Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ: Πέραμα και ΠΑΣ Πρέβεζα σε έναν συναρπαστικό τελικό Κυπέλλου το 1979


Στον μέσον με το Κύπελλο ο 19χρονος τότε γκολκίπερ της Προοδευτικής Περάματος Θόδωρος Γκόλας με τους Θανάση Μποζιάρη (αριστερά) και Αλέκο Γιαννούλη (δεξιά)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας των τελικών Κυπέλλου που δίνουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στο ποδόσφαιρο της επαρχίας. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις μέρες μας, αλλά ίσχυε και παλιότερα. Οι περισσότεροι τελικοί στην Ήπειρο έγιναν μήνα Μάρτιο. Όπως θα γίνει και φέτος, την ημέρα της 25ης Μαρτίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣΗΠ μεταξύ των ομάδων Θρίαμβος Σερβιανών και Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά. 

Η σημερινή μας ιστορία – ρετρό, αφορά έναν συναρπαστικό τελικό που έγινε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 1979 στο στάδιο «Ζωσιμάδες» όπου η Προοδευτική Περάματος κέρδισε 1-0 στην παράταση τον ΠΑΣ Πρέβεζα και σήκωσε το Κύπελλο της ΕΠΣΗΠ, που τότε διοργάνωνε τα πρωταθλήματα με ομάδες από όλη την Ήπειρο, τη Λευκάδα και το βορειοδυτικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας.

Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο. Στο 77’ η Πρέβεζα είχε σουτ στο δοκάρι με τον Γκαρτζονίκα, όπως δοκάρι είναι στο 87’ και η Προοδευτική με τον Σκάρα. Το ματς πήγε στην παράταση, όπου στο ξεκίνημά της η Προοδευτική σημείωσε το γκολ της νίκης με τον Ζιάκκα, με ατομική ενέργεια. Στο 118’ λίγο πριν εκπνεύσει η παράταση, το ματς κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα όταν η Πρέβεζα ζήτησε πέναλτι σε χέρι αμυντικού της Προοδευτικής, αλλά ο διαιτητής Αϊβατίδης είχε διαφορετική άποψη.
 
Ο «Ηπειρωτικός Αγών» σχολιάζοντας τον τελικό σε ρεπορτάζ του αείμνηστου Απόστολου Ευαγγελίδη σημείωνε τα εξής: «Ανώτερη του αντιπάλου της η Προοδευτική, διετήρησε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνος την υπεροχή και χειροκροτήθηκε από τους υπερχιλίους φιλάθλους της και η νίκη της θεωρείται δίκαιη. Στο α’ ημίχρονο παίχθηκε γρήγορο παιχνίδι χωρίς όμως ουσιαστικές φάσεις. Στην επανάληψη το παιχνίδι ήταν πιο ζωηρό με ευκαιρίες και δοκάρια από τους μονομάχους». 

Με την Προοδευτική αγωνίσθηκαν τότε οι 19χρονοι Θόδωρος Γκόλας (τερματοφύλακας) και Φίλιππος Τσίτσος που στη συνέχεια έκαναν σημαντική καριέρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Μάλιστα ο Γκόλας είναι από τους μεγαλύτερους γκολκίπερ που κάθισαν κάτω από τα δοκάρια του "Άγιαξ".

Διαιτητής ήταν ο Αϊβατίδης με επόπτες τους Μπρίκο και Πολίτη.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Γκόλας, Γούσιας, Τόσκας, Μπέλλος, Κοντογιάννης Ι, Τσίτσος, Λάππας, Κοντογιάννης ΙΙ (Κοντογιάννης ΙΙΙ), Σκάρας, Κοντογιάνης ΙV, Ζιάκκας.

ΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑ: Ντίτσος, Χρήστου, Οικονόμου, Μαλίζογλου, Μπέκας, Παπαδιώτης, Ντάμπος, Ζιώγας (Γκαρτζονίκας), Παπανδρέου, Ζιάννης, Πλακιάς.