Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: "Πολυεργαλείο" ο Λίλα, πιό επικίνδυνος ο Μυστακίδης, πολύτιμος ο Βελλίδης!


"Πολυεργαλείο" του ΠΑΣ βάσει των στατιστικών είναι ο Άντι Λίλα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει μπει και η στατιστική στο ποδόσφαιρο, αφού καταγράφονται στα παιχνίδια οι κινήσεις των παικτών. Συχνά ακούμε στις συζητήσεις να μιλάνε φίλαθλοι για… τελικές προσπάθειες, κλεψίματα, συχνότητα σκοραρίσματος, όροι που δεν υπήρχαν παλιότερα χρόνια. Η Σούπερ Λίγκα, είναι συμβεβλημένη με εξειδικευμένη εταιρία, η οποία κάνει τη στατιστική απεικόνιση όλων των αγώνων. 

Βέβαια, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στην οικονομία, την πολιτική και σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινής δραστηριότητας. Κάποτε, ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, ο «Γέρος της Δημοκρατίας» είχε πει το αμίμητο, «όταν ευημερούν οι αριθμοί πένεται ο λαός». Στο ποδόσφαιρο που μας ενδιαφέρει, η στατιστική απεικόνιση των αγώνων μπορεί να μη παρουσιάζει πάντα την πραγματική εικόνα, αλλά τα στοιχεία αυτά είναι πολύ καλά και ωφέλιμα εργαλεία για τους προπονητές, για να αξιολογούν καλύτερα τους παίκτες, τις κινήσεις τους στο γήπεδο και τα συστήματα που εφαρμόζουν. 

Έχουμε δει σε παιχνίδια κάποια ομάδα να έχει συντριπτική κατοχή μπάλας, πολλές τελικές προσπάθειες και άλλα στοιχεία, όπως καταγράφονται από τη στατιστική υπηρεσία, αλλά στο τέλος, η ομάδα που υπερισχύει στους αριθμούς, να είναι ηττημένη! Αυτό δεν είναι ο κανόνας, αλλά από τις περιπτώσεις που συμβαίνουν. Πάντως, όλοι οι διαβασμένοι προπονητές, θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους και τα στατιστικά στοιχεία. Αυτό ξεκίνησε πρώτα από το εξωτερικό και μετά ήρθε στην Ελλάδα. Και όχι μόνο τα στοιχεία των δικών τους ομάδων, αλλά περισσότερο τα στατιστικά στοιχεία και των αντιπάλων ομάδων. Γιατί έτσι, μπορούν να «διαβάζουν» καλύτερα, πως παίζει η αντίπαλη ομάδα.

Για τον λόγο αυτό, θα παραθέσουμε σήμερα ορισμένα ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία, απ’ αυτά που δεν κουράζουν. Βάσει των αριθμών, ο πιο επικίνδυνος παίκτης στη φαρέτρα του ΠΑΣ είναι ο Γιάννης Μυστακίδης, που είναι δανεικός από τον ΠΑΟΚ για ένα χρόνο. Έχει τις περισσότερες τελικές προσπάθειες και τα περισσότερα σουτ, εντός και εκτός μεγάλης περιοχής των αντιπάλων. Μπορεί να μη έβαλε γκολ, αλλά είναι ο παίκτης που έχει απειλήσει τις περισσότερες φορές τις αντίπαλες εστίες. Πολυτιμότερος παίκτης βγαίνει ο Βελλίδης, που έκανε 28 αποκρούσεις, από τις 36 συνολικά όλης της ομάδας. Ενδιαφέρον έχουν τα στατιστικά και του Άντι Λίλα. Ο διεθνής αλβανός άσσος. Σε 3 ματς αγωνίστηκε ως αμυντικό χαφ και σε άλλα 3 ως στόπερ. Παρότι λόγω πίεσης των αντιπάλων είχε ρόλο για να βοηθήσει την άμυνα και να αναχαιτίσει επιθέσεις αντιπάλων, έχει τις περισσότερες πάσες, τα περισσότερα φάουλ και τα περισσότερα κλεψίματα της μπάλας από τους αντιπάλους, μετά τον Βελλίδη. Μπορεί για τον πολύ κόσμο να μη φαίνεται η δουλειά του Λίλα στο γήπεδο, αλλά είναι ένα «πολυεργαλείο» για τον ΠΑΣ Γιάννινα και για τον Πετράκη.


ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΣ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ο ΠΑΣ σημείωσε 4 γκολ και δέχτηκε 11. Οι τρεις παίκτες που έχουν βρει δίχτυα είναι οι Λεό, Νικολιάς, Κριζμάν. Η ομάδα ως σύνολο έχει 36 τελικές προσπάθειες, σημείωσε 1 γκολ ανά 9 τελικές προσπάθειες, έχει επίσης 179 πάσες, 2 ασίστ (με Λεό, Νικολιά), έκανε 192 λάθη, κέρδισε 106 φάουλ και παραχώρησε 119. Όσον αφορά τα ατομικά στατιστικά των παικτών, 11 τελικές προσπάθειες έχει ο Μυστακίδης, έναντι 4 των Κριζμάν, Βιδάλ, Νικολιά, 5 σουτ εντός μεγάλης περιοχής έχει ο Μυστακίδης, έναντι 3 του Λεό, 6 σουτ εκτός μεγάλης περιοχής έχει ο Μυστακίδης, έναντι 2 των Βιδάλ, Μπουκουβάλα, Λίλα, Νικολιά. Δύο κεφαλιές έχει ο Κριζμάν, από μία αστίστ οι Λεό, Νικολιάς, 29 πάσες έχει ο Λίλα, έναντι 24 του Νικολιά και 19 του Κάστρο. Περισσότερα λάθη (24) έχει ο Νικολιάς, έναντι  19 του Μπουκουβάλα και 15 του Βιδάλ. Περισσότερα φάουλ έκανε ο Λίλα, ήτοι 28, έναντι 11 του Τζημόπουλου και 10 του Κάστρο. Αντίθετα περισσότερα φάουλ κέρδισε ο Βιδάλ, 18 στον αριθμό, έναντι 13 των Λίλα, Μυστακίδη και 12 του Νικολιά. 

Ο ΠΑΣ έχει συνολικά 36 αποκρούσεις, από τις οποίες οι 28 έγιναν από τον γκολκίπερ Βελλίδη! Είναι λογικό αυτό, γιατί ο ΠΑΣ αντιμετώπισε δυνατές ομάδες, με πολλές τελικές προσπάθειες στο ενεργνητικό τους και από τις παραγωγικότερες που υπάρχουν στο τρέχον πρωτάθλημα. Στα κλεψίματα, πρώτος είναι ο Βελλίδης με 29 στον αριθμό και μετά ο Λίλα με 13. Στις κίτρινες κάρτες, από 3 έχουν οι Τζημόπουλος, Βελλίδης, Νικολιάς και είναι στο όριο τιμωρίας, αφού με 4η θα μείνουν μια αγωνιστική εκτός ομάδας. Απευθείας κόκκινη κάρτα δεν πήρε κανείς παίκτης, παρά μόνο στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα, αποβλήθηκε με 2η κίτρινη κάρτα ο Φάμπρι Κάστρο. Τέλος ο ΠΑΣ δεν κέρδισε πέναλτι, αλλά ούτε καταλογίστηκε σε βάρος του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Ο ΒΕΛΛΙΔΗΣ

Ο Μάρκος Βελλίδης με 566 λεπτά έχει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Ο χρόνος συμμετοχής των υπόλοιπων παικτών είναι: Λίλα 550’, Νικολιάς 547’, Μιχαήλ 517’, Τζημόπουλος 505’, Μπουκουβάλας 379’, Τσικάρσκι 378’, Βιδάλ 369’, Σκόνδρας 362’, Κριζμάν 323’, Μυστακίδης 307’, Κάστρο 287’, Κακούμπα 252’, Λεό 203’, Ξύδας 192’, Αποστολόπουλος 187’, Κούζικ 117’, Αθανασιάδης 107’, Γιάκος 46’, Σιόντης 22’. Δεν έχουν αγωνιστεί ακόμη σε αγώνες πρωταθλήματος οι Ευαγγέλου, Γώγος, Νεόφυτος Μιχαήλ (γκολκίπερ), Παμλίδης, Βενετικίδης (γκολκίπερ), Παπαδόπουλος Κ., Λουκίνας, Παπαϊωάννου (τερματοφύλακας), Ντόλοβατς, Λιάσος, Νάουμετς και ο τραυματίας από το καλοκαίρι Περιστερίδης.