Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Με δύο γκολάρες ο Άγιαξ της Ηπείρου άλωσε τη Ριζούπολη


Οι παίκτες του ΠΑΣ πανηγυρίζουν το πρώτο γκολ του Λεό (ΦΩΤΟ gazzetta.gr)


Ο ΠΑΣ Γιάννινα με δύο γκολάρες που σημείωσαν οι Λεό στο 41’ και Νικολιάς στο 61’ πήρε μεγάλη νίκη με σκορ 1-2 μέσα στη Ριζούπολη από τον Απόλλωνα και πήρε βαθιές ανάσες για τη συνέχεια.
Λίγο στο τέλος πήγε να χαλάσει η συνταγή, όταν στο 79’ μείωσε το σκορ σε 1-2 ο Ελ Χέλβε και το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν πιστικό από την πλευρά των γηπεδούχων. Ο «Άγιαξ» από το 84’ έπαιζε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κάστρο με 2η κίτρινη κάρτα και έτσι δεν θα αγωνιστεί το ερχόμενο Σάββατο στο ματς με τον Άρη στα Γιάννινα.

Σε μια δύσκολη περίοδο για την Γιαννιώτικη ομάδα, ήρθε αυτή η νίκη χρυσάφι, αλλά παράλληλα συνδυάστηκε και με μια αρκετά καλή εμφάνιση, όπου υπήρχαν στιγμές με περίτεχνες ενέργειες, ενώ πλεόναζε το πάθος και η φιλοτιμία των παικτών του Πετράκη. Ο ΠΑΣ έδειξε καλά στοιχεία και μπορεί να φτιαχτεί ακόμα καλύτερα στη συνέχεια. Αποκάλυψη του αγώνα ήταν ο Λεό που είναι ο κορυφαίος του αγώνα. Ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός, γιατί ταλαιπωρήθηκε αρκετό διάστημα από τραυματισμό και έδειξε πολύ σπουδαία πράγματα. Πέτυχε ένα όμορφο γκολ και από δική του περίτεχνη ενέργεια βγήκε και το δεύτερο.

Η αναφορά για τον Λεό, ασφαλώς δεν μειώνει την προσπάθεια και των άλλων παικτών. Σε πολλές φάσεις μπήκε ο Μυστακίδης που πάλεψε με γενναιότητα, ο Νικολιάς έβγαινε σαν σαίτα στις αντεπιθέσεις, ο Βιδάλ όσο άντεξε κρατούσε μπάλα και μοίραζε πάσες, ο Κάστρο έκανε κάποια λάθη στην αρχή αλλά μετά ήταν κέρβερος και δεν άφηνε να περάσουν πάσες. Και η άμυνα τα πήγε καλά. Το γκολ του Απόλλωνα μπήκε σε μια στιγμή που ο ΠΑΣ πίεζε για το 0-3 και σε μια αντεπίθεση των γηπεδούχων.

Ο Βελλίδης ήταν σταθερός και στο πρώτο ημίωρο που ήταν καλός ο Απόλλωνας, έκανε θετικές επεμβάσεις. Η τριπλέτα της άμυνας, Λίλα (έπαιξε στόπερ για πρώτη φορά), Τζημόπουλος, Μιχαήλ, κάλυψε καλά τους χώρους και αν εξαιρέσουμε κάποιες φάσεις στην αρχή, μετά δεν έμεινε ποτέ εκτεθειμένος ο Βελλίδης. Καλή παρουσία είχαν από τα πλάγια οι Μπουκουβάλας και Τσικάρσκι. Ο Σκοπιανός να βελτιώσει λίγο τις επιστροφές του γιατί από δικό του λάθος μπήκε στο ματς πάλι ο Απόλλωνας.

Όσον αφορά την εικόνα του αγώνα, μέχρι το 25’ με 30’ κυριάρχησαν στο γήπεδο οι γηπεδούχοι, χωρίς ο ΠΑΣ να έχει ούτε υποψία ευκαιρίας. Μετά το ημίωρο ο «Άγιαξ» βρήκε τα πατήματά του και στο 41’ έστρωσε το δρόμο για τη νίκη με το γκολ του καταπληκτικού Λεό.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο ΠΑΣ πήρε φαλάγγι τους γηπεδούχους και τους στρίμωξε στα καρέ του Χουάντερσον. Ήταν ένα 25λεπτο περίπου, όπου μόνο ο ΠΑΣ ήταν στο γήπεδο και κανονικά το σκορ θα έπρεπε να γίνει 0-4 γιατί χάθηκαν καλές ευκαιρίες. Ο Απόλλων ενώ αμυνόταν να… κρατήσει το 0-2 σε μια αντεπίθεση πέτυχε γκολ στο 79’ που τον έβαλε πάλι στον αγώνα. Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΣ ίδρωσε προς το τέλος και παρ’ ολίγο να πάθει μπλακ άουτ που θα ήταν αυτοκτονία αν έχανε το τρίποντο. Όμως η άμυνα κράτησε δυνατά και έτσι τέλος καλό όλα καλά για τον ιστορικό «Άγιαξ της Ηπείρου».

Είναι η 3η νίκη στη Ριζούπολη και η 2η σε επίπεδο Α’ Εθνικής κατηγορίας. Οι δύο προηγούμενες ήταν τη σεζόν 1980-81 και 2001-02.

ΤΑ ΓΚΟΛ

41’: Ο Νικολιάς από τα αριστερά άνοιξε με συρτή πάσα στον Λεό, μπαίνει στην περιοχή, απελευθερώνεται ("αδειάζει" τον Τζανετόπουλο και κερδίζει και την κόντρα στη συνέχεια), βγαίνει σε θέση τετ α τετ με τον Χουάντερσον, σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής και στα δίχτυα, 0-1.

61’: Ο Λεό βγάζει υπέροχη σκαφτή μπαλιά σε Νικολιά, πλασέ από το ύψος του πέναλτι και απέναντι από τον Χουάντερσον και 0-2

79’: Ο Τριάδης έβγαλε σε Ελ Χέλβε, σαστίζει η άμυνα του ΠΑΣ, με πλασέ από θέση τετ α τετ στην μικρή περιοχή και αριστερά και στα... μέσα, 1-2.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

17': Ευκαιρία για τον Απόλλωνα. Ο Μπεντινέλι άνοιξε για τον Μάντζιο, διαγώνιο σουτ από θέση μέσα αριστερά, πάνω από την εστία του Βελλίδη.

21': Καλή στιγμή για τον Απόλλωνα! Κούρσα Μπεντινέλι από τα δεξιά, μπαίνει στην περιοχή, σουτ από θέση τετ α τετ, ο Βελλίδης πέφτει στα αριστερά του και κρατά το μηδέν, στην επαναφορά ο Τριάδης επιχειρεί το σουτ, χωρίς επιτυχία, κόντρα και πλάγιο.

29': Σέντρα Μπουκουβάλα από τα δεξιά, δύο παίκτες του ΠΑΣ στην περιοχή του Απόλλωνα δεν θα βρει την μπάλα κανείς και άουτ...

32': Διπλή ευκαιρία για τον ΠΑΣ! Ο Λίλα σε Μυστακίδη σουτ από θέση μέσα δεξιά, ο Χουάντερσον απομακρύνει με το γόνατο, στην επαναφορά σουτ Λέο, κόντρα και κόρνερ...

59': Καλή στιγμή για τον Απόλλωνα. Δυνατό διαγώνιο σουτ Τριάδη από θέση έξω αριστερά, άουτ.

63': Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ. Ο Νικολιάς έβγαλε σε θέση τετ α τετ Μυστακίδη, σουτ, διώχνει σωτήρια με τα πόδια ο Χουάντερσον σε κόρνερ. Εκτελεί γρήγορα από τα αριστερά ο Βιντάλ, περνά ανεκμετάλλευτο.

78': Ο Νικολιάς στην περιοχή από τα αριστερά, χάνει την μπάλα, αλλά αυτή φτάνει σε Βιδάλ, σουτ κόντρα και κόρνερ... Εκτελεί ο Βιντάλ από τα αριστερά, περνά ανεκμετάλλευτο.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Καλή σε γενικές γραμμές η διαιτησία του Λάμπρου από την Εύβοια, κρίνοντάς τον και με επιείκεια, καθώς ήταν το πρώτο ματς που σφύριξε στη Σούπερ Λίγκα. Η ουσία είναι ότι ήθελε να μοιράσει το καρπούζι στη μέση και σε γενικές γραμμές τα κατάφερε. Δίκαια απέβαλε στο 84’ με 2η κίτρινη κάρτα τον Κάστρο. Ο επόπτης Κωνστάντιος (Εύβοιας) έκοψε με οφσάιντ τον Μυστακίδη σε μια καλή στιγμή που έμπαινε μόνος του. Ο έτερος επόπτης Γιαννίκος (Πειραιά) ήταν καλός. Τις κίτρινες κάρτες είδαν οι Ντ’ Ούρσου, Σικαμπάλα - Τσικάρσκι, Κάστρο, Νικολιάς, Βελλίδης.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ: Χουάντερσον, Στάθης, Ναδάλες, Τζανετόπουλος (73’ Γκίνο), Κύργιας, Γκονζάλες (59’ Σικαμπάλα), Πέδρο, Μπεντινέλι, Τριάδης, Ντ' Ούρσου (73’ Ελ Χέλβε), Μάντζιος.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Βελλίδης, Μπουκουβάλας, Τσικάρσκι, Μιχαήλ, Κάστρο, Τζημόπουλος, Λίλα, Νικολιάς, Μυστακίδης (80’ Αθανασιάδης), Βιντάλ (87’ Σκόνδρας), Λεό (69’ Κριζμάν).