Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η πρώτη άνοδος του ΑΓΣΙ στη Β' Εθνική το 1979


Η ομάδα μπάσκετ του ΑΓΣΙ αρχές της δεκαετίας του '80. Όρθιοι από αριστερά: Παπλιάκος Γ., Φιλίππου Ν., Καλόγηρος Π, Βίτσιος, Χατζής Ζ., Νάνος Γ. (και προπονητης). Καθιστοί: Παππάς Β., Ασπιώτης Μ., Λιβανός Α. Κυριαζικίδης Δ. (Αρχείο Γ. Παπλιάκου)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ



Στη μνήμη του καθηγητή οφθαλμολογίας Μιλτιάδη Ασπιώτη που έφυγε την περασμένη Παρασκευή από τη ζωή, είναι αφιερωμένο το σημερινό μας θέμα στη στήλη «Ρετρό Ιστορίες».
Θα αναφερθούμε στην άνοδο της ομάδας μπάσκετ του ΑΓΣΙ για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β’ Εθνική, τον Αύγουστο του 1979, όπου ο Μιλτιάδης Ασπιώτης ήταν αρχηγός της ομάδας και μετέπειτα προπονητής, προσφέροντας τεράστιες υπηρεσίες στο Γιαννιώτικο μπάσκετ. 

Όπως μας είπαν οι τότε συμπαίκτες του Γιώργος Παπλιάκος και Βαγγέλης Παππάς, ο Μίλτος Ασπιώτης βοήθησε τα μέγιστα με τις γνώσεις και την εμπειρία του, καθώς προέρχονταν από την ομάδα των Αμπελοκήπων, στο να οργανωθεί η ομάδα του ΑΓΣΙ και να φτάσει στη Β’ Εθνική. Τότε δεν υπήρχαν η Α1 και η Α2 κατηγορία, αλλά μετά την Α’ κατηγορία ήταν η Β’ Εθνική. Η άνοδος του ΑΓΣΙ ήταν ένα μεγάλο γεγονός, πραγματικός άθλος για τα τότε δεδομένα. Όχι μόνο γιατί η ομάδα αυτή και το γιαννιώτικο μπάσκετ άλλαξαν επίπεδα, αλλά γιατί αναδείχθηκαν στη συνέχεια σπουδαίοι παίκτες που έπαιξαν σε μεγαλύτερες ομάδες, όπως οι Τζαλαλής, Καλόγηρος, Παπαδόπουλος, ενώ ο Νίκος Φιλίππου στέφθηκε και πρωταθλητής Ευρώπης το 1987 με την Εθνική ομάδα. 

Σε εκείνη τη μεγάλη προσπάθεια, στους αγώνες μπαράζ για την άνοδο στη Β’ Εθνική που έγιναν τον Αύγουστο του 1979 στην Πάτρα, ο Μίλτος Ασπιώτης ήταν ο αρχηγός και ο πιο έμπειρος παίκτης. Μάλιστα αυτούς τους αγώνες κοουτσάρισε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που είχε διαπρέψει ως προπονητής στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας και είχε προσληφθεί για να ετοιμάσει την ομάδα για τους αγώνες μπαράζ. 


Παλαίμαχοι παίκτες και παράγοντες του ΑΓΣΙ σε αναμνηστική φωτογραφία από εκδήλωση της ομάδας στα μετέπειτα χρόνια

Ο Ασπιώτης στα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα, διέπρεψε σε υψηλά επίπεδα του μπάσκετ με την ομάδα των Αμπελοκήπων, η οποία είχε παίξει και στην Α’ κατηγορία. Στα Γιάννινα βρέθηκε ως ειδικευόμενος γιατρός, αλλά έμεινε για πάντα στην πόλη μας, κάνοντας οικογένεια και προσφέροντας ως γιατρός μεγάλες υπηρεσίες. Υπήρξε διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, λαμπρός επιστήμονας και μέγας λάτρης του αθλητισμού. Έβαλε τη σφραγίδα του στην αναμόρφωση του γιαννιώτικου μπάσκετ. Συμπαίκτες του στη μεγάλη πορεία προς τη Β’ Εθνική ήταν οι Φιλίππου, Σαμακίδης, Παπλιάκος, Παππάς, Χατζής, Αγγέλης, Παπαδιαμάντης, Αναγνώστου, Αθανασίου, Ζαχαρέας και ο νυν δήμαρχος της πόλης Θωμάς Μπέγκας. Ο δήμαρχος αποχαιρετώντας τον γιατρό και παλιό συμπαίκτη του, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής: «Σε μια ωραία ηλικία, στην εφηβεία μας, ένας νέος Γιατρός απ’ την Αθήνα, ήρθε στα Γιάννινα και εμφανίστηκε στα γήπεδα μπάσκετ που παίζαμε μερικοί έφηβοι και κάποιοι μεγαλύτεροι, για να παίξει μαζί μας. Απ’ τη μέρα εκείνη το μπάσκετ στα Γιάννινα άλλαξε ρότα, τράβηξε μπροστά και στη δεκαετία του ογδόντα είδε, πιστεύω ,τη μεγαλύτερη άνθηση. Κρίμα που από ένα σημείο και μετά δεν συνέχισε την ανοδική πορεία. Αυτή η άνοιξη του μπάσκετ στα Γιάννινα οφείλεται κατά πολύ στο φίλο που σήμερα ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων. Καλό ταξίδι ΜΙΛΤΟ ΑΣΠΙΩΤΗ θα σε θυμόμαστε ως έναν ωραίο άνθρωπο και συμπαίκτη».

Για την άνοδο του ΑΓΣΙ στη Β’ Εθνική, ο «Η.Α» στο φύλλο 21/8/1979 σημείωνε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Αήττητος τελείωσε τους αγώνες του στο ειδικό πρωτάθλημα για την άνοδο στη Β’ Εθνική ο πρωταθλητής Ηπείρου – Κέρκυρας – Αιτωλοακαρνανίας «Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων». Στους αγώνες αυτούς που έγιναν στην Πάτρα από 16-18 Αυγούστου 1979, πέτυχε πραγματικό θρίαμβο. Οι παίκτες της ομάδος μας που έπαιξαν σαν λιοντάρια και τα έδωσαν όλα, κατάφεραν να νικήσουν ομάδες με παράδοση στο μπάσκετ. Συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα νίκησαν τον Γ.Σ Κάδμο Θηβών με σκορ 65-49, τη δεύτερη ημέρα νίκησαν την πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου Ρόδο με σκορ 44-35 και την τρίτη ημέρα τον δευτεραθλητή Αθηνών Α.Σ. Φοίνιξ με σκορ 65-60. Ο τελευταίος αγώνας που ήταν και ο κρισιμότερος, ήταν συναρπαστικός. Οι παίκτες μας, έχοντας υπόψη τους ότι στον αγώνα αυτό παίζεται μια κατηγορία, έκαναν το καλύτερο παιχνίδι τους και νίκησαν τον αντίπαλό τους. Ας σημειωθεί ότι σε όλους τους αγώνες η τοπική μας ομάδα κέρδισε τη συμπάθεια και είχε τη συμπαράσταση των φιλάθλων της Πάτρας, χάρις και στο ωραίο παιχνίδι που έκανε. Ήταν πράγματι συγκινητικό όταν ακούγονταν στο γήπεδο: «Γιάννινα θυμήσου, η Πάτρα είναι μαζί σου».



Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΜΙΛΤΟ ΑΣΠΙΩΤΗ

Ο γιατρός Μιλτιάδης Ασπιώτης που έβαλε τη σφραγίδα του στο Γιαννιώτικο μπάσκετ


Σε άλλο σημείο το αναλυτικό ρεπορτάζ του «Η.Α» αναφέρθηκε και στη συμβολή του Μίλτου Ασπιώτη, τονίζοντας και τα εξής: «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον τοπικό μας σύλλογο, ιδιαίτερα σε όλους τους παίκτες και στους Μιλτιάδη Ασπιώτη και Δημήτρη Παπαδόπουλο. Στους παίκτες, γιατί μέσα σε αυτά τα 2-3 χρόνια προσπάθειας, κατάφεραν να ανεβάσουν την ομάδα τους για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλεώς μας στη Β’ Εθνική κατηγορία. Στον αρχηγό της ομάδος Μιλτιάδη Ασπιώτη, ιατρό, γιατί μέσα σε αυτά τα 2-3 χρόνια συγκέντρωσε τα παιδιά, ανέλαβε την προπόνησή τους χωρίς κανένα υλικό κέρδος ή αμοιβή και έφτιαξε την ομάδα σε σωστές βάσεις και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ένας δε από τους παίκτες που ξεκίνησαν μαζί του, ο Φιλίππου Νικόλαος, είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής Νέων της χώρας μας. Τέλος, συγχαρητήρια στον προπονητή Δημήτρη Παπαδόπουλο, γιατί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τους δύο τελευταίους μήνες που είχε προσληφθεί, με τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στον ανεπανάληπτο αυτό θρίαμβο. Οι παίκτες του τοπικού συλλόγου και είχαν μεταβεί για τους αγώνες στην Πάτρα και γύρισαν αήττητοι και θριαμβευτές είναι οι εξής: Ασπιώτης, Φιλίππου, Σαμακίδης, Παπλιάκος, Παππάς, Χατζής, Αγγέλης, Παπαδιαμάντης, Αναγνώστου, Αθανασίου, Μπέγκας, Ζαχαρέας».

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ

Εκείνη τη σεζόν 1978-79 ο ΑΓΣΙ αναδείχθηκε πρωταθλητής Βορειοδυτικής Ελλάδας και στην κατηγορία εφήβων και διεκδίκησε τον τίτλο στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος που έγινε υπό την αιγίδα της ΕΟΚ τον Σεπτέμβριο του 1979 στην Αθήνα. Υπήρχε μια σπουδαία φουρνιά εφήβων παικτών, όπως οι Φιλίππου, Χατζής, Παπαδιαμάντης, Μπέγκας, Αθανασίου, Ζαχαρέας, που ήταν στην εφηβική αλλά και στην ανδρική ομάδα που την οδήγησαν στη Β’ Εθνική! Όλοι αυτοί αναγνωρίζουν τη βοήθεια που είχαν από τον αείμνηστο γιατρό. Τόσο μεγάλη άνθιση, όπως εκείνης της εποχής, το γιαννιώτικο μπάσκετ ίσως να μη γνώρισε άλλη φορά στα μετέπειτα χρόνια και μέχρι στις μέρες μας. Αργότερα με την άνοδο στη Β’ Εθνική στην ομάδα μπάσκετ του ΑΓΣΙ αγωνίστηκαν και άλλοι παίκτες όπως οι Κυριαζικίδης, Νικολούδης, Σοφιανόπουλος, Καλόγηρος, Λιβανός, Τσίνης, Τζαλαλής, Φαρμάκης, Γιαννιώκας, Χρηστάκης και άλλοι. Οι εμπειρίες από την άνοδο στη Β’ Εθνική ήταν μεγάλες, καθώς ο ΑΓΣΙ έπαιξε στο Κύπελλο και με μεγάλες ομάδες, όπως με τον Παναθηναϊκό των Κόντου, Κοκολάκη, Στεργάκου, Ιωάννου, Βίδα, Κατσίνη, Παπαντωνίου, Γεωργανά, Γκάρου, Καλογερόπουλου και της ΑΕΚ των Γκούμα, Κανακάκη, Αποστολίδη, Φώτση, Τσούκα, Σκαραντωνάκη, Κορωναίου, Παναγόπουλου, Τσάμαλη. 

Η ιατρική και πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως και ο γιαννιώτικος αθλητισμός έγιναν φτωχότεροι από τον θάνατο του Μιλτιάδη Ασπιώτη. Η μνήμη του θα είναι αιώνια και το όνομά του θα είναι χαραγμένο με έντονα γράμματα στην ιστορία του ΑΓΣΙ και του γιαννιώτικου μπάσκετ. Θερμά συλλυπητήρια και από μέρους μας στην οικογένειά του. Ο Θεός να τους δώσει δύναμη και κουράγιο. 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ