Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Μυστικά και άλλα για τον νέο ΠΑΣ Γιάννινα


Άλλη μια δύσκολη χρονιά αλλά με όνειρα και ελπίδες, ξεκίνησε για τον θρυλικό "Άγιαξ της Ηπείρου"

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Από την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε η προετοιμασία του ΠΑΣ για τη νέα σεζόν 2018-19 καθώς έγινε η πρώτη προπόνηση και ο Αγιασμός.
Θα είναι η 23η παρουσία του ιστορικού «Άγιαξ της Ηπείρου» στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας. Είναι ευκαιρία σήμερα να γνωρίσουμε τον νέο ΠΑΣ Γιάννινα. Μπορεί ακόμα να μη ολοκληρώθηκε το ρόστερ και να απομένουν 2 ή 3 μεταγραφές, αλλά ο σχεδιασμός κατά μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί. Θα κάνουμε μια συνέντευξη στον…. εαυτό μας, για να απαντήσουμε στα ερωτήματα που συχνά θέτει ο κόσμος μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Απαντήσεις που πηγάζουν από την εξέλιξη των γεγονότων και τα λεγόμενα των ανθρώπων της ομάδας.

Ποιο είναι το πρόγραμμα προετοιμασίας;

Η ομάδα θα προπονηθεί μέχρι 15 Ιουλίου στα Γιάννινα και στον χώρο του ΠΕΑΚΙ που είναι το προπονητικό κέντρο υπό την επίβλεψη του Γιάννη Πετράκη και των συνεργατών του Γιάννη Ταουσιάνη (βοηθός), Βασίλη Αλεξίου (γυμναστής), Γιάννη Πλαβούκο (εκπαιδευτή τερματοφυλάκων). Την παραπάνω ημερομηνία, η ομάδα θα μεταβεί στο Καρπενήσι, όπου μέχρι στις 27 Ιουλίου θα κάνει το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Εκεί θα δώσει τα τρία πρώτα φιλικά παιχνίδια με Λάρισα, Λαμία, Λεβαδειακό. Η ομάδα θα διαμείνει στο ξενοδοχείο AVARIS που διαθέτει ιδιόκτητο γήπεδο ποδοσφαίρου. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» από το 2013 και μετά προτιμά για προετοιμασία την πόλη της Ευρυτανίας που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει καλή δουλειά. Μετά το Καρπενήσι, η ομάδα θα συνεχίσει μέχρι το ξεκίνημα του πρωταθλήματος την προετοιμασία στα Γιάννινα, όπου θα δώσει σειρά φιλικών αγώνων.

Πόσα φιλικά παιχνίδια θα γίνουν το καλοκαίρι;

Μέχρι τώρα έχουν κλειστεί εννέα φιλικά παιχνίδια. Τα τρία πρώτα θα γίνουν στο Καρπενήσι και τα υπόλοιπα στο στάδιο «Ζωσιμάδες» και σε άλλες πόλεις. Φέτος θα γίνουν περισσότερα παιχνίδια από κάθε άλλη φορά. Είναι κάτι που ζήτησε ο Πετράκης για να αξιολογήσει όλους τους παίκτες, αλλά να δέσει καλύτερα την ομάδα, για να είναι έτοιμη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Αναλυτικά το πρόγραμμα των φιλικών αγώνων: Τρίτη 17/7/2018 ΠΑΣ – Λάρισα γήπεδο Καρπενησίου,  Παρασκευή 20/7/2018 ΠΑΣ – Λαμία γήπεδο Καρπενησίου, Πέμπτη 26/7/2018 ΠΑΣ – Λεβαδειακός γήπεδο Καρπενησίου, Σάββατο 4/8/2018 Παναιτωλικός – ΠΑΣ (γήπεδο Αγρινίου ώρα 18.00), Τετάρτη 8/8/2018 ΠΑΣ – Παναιτωλικός (εθνικό στάδιο Ζωσιμάδες), Σάββατο 11/8/2018 ΠΑΣ – Παναχαϊκή (στάδιο Ζωσιμάδες, ώρα 18.00), Κυριακή 12/8/2018 ΠΑΣ – Τρίκαλα (στάδιο Ζωσιμάδες), Παρασκευή 17/8/2018 ΠΑΣ – Ν. Π. Σ. Βόλου (στάδιο Ζωσιμάδες, ώρα 18.00), Σάββατο 18/8/2018 Άρης – ΠΑΣ (γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης ώρα 20.00).

Με ποιους παίκτες ξεκίνησε η προετοιμασία;

Μετά τις προσθαφαιρέσεις (μεταγραφές και αποχωρήσεις) στο ρόστερ του ΠΑΣ είναι οι εξής ποδοσφαιριστές: Βελλίδης, Περιστερίδης, Βενετικίδης (τερματοφύλακες), Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Τσικάρσκι, Σκόνδρας, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Γώγος, Κακούμπα (αμυντικοί), Λίλα, Σιόντης (αμυντικά χαφ), Γιάκος, Βιδάλ, Νικολιάς, Κ. Παπαδόπουλος, Λιάσος, Φάμπρι Κάστρο Μπάρος, Ξύδας, Ντόλοβατς (μέσοι), Κόντε, Λουκίνας, Λεό, Μπετρά, Κούζικ (επιθετικοί).

Πόσες μεταγραφές θα γίνουν ακόμα;

Ο ΠΑΣ μέχρι τώρα ανανέωσε τα συμβόλαια των Περιστερίδη, Μιχαήλ, Σκόνδρα, Τζημόπουλου, Μπουκουβάλα, Αποστολόπουλου, Νικολιά. Απέκτησε τους Σιόντη, Παμλίδη από την Κέρκυρα, Λεό από τον Κισσαμικό Χανίων,  Λουκίνα από την Α. Ε. Καραϊσκάκη Άρτας, Κούζικ από την Ουκρανική ομάδα Καμιάνσκε, τον Κολομβιανό Κάστρο Μπάρος από την ελβετική ομάδα Σερβέτ,  Άλεξ Κακούμπα από την Εστορίλ Πορτογαλίας, Ξύδα από τον Κισσαμικό Χανίων. Αποχώρησαν οι Καρανίκας (Λάρισα), Γαρουφαλιάς (Ατρόμητο Περιστερίου), Ζαχαρός (ελεύθερος), Ζώγκος (δανεικός στην ιταλική ομάδα Γ’ κατηγορίας Αλεσάντρια), Χαλκιαδάκης (ελεύθερος), Χέλκβιστ (Μπρομαποϊκάρνα Σουηδίας), Σολτάνι (ελεύθερος), Γιαννίκογλου (ΑΕΚ), Μπέριος (Κισβάρντα Ουγγαρίας), Μανθάτης (Ολυμπιακός). Οι μεταγραφές βάσει του αρχικού σχεδιασμού, έχουν κατά μεγάλο μέρος ολοκληρωθεί. Απομένει να ολοκληρωθεί η μεταγραφή ξένου μεσοεπιθετικού και σε εκκρεμότητα θα είναι η περίπτωση σέντερ φορ. Αλλά επειδή η μεταγραφική αγορά θα είναι ανοιχτή μέχρι τέλος Αυγούστου, ακόμη και τον Σεπτέμβριο για ελεύθερους παίκτες, ο ΠΑΣ δεν θα πει όχι, αν βρει κάποια καλή περίπτωση. Και επίσης, αν στην πορεία της προετοιμασίας και των φιλικών αγώνων, διαπιστωθεί από τον Πετράκη ότι θα χρειαστούν και άλλες ενισχύσεις, θα γίνουν και άλλες μεταγραφές.

Θα μείνει ή θα φύγει ο Πέδρο Κόντε;

Επειδή το συμβόλαιο του Πέδρο Κόντε λήγει στις 30/6/2019 και από τα Χριστούγεννα έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί μόνος τη μεταγραφή και να έχει επαφές με άλλες ομάδες, κρίθηκε σκόπιμο από την ΠΑΕ, να παραχωρηθεί ο ποδοσφαιριστής. Άλλωστε αυτό ήταν και επιθυμία δική του. Έτσι λοιπόν και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από το Πάσχα να γίνει η μεταγραφή. Υπάρχει στο συμβόλαιο ρήτρα 900.000 ευρώ, που όποια ομάδα καταβάλει αυτά τα χρήματα στον ΠΑΣ, μπορεί να πάρει τον Κόντε, καθώς λύνεται αυτοδικαίως το συμβόλαιο. Αλλά ο Χριστοβασίλης έδειξε διάθεση για να τον δώσει και με λιγότερα χρήματα. Είναι αλήθεια ότι παρά τις δύο πολύ καλές χρονιές που είχε ο Ισπανός φορ με τον ΠΑΣ, δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια ομάδας για την απόκτησή του. Προς το τέλος του πρωταθλήματος είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα πάει στον ΠΑΟΚ και τα σενάρια είχαν ενταθεί περισσότερο όταν σταμάτησε η αγωνιστική δράση, αλλά οι προτεραιότητες του Δικέφαλου ήταν σε άλλες κατευθύνσεις. Στη συνέχεια προέκυψαν σενάρια για ενδιαφέρον από ομάδες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά οι φήμες αυτές γρήγορα εξανεμίστηκαν. Τελευταία πάλι, υπήρξαν δημοσιεύματα για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από τον ΠΑΟΚ. Ο Κόντε είναι υπό παραχώρηση, με διαπραγματεύσιμο το ποσό της μεταγραφής του από πλευράς ΠΑΣ, αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι στους ορίζοντες. Ο παίκτης ξεκίνησε κανονικά προετοιμασία με τον ΠΑΣ και ότι προκύψει στην πορεία.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τους νέους παίκτες;

Για να τους επιλέξουν οι αρμόδιοι του ΠΑΣ και ο Πετράκης, σημαίνει ότι κάτι καλό θα είδαν σε αυτούς, πιστεύοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα και να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, σε σχέση με πέρυσι που δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από εκεί και πέρα, όλες οι μεταγραφές έχουν τα ρίσκα τους και είναι πολύπλοκο ζήτημα με πολλές παραμέτρους. Έχουν έρθει στα Γιάννινα πολλοί καλοί παίκτες στις προηγούμενες ομάδες τους, αλλά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και άλλοι που πριν δεν είχαν μεγάλες περγαμηνές, έπαιξαν μεγάλη μπάλα. Για παράδειγμα πρόπερσι ο Πέδρο Κόντε, που ήρθε ως άγνωστος στην Ελλάδα ποδοσφαιριστής από ομάδα Γ’ Εθνικής της Ισπανίας και αποδείχθηκε παίκτης υψηλών προδιαγραφών. Συνεπώς οι παίκτες που μεταγράφηκαν φέτος στον ΠΑΣ θα κριθούν στην πορεία επί τω έργω. Καλύτερος κριτής όλων είναι η απόδοσή τους στο γήπεδο. Απλά ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή, γιατί πάντα ένας ποδοσφαιριστής που αλλάζει περιβάλλον και πηγαίνει σε άλλη ομάδα, θέλει χρόνο προσαρμογής. Οι Σιόντης, Παμλίδης είχαν πέρσι καλή παρουσία με την Κέρκυρα στη Σούπερ Λίγκα. Οι Λουκίνας, Ξύδας και Λεό έρχονται από τη Β’ Εθνική και ο ΠΑΣ τους δίνει την ευκαιρία διάκρισης και καθιέρωσης στη μεγάλη κατηγορία. Οι ξένοι παίκτες Κούζικ, Μπάρος θα παίξουν για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στο χέρι τους είναι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να φάνε γλυκό ψωμί, καθώς είναι νέοι σε ηλικία και μπορεί να φτάσουν ακόμη ψηλότερα.

Ποιοι είναι οι στόχοι για τη νέα σεζόν;

Είναι νωρίς για εκτιμήσεις και ασφαλή συμπεράσματα. Οι περισσότερες ομάδες τώρα ξεκινούν προετοιμασία, έχουν ανοιχτά τα ρόστερ τους, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές. Ο ΠΑΣ Γιάννινα ασφαλώς θέλει να πάει καλύτερα τη νέα σεζόν, να διεκδικήσει έξοδο στην Ευρώπη, ή μια καλή βαθμολογική θέση, ώστε να έχει εξασφαλισμένη θέση στην ομάδα των ισχυρών, αν γίνει αναδιάρθρωση, με τα σχέδια που ετοιμάζουν ο υφυπουργός Αθλητισμού αλλά και η Σούπερ Λίγκα. Ο Πετράκης θα προσπαθήσει να βελτιώσει την αγωνιστική εικόνα, όπου σε σχέση με πέρσι η ομάδα δεν ήταν καθόλου καλή, για να παίξει φέτος ελκυστικότερο ποδόσφαιρο. 

Βοηθά πολύ το γεγονός ότι η ομάδα είναι για 7η συνεχόμενη χρονιά στη Σούπερ Λίγκα, έχοντας εμπειρίες από την κατηγορία, όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό το γεγονός που έχει τον ίδιο πρόεδρο 10 χρόνια και τον ίδιο προπονητή 5 χρόνια. Ο «Άγιαξ» σταθεροποιήθηκε στην κατηγορία, μπήκε σε άλλα επίπεδα, οι επιτελείς του απέκτησαν εμπειρίες και τεχνογνωσία, συν το γεγονός ότι είναι ιστορική ομάδα, με βαριά φανέλα και κόσμο στο πλευρό της. Έχει τις προϋποθέσεις να είναι ανταγωνιστικός στη νέα σεζόν.