Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Υπάρχει τρόπος για να βγει ο ΠΑΣ από την κρίση

Ο Πετράκης και οι παίκτες μπορούν να βρουν το κουμπί για να γυρίσει αλλιώς ο τροχός

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ, όταν ήταν προπονητής στον ΠΑΣ, έλεγε ότι η κάθε ομάδα από την 5η αγωνιστική βρίσκει τα πατήματά της και από την 10η αγωνιστική δείχνει τις πραγματικές δυνατότητές της και μέχρι που μπορεί να ανεβάσει τον πήχη. Στο φετινό πρωτάθλημα πέρασε η 10η αγωνιστική και μπορούμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις για τον ΠΑΣ, με αφορμή την κρίση που υπάρχει και την κακή πορεία.

Η γενικότερη εικόνα που έδειξε μέχρι τώρα, φανερώνει μια ομάδα με προβλήματα, αδυναμίες, που δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Στόχος είναι αποκλειστικά η παραμονή στην κατηγορία. Αν δεν βελτιωθεί, μέχρι το τέλος θα προκαλεί καρδιοχτύπια, κάθε αγωνιστική θα είναι με την πλάτη στον τοίχο, περπατώντας σε τεντωμένο σχοινί.

Πως έφτασε ο ΠΑΣ σε αυτή την κατάσταση, χωρίς να έχει το μέταλλο των προηγούμενων χρόνων, όπου τουλάχιστον δεν κινδύνευε με υποβιβασμό; Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κυριότερος, ότι σταδιακά αποχώρησαν αξιόλογοι παίκτες, είτε με πωλήσεις, είτε με προσφυγές, είτε ως ελεύθεροι, χωρίς να αναπληρωθούν τα κενά τους. Θυμίζουμε μερικά ονόματα: Τσάβεζ, Τσουκαλάς, Ίλιτς, Ναδάλες, Κόντε, Μαυροπάνος, Στρούνα, Ακόστα, Πασχαλάκης, Κούτρης. Έφυγαν αυτοί, δεν ήρθαν καλύτεροι και σταδιακά άρχισε η αποδυνάμωση της ομάδας, που την οδήγησε στα σημερινά επίπεδα, ενώ οι παραμένοντες παίκτες φορτώθηκαν με χρόνια στην πλάτη τους. 

Από την περσινή χρονιά είχαν διαφανεί κενά, αδυναμίες, όπου η ομάδα σε ελάχιστα παιχνίδια είχε καλή παρουσία. Υπήρχαν όμως χειρότερες ομάδες από τον ΠΑΣ, υποβιβάζονταν μόνο δύο και έτσι ο κίνδυνος δεν είχε φανεί προ των πυλών, όπως τώρα. Οι παίκτες που ήρθαν με μεταγραφή το καλοκαίρι δεν έδωσαν το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Είτε γιατί υπήρξαν τραυματισμοί (Λεό, Παμλίδης, Κριζμάν), είτε γιατί δεν είναι έτοιμοι αφού δεν ακολούθησαν την προετοιμασία (Αθανασιάδης, Μυστακίδης), είτε γιατί οι ξένοι δεν έδωσαν τις βοήθειες που περίμεναν, είτε γιατί δεν έχουν όλοι την ποιότητα που θα προσέδιδε μια άλλη δυναμική στο ρόστερ. Μακάρι στη συνέχεια, όλα αυτά τα παιδιά να προσφέρουν περισσότερα, γιατί έχουν ικανότητες, αλλά μέχρι τώρα αυτό δεν φάνηκε. Συνεπώς σε σχέση με πέρσι, δεν άλλαξε προς το καλύτερο η ποιότητα της ομάδας. Τουναντίον αποδυναμώθηκε με τη φυγή του Κόντε, την τελευταία μέρα των μεταγραφών.

Σα να μη έφταναν αυτά, υπήρξαν οι ατυχίες με τους πολλαπλούς τραυματισμούς, που έπεσαν μαζεμένοι το τελευταίο διάστημα, όπως και οι κακές διαιτησίες στα παιχνίδια με Ατρόμητο, Ξάνθη, Λάρισα που στέρησαν από τον ΠΑΣ βαθμούς. Όπως τονίσαμε και άλλες φορές, η εικόνα του ΠΑΣ των τελευταίων αγώνων, δεν συνάδει με τις δυνατότητές του. Ναι μεν οι μεταγραφές δεν φάνηκαν ακόμη στο βαθμό που θα ήθελαν όλοι, αλλά το ρόστερ της ομάδας μπορεί να αποδώσει πολλά περισσότερα από αυτά που είδαμε μέχρι τώρα. Αν επιστρέψουν όλοι οι παίκτες από τους τραυματισμούς και δεν υπάρξουν ελλείψεις, η ομάδα μπορεί να πάει καλύτερα  και να πάρει αποτελέσματα. Είναι λάθος να παίρνουμε ως σημείο αναφοράς το ματς με τη Λάρισα, γιατί η ομάδα έπαιξε με σημαντικές ελλείψεις και με κακή διαιτησία. Για να είμαστε ρεαλιστές, δεν περιμένει κανείς πολλά πράγματα από τον φετινό ΠΑΣ, αλλά δεν μπορεί είναι τόσο κακός, όσο φάνηκε στα τελευταία παιχνίδια.


ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Τι πρέπει να γίνει για να μη μπει  ο ΠΑΣ σε περιπέτειες; Να αλλάξει ο προπονητής, όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα; Η διοίκηση δεν έθεσε τέτοιο θέμα, αλλά αν υποθέσουμε ότι συμβεί, πως θα βρεθεί άμεσα καλύτερος προπονητής από τον Πετράκη, που αποδεδειγμένα έχει κάνει έργο στην ομάδα; Για να βρεθεί καλός ξένος τεχνικός, όπως ο Κάναντι του Ατρόμητου για παράδειγμα, θα χρειαστεί χρήμα, χρόνος και πολύ ψάξιμο, με όλες τις δυσκολίες, αφού θα χρειαστεί έξτρα χρόνο για να γνωρίσει τους παίκτες.  Για να φτάσουν στη λύση Γκμοχ το 1979, έψαχναν άνθρωποι του ΠΑΣ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ποιος προπονητής, από αυτούς που είναι ελεύθεροι μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο, από αυτό που έκανε ο Πετράκης; Πιστεύει κανείς ότι ένας άλλος Έλληνας προπονητής (Τεννές, Βοσνιάδης, Γρηγορίου, Αντωνίου κλπ) με το που θα αναλάβει θα αλλάξει την ποιότητα της ομάδας και θα αντικαταστήσει επάξια τον αποδεδειγμένα καλό Πετράκη;

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Τότε τι πρέπει να γίνει; Βασικά να στηριχτεί η ομάδα από τον κόσμο, για να μετριαστεί η πίεση και το άγχος, να στηριχτούν οι παίκτες και ο προπονητής για να έχουν καλύτερη ψυχολογία, ειδικά τώρα που υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά εντός έδρας παιχνίδια με Λεβαδειακό και ΟΦΗ. Παράλληλα να γίνουν 2-3 πολύ σημαντικές μεταγραφές ποιοτικών παικτών τα Χριστούγεννα για να ενισχυθεί η ομάδα εκεί που πονά. Να γίνει σωστή διαχείριση της κρίσης, ψύχραιμα, υπομονετικά, με καθαρή σκέψη, με δυναμικές παρεμβάσεις, βάζοντας όλοι πάνω απ’ όλα το συμφέρον της ομάδας. Ο κόσμος με τη στάση του θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά συνάμα παίκτες και προπονητής να βρουν λύσεις για ότι αγωνιστικό πρόβλημα υπάρχει, ενώ ο μεγαλομέτοχος θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσει την ομάδα με 2-3 ποιοτικούς παίκτες από το πάνω ράφι. Φέτος δεν βγήκε λαγός από το καπέλο, όπως τα προηγούμενα χρόνια, που έβγαιναν οι περισσότερες μεταγραφές από μικρότερες κατηγορίες. Τώρα χρειάζονται δυναμικές παρεμβάσεις. 
Εκτιμούμε ότι αν γίνει σωστή διαχείριση, όλα θα πάνε καλά και ο ΠΑΣ θα αποφύγει κάθε κίνδυνο. Είναι μια δύσκολη χρονιά, ένα δύσκολο πρωτάθλημα με καλύτερες μικρομεσαίες ομάδες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όλα τα ματς θα είναι κρίσιμα μέχρι το τέλος, αλλά αν γίνουν κατάλληλες κινήσεις, η συνέχεια θα είναι καλύτερη.