χανιά έπαιξα στο Κερατσίνι, στην γειτονιά μου και μετά σταμάτησα. Ούτε προπονητής έγινα. Έπιασα δουλειά στην Χαλυβουργική και απορροφήθηκα εκεί. Δεν  μετανιώνω για ότι έκανα, έτσι είναι η ζωή. Μέσα σ’ αυτή είναι και τα λάθη. Στην ποδοσφαιρική μου καριέρα έκανα και εγώ λάθη».

-Παρακολουθείτε ποδόσφαιρο, τι γνώμη έχετε για τον σημερινό Ολυμπιακό;

«Φυσικά και παρακολουθώ. Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει κατά πολύ από τις άλλες ομάδες και είναι σε άλλα επίπεδα σε σχέση με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ. Είναι μεγάλο κλαμπ με πολύ βαριά φανέλα. Δεν μπορούν να τον πιάσουν οι υπόλοιποι, όσο και αν φωνάζουν. Πάντα θα βλέπουν την πλάτη του Ολυμπιακού. Το θέμα είναι να φτιάξει ομάδα για την Ευρώπη. Σε ότι έχει σχέση με την Ευρώπη, ο Ολυμπιακός πιστεύω ότι είναι σε μια μεταβατική κατάσταση. Θα χρειασθεί χρόνο για να φτιάξει πάλι την ομάδα που είχε κερδίσει την Άρσεναλ και άλλες ομάδες. Για την Ελλάδα, δεν το συζητάμε, έχει ξεφύγει κατά πολύ από τις υπόλοιπες ομάδες. Μου αρέσει πολύ που ο Μπέντο χρησιμοποιεί τους μικρούς σε ηλικία παίκτες, Ρέτσο, Μανθάτη, Νικολάου. Αυτό είναι καλό. Βέβαια αν είχε πίεση από τις άλλες ομάδες στο πρωτάθλημα ή αν έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά αυτό γίνεται τώρα με τα νέα παιδιά είναι καλό».

-Διατηρείτε καλές αναμνήσεις από τα Γιάννινα;

«Θυμάμαι τα πάντα. Εμείς που ήρθαμε με μεταγραφή μέναμε στο «Εσπέρια». Εκεί κοντά ήταν και το στέκι που σύχναζε ο Αντώνης Γεωργιάδης. Θυμάμαι και την ταβέρνα «Κυριαζής» που τρώγαμε όλοι μαζί. Έκανα παρέα με τον Νάσο Μπρεντάνο που και αυτός ήταν με μεταγραφή από την Κέρκυρα. Κάναμε και κανένα ξενύχτι κρυφά από την ομάδα. Παιδιά ήμασταν, δεν μας χωρούσε πάντα το σπίτι».

-Παρακολουθείτε τον ΠΑΣ;

«Φυσικά και τον παρακολουθώ. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις και στην Α’ Εθνική έπαιξα με την ομάδα αυτή. Μακάρι τότε να μη με έπαιρνε πίσω ο Ολυμπιακός και να συνέχιζα την καριέρα μου στα Γιάννινα αφού με ήθελε ο Γεωργιάδης».

-Παίζει και ο γιός σας ποδόσφαιρο;

«Ναι παίζει στην Μάνδρα. Πέρασε και από άλλες ομάδες. Εγώ δεν τον βοήθησα, ενώ είχα πολλές γνωριμίες. Του είπα μόνο, αγόρι μου παίξε για το κέφι σου, κάνε αυτό που σου αρέσει».

-Πως είναι σήμερα η ζωή σας;

«Ήσυχα και οικογενειακά εδώ στο Κερατσίνι. Χαιρόμαστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτή είναι η ευτυχία του κάθε γονιού».

-Θα θέλατε κάτι άλλο να προσθέσετε;


«Καλή επιτυχία και στην ομάδα του Κερατσινίου. Μη ξεχνάμε και την ομάδα της περιοχής μας. Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα Γιάννινα και πιο πολύ στον Πατριάρχη του ΠΑΣ Γιάννινα, τον Γιώργο Σιόντη. Ήταν σπουδαίος αρχηγός».