Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο δρόμος φυγής των μεγάλων κανονιέρηδων από τα Γιάννινα


Ο Θαλής Τσιριμώκος αναδείχτηκε 2ος σκόρερ τη σεζόν 1979-80


ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πάει και ο Πέδρο Κόντε, αποτελεί παρελθόν από τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς μεταγράφηκε στην Μπανίγιας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θα συνεχίσει εκεί την καριέρα του. Όπως είχαν φύγει με μεταγραφή και άλλοι μεγάλοι κανονιέρηδες στο παρελθόν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Όσκαρ Αλβαρέζ, Θαλή Τσιριμώκο, Μήτσο Σεϊταρίδη, Ζντένκο Μουφ, Κώστα Κορμαρή. Είναι η μοίρα των μικρομεσαίων ομάδων, να φτιάχνουν παίκτες και να τους δίνουν σε μεγαλύτερες, για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους.

Ο επίλογος της καριέρας του Πέδρο Κόντε στα Γιάννινα είναι παρόμοιος με των άλλων μεγάλων παικτών που αναφέραμε πριν. Απλώς τότε ήταν άλλες εποχές, οι μεταγραφές γίνονταν στο εσωτερικό, υπό άλλες συνθήκες και δεδομένα. Πολλές φορές προκαλούνταν και αντιδράσεις φιλάθλων. Για να αποτραπεί η μεταγραφή του Αλβαρέζ το 1976 στον Παναθηναϊκό, κόντεψε να γίνει συλλαλητήριο στα Γιάννινα. Τώρα, με την περίπτωση Κόντε, ο κόσμος είδε περισσότερο ρεαλιστικά τα πράγματα. Πέρα από το ότι υπήρχε η ρήτρα στο συμβόλαιο και ο παίκτης θα μπορούσε να φύγει  χωρίς καν να ερωτηθεί ο ΠΑΣ, υπάρχουν στον κόσμο διαφορετικές σκέψεις και ιδέες για το ποδόσφαιρο από αυτές που υπήρχαν περασμένες δεκαετίες. 

Στην εποχή μας έχει αντιληφθεί ότι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με τον ανταγωνισμό που υπάρχει, ένα μέρος των εσόδων για τις ΠΑΕ επιπέδου ΠΑΣ Γιάννινα προέρχεται από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Παλιότερα, πριν γίνει το ποδόσφαιρο επαγγελματικό, υπήρχαν άλλες απόψεις και θεωρίες. Δεν υπήρχαν συμβόλαια, ρήτρες, προτάσεις από το εξωτερικό, προσφυγές. Αν ήθελε μια ομάδα, μπορούσε να κρατήσει όσο ήθελε έναν ποδοσφαιριστή, ακόμα και να «καρφιτσώσει» το δελτίο του.  Γι’ αυτό και οι φίλαθλοι είχαν διαφορετικές αντιλήψεις από τις σημερινές. 

Οι μεγαλύτεροι κανονιέρηδες που πέρασαν από τα Γιάννινα έφυγαν με μεταγραφή. Λίγοι ήταν αυτοί που έκλεισαν με την κυανόλευκη φανέλα την καριέρα τους, όπως για παράδειγμα οι Βασίλης Τσιούρης και Θωμάς Τσουρλίδας, στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣ, μετά την ίδρυσή του. Όλοι οι υπόλοιποι έφυγαν με μεταγραφή, όπως έγινε και τώρα με την περίπτωση του Πέδρο Κόντε. Είτε γιατί η ομάδα δεν μπορούσε να τους ανταμείψει σύμφωνα με την αξία τους, όπως τώρα με τον Κόντε, είτε γιατί είχε ανάγκη χρημάτων και έπρεπε να κάνει πωλήσεις για να καλύψει ανάγκες, όπως έγινε με Αλβαρέζ, Τσιριμώκο, Σεϊταρίδη, Μουφ, Κορμαρή. 

Πολλές φορές οι φίλαθλοι έγραψαν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να κρατήσει ο Χριστοβασίλης τον Κόντε. Ποιος Γιαννιώτης δεν θα ήθελε αυτό; Όμως, πως θα μπορούσε να κρατήσει τον Ισπανό κανονιέρη ο ΠΑΣ, όταν ομάδες από το εξωτερικό του έδιναν πολύ περισσότερα χρήματα; Η τοπική ΠΑΕ έχει ένα συγκεκριμένο πλαφόν για τις μεταγραφές και τις πληρωμές παικτών, που δεν μπορεί να ξεπεράσει. Και ούτε μπορεί να δώσει τον μισό προϋπολογισμό για έναν παίκτη και οι άλλοι να αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν οι ισορροπίες, να ανοίξουν άλλες πληγές, να χαλάσουν τα αποδυτήρια. Συνεπώς, οι ομάδες τύπου ΠΑΣ, που προσπαθούν να συντηρηθούν εξ ιδίων πόρων, είναι αναγκασμένες να συμβιβαστούν με τη μοίρα τους.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΒΑΡΕΖ 

Η μεταγραφή του Όσκαρ Αλβαρέζ δίχασε τα Γιάννινα το 1976 


Η μεταγραφή που προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο ήταν του Όσκαρ Αλβαρέζ το καλοκαίρι του 1976 στον Παναθηναϊκό. Κόντεψε να γίνει συλλαλητήριο στα Γιάννινα για να μη φύγει ο Αργεντινός άσος. Τα όνειρα των φιλάθλων και η μεγάλη πορεία του ΠΑΣ ήταν ταυτισμένα με την παρουσία του Αλβαρέζ. Οι περισσότεροι ένιωθαν σαν να έφυγε ένα κομμάτι από την ψυχή τους. Ο σύνδεσμος φιλάθλων, με πρόεδρο τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, είχε έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τη διοίκηση του ΠΑΣ για να μη φύγει ο Αλβαρέζ. Τριγμοί υπήρξαν και μέσα από τη διοίκηση. Λίγο έλειψε οι φίλαθλοι να βγουν στους δρόμους. 

Όμως για να γίνει η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, πίεζε και ο Αλβαρέζ. Λίγο πριν πέσει η μεταγραφική αυλαία, ο «Αλβάρα» πήγε στον Παναθηναϊκό έναντι του σημαντικού για εκείνη την εποχή ποσού των 5,5 εκατομμυρίων δραχμών. «Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά, ο Μαντζεβελάκης έβαλε τον Αλβαρέζ και υπέγραψε για νέο δελτίο. Αν τον κατέθετε, ο παίκτης θα τιμωρούνταν με δύο χρόνια αποκλεισμό, οπότε θα τον χάναμε. Αναγκαστικά του δώσαμε μεταγραφή» μας είπε πολλά χρόνια μετά ο τότε πρόεδρος Χριστόφορος Παπαδόπουλος. Η διοίκηση για να καλύψει το κενό πήρε από τον Ατρόμητο, έναν εξίσου πολύ σπουδαίο επιθετικό, τον Αργεντινό Σέρχιο Εσπινόζα, αλλά και τον Μήτσο Σεϊταρίδη, που είχε μείνει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό.


ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟ ΚΑΙ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ  

Από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που πέρασαν από τον ΠΑΣ ήταν και ο Δημήτρης Σεϊταρίδης 


Την αγωνιστική σεζόν 1979-80, που ήταν η πρώτη από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο Θαλής Τσιριμώκος αναδείχθηκε 2ος σκόρερ στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, απειλώντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς της ΑΕΚ να του πάρει την πρώτη θέση. Πολλά γκολ είχε σημειώσει και ο Μήτσος Σεϊταρίδης. Οι δύο αυτοί, μαζί με τον Εδουάρδο Κοντογιωργάκη, αποτελούσαν τριάδα-φωτιά για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Η νεοσύστατη ΠΑΕ του ΠΑΣ, που για να συσταθεί χρηματοδοτήθηκε από τον πρόεδρο Κώστα Αναστασίου, είχε ανάγκη χρημάτων για να καλύψει ανάγκες της και κυρίως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι πουλήθηκαν το καλοκαίρι του 1980 οι δύο σπουδαίοι κανονιέρηδες, ο Θαλής Τσιριμώκος στον Άρη και ο Μήτσος Σεϊταρίδης στον Εθνικό Πειραιώς του Δημήτρη Καρέλα. Αντί αυτών, ήρθαν από τις παραπάνω ομάδες, ως ανταλλάγματα των μεταγραφών, οι Γιώργος Ανανιάδης και Νίκος Διαμαντόπουλος αντίστοιχα. 

Ο κόσμος δεν είδε με καλό μάτι αυτές τις πωλήσεις, γιατί έφυγαν δύο πολύ μεγάλοι ποδοσφαιριστές, υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά μέχρι εκεί. Άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι ξημέρωσε μια άλλη εποχή στο ποδόσφαιρο, από τη στιγμή που αυτό έγινε επαγγελματικό και οι ομάδες από σωματεία έγιναν ανώνυμες εταιρίες (ΠΑΕ). «Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για την κάλυψη της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου, δεν βρήκε ανταπόκριση. Έτσι με βαριά καρδιά παραχώρησε τον Τσιριμώκο» είχε ανακοινώσει επίσημα η ομάδα.


Ο ΜΟΥΦ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σπουδαίος σέντερ φορ ήταν και ο Ζντένκο Μουφ, που ήρθε στα Γιάννινα με μεταγραφή το καλοκαίρι του 1993, μαζί με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς (σημερινό προπονητή του Ερυθρού Αστέρα). Ο ΠΑΣ ήταν στη Β’ Εθνική και βίωνε δύσκολα χρόνια. Εκείνη τη σεζόν μετακόμισαν στην Καλαμάτα του Σταύρου Παπαδόπουλου οι Μουφ, Μιλόγεβιτς, Μπελά, Τζούμπα και ο προπονητής Ντάγκαν Κοκότοβιτς! Ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Από τη στιγμή που υπήρξε αυτό το κύμα φυγής, για ποιόν να πρωτοφωνάξει και να διαμαρτυρηθεί ο φίλαθλος κόσμος. Στα νεώτερα χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σπουδαίος σέντερ φορ ήταν και ο Κώστας Κορμαρής. Δεν ήταν βέβαια στα επίπεδα των Κόντε, Τσιριμώκου, Αλβαρέζ, αλλά σημείωσε πολύτιμα γκολ που έδωσαν ανάσες ζωής στην ομάδα. Μεταγράφηκε στον Ηρακλή του Βαγγέλη Μυτιληναίου έναντι ενός πολύ σημαντικού ποσού, που είχε άμεση ανάγκη η ομάδα για να πληρώσει τους παίκτες και να προλάβει προσφυγές.


Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΕΔΡΟ ΚΟΝΤΕ

Ο Πέδρο Κόντε από τον Μάρτιο ζήτησε να φύγει από τον ΠΑΣ όπως και έγινε


Αυτή λοιπόν είναι η μοίρα των μεγάλων κανονιέρηδων που πέρασαν από τον ΠΑΣ. Διαφορετικές οι αφετηρίες τους αλλά κοινός ο παρονομαστής, που είναι η καταξίωση και η μεταγραφή τους σε μεγαλύτερες ή πλουσιότερες ομάδες. Ο κόσμος τους αγάπησε, τους λάτρεψε, ανέβηκε στα κάγκελα για να πανηγυρίσει τα γκολ που έβαλαν και στο τέλος τους αποχαιρέτησε με βαριά καρδιά, όταν τράβηξαν για άλλες πολιτείες. 

Ο Κόντε ήρθε πριν από 2 χρόνια στα Γιάννινα, από ομάδα Γ’ Εθνικής της Ισπανίας. Άγνωστη η ταυτότητά του στην Ελλάδα. Δεν άργησε όμως να δώσει τα διαπιστευτήριά του στους αγωνιστικούς χώρους. Στο επαναληπτικό παιχνίδι με την Άλκμααρ στο Περιστέρι, που τον χρησιμοποίησε ο Πετράκης από την αρχή, έβαλε στους Ολλανδούς ένα καταπληκτικό γκολ. Από τότε δεν ξαναβγήκε από την ομάδα. Είχε δύο καταπληκτικές σεζόν, με υπέροχα γκολ που έδωσαν νίκες και βαθμούς. Τον χαρακτηρίσαμε στις περιγραφές των αγώνων ως νέο Αλβαρέζ, όχι αδίκως. Τώρα ήρθε ο καιρός της αποχώρησης, έναν χρόνο πριν τελειώσει η τριετία του συμβολαίου του. Κακοφάνηκε στους φιλάθλους, αλλά άσχημη κουβέντα δεν είπε κανείς. Οι περισσότεροι θεώρησαν τη μεταγραφή του ως ένα φυσικό επακόλουθο της σπουδαίας καριέρας του στα Γιάννινα. Ίδιο φινάλε και ίδιος επίλογος με τους προηγούμενους μεγάλους γκολτζήδες.