Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΣ Γιάννινα: Ναι στην κριτική, όχι στην ισοπέδωση!

Στιγμιότυπο από το τελευταίο παιχνίδι του ΠΑΣ με τη Λαμία (ΦΩΤΟ Λ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο ΠΑΣ ξεκίνησε καλά το πρωτάθλημα, με νίκη στην Τρίπολη επί του Αστέρα, ισοπαλία στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, ισοπαλίες στα Γιάννινα με ΑΕΚ και Πανιώνιο. Ακολούθησαν ήττες στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό, στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ, νίκες στα Γιάννινα με Πλατανιά, Κέρκυρα, ισοπαλία στη Λιβαδειά με τον Λεβαδειακό. Όμως τελευταία δεν πάει καλά και στα περισσότερα ματς η βελόνα του σκορ κόλλησε στο 1-1. Έχασε πολύτιμους βαθμούς μέσα στα Γιάννινα, με ομάδες όπως Παναιτωλικός, Ξάνθη, Λαμία, που αγωνιστικά δεν είναι ανώτερες από αυτόν. Όμως είτε από αστοχία, είτε από ατυχία, είτε από λανθασμένες κινήσεις, χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για γκολ και έτσι δεν πήρε ο «Άγιαξ» τους βαθμούς που ήθελε.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, τι φταίει και ο ΠΑΣ δεν παίρνει τους βαθμούς που πρέπει ή γιατί δεν πάει καλά η ομάδα τον τελευταίο καιρό, είναι εύλογα από την πλευρά των φιλάθλων. Και οι απόψεις που διατυπώνονται είναι πολλές. Όσο εύκολο είναι να πει κάποιος φταίει το άλφα, το βήτα, το γάμα πράγμα για την κακή πορεία της ομάδας, τόσο δύσκολο είναι να το τεκμηριώσει. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και αν δεν είναι κάποιος μέσα στην ομάδα για να ξέρει εκ των έσω τι γίνεται, δεν μπορεί να είναι σίγουρος στις επισημάνσεις του. Αυτοί που ξέρουν καλύτερα γιατί δεν πάει τόσο καλά η ομάδα ή αν μπορεί να ανακάμψει στη συνέχεια, είναι ο Πετράκης και οι παίκτες. Όπως και μέχρι που μπορεί να φτάνουν οι δυνατότητές της. Αυτοί είναι κάθε μέρα μαζί, δουλεύουν μαζί και ο προπονητής μπορεί να αξιολογήσει τον κάθε ποδοσφαιριστή, όπως και το πώς πρέπει να παίζει η ομάδα.

Είναι βέβαιο ότι ο Πετράκης και οι συνεργάτες του θα ψάξουν να βρουν λύσεις, να βελτιώσουν την κατάσταση, πάντα μέσα στα όρια των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Το είπε άλλωστε και ο κόουτς στις δηλώσεις μετά το ματς με τη Λαμία, ότι επειδή κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται από παιχνίδι σε παιχνίδι, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά και πρέπει να διορθωθεί. Αυτό θα το δουν στην πορεία. Άλλωστε υπάρχει και η διακοπή του πρωταθλήματος μετά το ματς της Κυριακής με τον Ολυμπιακό που δίνει και μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να δουλέψουν καλύτερα και χωρίς πίεση. Αν ανησυχούν μια φορά οι φίλαθλοι, ο Πετράκης και οι παίκτες ανησυχούν δύο φορές, γιατί μέσα από τα αποτελέσματα και την πορεία της ομάδας, κρίνεται η δουλειά τους.

Κατά την προσωπική μας εκτίμηση δεν ήταν τόσο κακός ο ΠΑΣ στα τρία τελευταία εντός έδρας παιχνίδια με Παναιτωλικό, Ξάνθη, Λαμία που έληξαν ισόπαλα με σκορ 1-1. Η ομάδα δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, είχε τελικές προσπάθειες πολύ περισσότερες από τους αντιπάλους, χάθηκαν ευκαιρίες για γκολ από αυτές που δεν χάνονται. Είχε τέτοια γκίνια η ομάδα, που ακόμα και ο Πέδρο Κόντε, ένας από τους μεγαλύτερους «κανονιέρηδες» που πέρασαν από τα Γιάννινα, ενώ έβαλε γκολ σε άλλα ματς περνώντας τη μπάλα από την τρύπα του βελονιού, τελευταία δεν μπορεί να σκοράρει ακόμα και σε φάσεις τετ-α-τετ. Στο δε ματς με τον Παναιτωλικό είχε ο ΠΑΣ δύο δοκάρια και πολλές τελικές, ενώ με την αξιόμαχη Λαμία μορφή του αγώνα αναδείχτηκε ο τερματοφύλακάς της Μελίσσας και ακόμα ο ρέφερι Ευαγγέλου στο 50’ δεν έδωσε καθαρό πέναλτι σε χέρι του Ασίγκμπα. Πέρα δηλαδή από την κάμψη που έχει ο ΠΑΣ αγωνιστικά, είναι και φοβερά άτυχος. 

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει γκρίνια σε μερίδα φιλάθλων, γιατί δεν μπορεί η ομάδα να διεκδικήσει την 5η θέση και να βγει πάλι στην Ευρώπη. Άλλες εποχές, που ο ΠΑΣ περνούσε σαν κομήτης από την Α’ Εθνική και μετά πελαγοδρομούσε στις μικρότερες κατηγορίες, αν ήταν στη σημερινή βαθμολογική θέση, θα στηνόταν πανηγύρι στα Γιάννινα. Τώρα, που η ίδια η ομάδα με την καλή πορεία της τα τελευταία χρόνια ανέβασε ψηλότερα τον πήχη και τις προσδοκίες, είναι λογικό οι φίλαθλοι να θέλουν και το κάτι παραπάνω από μια άνετη παραμονή. 

Καλό είναι ο κόσμος να έχει όνειρα, φιλοδοξίες, αλλά χρειάζεται το μέτρο και ο ρεαλισμός. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, ο ΠΑΣ δεν έχει ακόμα τις προϋποθέσεις ούτε τις οικονομικές δυνατότητες για να μπορεί κάθε χρόνο να είναι στην πρώτη πεντάδα και να βγαίνει στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, για να βγει στις υποχρεώσεις, αναγκάζεται και πουλά παίκτες. Θα πουλήσει και άλλους, αν υπάρξουν αγοραστές. Έχει το χαμηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία, δεν μπορεί να κάνει μεταγραφικές υπερβάσεις και μέχρι πρόπερσι δεν μπορούσε καν να πάρει άδεια συμμετοχής. Για να μπουν σε τάξη τα οικονομικά, να ρυθμίσει τα χρέη και να αδειοδοτηθεί, χρειάστηκε να περιορίσει τα έξοδα, το μπάτζετ και να πουλήσει όλους τους καλούς παίκτες. Διαφορετικά θα βούλιαζε το καράβι. Μπορεί ο ΠΑΣ σαν όνομα να έχει μεγάλο εκτόπισμα, ιστορία, αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν παίζουν ούτε οι φανέλες ούτε η ιστορία. Για να γίνει μεγάλη μια ομάδα, χρειάζεται πρωτίστως χρήματα, τα οποία λίγοι σύλλογοι διαθέτουν στην κατάσταση που είναι τώρα η χώρα μας. 

Παρόλα αυτά ο ΠΑΣ κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός και με την καλή δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια έχτισε μια καλή ομάδα. Η οποία βγήκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της, σταθεροποιήθηκε στην κατηγορία με αξιοπρεπή αγωνιστική παρουσία, ανάκτησε την αξιοπιστία, βρήκε τη χαμένη της ταυτότητα. Αυτό είναι πραγματικός άθλος, που δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς. Καλές είναι οι κριτικές του τελευταίου καιρού, όλοι θέλουν να είναι καλύτερη η ομάδα, αλλά όχι ισοπέδωση των πάντων, επειδή δεν κέρδισε τον Παναιτωλικό ή τη Λαμία. Αν κάποιοι παίκτες είναι ντεφορμέ, αν κάνει λάθη ο προπονητής, αν κάτι άλλο δεν λειτουργεί σωστά, στην πορεία μπορεί να διορθωθεί. Χρειάζεται υπομονή, κυρίως από τον κόσμο, για να μη χαλάσει το καλό κλίμα, η σχέση εμπιστοσύνης που υπήρχε τα τελευταία χρόνια μεταξύ όλων των πλευρών. Με την προσμονή ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο, για να δουν καλύτερο τον ΠΑΣ τη νέα χρονιά.