Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Α. Ε. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ: Για όλα τα θέματα μίλησε ο Οδυσσέας Δράκος


Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Α. Ε. Καραϊσκάκης Άρτας Οδυσσέα Δράκου. Δίπλα του η υπεύθυνη των ακαδημιών Μαρία Γούση - Μαργώνη


Την ετήσια συνέντευξη Τύπου έδωσε στην Άρτα ο μεγαλομέτοχος της Α. Ε. Καραϊσκάκης Οδυσσέας Δράκος με αφορμή τη λήξη του πρωταθλήματος. Αναλυτικά το ρεπορτάζ...
«Δυστυχώς η Λίγκα, η διοργανώτρια του πρωταθλήματος, «κουβαλάει» χρέη παρελθόντων ετών, δεν εισπράττει τα δικαιώματά της ούτε από την ΕΠΟ ούτε από την Σούπερ Λιγκ, όπως μέχρι το 2011 όταν οι πρόεδροι των μεγάλων ομάδων εναλλασσόταν στην προεδρία της Σουπερ Λιγκ, με συνέπεια να έχει τεράστια προβλήματα», επεσήμανε κατά την καθιερωμένη απολογιστική συνέντευξη τύπου, ο μεγαλομέτοχος της ΑΕ Καραϊσκάκης Οδυσσέας Δράκος, ο οποίος κατέστησε και επίσημη την απόφασή του, μετά και τούτη την αγωνιστική περίοδο, δείχνοντας και την απογοήτευσή του, για όσα συμβαίνουν και στην περιοχή μας, σε σχέση με την στήριξη της ομάδας.
Με την παρέμβασή του, ο Οδυσσέας Δράκος, ανάλυσε πλήρως τα προβλήματα που προκύπτουν και σε επίπεδο διοργάνωσης, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, για να τονίσει πως η ομάδας μας είχε «μία χρονιά καλή για μας, πολλή καλή μπορώ να πω, και μετά από 40 χρόνια όπου η πόλη μας και ο νομός μας έχει ομάδα σε επαγγελματική κατηγορία».

Η εισήγηση του κ. Δράκου ακολουθεί:

«Είμαι έτοιμος μετά από μία χρονιά καλή για μας, πολύ καλή μπορώ να πω, και μετά από 40 χρόνια όπου η πόλη μας και ο νομός μας έχει ομάδα σε επαγγελματική κατηγορία, να ευχαριστήσω τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, το τεχνικό τιμ, την διοίκηση, τους συνεργάτες, τους φίλους, όλους για την συμβολή τους στη φετινή μας πορεία.

Σ’ ένα περιβάλλον εξαιρετικά αρνητικό για την συγκεκριμένη κατηγορία, παρεξηγημένη κατηγορία, που δεν είναι τόσο χάλια όσο νομίζεται ή όσο πιστεύει ο κόσμος καλύτερα. Φέτος διεξήχθη μετά από πολλά χρόνια ένα πρωτάθλημα κατά τα 2/3 απόλυτα εντάξει. Αν επιτρέπεται ο όρος εντάξει. Δυστυχώς η Λίγκα, η διοργανώτρια του πρωταθλήματος, «κουβαλάει» χρέη παρελθόντων ετών, δεν εισπράττει τα δικαιώματά της ούτε από την ΕΠΟ ούτε από την Σούπερ Λιγκ, όπως μέχρι το 2011 όταν οι πρόεδροι των μεγάλων ομάδων εναλλασσόταν στην προεδρία της Σουπερ Λιγκ, με συνέπεια να έχει τεράστια προβλήματα. Δηλαδή να είναι επαγγελματική κατηγορία μόνο στις υποχρεώσεις και περιορισμένης ευθύνης στα δικαιώματα. Μηδέν, το απόλυτο μηδέν. Αυτό σημαίνει η φετινή χρονιά από πλευράς διοργανώτριας για επαγγελματική κατηγορία. Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας έχει παρασύρει τα πάντα και σίγουρα και το ποδόσφαιρο.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία κινητικότητα και από πλευράς υπουργείου, το οποίο έχει σιγήσει πολύ καιρό, είχαμε την ευκαιρία τελευταία να δούμε μαζί με άλλους προέδρους - συναδέλφους τον κύριο υπουργό, ο οποίος μας είπε ότι διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο, διότι υπάρχουν κάποια προβλήματα θεσμικής φύσεως, καθώς ήταν οι μέρες που επιβλήθηκε επιτροπεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Απ’ ότι μας διαβεβαίωσε αυτά που ακούγονται περί αναδιάρθρωσης φετινής δεν υφίστανται. Προφανώς, ευχές, ευσεβείς πόθοι, δεν ξέρω, όπως θέλετε εισπράξτε το. Άλλωστε, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε από ολίσθημα σε ολίσθημα και αριστίνδην θα γίνει αυτή η αναδιάρθρωση; Είμαστε σε δημοκρατική χώρα, υπάρχουν θεσμοί και τα όργανα εκείνα για να δημιουργηθεί αυτή η κατηγορία, αν αυτό είναι που πρέπει να γίνει σήμερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Προορισμούς των ομάδων, στον αριθμό δέκα ή δώδεκα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χειραγώγηση. Αρκούν τρεις-τέσσερις ομάδες για να καθορίζουν ποιοι είναι αυτοί που θα ανεβαίνουν και ποιοι αυτοί που θα υποβιβάζονται. Ο αριθμός τέσσερα σε τόσο μικρό αριθμό Λίγκας, σε όσους γύρους και να γίνει, οδηγεί μαθηματικά εκεί. Οπότε δεν είναι το οικονομικό δεν μας φτάνουν, ανέκαθεν έπαιζαν ποδόσφαιρο αυτοί που είχαν την δυνατότητα να έχουν συμβούλιο, να αγοράζουν και να πωλούν παίκτες κλπ. Γιατί τώρα θα πρέπει να λέμε ή βγαίνουν τα νούμερα ή δεν βγαίνουν;

Μέσα σ’ αυτό το ομιχλώδες περιβάλλον θέλω να σας πω ότι του χρόνου (μετά την ερχόμενη σεζόν) δεν θα είμαι στο ποδόσφαιρο. Αν υπήρχε η δυνατότητα να μην ήμουν και φέτος θα το έκανα. Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της διοργανώτριας, Football League, πήραμε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες ήταν στην κατεύθυνση αυστηροποίησης του πλαισίου ούτως ώστε να αποφεύγονται παρατράγουδα. Δεν υιοθέτησε ούτε μία σας διαβεβαιώ η ΕΠΟ. Ούτε μία, έμεινε σε ένα πιο «light» και από το φετινό ελεγκτικό μηχανισμό. Τώρα, τι είδους επαγγελματικές ομάδες είμαστε εμείς που δεν μπορούμε ούτε ένα πλαίσιο προς τη σωστή κατεύθυνση να… αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Βρίσκονται στην παραζάλη όσον συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τους τελευταίους μήνες, δεν ασχολούνται καθόλου.

Στα πλαίσια αυτά πήραμε μία απόφαση να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα εάν δεν αποκρυσταλλωθούν οι όροι κατά τους οποίος διεξάγεται και οι πόροι. Δεν γίνεται να πρέπει να συμμετέχουμε πληρώνοντας τουλάχιστον 500.000 ευρώ η κάθε ομάδα για να παίξει η εθνική. Να μην παίξει ποτέ, εγώ δεν είμαι τόσο πατριώτης. Δεν έχω και τα λεφτά για να είμαι τόσο πατριώτης, τι πρέπει να κάνω; Ή για να βγει, ας πω την ομάδα του, τον Παναθηναϊκό, στην Ευρώπη. Ποτέ μην βγει. Ας το πληρώσει εκείνος για να βγει.

Γιατί ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να έχεις δύο επαγγελματικές κατηγορίες για να συμμετέχεις σε όλα αυτά. Τι είδους επαγγελματική κατηγορία είμαστε εμείς; Το ποσοστό δεν το εισπράττουμε από πουθενά. Η ίδια η ΕΠΟ παρακρατεί τα πρόστιμα, αυτά που μας επιβάλλονται είτε για παραπτώματα είτε για κάρτες, συνολικά το 60% έπρεπε να μας αποδίδεται. Εδώ και χρόνια τώρα το χρωστάμε, πού (;) δεν ξέρω. Και για να μην αποτρελαθούμε εντελώς ένας δρόμος υπάρχει, σ’ αυτό το χώρο ή αφομοιώνεσαι ή αποβάλλεσαι. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Εγώ είμαι σ’ αυτή τη φάση τώρα. Και αν είχα τη δυνατότητα να υπήρχε διάδοχη κατάσταση σήμερα έναντι μηδενικού ανταλλάγματος θα έφευγα σήμερα και θα βοηθούσα κιόλας.

Ερ. Τι μπορεί να γίνει για να σας αλλάξει την άποψη να αποχωρήσετε;

Απ. Η άποψή μου δεν αλλάζει. Είναι πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο, τα ίδια διέθεσα και για την πολιτική. Είμαι πλέον εξήντα χρονών, έγινα και παππούς, πρέπει να κοιτάξω κι άλλα πράγματα. Αλλά πέρα απ’ αυτό να είστε σίγουροι ότι εγώ θα βοηθήσω. Όταν λέω θα βοηθήσω, εμπράκτως, το έχω αποδείξει, δεν τίθεται θέμα. Αλλά δεν μπορώ να έχω αυτό το άγχος συνέχεια δεν γίνεται. Να λέει ο Αρτινός γιατί δεν μου είπε να το χω στοιχηματίσει. Να σας πω και ποιο παιχνίδι, με Πανσερραϊκό. Εμείς δεν είχαν καν σωθεί τότε και οι Αρτινοί με ρώταγαν αν έδωσα… γιατί το παίξανε να χάσω. Αυτούς δεν τους μπορώ, δεν τους θέλω για να μην πω καμιά βαρύτερη κουβέντα. Και μετά πουν φταίει ο Οδυσσέας, και βρίζει. Αλλά οι άλλοι οι εμετικοί, οι ανύπαρκτοι με τα χέρια στις τσέπες στην πλατεία Σκουφά. Δεν υπάρχει νόημα να πω ονόματα. Υπάρχει ο εισαγγελέας, οι θεσμικές αρχές, είναι γνωστοί αυτοί οι άνθρωποι, εδώ και είκοσι χρόνια οι ίδιοι είναι. Να εκθέσουμε ανθρώπους εμείς δεν υπάρχει νόημα.
Οι ομάδες είναι όπως τα πρόβατα. Δεν υπάρχει μέρα που να μην πρέπει να κάνεις κάτι. Είτε θα είναι προπόνηση, είτε αγώνας είτε… δεν υπάρχει.

ΓΙΑΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: Έχω ξαναπεί σε προηγούμενη συνέντευξη και λοιδορήθηκα από πολλούς και διάφορους. Οι πόρτες μας έχω ξαναπεί είναι ανοιχτές, όμως δεν προσήλθε κανείς ούτε και τις χτύπησε. Εγώ για την Αναγέννηση έχω φάει ξύλο, αυτούς τους 30 Αναγεννησάρες… ποιος Αρτινός του ΄70-΄80 δεν ήταν Αναγέννηση; Δεν διεκδικώ ιδιαίτερες δάφνες, αλλά μην μας κουνιούνται και κάποιοι ανύπαρκτοι. Ποια Αναγέννηση; Είναι καλό να ακούω στο ίδιο γήπεδο Αναγέννηση από τη μία, Αναγέννηση και από την άλλη; Κι εγώ εκεί ήμουνα. Η Ελλάδα με γνωρίζει ως Καραϊσκάκη, η ιστορία συνεχίζει να γράφετε. Η Αναγέννηση από πόσες ομάδες προήλθε, τώρα γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό; Αν νομίζουν ότι θα πληρώνω εγώ και θα κάνουν κουμάντο αυτοί, αυτό δεν γίνεται. Και το Αθλητική Ένωση Άρτας θα γίνει μόνο αν υπάρχει κάποιος λόγος. Δεν έχουμε καμία αντίθεση να ανοίξει η ομάδα και σε άλλους μετόχους. Εγώ την ώρα που θα αποφασίσω να φύγω, όσες μετοχές έχω θα πάνε στον Δήμο Αρταίων. Ας την κάνει κουμάντο ο Δήμος, εγώ δεν θέλω τίποτα. Ούτε πολιτική καριέρα θα κάνω, το 2010 είπα τέρμα.
ΠΗΓΗ: epithesi.gr