Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι έδειξαν τα τελευταία φιλικά για τον ΠΑΣ Γιάννινα


Θέλει ακόμη δουλειά ο ΠΑΣ για να βρει ρυθμό και φρεσκάδα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Και στο προχτεσινό φιλικό με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, ο ΠΑΣ έδειξε ότι είναι ανέτοιμος, θα πρέπει να διορθώσει πολλά πράγματα και ότι θέλει ακόμη πολλή δουλειά για να μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις στο νέο πρωτάθλημα. Έτσι φυσιολογικά έχασε από τον ανώτερο Παναιτωλικό με σκορ 2-1, που ειδικά στο α’ ημίχρονο δημιούργησε αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις. Ο «Άγιαξ» άρχισε να συνέρχεται αφού δέχτηκε τα δύο γκολ και ήταν καλός στο τελευταίο 20λεπτο. Τότε που ανέβηκε η απόδοση του Κούζικ και από δικές του ενέργειες βγήκαν αρκετές φάσεις. Θέλει δουλειά ο ΠΑΣ σε όλες τις γραμμές. Και στην άμυνα για να έχει καλή λειτουργία, αλλά και στην επίθεση να γίνει περισσότερο παραγωγικός. Είναι ζητήματα που ασφαλώς έχει εντοπίσει το πολύπειρο μάτι του Γιάννη Πετράκη και θα γίνει η ανάλογη προσπάθεια στη συνέχεια.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο ΠΑΣ είχε και πολλές ελλείψεις, καθώς έλειπε ο κανονιέρης Πέδρο Κόντε, οι δύο πλάγιοι μπακ Μπουκουβάλας και Αποστολόπουλος, ο Λίλα που είναι βασικός παίκτης τα τελευταία χρόνια. Συν οι άλλοι τέσσερις τραυματίες, από τις φετινές μεταγραφές, δηλαδή οι Λεό, Παμλίδης, Κακούμπα, Κάστρο που λόγω τραυματισμού έμειναν εκτός αποστολής. Οι απουσίες είναι μια σημαντική παράμετρος, αφού στο Αγρίνιο αποχώρησε τραυματίας από το πρώτο ημίχρονο ο Βιδάλ, άλλος ένας βασικός παίκτης. Όμως δεν είναι μόνο αυτοί οι παίκτες ο ΠΑΣ. Όσοι αγωνίζονται θα πρέπει να εντείνουν περισσότερο τις προσπάθειες για να γίνει καλύτερη και πιο ποιοτική η ομάδα. Σε γενικές γραμμές, δεν ικανοποίησε ο ΠΑΣ και στο Αγρίνιο, με εξαίρεση ένα διάστημα του β’ ημιχρόνου. Το αναφέρουμε ως μια επισήμανση, χωρίς να λέει κάτι παραπάνω. 

Η ομάδα εξακολουθεί να είναι στο στάδιο της προετοιμασίας, στα φιλικά γίνονται πειράματα, υπάρχει κόπωση, οι παίκτες δεν μπορούν να πιάσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Οι πραγματικές δυνατότητες των ομάδων, ποτέ δεν φαίνονται στα φιλικά, παρά μόνο στα επίσημα παιχνίδια. Θέλει υπομονή από όλους, όπως και από τον κόσμο, και μεγάλη προσπάθεια για τη συνέχεια. Δεν ενθουσιάζουν οι μέχρι τώρα εμφανίσεις της τοπικής ομάδας, αλλά ούτε και απογοητεύουν. Είναι σε μια φάση ανασυγκρότησης. Χρειάζεται, επαναλαμβάνουμε, υπομονή. Σε σχέση με πέρσι άλλαξαν πολλά πρόσωπα στο ρόστερ, υπήρξαν οι τραυματισμοί που έβγαλαν πολλούς παίκτες από το πρόγραμμα και για να αποκτήσει πάλι η ομάδα ομοιογένεια και φρεσκάδα θέλει χρόνο και δουλειά.

Το άσχημο είναι, ότι αυτή την εποχή θα έπρεπε να δοκιμάζεται η ενδεκάδα του πρωταθλήματος, αφού όλα δείχνουν ότι στις 25 Αυγούστου θα έχουμε έναρξη του πρωταθλήματος. Όμως οι τραυματισμοί, που είναι και αυτοί μέσα στο ποδόσφαιρο, έφεραν την προετοιμασία πίσω. Ο Πετράκης στις δηλώσεις του δείχνει αισιόδοξος και επειδή ξέρει καλά τα δεδομένα της ομάδας και της κατηγορίας, θα κάνει τις κινήσεις που πρέπει για τη συνέχεια.

Ιδιαίτερα καλή απόδοση είχε στο β’ ημίχρονο ο Κούζικ που αγωνίστηκε ως δεξιός χαφ. Από δικές του ενέργειες βγήκαν πολλές φάσεις, όπως στο κόρνερ που έβαλε το γκολ με κεφαλιά ο Λιάσος και η κάθετη μπαλιά στον Κριζμάν που αστόχησε ενώ ήταν μόνος με τον τερματοφύλακα. Να καταγράψουμε τον «τσαμπουκά» του νεαρού Λιάσου που με το που μπήκε στο ματς πέτυχε με παλικαρίσια κεφαλιά το γκολ της τιμής. Οι υπόλοιποι παίκτες προσπάθησαν, αλλά δεν έκανε κάποιος την διαφορά και να ξεχωρίσει από το υπόλοιπο σύνολο. 

Όσον αφορά τους παίκτες που ήρθαν με μεταγραφή στην ομάδα, ξεχώρισαν περισσότερο στα φιλικά οι Σιόντης, Κριζμάν, ο Κούζικ προχθές στο Αγρίνιο, ενώ καλά στοιχεία έχει και ο Ξύδας. Σε κάποιες προπονήσεις φάνηκε ιδιαίτερα ο Κάστρο, αλλά με τον Κακούμπα τραυματίστηκαν και δεν έπαιξαν στα δύο δύσκολα ματς με τον Παναιτωλικό και αυτό τους βγάζει από τον ρυθμό. Οι Παμλίδης, Λεό είναι από την αρχή της προετοιμασίας τραυματίες και από τον Σεπτέμβριο μπορούν να υπολογίζονται, ενώ ο Λουκίνας προσπαθεί φιλότιμα να μπει στο κλίμα της ομάδας. Εν ολίγοις, από τις εννέα μεταγραφές του καλοκαιριού και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις μας, μόνο οι Κριζμάν και Σιόντης θα διεκδικήσουν άμεσα θέση στην ενδεκάδα, ίσως και ο Ξύδας ή ο Κάστρο, αν ο τελευταίος αποθεραπευτεί γρήγορα. Οι άλλοι δεν έκαναν ακόμη τη διαφορά για να πείσουν τον Πετράκη να τους υπολογίζει για βασικούς. Έτσι κατά 70 με 80% στα πρώτα ματς πρωταθλήματος, αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακό στη συνέχεια της προετοιμασίας και των φιλικών, θα είναι ενδεκαδάτοι παίκτες από το περσινό ρόστερ.


ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΔΗ

Δεν βγήκαν σε καλό τα δύο φιλικά με τον Παναιτωλικό για τον ΠΑΣ. Στο πρώτο ματς που έγινε το περασμένο Σάββατο στα Γιάννινα, υπέστη κάκωση στο γόνατο ο Μπουκουβάλας, ενώ στο προχθεσινό φιλικό του Αγρινίου, τραυματίσθηκαν Βιδάλ και Περιστερίδης. Ο Βιδάλ θα λείψει για 15 με 20 ημέρες και θα χάσει τα πρώτα ματς πρωταθλήματος. Πιο σοβαρή είναι η περίπτωση του Περιστερίδη που υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα αποθεραπείας. 

Αυτό θα αναγκάσει τους υπεύθυνους του ΠΑΣ να κινηθούν για απόκτηση τερματοφύλακα, αφού μέχρι να αποθεραπευτεί ο Περιστερίδης, μετά τον Βελλίδη επαγγελματίας είναι μόνο ο 17χρονος Βενετικίδης που είναι άπειρος και ο Παπαϊωάννου που είναι στην Κ20 και δεν υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο Περιστερίδης τραυματίστηκε στην τελευταία φάση του αγώνα όπου έκανε καταπληκτική απόκρουση σε χτύπημα φάουλ του Κόκκορη. Ήταν στις καθυστερήσεις και αμέσως μετά ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη. Τόσο μεγάλη ατυχία δεν έχει προηγούμενο. Το 2016 παραμονές του αγώνα με την Οντ έσπασε το δάχτυλο στην προπόνηση, πέρσι στην τελευταία προπόνηση της χρονιάς έπαθε ρήξη χιαστών και φέτος στην τελευταία φάση του φιλικού είχε νέο τραυματισμό που θα τον κρατήσει πάλι μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους.