Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Τα "ψιλά γράμματα" στη μεταγραφή του Ντίνου Μαυροπάνου

Ο Ντίνος Μαυροπάνος με τον προπονητής της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ήταν λογικό, η μεταγραφή του Ντίνου Μαυροπάνου στην Άρσεναλ, να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα θέματα του ΠΑΣ Γιάννινα τον τελευταίο καιρό. Ήταν από τα γεγονότα που δεν συμβαίνουν συχνά. Δεν ξέρουμε πόσα χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν για να συμβεί παρόμοιο περιστατικό. Μέχρι πριν, η μεταγραφή του Μάριου Οικονόμου το 2013 στην Κάλλιαρι ήταν από τα πολύ σημαντικά γεγονότα. Ήταν και η πρώτη μεταγραφή παίκτη του ΠΑΣ στο εξωτερικό. Είχε προηγηθεί η μεταγραφή του Γιούρκα Σεϊταρίδη στην Πόρτο, αλλά μέσω του Παναθηναϊκού και όχι απευθείας από τον ΠΑΣ. Και τότε, για τον Οικονόμου υπήρξε θαυμασμός και δικαίως. Τώρα τα πράγματα με τον Μαυροπάνο είναι πιο εντυπωσιακά. Πολύ ακριβότερη μεταγραφή (2,1 εκ ευρώ) και σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύλλογο. Από μόνο του ως γεγονός  η μεταγραφή του νεαρού αμυντικού στην Άρσεναλ είναι ένα συγκλονιστικό.

Για να λέμε την αλήθεια και να μη κάνουμε τους μετά Χριστόν προφήτες, κανείς δεν πίστευε ότι θα γινόταν μια τόσο μεγάλη μεταγραφή και μάλιστα στην Άρσεναλ, με ακαδημίες και δίκτυο σκάουτινγκ σε όλο τον κόσμο. Υποθέταμε, ότι αν δεν πήγαινε στον Ολυμπιακό, θα πήγαινε σε κάποια ομάδα της Ευρώπης τύπου Ουντινέζε, Άντερλεχτ, Μάλαγας, Εσπανιόλ. Κάπου σε αυτά τα επίπεδα. Όχι ασφαλώς στην Άρσεναλ. Αλλά για να δαπανήσουν οι Λονδρέζοι τόσα χρήματα για να πάρουν τον ποδοσφαιριστή, σημαίνει ότι κάτι παραπάνω είδαν στην αξιολόγησή του από αυτά που έβλεπε ένας μέσος φίλαθλος. 

Πρωταγωνιστής σε αυτή την ιστορία ήταν ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης. Βρήκε τα πρόσωπα κλειδιά στον χώρο των μάνατζερ που άνοιξαν και την πόρτα της Άρσεναλ. Χωρίς μάνατζερ, τεχνικούς διευθυντές και σκάουτερ, δεν μπορεί να γίνει σήμερα καμία μεταγραφή. 

Η παρακολούθηση του Μαυροπάνου είχε ξεκινήσει από την αρχή του πρωταθλήματος από σκάουτερ ξένων ομάδων. Η εντυπωσιακή σωματοδομή που έχει, το καλό ψηλό παιχνίδι, το νεαρό της ηλικίας, ήταν ορισμένα στοιχεία που κέντριζαν το ενδιαφέρον. Το δε ενδιαφέρον της Άρσεναλ, προέκυψε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Στο ματς Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό στη Λιβαδειά, έβαλε ο Πετράκης μόνο για ένα δεκάλεπτο προς το τέλος τον Μαυροπάνο. Μετά ο παίκτης «εξαφανίστηκε» και δεν γύρισε στα Γιάννινα όταν γύρισαν όλοι οι υπόλοιποι μετά την άδεια. Ήταν πλέον φανερό ότι «ψήνεται» η μεταγραφή, αλλά άγνωστο που. Ο Χριστοβασίλης τις επαφές με την Άρσεναλ δεν τις αποκάλυψε ούτε στους γονείς του ποδοσφαιριστή. Πόσο μάλλον στον περίγυρο της ομάδας. Βασικά δεν ήθελε η Άρσεναλ να μαθευτεί τίποτα, για τους δικούς της λόγους. 

Μπορεί στα Γιάννινα τις μέρες των Χριστουγέννων οι φίλαθλοι να «σκοτώνονταν» αν έπραξε σωστά ή λάθος ο Ναδάλες που έκανε προσφυγή, αλλά για τον ηγέτη του ΠΑΣ το μείζον θέμα ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους κανονιέρηδες. Όταν διέρρευσε το γεγονός στο διαδίκτυο, μόνο που δεν λιποθύμησε ο Χριστοβασίλης, μη τυχόν και χαλάσει από τη δημοσιοποίηση η μεταγραφή. Όμως όλα πήγαν καλά. Όταν δημοσιοποιήθηκε το γεγονός είχε κλείσει η συμφωνία και ο παίκτης περνούσε από ιατρικές εξετάσεις. Το δε ταξίδι του Μαυροπάνου στο Λονδίνο, έγινε με απόλυτη μυστικότητα για να μη μάθει κανείς, λες και γυρίζονταν κάποια ταινία με σενάριο διεθνούς κατασκοπίας!

Υπάρχει ένα ερώτημα, πως δεν πήρε ο Ολυμπιακός τον Μαυροπάνο, αφού είχε εκδηλώσει από καιρό το ενδιαφέρον του. Και μάλιστα σε περίοδο που ο ΠΑΣ είχε δύο προσφυγές από τους Κοζορώνη, Ναδάλες, δείγματα ότι είχε ανάγκη από εισροή χρημάτων στα ταμεία του. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει, μέχρι ποιού σημείου είχαν φτάσει οι επαφές του Χριστοβασίλη με ανθρώπους του Ολυμπιακού και γιατί δεν συμφώνησαν. Προφανώς δεν είχαν πάρει τόσο ζεστά οι ερυθρόλευκοι αυτή τη μεταγραφή, έχοντας ενδεχομένως άλλες προτεραιότητες, ενώ και ο Χριστοβασίλης βλέποντας να μεγαλώνει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, είχε ανεβάσει πάνω από εκατομμύριο τις απαιτήσεις του. Ο Ολυμπιακός αν ήθελε, μπορούσε να καλύψει οικονομικά τη μεταγραφή, αλλά ενδεχομένως να μη το πήρε τόσο ζεστά ή είχε άλλες προτεραιότητες στο μεταγραφικό κομμάτι. 

Ο Χριστοβασίλης όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό ανέφερε ότι υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού, ενώ ήταν και επιθυμία του Μαυροπάνου να παίξει εκτός συνόρων. Από ελληνικής πλευράς, εκτός από τον Ολυμπιακό, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει ακόμα ο ΠΑΟΚ και τελευταία η ΑΕΚ. Αλλά οι ερυθρόλευκοι είχαν σαφέστατο προβάδισμα από τους άλλους δύο.

Τέλος πάντων, αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Έχουμε μπροστά μας ένα τετελεσμένο γεγονός, μια μεταγραφή που απασχόλησε τα ξένα δίκτυα στην Ευρώπη και εφημερίδες στο εξωτερικό με το κύρος του «Γκάρντιαν». Για τα Γιάννινα και τον ΠΑΣ η μεταγραφή του Μαυροπάνου στην Άρσεναλ για πολλές δεκαετίες θα είναι σημείο αναφοράς. Ο ΠΑΣ έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που έδωσε με μεταγραφή δικό της ποδοσφαιριστή σε ομάδα τόσο μεγάλου επιπέδου. Είναι τίτλος τιμής, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, αφού μπαίνουν στα ταμεία 2,1 εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν μεταγραφές και να ζεσταθούν οι τσέπες των υπόλοιπων  ποδοσφαιριστών. Τεράστια η επιτυχία για τον ΠΑΣ και προσωπικά για τον Χριστοβασίλη, που με την οικογένεια του Μαυροπάνου έχει και μακρινή συγγενική σχέση, καθώς κατάγονται από το ίδιο χωριό, τα Άγναντα του νομού Άρτας. Μάλιστα η αδελφότητα Αγναντιτών Αττικής ήταν η πρώτη που εξέδωσε συγχαρητήρια ανακοίνωση για την μεταγραφή του συντοπίτη της. Είναι επιτυχία και για τον Γιάννη Πετράκη που δούλεψε τον ποδοσφαιριστή, του έδωσε θέση βασικού και του έδωσε πολλές βοήθειες. 

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει …γλυκαθεί τα τελευταία χρόνια να παίρνει νέους και φιλόδοξους παίκτες και στη συνέχεια να τους πουλά σε μεγάλες ομάδες βάζοντας σημαντικά έσοδα στα ταμεία του. Επί εποχής Χριστοβασίλη έχουν δοθεί με μεταγραφή οι Ντε Βινσέντι, Κούτρης στον Ολυμπιακό, Βελλίδης, Κοροβέσης, Χαρίσης στον ΠΑΟΚ, Οικονόμου στην Κάλλιαρι, Κολοβέτσιος στην ΑΕΚ. Ποσό 180.000 ευρώ πήρε ο ΠΑΣ και από τη μετακίνηση του Τσουκαλά στον Αστέρα Τρίπολης, αφού η ομάδα του Μοριά για να «σπάσει» το συμβόλαιο του παίκτη, πλήρωσε τη ρήτρα με το παραπάνω ποσό. Θα μπορούσε να μοσχοπουλήσει και τον Πασχαλάκη, αλλά αυτός πήγε στον ΠΑΟΚ ως ελεύθερος κατόπιν προσφυγής που έκανε για ποσό 2000 ευρώ που του καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. 
ο
Πριν μπει σε αυτή τη λογική ο Χριστοβασίλης με τα νέα παιδιά, έκανε πριν και αυτός τα μεγάλα λάθη, με υψηλά συμβόλαια παικτών που δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα. Με συνέπεια λόγω των χρεών να μη πάρει τρία χρόνια αδειοδότηση, χάνοντας και την έξοδο στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2013 από το κόκκινο φως που άναψε η ΟΥΕΦΑ. Όμως αυτό του βγήκε σε καλό. Αναγκάστηκε να ψάξει για νέους παίκτες, αφού είχε απαγόρευση μεταγραφών για παίκτες άνω των 24 ετών και σε αυτό το δρόμο βρήκε κρυμμένο θησαυρό. Έγιναν καλές επιλογές ποδοσφαιριστών, με συνέπεια η ομάδα να έχει αγωνιστική αξιοπιστία και παράλληλα να έχει την ευχέρεια να δίνει παίκτες με μεταγραφή. Τύχη καλή βοήθησε τον ΠΑΣ να βρει προπονητή τον Γιάννη Πετράκη και τους άξιους συνεργάτες του που έχουν τεράστια συμβολή σε όλη αυτή την ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα.