Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ: Πανελλήνιο ρεκόρ στα "Α' Αβερώφεια" το 1955 στα Γιάννινα

Τα "Αβερώφεια" γίνονταν στα Γιάννινα στη μνήμη του Εθνικού Ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ


ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Από το 1955 είχε καθιερωθεί στα Γιάννινα η τέλεση αγώνων στίβου με την επωνυμία «Αβερώφεια» στη μνήμη του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, που είχε γεννηθεί στο Μέτσοβο και μεταξύ των δεκάδων μεγάλων έργων που έκανε, ήταν το Παναθηναϊκό Στάδιο για να γίνουν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και η αποπεράτωση του Πολυτεχνείου Αθηνών.
Η τέλεση των αγώνων ξεκίνησε υπό την εποπτεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος που είχε διατελέσει και Μητροπολίτης Ιωαννίνων. 
Στα πρώτα «Αβερώφεια» που έγιναν το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Αυγούστου 1955 στο στάδιο Ιωαννίνων με συμμετοχή αθλητών από Ήπειρο – Θεσσαλία και πρωταθλητών Ελλάδος από άλλες περιοχές. Μάλιστα στους πρώτους αγώνες σημειώθηκε πανελλήνιο ρεκόρ από τον αθλητή της ΑΕΚ Γιώργο Παπαβασιλείου που στο αγώνισμα των 5000 μέτρων έκανε ο ίδιος νέο πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 14.26.8. 

Όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ της εποχής, η χρονομέτρηση έγινε από τους κριτές Γεωργιάδη, Γιαννή και Κολιό. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν πάλι δικό του, από τους Μεσογειακούς αγώνες της Βαρκελώνης. Ο Παπαβασιλείου έτρεξε στους αγώνες εκτός συναγωνισμού, αλλά η νίκη του και το νέο ρεκόρ έγινε κύριο θέμα στις εφημερίδες της εποχής.

Οι νικητές των υπόλοιπων αγωνισμάτων: 

100 μ.: Παππάς (Αβέρωφ Ιωαννίνων) 11.4

200 μ.: Παπαγεωργίου (Ατρόμητου Ιωαννίνων) 24.2

400 μ.: Ζιώγας (Αβέρωφ) 54.3

800 μ.: Παναγιωτίδης (Ατρόμητου) 2.10.5

1.500 μ.: Παναγιωτίδης (Ατρόμητου) 4.29.8

3.000 μ. Δήμου (Αβέρωφ) 9.48.2

Ύψος: Κουτσογιώργος (Αλμυρού Βόλου) 1.76

Μήκος: Παπαγεωργίου (Ατρόμητου Ιωαννίνων) 6.25

Τριπλούν: Παππάς (Αβέρωφ) 13.50

Σφαίρα: Νικόδημος (Ηρακλή Λάρισας) 11.89

Ακοντισμός: Διαμάντης (Ατρόμητου Ιωαν) 49.10

Δισκοβολία: Αν. Φιλίππου (Αβέρωφ) 30,91

Η αγωνόδικος επιτροπή ήταν: Αλυτάρχης Π. Γιαννής, γυμνασίαρχος Γ. Γεωργιάδης, έφορος τάξεως Γ. Μαρκάκης, αφέτης Ε. Χατζηγιάννης, έφορος δρόμων Κ. Σεπετάς, έφορος αλμάτων Μ. Παπαγεωργίου, έφορος ρίψεων Π. Κολτσίδας, κριτές δρόμων Α. Κατσάρος, Ι. Μαβίδης, Α. Νότσικας, κριτές αλμάτων Σ. Συγκούνας, Ε. Λαμπρίδης, Χ. Δασκαλόπουλος, κριτές ρίψεων Α. Μητροκώστας, Α. Γοργόλης, Ζ. Ζώης, χρονομέτρες Π. Γιαννής, Γ. Γεωργιάδης, Α. Κολιός, εκφωνητής Α. Τσίνος, Γραμματεία Α. Φρίγκας, Σ. Ζώης, αδελφοί Μπαλτογιάννη, έφορος υλικού Κ. Ρώιμπας, ιατροί αγώνων Αθανάσιος Φωτιάδης, Λ. Ωραιόπουλος. 

Τα «Αβερώφεια» ξεκίνησαν το 1955 και σταμάτησε η διεξαγωγή τους αρχές της δεκαετίας του ’60.