Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΛΥΣΗ: Που πονά και που υπερτερεί ο "Άγιαξ της Ηπείρου"


Όπως και να το κάνουμε, υπάρχει το κενό του Πέδρο Κόντε στον ΠΑΣ

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Από τη μέρα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα, μέχρι και την περασμένη Κυριακή, ο ΠΑΣ διάβηκε έναν δρόμο ανηφορικό που έμοιαζε με «Γολγοθά».
Έπαιξε εκτός έδρας με τις ομάδες που είναι στα ψηλότερα σκαλοπάτια της βαθμολογίας (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος) και με τον Απόλλωνα που καίγεται για βαθμούς. Στα Γιάννινα υποδέχτηκε τον πάντα υπολογίσιμο Άρη, που έχει πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ απ΄ αυτόν.  Παρόλα αυτά, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» με τις νίκες επί του Απόλλωνα και του Άρη, αποκόμισε 6 βαθμούς, βάζοντας κάτω από αυτόν στη βαθμολογία τους Αστέρα Τρίπολης, Λαμία, Λεβαδειακό, ΟΦΗ και Απόλλωνα. 

Το πρόσημο είναι θετικό και το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Βέβαια σε κάποιους Γιαννιώτες δεν αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα, θέλοντας καλύτερη ποιότητα για να παίρνει ευκολότερα αποτελέσματα, αλλά επ’ αυτού υπάρχει και ο αντίλογος: Να κοιτάξουν πόσο ποιοτικό ποδόσφαιρο παίζουν και οι άλλες ομάδες που είναι στα επίπεδα με τον ΠΑΣ, να μελετήσουν καλά το πρόγραμμα που έβγαλε μέχρι τώρα η ομάδα τους σε σχέση με τις υπόλοιπες, όπως και τα χαρακτηριστικά των ομάδων που αντιμετώπισε. Μετά ας πουν ότι θέλουν. Λαϊκό άθλημα είναι το ποδόσφαιρο, ο καθένας μπορεί να εκφράζεται και να κρίνει όπως αυτός νομίζει καλύτερα. Απλά, όταν θέτουν δημόσια τις απόψεις τους θα πρέπει να τις τεκμηριώνουν με επιχειρήματα, καθώς αυτό απαιτεί ο δημόσιος διάλογος και όχι αφορισμούς, γενικεύσεις και απαξιωτικά σχόλια. Αυτά ως μια παρένθεση.

Όπως τονίσαμε και την περασμένη Τετάρτη από τη στήλη, βγήκε ένα πρόγραμμα «Γολγοθάς» και τώρα θα ξεκινήσει η αντεπίθεση και το βαθμολογικό σαφάρι. Το πρόγραμμα είναι πολύ καλύτερο στη συνέχεια. Υπάρχει εξάδα αγώνων με βατούς αγώνες, όπου ο ΠΑΣ μπορεί να πάρει βαθμούς και να φτάσει ψηλότερα στη βαθμολογία. Υπό την προϋπόθεση, ότι θα βελτιώσει κάποια πράγματα στην απόδοσή του, θα γίνει καλύτερος, γιατί όσο εύκολα μπορεί να φαίνονται θεωρητικά κάποια παιχνίδια, τόσο δύσκολα μπορεί να αποδειχτούν στην πράξη. 

Η εξάδα αγώνων που ακολουθεί είναι: Παναιτωλικός (εντός), Ξάνθη (εκτός), Λαμία (εντός), Λάρισα (εκτός), Λεβαδειακός (εντός), ΟΦΗ (εντός). Με λογικές εκτιμήσεις, στα τέσσερα παιχνίδια που θα γίνουν στα Γιάννινα, ο ΠΑΣ είναι το απόλυτο φαβορί για νίκη, ενώ μπορεί να κάνει και ζημιές εκτός έδρας. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική. Θα χρειαστεί να αλλάξει πράγματα στο παιχνίδι του.  Δεν θα πάει να «κλέψει» αποτελέσματα, όπως γίνονταν όταν έπαιζε εκτός έδρας με ομάδες που είναι ψηλότερα στη βαθμολογία, αλλά θα πρέπει οι παίκτες του να πατήσουν μπάλα, να βρουν διαδρόμους για τα αντίπαλα δίχτυα, να «ξεκλειδώσουν» κλειστές άμυνες. Θα αλλάξει υποχρεωτικά η αγωνιστική φιλοσοφία του και η πίεση θα είναι μεγαλύτερη, αφού σε κάποια ματς η νίκη θα είναι μονόδρομος. 

Όλα αυτά τα ξέρει ο πολύπειρος Πετράκης, που τον Φεβρουάριο θα μπει στον 6ο χρόνο παρουσίας του στον πάγκο της τοπικής ομάδας. Ακατάρριπτο ρεκόρ για τα δεδομένα του ΠΑΣ Γιάννινα και από τις περιπτώσεις που δεν συμβαίνουν εύκολα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου οι προπονητές είναι αναλώσιμοι. Ο Κρητικός τεχνικός στέριωσε στα Γιάννινα και μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλέστερα λιμάνια την ομάδα. Και η μεγάλη πλειοψηφία των φιλάθλων, έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Η διακοπή του πρωταθλήματος είναι καλή για τον ΠΑΣ, ενόψει της αντεπίθεσης που θα ξεκινήσει με αλλαγή πλάνων και φιλοσοφίας. Δίνεται η ευκαιρία σε αυτό το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να επιστρέψουν οι ομάδες στα γήπεδα, για να γίνει ένα καλό λίφτινγκ και να καλυφθούν τυχόν κενά και αδυναμίες που παρατηρήθηκαν.


Οι παίκτες που εμπιστεύθηκε ο Πετράκης

Βλέποντας τα έξι παιχνίδια που έγιναν μέχρι τώρα, βγαίνουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς στήθηκε μέχρι τώρα η ομάδα, ποιους παίκτες εμπιστεύθηκε ο Πετράκης, τι τον προβλημάτισε περισσότερο. Ο Κρητικός τεχνικός, λόγω του ότι και τα έξι παιχνίδια είχαν την ίδια αγωνιστική δομή, ακολούθησε το προσφιλές του σύστημα 3-5-2. Πιστεύοντας ότι ταιριάζει καλύτερα στο αγωνιστικό προφίλ του συγκροτήματος που κοουτσάρει. Επειδή ο ΠΑΣ είχε καλές και άσχημες στιγμές, πολλές φορές ο Πετράκης προβληματίστηκε, ανακάτεψε την τράπουλα, άλλοτε για να αλλάξει τον στυλ παιχνιδιού με νέα πρόσωπα και άλλοτε για να καλύψει ανάγκες. Μόνο 4 παίκτες ξεκίνησαν ως βασικοί και στους έξι αγώνες, ενώ οι υπόλοιποι χρειάστηκε να καθίσουν και στον πάγκο. Μονιμότητα στην ενδεκάδα είχαν ο τερματοφύλακας Βελλίδης, στην άμυνα ο Μιχαήλ, ο Λίλα μισά ματς έπαιξε στο κέντρο της άμυνας και τα άλλα μισά αμυντικό χαφ και ο Νικολιάς ήταν πάντα βασικός στη μεσαία γραμμή, σε ρόλο μεσοεπιθετικού. 

Αναλυτικότερα, κάτω από τα γκολπόστ ήταν συνεχώς ο Βελλίδης. Σταθερή αξία, έκανε καλές εμφανίσεις και ξεπέρασε κάποιες κακές στιγμές που είχε στα φιλικά. Το ίδιο και ο Αλέξης Μιχαήλ στο κέντρο της άμυνας, που είναι αρχηγός και ο παλιότερος παίκτης. Στις άλλες δύο θέσεις των στόπερ, σε 3 ματς ήταν βασικός ο Λίλα, 5 ο Τζημόπουλος και 4 ο Σκόνδρας. Τελευταία είχε καθιερωθεί η τριάδα Σκόνδρα, Μιχαήλ, Τζημόπουλου. Από δεξιά, σε ρόλο φουλ μπακ χαφ, στους δύο πρώτους αγώνες με ΑΕΚ και Ολυμπιακό ήταν ο Αποστολόπουλος, αλλά στη συνέχεια καθιερώθηκε ο Μπουκουβάλας. Στην αριστερή περιφέρεια, ο Πετράκης περισσότερο εμπιστεύθηκε ως μπακ χαφ τον Τσικάρσκι που τον ξεκίνησε τέσσερις φορές βασικό, έναντι δύο του Κακούμπα. 
Στη θέση του αμυντικού χαφ ξεκίνησε με τον Κάστρο στα τρία πρώτα παιχνίδια, αλλά τον αντικατέστησε επαναφέροντας πάλι εκεί τον Λίλα, από την άμυνα που τον είχε τοποθετήσει. Στη μεσαία γραμμή σταθερός είναι ο Νικολιάς, ενώ από την άλλη πτέρυγα, από μία φορά έπαιξαν οι Κακούμπα, Κούζικ και στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια καθιερώθηκε ο Βιδάλ.


Λείπει ο Κόντε, αλλαγές στην επίθεση

Περισσότερες αλλαγές έκανε ο Πετράκης στην επιθετική γραμμή, εναλλάσσοντας τα δίδυμα με τους Ξύδα, Λεό, Κριζμάν και Μυστακίδη. Σε πολλά ματς έπαιξε αλλαγή και ο Αθανασιάδης, αλλά ακόμη δεν βρήκε τα πατήματά του. Σε αυτόν ποντάρουν πολλά, αλλά ακόμη ο Κλάους δεν θύμισε κάτι από τον παλιό εαυτό του. Η ουσία είναι ότι προσπαθεί και δείχνει ωριμότητα στη συμπεριφορά του. Στην επίθεση λοιπόν, φαίνεται καθαρά το κενό του Πέδρο Κόντε που μεταγράφηκε σε ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Ισπανός σε πολλά ματς έβαζε την προσωπική σφραγίδα του και με λίγες φάσεις έβλεπε δίχτυα, βγάζοντας και την ομάδα από το αδιέξοδο. 

Τώρα ο ΠΑΣ δεν σκοράρει εύκολα. Πέτυχε 2 γκολ επί του Απόλλωνα Σμύρνης με τους Λεό, Νικολιά, 1 γκολ επί του Άρη (αυτογκόλ του Δεληζήση) και ένα γκολ επί του Παναθηναϊκού με τον Κριζμάν. Ουσιαστικά τρεις παίκτες έχουν σκοράρει από μία φορά και αυτό είναι θέμα. Επίσης 7 φορές ο Πετράκης, στη διάρκεια των αγώνων, έκανε αλλαγές επιθετικών, προφανώς γιατί δεν του έβγαιναν κάποια πράγματα που ήθελε. 

Τα έξι επιθετικά δίδυμα που χρησιμοποιήθηκαν αντίστοιχα στους έξι αγώνες είναι: Ξύδας – Γιάκος με ΑΕΚ, Ξύδας – Κριζμάν με Ολυμπιακό, Λεό – Μυστακίδης με Απόλλωνα Σμύρνης, Λεό – Μυστακίδης με Άρη, Λεό – Κριζμάν με Παναθηναϊκό, Ξύδας – Μυστακίδης με Ατρόμητο Περιστερίου. Με τη φυγή του Κόντε και το διαφαινόμενο κενό του, αναγκαστικά οι επιτελείς της ομάδας αναζήτησαν επιθετικούς στην μεταγραφική αγορά και ενίσχυσαν την ομάδα με τους Ξύδα, Μυστακίδη, Αθανασιάδη, Κριζμάν, Λουκίνα, Ξύδα, Παμλίδη. 

Όμως ακόμη δεν υπάρχει το εύκολο γκολ για τον «Άγιαξ» και αυτό προβληματίζει τον Πετράκη. Και επειδή το γκολ είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας που συμμετέχουν όλες οι γραμμές, το πρόβλημα δεν είναι καθαρά των επιθετικών, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη συμβολή και αυτών που είναι επιφορτισμένοι στη μεσαία γραμμή, είτε από τα πλάγια, είτε τον άξονα, να τροφοδοτούν τους επιθετικούς. Νέος Κόντε δεν βρίσκεται εύκολα στην αγορά και ούτε βγαίνει κάθε χρόνο. Ωστόσο η ζωή δεν σταματά, όπως δεν σταμάτησε και όταν αποχώρησαν και άλλοι μεγάλοι γκολτζήδες (Αλβαρέζ, Τσιριμώκος, Σεϊταρίδης, Ανανιάδης). Κάποιοι άλλοι μπορούν να υποδυθούν τους δικούς τους ρόλους και να δώσουν στη συνέχεια λύση στο πρόβλημα. Αύριο θα ασχοληθούμε με την στατιστική ανάλυση της ομάδας.