Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Τα θετικά και αρνητικά στοιχεία που έδειξε ο ΠΑΣ στο Καυτατζόγλειο


Τι μας άρεσε και τι όχι από το φιλικό του ΠΑΣ με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Όπως αναφέραμε και στο ρεπορτάζ του αγώνα, ο ΠΑΣ φάνηκε μόνο σε ένα διάστημα του β’ ημιχρόνου (45’ -75’) και από εκεί και μετά περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο. Ειδικά στο α’ ημίχρονο είναι ζήτημα αν έκανε πάνω από 3 φάσεις μπροστά από την εστία του Άρη.
Η ομάδα στο Καυτατζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης έδειξε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά:

-Είχε καλύτερη αμυντική οργάνωση στα μετώπισθεν με κορυφαίο τον Βελλίδη που έκανε 2-3 σωτήριες επεμβάσεις στο α’ μέρος, ενώ καλά στάθηκε και ο νεαρός Παπαϊωάννου. Και οι 4 αμυντικοί, Αποστολόπουλος, Σκόνδρας, Μιχαήλ, Τσικάρσκι στάθηκαν σε γενικές γραμμές καλά και έσβησαν πολλές επιθέσεις του Άρη πάνω στην τελική προσπάθεια. Η καλή άμυνα δεν έβγαινε στους χώρους κυρίως των αμυντικών χαφ και ο ΠΑΣ δεν είχε καμία ουσιαστική παρουσία στη μεσαία γραμμή. Αναφέρουμε την καλή άμυνα του ΠΑΣ, γιατί ήταν θέμα συζήτησης σε προηγούμενα παιχνίδια, από λάθη που έγιναν.

-Ο ΠΑΣ είχε τρεξίματα στο παιχνίδι, δύναμη και πάθος από όλους τους παίκτες. Όλοι προσπάθησαν για το καλύτερο και για να βοηθήσουν την ομάδα. Τα στοιχεία αυτά, θα χρειαστούν στα πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Εκεί ο ΠΑΣ δεν θα κάνει παιχνίδι κατοχής, αλλά θα προσπαθήσει να χαλάσει το παιχνίδι των αντιπάλων, να έχει δυνάμεις και πάθος για να κλείνει χώρους και να έχει καλά μαρκαρίσματα.

-Στο 30λεπτο του β’ ημιχρόνου, που ανέβηκε ο ΠΑΣ, είχε καλά ξεπετάγματα στις αντεπιθέσεις, θυμίζοντας τον ΠΑΣ του 2015 και 2016. Ναι μεν ο Άρης έβγαινε μπροστά, αλλά στις αντεπιθέσεις με δύο τρεις μπαλιές έβγαιναν παίκτες στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Αν δείτε το φιλμ του αγώνα, ο ΠΑΣ στο διάστημα αυτό είχε 3 καλές προϋποθέσεις για να σημειώσει γκολ.

-Στα αρνητικά σημεία, είναι οι αδυναμίες να οργανώσει παιχνίδι μπροστά, αλλά και να κάνει καλύτερα μαρκαρίσματα έξω από την περιοχή. Ο Άρης είχε επικρατήσει ολοκληρωτικά στη μεσαία γραμμή και με τους ποιοτικούς παίκτες που διαθέτει, έφτανε εύκολα στην περιοχή του Βελλίδη. Αν εκεί δεν κρατά μπάλα και δεν κλείνει καλά τους χώρους θα έχει πρόβλημα στη συνέχεια.

-Η ομάδα έδειξε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη για το πρωτάθλημα και δείχνει σαν να είναι ακόμη σε περίοδο προετοιμασίας. Δεν έχει συνοχή και κυρίως λείπει η ποιότητα, κυρίως στην οργάνωση επιθέσεων. Υπήρξαν κάποιες στιγμές, ειδικά στο α’ μέρος, που ο Άρης υπερτερούσε σε ποιότητα, ως να ήταν μια κατηγορία παραπάνω από τον ΠΑΣ! Λείπει για παράδειγμα ένας παίκτης τύπου Ντε Βινσέντι, Τσάβεζ, μη πάμε παλιότερα και μιλήσουμε για Μπελά. Αν αυτό το πετύχει ο Βιδάλ, ή ο Κάστρο ή ο Κακούμπα που σήμερα έπαιξε προωθημένος θα φανεί στην πορεία.

-Η έλλειψη συνοχής, όπως είπε και ο Πετράκης στις δηλώσεις του, μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι ποτέ η ομάδα δεν έπαιξε κομπλέ, σε κανένα φιλικό. Για παράδειγμα στο σημερινό ματς με τον Άρη, απουσίασε ο βασικός φορ, ο Κόντε λόγω γαστρεντερίτιδας κατά την επίσημη εκδοχή και οι τραυματίες Βιδάλ, Τζημόπουλος, Κούζικ, Νικολιάς, Μπουκουβάλας, Παμλιδης, ενώ και ο Λεό που αγωνίστηκε, έδειξε ότι ο τραυματισμός και η αποχή από μεγάλο μέρος της προετοιμασίας τον επηρέασε.

Αυτές είναι μέσες άκρες οι δικές μας διαπιστώσεις, δια…. γυμνού οφθαλμού και από την εξέδρα, παρακολουθώντας το παιχνίδι. Σίγουρα το έμπειρο μάτι του Γιάννη Πετράκη είδε απείρως περισσότερα και πιο αξιόπιστα από τις δικές μας απλές διαπιστώσεις. Επειδή η ομάδα έδειξε πάθος, δύναμη, μαχητικότητα, ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και να στηρίξουμε την ομάδα στη δύσκολη συνέχεια. Επαναλαμβάνουμε αυτό που γράψαμε και σε παλιότερο θέμα: Δεν ενθουσιάζει ο ΠΑΣ, αλλά και δεν απογοητεύει. Εξακολουθεί να προβληματίζει ως γενική εικόνα ομάδας. Η παρουσία του στο β’ ημίχρονο, δίνει ελπίδες ότι υπάρχουν δυνατότητες και καλοί παίκτες, που όταν βρουν τα πατήματά τους θα βοηθήσουν περισσότερο. Στο Καυτατζόγλειο αγωνίστηκε σαν ένα εκτός έδρας παιχνίδι για να πάρει αποτέλεσμα. Και το πήρε, απέναντι σε μια πολύ καλή και με ποιοτικούς παίκτες ομάδα, όπως είναι ο Άρης. Όμως δεν μπορεί να αρκεστεί σε αυτό. Θα πρέπει να δέσει καλύτερα τις γραμμές του, να κρατά μπάλα και να γίνει περισσότερο δημιουργικός. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα pressaris.gr