Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο Κλάους και οι μεταγραφές που έγραψαν ιστορία!


Η πρώτη μεγάλη μεταγραφή ήταν του Γιώργου Σιόντη το 1970 από τον Βύζαντα Μεγάρων που έπαιζε τότε στην Α' Εθνική.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η μεταγραφή του Στέφανου Αθανασιάδη στον ΠΑΣ προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Πολλοί τη θεώρησαν ως μία από τις πιο σημαντικές μεταγραφές που έκανε ο ΠΑΣ όλα αυτά τα χρόνια. Λόγω του βιογραφικού που κουβαλά, σίγουρα είναι μια πολύ σημαντική μεταγραφή, που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Το τι θα προσφέρει θα το δείξει ο χρόνος.

Όπως ο χρόνος έκρινε και άλλες μεταγραφές, ακόμη και άσημων παικτών, που ήρθαν άγνωστοι στα Γιάννινα, αλλά προσέφεραν πολλά, όπως η περίπτωση Κόντε. Μεταγράφηκε στον ΠΑΣ από ομάδα Γ’ Εθνικής της Ισπανίας (Μέριδα), ήταν άγνωστη η ταυτότητά του, η μεταγραφή πέρασε στα ψιλά, γιατί κυριαρχούσε η μεταγραφή του Μαμπουλού από τη Μπαστιά, αλλά έκανε θαύματα με την κυανόλευκη φανέλα. Μη πάμε και πιο παλιά με τους έξι Αργεντινούς που άλλαξαν τον ποδοσφαιρικό χάρτη στην Ήπειρο. 

Με ποια κριτήρια πρέπει να κρίνουμε πόσο σημαντική είναι μια μεταγραφή και αν κατατάσσεται στις κορυφαίες μιας ομάδας; Λόγω του βιογραφικού που έχει ο μεταγραφόμενος παίκτης; Λόγω της αίσθησης που προκάλεσε στην κοινή γνώμη ως όνομα;  Ή λόγω της προσφοράς του;  Ο Κλάους σίγουρα είναι ένα βαρύ όνομα, με 208 συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα και 53 στην Ευρώπη με τα χρώματα του ΠΑΟΚ, ασχέτως αν η καριέρα του είχε μια πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια. Οπωσδήποτε είναι μια πολύ σημαντική μεταγραφή για τον ΠΑΣ. Όμως δεν συμφωνούμε με ορισμένους που έγραψαν, ότι είναι από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στα χρονικά της τοπικής ομάδας. Αυτό θα το αφήσουμε να το κρίνει η ιστορία, με βάση την προσφορά που θα έχει φορώντας τη φανέλα του «Άγιαξ». Επαναλαμβάνουμε, ότι είναι μια σπουδαία μεταγραφή, γιατί κουβαλά ο Μακεδόνας άσσος πίσω του μια μεγάλη διαδρομή. Αρκεί να την τιμήσει ο ίδιος και να δείξει σε όλους πόσο πολύ αξίζει.

Το κομμάτι των μεταγραφών του ΠΑΣ, είναι γραμμένο με πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες. Ήρθαν παίκτες με σημαντικά ονόματα που τίμησαν την υπογραφή τους και άλλοι που πέρασαν ως κομήτες ή ως τουρίστες από τα Γιάννινα, χωρίς καμία ουσιαστική προσφορά. Είναι και πως κολλά ο κάθε παίκτης με τα δεδομένα της νέας ομάδας του. Ήρθαν παίκτες άσημοι, που έγιναν παικταράδες και ακόμη τους θυμάται ο κόσμος. Η μεταγραφή του Κλάους μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε κάποιες μεταγραφές, που προκάλεσαν αίσθηση, αλλά περισσότερο γιατί άφησαν εποχή ή το δικό τους στίγμα στα Γιάννινα. 

Από τους εκατοντάδες ξένους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του «Άγιαξ», ξεχωρίζουν οι μεταγραφές των έξι Αργεντινών ποδοσφαιριστών το 1972. Και αναφερόμαστε στους Παστερνάκη, Γκλασμάνη, Κοντογιωργάκη, Μοντέζ, Αλβαρέζ, Λίσα. Τότε, λόγω έλλειψης του διαδικτύου και των πληροφοριών, οι έξι «χίπις» από τη Λατινική Αμερική ήρθαν στα Γιάννινα, ως άγνωστα ονόματα. Αλλά και αυτοί δεν ήξεραν ούτε καν στον χάρτη που πέφτουν τα Γιάννινα και η Ήπειρος. Μόνο ο τότε προπονητής του ΠΑΣ Γκομέζ Ντε Φαρία που είχε κάνει πολλά χρόνια στη Λατινική Αμερική, ήξερε την αξία τους. Όχι όλων αλλά μερικών. Και μόνο το γεγονός ότι ο ΠΑΣ είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που έφερε 6 παίκτες από τη Λατινική Αμερική, είναι μια μικρή εποποιία. Για την αξία και την προσφορά τους δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. 

Μιας και ξεκινήσαμε από τους ξένους, να αναφέρουμε και άλλα σημαντικά ονόματα που πέρασαν από τα Γιάννινα και βοήθησαν σημαντικά την ομάδα, όπως είναι οι Εσπινόζα, Ράντισιτς, Μουφ, Μανέφσκι, Μιλόγεβιτς, Βαν Βάικ και στα νεώτερα χρόνια οι Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, Μπακαγιόκο, Τσάβες και άλλοι. Σπουδαία ήταν και η μεταγραφή του Ντε Βινσέντι, που ήρθε με τη λογική του ταλαντούχου πιτσιρικά και ξεδίπλωσε το ταλέντο του. Θα κάνουμε ειδική αναφορά και στον Πέδρο Κόντε, που ήρθε άσημος το καλοκαίρι του 2016 από τη Μέριδα και έγινε πρώτο όνομα στον ΠΑΣ και από τα κορυφαία ονόματα των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων της Σούπερ Λίγκας. Μάλιστα κατατάσσεται στην τετράδα των κορυφαίων γκολτζήδων που πέρασαν από το κυανόλευκο στρατόπεδο. Οι άλλοι τρεις, κατά τη δική μας εκτίμηση είναι οι Αλβαρέζ, Τσιριμώκος, Μουφ.


ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ Ο Λ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Από πλευράς Ελλήνων παικτών, μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές ήταν του Λάκη Παπαϊωάννου το 1988 από τον ΠΑΟΚ στον ΠΑΣ. Η μεταγραφή αυτή προκάλεσε σε όλη την Ελλάδα ιδιαίτερη αίσθηση, γιατί ο ΠΑΣ ήταν στη Β’ Εθνική και ξόδεψε ένα υπέρογκο ποσό για εκείνη την εποχή, για να πάρει διεθνή παίκτη από τον ΠΑΟΚ. Ένα εξάμηνο πριν έρθει στον ΠΑΣ είχε κάνει την τελευταία εμφάνισή του με την Εθνική ομάδα. Ήταν σπανιότατο φαινόμενο, αν όχι το μοναδικό, ομάδα Β’ Εθνικής να παίρνει από τον ΠΑΟΚ με μεταγραφή διεθνή άσσο. Στα μετέπειτα χρόνια, πέρασαν και άλλοι διεθνείς και μάλιστα με πολλές συμμετοχές στην Εθνική, αλλά ήρθαν στα τελειώματα της καριέρας και όταν πλέον οι μετοχές τους είχαν πέσει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της Β’ Εθνικής. Ο Παπαϊωάννου βοήθησε σημαντικά στο να ανεβεί η ομάδα το 1990 στην Α’ Εθνική.

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΣΙΟΝΤΗ 

Σπουδαία ήταν και η μεταγραφή του Γιώργου Σιόντη από τον Βύζαντα Μεγάρων στον ΠΑΣ το καλοκαίρι του 1970. Ο Σιόντης είχε μεταγραφεί το 1965 από τον «Αβέρωφ» Ιωαννίνων στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια αγωνίστηκε για 3 χρόνια με την ομάδα των Μεγάρων στην Α’ Εθνική. Ήταν η πρώτη μεγάλη μεταγραφή στην ιστορία του ΠΑΣ, αφού στην προηγούμενη τετραετία έπαιρνε παίκτες από τα Γιάννινα και τις γύρω περιοχές. Η πορεία του στον ΠΑΣ είναι γνωστή. Ήταν για πολλά χρόνια κολώνα της άμυνας και ο ιστορικός αρχηγός. Στα μετέπειτα χρόνια τη βοήθησε και ως προπονητής. Από τον Βύζαντα θα μπορούσε να πάει σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα Α’ Εθνικής, αλλά προτίμησε να γυρίσει στα Γιάννινα ως γέννημα θρέμμα της πόλης.

ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΥ

Σημαντική ήταν επίσης η μεταγραφή του Κώστα Νικολαΐδη από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1973. Σημαντικό όνομα εκείνη την εποχή, αφού είχε παίξει στη μεγάλη ομάδα της «Ένωσης» αλλά και στην Εθνική. Κάθισε μόνο ένα χρόνο και πανηγύρισε την πρώτη άνοδο στην Α’ Εθνική. Επίσης σημαντικές ήταν οι μεταγραφές των αμυντικών Βέργου, Χατζηκαπετάνη και αργότερα του Θανάση Μπρεντάνου (φωτο) από την Κέρκυρα και του Νίκου Λιάκου από τον Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας. Ο Μπρεντάνος ήταν να πάει στον Παναθηναϊκό μαζί με τον Βλάχο, αλλά ήρθε στα Γιάννινα. Τεράστιος παίκτης, που αν πρόσεχε την εξωγηπεδική του ζωή, θα έφτανε μέχρι την Εθνική, όπως είπε κάποτε γι’ αυτόν ο Αντώνης Γεωργιάδης. Ο Λιάκος ήρθε ως ταλέντο σε μικρή ηλικία και αναδείχτηκε στα Γιάννινα. 

Επίσης μεγάλη αίσθηση στα μέσα της δεκαετίας προκάλεσαν οι μεταγραφές του Γιάννη Χατζηαντωνίου από τον ΠΑΟΚ και του Θανάση Παπάζογλου από τον Άρη. Μάλιστα ο Παπάζογλου, είναι ο πρώτος παίκτης που είχε παίξει στην Εθνική ομάδα, ενώ ήταν παίκτης του ΠΑΣ. Αργότερα, συνέβη κάτι παρόμοιο με τους Κοντογιωργάκη, Λιάκο, Μπονόβα και πριν από μια τριετία με τον Βελλίδη. Από τα καλύτερα λίμπερο στην Ελλάδα ήταν ο Παπάζογλου, παίζοντας με άνεση και πολύ μυαλό.


Μ. ΣΕΪΤΑΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Θ. ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ

Τη σφραγίδα του στον ΠΑΣ άφησε και ο Μήτσος Σεϊταρίδης, που είχε αποκτηθεί το 1977, καθώς είχε μείνει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό. Στους πράσινους πήγε από τη Λάρισα, όπου είχε κάνει σπουδαία καριέρα με τον αδελφό του Μίλτο. Επιθετικός από τους λίγους, είτε σαν φορ κρούσεως, είτε σαν περιφερειακός, με δύο πόδια, φοβερό κεφάλι, ευχέρεια στο σκοράρισμα. Αποκάλυψη ήταν και η μεταγραφή του Θαλή Τσιριμώκου (φωτο), το καλοκαίρι του 1979 από την Καλλιθέα. Λίγο έλειψε να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ Α’ Εθνικής την αγωνιστική σεζόν 1979-80. Κάθισε για ένα χρόνο και μεταγράφηκε τον Άρη. Στα νεώτερα χρόνια σημαντική ήταν η μεταγραφή του Τάσου Πάντου από τον Ολυμπιακό. Βοήθησε σημαντικά την ομάδα και ερχόμενος στα Γιάννινα είχε μια δυναμική παρουσία στους ερυθρόλευκους πανηγυρίζοντας τίτλους και κύπελλα. Όπως επίσης σημαντικά ονόματα ήταν και οι Ράντος, Πατσατζόγλου, που φόρεσαν την κυανόλευκη φανέλα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΟΥΣ

Κάναμε αυτή την εκτενή αναφορά σε μεταγραφές του παρελθόντος με αφορμή τη μεταγραφή του Κλάους Αθανασιάδη, που έχει αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές από τις προηγούμενες. Είπαμε και πριν, ότι από τον ΠΑΣ πέρασαν παίκτες με βαριά ονόματα που τίμησαν την υπογραφή τους και άλλοι που πέρασαν και δεν ακούμπησαν μπάλα. Και άλλοι παίκτες, που οι μεταγραφές τους δεν ήταν καν μονόστηλη είδηση, έκαναν τον κόσμο να πίνει νερό στο όνομά τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η περίπτωση Αθανασιάδη να είναι σημαντική. Ήρθε ως όνομα και πρέπει να το τιμήσει με καλή παρουσία στον «Άγιαξ της Ηπείρου». Είναι μπροστά του ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει. Για το καλό της ομάδας, αλλά πρωτίστως το δικό του.