Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Ο Θρίαμβος Σερβιανών αντίπαλος με ένα ιστορικό σωματείο


Ο Κώστας Βζούκας το 1980 μεταγράφηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης από τον Μακεδονικό Σιάτιστας

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ένα ιστορικό σωματείο θα φιλοξενήσει την Κυριακή και ώρα 16.00 στο γήπεδο της ΕΠΣΗΠ ο Θρίαμβος Σερβιανών, για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής Κατηγορίας. Ο λόγος για τον Μακεδονικό Σιάτιστας, που έχει μια μεγάλη διαδρομή και στη δεκαετία του ’70 και αρχές δεκαετίας του ’80 αγωνίστηκε και στη Β’ Εθνική, ενώ αναδείχθηκαν και ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Α’ Εθνική, όπως ο Βζούκας που πήγε στον Άρη, ο Σιούτης στη Βέροια, ο Τζήκας στον Πανιώνιο, ο γκολκίπερ Τζιάπος στα Τρίκαλα και άλλοι. 

Στις καλές εποχές που ανθούσε η επεξεργασία και εμπορία της γούνας στη Σιάτιστα του νομού Κοζάνης και Καστοριά, καθώς αυτές οι δύο πόλεις είχαν το μοναδικό προνόμιο στην Ελλάδα, ανθούσε και το ποδόσφαιρο σε αυτές τις περιοχές.
 
Ο Μακεδονικός στα μέσα της δεκαετίας του ’70 αγωνίστηκε για 2 χρόνια στη Β’ Εθνική, όπως και την αγωνιστική σεζόν 1980-81. Στα καλά χρόνια, εκτός από τους ντόπιους παίκτες και άλλους από διάφορες ομάδες Β’ Εθνικής, στον Μακεδονικό πήγαν και γνωστά ονόματα από την Α’ Εθνική, όπως ο Στέφανος Δεμίρης (ΑΕΚ, Άρης), ο Γιώργος Βασιλόπουλος (Ολυμπιακός Πειραιώς, Ατρόμητος), Σωτήρης Μπεσίρης (Τρίκαλα), ο Γαβριήλ (Μπέμπης) Βρεττόπουλος (Καστοριά) και άλλοι. 

Μετά την κατάρρευση της γούνας, αφού δέχτηκε καίρια χτυπήματα από τις αγορές της Άπω Ανατολής, μαράζωσε και η τοπική οικονομία Σιάτιστας και Καστοριάς, αφού έκλεισαν εργαστήρια και πολύς κόσμος έμεινε άνεργος. Μεγάλες περιπέτειες πέρασε και ο ιστορικός Μακεδονικός που βολόδερνε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της περιοχής για πολλά χρόνια. Φέτος κατάφερε να βγει στη Γ’ Εθνική και να θυμίσει κάτι από τον καλό παλιό εαυτό του. Στην 1η αγωνιστική έχασε εντός έδρας 1-2 από τον Ναυπακτιακό Αστέρα. Προπονητής είναι ο παλιός παίκτης της Καστοριάς Στράτος Καραμπατζάκης. 

Η Σιάτιστα είναι ορεινή κωμόπολη του νομού Κοζάνης, με μεγάλη ιστορία. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα δίπλα από τον οδικό άξονα της Εγνατίας, όπως πάμε από Γιάννινα στη Θεσσαλονίκη, μετά τα Γρεβενά. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά αρχοντικά, εκκλησίες, βυζαντινά μνημεία, ενώ έχουν βγει από την περιοχή επιφανείς άνθρωποι που διέπρεψαν στις επιστήμες και το εμπόριο. Το μεγάλο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης είναι δωρεά των αδελφών Παπαγεωργίου που διέπρεψαν στο χώρο της γούνας. Επίσης οι αδελφοί Μαρκίδες Πούλιοι από τη Σιάτιστα ίδρυσαν το 1790 την πρώτη ελληνική εφημερίδα με τίτλο «Εφημερίς» που δημοσιεύτηκε και ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου.