Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Αν βελτιώσει κάποια πράγματα, θα πάει καλά ο ΠΑΣ


Ο ΠΑΣ όπως παρατάχθηκε με την Κέρκυρα στο τελευταίο φιλικό που έγινε στο στάδιο "Ζωσιμάδες" (ΦΩΤΟ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Όπως γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΠΑΣ έβγαλε ένα δύσκολο πρόγραμμα και τώρα ετοιμάζεται για να κάνει την αντεπίθεση, για συγκομιδή πολλών βαθμών, μέσα από ένα βατό πρόγραμμα και με ομάδες του δικού του αγωνιστικού βεληνεκούς.
Έτσι θα βελτιώσει την βαθμολογική θέση του και παράλληλα θα ανεβάσει και την ψυχολογία του κόσμου. Ίσως να φέρει και άλλους στο γήπεδο, που βλέπουν τα εντός έδρας παιχνίδια από την τηλεόραση, για τους δικούς τους λόγους. 

Στις επόμενες έξι αγωνιστικές, το πρόγραμμα είναι βατό και με θεωρητικά πιο εύκολα παιχνίδια, σε σχέση με αυτά των έξι πρώτων αγωνιστικών. Όμως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολο, αν η ομάδα δεν διορθώσει κάποια κενά και αδυναμίες που έχει, για να γίνει πιο ανταγωνιστική και περισσότερο δυνατή. Αν ο «Άγιαξ» ανεβάσει στροφές και διορθώσει τα λάθη του, έχει τις προδιαγραφές να φτάσει ψηλότερα. Έχει καλή διοίκηση, άριστο προπονητή που ξέρει τα πάντα γιατί είναι 4,5 χρόνια στον πάγκο, καλούς ποδοσφαιριστές και κόσμο που μπορεί να βοηθήσει. Συνεπώς στο χέρι του είναι να κάνει στη συνέχεια την υπέρβαση.

Βασικά θα πρέπει να δέσει καλύτερα την άμυνα, για να μη δέχεται εύκολα γκολ, όπως συνέβη στο πρόσφατο φιλικό με την Κέρκυρα. Σε τρεις αντεπιθέσεις των «Φαιάκων», μπήκαν δύο γκολ. Κάτι που εξόργισε και τον Πετράκη, που το υπογράμμισε στις δηλώσεις του. Βέβαια δεν έπαιζε η άμυνα του πρωταθλήματος, αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι. Όλοι οι παίκτες που είναι στο ρόστερ, πρέπει να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Η άμυνα πρέπει να δέσει ακόμη περισσότερο. Και όταν λέμε άμυνα, δεν αναφερόμαστε στα πρόσωπα των τριών κεντρικών αμυντικών, αλλά στη γενικότερη αμυντική λειτουργία της ομάδας, που πολλές φορές ξεκινά από την επίθεση. Γιατί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η άμυνα ξεκινά από τους επιθετικούς και φτάνει μέχρι τους στόπερ και τον τερματοφύλακα. 

Και δεύτερο θέμα είναι να βελτιώσει η ομάδα το επιθετικό κομμάτι της. Να δημιουργεί περισσότερες φάσεις και να τις τελειώνει με μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας. Τα στατιστικά στοιχεία με τις λιγότερες τελικές προσπάθειες, ενδεχομένως να αδικούν τον ΠΑΣ σε σχέση με τις άλλες ομάδες, γιατί είναι στοιχεία που καταγράφηκαν σε πολύ δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια. Άλλο να παίζεις στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό, με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και άλλο να παίζεις στη Λιβαδειά ή στην Ξάνθη και στον Πανιώνιο. Και οι άλλες μικρομεσαίες αγωνιστικά ομάδες, όταν παίξουν σε αυτές τις έδρες, ή στην Τούμπα, δεν θα έχουν στατιστικά καλύτερες επιδόσεις, απ’ αυτές που είχε ο ΠΑΣ. Πέρα από τα στατιστικά, που δεν λένε και πάντα την αλήθεια, η ουσία είναι να τελειώνουν οι παίκτες καλύτερα τις φάσεις και να είναι περισσότερο παραγωγικοί. Πλέον δεν έχει τον Κόντε, που έβαζε γκολ και με την…. πλάτη, αλλά πρέπει να «ξεμπουκώσει» και να γίνει περισσότερο επικίνδυνος. 

Από εδώ και πέρα, όπως τονίσαμε και σε προηγούμενα σημειώματα, θα πρέπει ο ΠΑΣ να πατήσει μπάλα, να φτιάξει παιχνίδι για να βάλει γκολ. Μόνο τα γκολ φέρνουν νίκες και δίνουν βαθμούς. Ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια, που οι αντίπαλες ομάδες θα παίξουν με κλειστές άμυνες, παρκάροντας και….. λεωφορεία μπροστά από τις εστίες τους, θα χρειαστεί να βρεθούν λύσεις και για αυτές τις περιπτώσεις. Τώρα θα φανούν και οι πραγματικές δυνατότητες που έχει ο ΠΑΣ. Πέρασαν ήδη έξι αγωνιστικές, συν ένα παιχνίδι Κυπέλλου, διάστημα ικανό για την προσαρμογή στον ανταγωνισμό που έχει το πρωτάθλημα. Μεγαλώνουν πλέον και οι απαιτήσεις του κόσμου. Θέλει να δει πιο ανταγωνιστική και καλύτερη την ομάδα. Απώλειες ασφαλώς θα υπάρχουν, αλλά σε καίρια παιχνίδια, ειδικά μέσα στα Γιάννινα, αυτό είναι απαγορευτικό. 

Η διακοπή που έγινε ήταν καλή για τον ΠΑΣ, όπως επισήμανε και ο Πετράκης. Οι τραυματισμοί έφεραν πίσω κάποιους παίκτες και δόθηκε λίγος χρόνος παραπάνω χωρίς την πίεση των αγώνων για την σταδιακή επιστροφή στο γήπεδο. Ο κόουτς και οι παίκτες δουλεύουν προς την κατεύθυνση αυτή. Να βελτιώσουν τα λάθη τους, να ισχυροποιηθούν περισσότερο και να έχουν καλύτερη πορεία. Τα κατάφεραν  στα δύσκολα, με 6 βαθμούς σε ένα πρόγραμμα φωτιά,  γιατί να μη τα καταφέρουν τώρα που μικραίνει ο βαθμός δυσκολίας; Το τι ψάρια θα πιάσουν, θα φανεί στην πορεία και στο γήπεδο. Αρχής γενομένης από το ματς του Σαββάτου με τον Παναιτωλικό στα Γιάννινα.  Είναι ματς που η νίκη μοιάζει μονόδρομος και κάθε απώλεια θα πονέσει πολύ.