Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ιστορικές ομάδες στην Ήπειρο ψάχνουν τη χαμένη ταυτότητα


Ο ιστορικός ΠΑΣ Πρέβεζα προσπαθεί να ξεφύγει από την άγονη γραμμή των τοπικών πρωταθλημάτων

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σε εξέλιξη είναι τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα στην Ήπειρο και είναι ευκαιρία να δούμε τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και τις ομάδες που οδηγούν την κούρσα, ευρισκόμενες στο ψηλότερο σκαλοπάτι της βαθμολογίας. Να γνωρίζουμε τον θαυμαστό κόσμο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, τους μικρούς ήρωες των επαρχιακών γηπέδων, που γράφουν την δική τους ιστορία σε πόλεις και χωριά.

Στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία της ΕΠΣΗΠ, που αντιπροσωπεύει το ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων, πρωτοπόρος από την αρχή του πρωταθλήματος είναι η Θύελλα Ελεούσας. Μια ιστορική ομάδα της περιοχής, από τις παλαιότερες στο τοπικό ποδόσφαιρο. Μια παραδοσιακή δύναμη στα ποδοσφαιρικά δρώμενα των Ιωαννίνων, που ανέδειξε κατά το παρελθόν σημαντικούς ποδοσφαιριστές, που αγωνίστηκαν και στον ΠΑΣ, τους Θανάση Τζάλλα, Βασίλη Μπλέτσα, Γιώργο Ντάσιο και άλλους. Προπονητής είναι ο παλιός αμυντικός του ΠΑΣ, Πέτρος Κοντοδήμας, με καταγωγή από το Καναλλάκι Πρέβεζας, που στο παρελθόν έχει δουλέψει και στις ακαδημίες της ομάδας, οπότε ξέρει καλά πρόσωπα και καταστάσεις της Θύελλας. Η ομάδα της Ελεούσας είναι στην 1η θέση με 18 βαθμούς έχοντας 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και συντελεστή τερμάτων 21-11. Με ένα βαθμό πιο πίσω είναι η ιστορική Θύελλα Κατσικά, με Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά (εδρεύει στον Παρακάλαμο) και ΠΑΣ Κράψης που είναι ανερχόμενη δύναμη στο τοπικό ποδόσφαιρο.

Στην ΕΠΣ Θεσπρωτίας στην πρώτη θέση είναι ο Ατρόμητος Δήμου Σαγιάδας, που αγωνίζεται στο γήπεδο Φιλιατών. Η Σαγιάδα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Θεσπρωτίας, δίπλα από τα σύνορα με την Αλβανία, και περιοχή όπου γεννήθηκε ο παλιός άσσος του ΠΑΣ, Άλκης Μάντος. Η ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας και των Φιλιατών είναι ο τόπος καταγωγής του αείμνηστου Θανάση Μπέμπη, από τους μεγαλύτερους παίκτες των ελληνικών γηπέδων. Μπορεί να μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά οι γονείς του ήταν Ηπειρώτες από τα ξακουστά χωριά της Μουργκάνας. Προπονητής είναι ο Παναγιώτης Χατζηπέτρου, που πριν από δύο χρόνια οδήγησε στη Γ’ Εθνική τον Αστέρα Παραποτάμου. Πρόεδρος είναι ένα νέο παιδί της περιοχής, ο Παύλος Μάστορας, με διάθεση προσφοράς στο ποδόσφαιρο και στον τόπο του. Στο ρόστερ ξεχωρίζει και η παρουσία του Δημήτρη Αθανασίου που αγωνίστηκε παλαιότερα στη Β’ Εθνική με τον ΠΑΣ Γιάννινα, για να συνεχίσει μετά στον Θεσπρωτό και σε άλλες ομάδες. Ο Ατρόμητος έκανε ξεκίνησε με έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας, έχοντας 6 νίκες σε 6 παιχνίδια, με συντελεστή τερμάτων 32-3! Ακολουθεί  η Αθλητική Ένωση Μαυρουδίου με 15 βαθμούς και με αγώνα λιγότερο, όπου και αυτή έχει το απόλυτο των επιτυχιών με 5 νίκες σε 5 παιχνίδια.

Στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας ο ιστορικός ΠΑΣ Πρέβεζα οδηγεί σταθερά την κούρσα, ευρισκόμενος από την αρχή στην  πρώτη θέση με 24 βαθμούς, έχοντας 8 νίκες σε 8 παιχνίδια και με συντελεστή τερμάτων 18-3. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την αναβίωση της ιστορίας και την επιστροφή του ιστορικού συλλόγου στην πασαρέλα των  διακρίσεων. Είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο και την άνοδο στη Γ’ Εθνική, καθώς πέρασε αρκετές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια, έχοντας τον ρόλο του κομπάρσου. Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Μπόκιας και προπονητής ο παλιός τερματοφύλακας του Παναιτωλικού, Βασίλης Ξανθόπουλος, που πέρασε την αγωνιστική σεζόν 2005-06 και από τον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα. 

Κατά πόδας έχουν τον ΠΑΣ Πρέβεζα οι Θρίαμβος Λούρου και Κεραυνός Θεσπρωτικού, αλλά είναι 7 βαθμούς πίσω και είναι δύσκολο να καλύψουν τη διαφορά. Η  προσπάθεια στηρίζεται από την κοινωνία της Πρέβεζας. Κατά την εκτίμηση πολλών ποδοσφαιρόφιλων της περιοχής, η ομάδα με σήμα τον Ιππόκαμπο είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, αν και ακόμα είναι νωρίς και τίποτα δεν έχει κριθεί. Ο ΠΑΣ Πρέβεζα ιδρύθηκε το 1963 από τη συγχώνευση της Α.Ε. Νικοπόλεως και της Α. Ε. Πρέβεζας. Έχει αγωνιστεί σε δύο περιόδους στη Β’ Εθνική, τη σεζόν 1963-64 και 1969-70, και πολλά χρόνια σε Γ’ και Δ’ Εθνική. 

Αναδείχθηκαν σπουδαίοι παίκτες στη δεκαετία του ’70, οι Χουρίδης, Φόρος Παπαδιώτης, Θωμάς Δημουλίτσας και άλλοι. Στα μετέπειτα χρόνια αναδείχθηκαν παίκτες που έπαιξαν στην Α’ Εθνική όπως οι Γιάννης Αναστασίου (Εθνικός, Άγιαξ και άλλες ομάδες Ολλανδίας και Βελγίου), Λάμπρος Γεωργιάδης (ΑΕΚ),  Μπάμπης Βουκελάτος (ΠΑΣ Γιάννινα), Παναγιώτης Μασούρας (Παναχαϊκή), Βαγγέλης Φίντζος (Κοζάνη Β’ Εθνική). Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αγωνίζεται στο στάδιο της πόλης, που τιμητικά φέρει το όνομα της Πρεβεζάνας  ολυμπιονίκη Αθανασίας Τσουμελέκα.


Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ

Στην ΕΠΣ Άρτας μετά από 6 αγωνιστικές την 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα στην Α’ Κατηγορία μοιράζονται η θρυλική Αναγέννηση Άρτας και ο ιστορικός Σκουφάς Κομποτίου, που αγωνίστηκε πέρσι στη Γ’ Εθνική. Αναγέννηση και Σκουφάς έχουν από 18 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Α. Ε. Καμπής με 15 βαθμούς. Οι δύο πρωτοπόρες ομάδες που μοιράζονται την πρωτιά αναμένεται να κονταροχτυπηθούν  μέχρι το τέλος και με κίνητρο την επιστροφή στη Γ’ Εθνική. Η Αναγέννηση αναζητεί την χαμένη ταυτότητα, καθώς στην Ήπειρο είναι το σωματείο με την πιο βαριά φανέλα, μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα. Γίνεται μια προσπάθεια από παλιούς παράγοντες και με προπονητή τον παλιό παίκτης της ομάδας Τάσο Νταλάκα για να επιστρέψει σε πρώτη φάση στη Γ’ Εθνική και να ξεφύγει από την άγονη γραμμή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά, όπου η πόλη ζούσε με τον παλμό της Αναγέννησης, γιατί τα πολλά χρόνια απαξίωσης επέφεραν φθορά, αλλά με τον καιρό και εφόσον η ομάδα πείσει ότι μπορεί να ξεφύγει από τα όρια του νομού, σίγουρα θα έχει τη βοήθεια των φιλάθλων. 

Στην Άρτα τα τελευταία χρόνια είχε ιδρυθεί και η Νέα Αναγέννηση Αρταίων, αλλά από φέτος σταμάτησε κάθε δραστηριότητα και δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα, για να μην υπάρχει σύγχυση με το όνομα και να διευκολυνθεί η προσπάθεια της ιστορικής Αναγέννησης για να ξεφύγει από το τέλμα που είχε οδηγηθεί την τελευταία 8ετία. Το ποια είναι η Αναγέννηση Άρτας και πόσο μεγάλους παίκτες ανέδειξε (Αντώνης Νικοπολίδης, Γιώργος Βαίτσης, Λάμπρος Γεωργιάδης, Μήτσος Νταλάκας και άλλοι) δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά, το ξέρει όλη η Ελλάδα. Η φανέλα της ζυγίζει βαριά, η ιστορία της είναι μεγάλη. 

Κύριος ανταγωνιστής της Αναγέννησης είναι ο Σκουφάς Κομποτίου, μια ιστορική ομάδα που ιδρύθηκε το 1952 και φέρει το όνομα του καταγόμενου από την περιοχή  Νικολάου Σκουφά, ιδρυτικού μέλους της Φιλικής Εταιρείας, μαζί με τους Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Πρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Κάκκος και προπονητής ο Θόδωρος Μπαλάτσας, που ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε πολλά χρόνια σε ομάδες της περιοχής.

Κάπως έτσι διαμορφώνονται τα πράγματα στις τέσσερις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Ηπείρου, όπου δραστηριοποιούνται πολλές ομάδες και ποδοσφαιριστές. Η ιστορία των πρωτοπόρων, ειδικά της Αναγέννησης Άρτας και του ΠΑΣ Πρέβεζα, δίνουν μια άλλη αίγλη στα τοπικά πρωταθλήματα και προκαλούν το  ενδιαφέρον πάρα πολλών φιλάθλων.