Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Οι πρωταγωνιστές του 2017 στον "Άγιαξ της Ηπείρου"




Ο Πέδρο Κόντε ήταν το κορυφαίο πρόσωπο του ΠΑΣ το 2017. Στο στιγμιότυπο σε μια από τις πολλές βραβεύσεις του με τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Καλούδη

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αύριο βράδυ θα ξεπροβοδίσουμε το 2017 και θα υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο. Με την ευχή να είναι καλύτερος σε όλους τους τομείς από αυτόν που φεύγει.
Προπαντός γεμάτος υγεία, δημιουργία και προκοπή. Είναι ευκαιρία να δούμε και τα πρόσωπα που ξεχώρισαν το 2017 στον ΠΑΣ Γιάννινα. Που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σκηνή, που ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους.

Πάντα ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος στις επαγγελματικές ομάδες, επειδή κατά κανόνα παίρνει τις αποφάσεις, διαδραματίζει εκ της θέσης του σημαντικό ρόλο. Από τον κανόνα αυτόν δεν ξεφεύγει και ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης. Επί των ημερών του σταθεροποιήθηκε η ομάδα στη Σούπερ Λίγκα, απέκτησε μια ξεχωριστή δυναμική, αγωνίστηκε το 2016 για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και στο περασμένο πρωτάθλημα έκανε καλές εμφανίσεις, ενώ ο Κόντε λίγο έλειψε να βγει και πρώτος σκόρερ. Όπως γράψαμε πολλές φορές, με τις δυνατότητες που έχει ο ΠΑΣ συγκαταλέγεται στις μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος. Όταν τερματίζει από τα μέση και πάνω του βαθμολογικού πίνακα, κινείται εντός στόχων με θετικό πρόσημο. Αυτό έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας την εκτίμηση των φιλάθλων της χώρας, ενώ από το 1984 μέχρι το 2008 ήταν ομάδα ασανσέρ βιώνοντας πολλές φορές τα πέτρινα χρόνια με απαξίωση και υποβιβασμούς ακόμα και στη Γ' Εθνική. Φαινόμενα που έχουν εκλείψει επί εποχής Χριστοβασίλη.


Στους πρωταγωνιστές συγκαταλέγεται ασφαλώς και ο Γιάννης Πετράκης με τους άξιους και ικανούς συνεργάτες του. Πριν από τον Φεβρουάριο του 2014, κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι ένας προπονητής από την Κρήτη, που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα Γιάννινα, θα γίνονταν ο μακροβιότερος τεχνικός στην ιστορία της τοπικής ομάδας και θα την οδηγούσε σε μεγάλες επιτυχίες. Ο Κρητικός τεχνικός και το 2017 ήταν σταθερή αξία.

Πρωταγωνιστές στο ποδόσφαιρο είναι βασικά οι ποδοσφαιριστές. Αυτοί παίζουν μπάλα, αυτούς βλέπει ο κόσμος, αυτοί γράφουν την ιστορία στα γήπεδα. Ο ΠΑΣ γενικά είναι μια ομάδα συνόλου. Λίγο πολύ οι παίκτες του κινούνται στα ίδια επίπεδα, ο ένας συμπληρώνει τις ατέλειες του άλλου και όλοι μαζί έχουν δημιουργήσει ένα σφριγηλό συγκρότημα που δεν κάμπτεται εύκολα. Υπάρχουν βέβαια διαβαθμίσεις στην απόδοση και την αξία που έχει ο κάθε παίκτης ατομικά, αλλά οι περισσότεροι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. 

Θα ξεχωρίσουμε πρώτα από όλους τον Πέδρο Κόντε που με τα 14 γκολ που σημείωσε την απελθούσα αγωνιστική σεζόν 2016-17, κατέλαβε τη 2η θέση στον πίνακα των σκόρερ μετά τον Μπέργκ του Παναθηναϊκού. Από την εποχή του Θαλή Τσιριμώκου, που ήρθε δεύτερος μετά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς τη σεζόν 1979-80 είχε να συμβεί κάτι τέτοιο στα Γιάννινα. Ο Ισπανός επιθετικός και φέτος μοιράζεται την 1η θέση με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ του Ολυμπιακού, με τα 7 γκολ που σημείωσε στον α’ γύρο. Όπου σημειωτέον, για ενάμιση μήνα ήταν εκτός δράσης, λόγω τραυματισμού στο ματς της πρεμιέρας με τον Αστέρα Τρίπολης. 

Παλιοί φίλοι της ομάδας λένε ότι βρήκε τον νέο….Αλβαρέζ, που θεωρείται ο μεγαλύτερος γκολτζής των κυανόλευκων, καθώς σε 4 χρόνια σημείωσε 78 γκολ σε Α’ και Β’ Εθνική. Βέβαια το στυλ τους είναι εντελώς διαφορετικό. Ο Αλβαρέζ με τα μακριά μαλλιά και το Ινδιάνικο στυλ ήταν ένα «άλογο» που δύσκολα μπορούσε να συγκρατήσει κάποιος αμυντικός. Ήταν τόσο δυνατός, ειδικά στον αέρα που θα μπορούσε να στείλει στα δίχτυα όχι μόνο την μπάλα αλλά και τον προσωπικό του αντίπαλο! Ο Κόντε έχει ένα άλλο δικό του στυλ. Είναι λεπτοκαμωμένος ποδοσφαιριστής, αεράτος, που βλέπει δίχτυα, μπαίνει στις φάσεις και έχει καλό δυνατό σουτ. Ο ΠΑΣ τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2016 από τη Μέριδα, ομάδα Γ’ κατηγορίας της Ισπανίας.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΥΤΡΗ

Λαμπρό πρόσωπο της χρονιάς που φεύγει είναι επίσης ο Λεονάρντο Κούτρης. Ήταν από τους κορυφαίους σε απόδοση παίκτες την σεζόν 2016-17 με συνέπεια την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Στα Γιάννινα ήρθε τον Ιανουάριο του 2016 από τον Εργοτέλη. Το γκολ που σημείωσε επί της Οντ και έδωσε την πρόκριση στον ΠΑΣ για την επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, ήταν η αφορμή να καθιερωθεί στην ενδεκάδα με την γνωστή συνέχεια στον Ολυμπιακό. 

Καλή παρουσία είχε και ο γκολκίπερ Αλέξανδρος Πασχαλάκης στο πρώτο μισό του 2017. Έδωσε βαθμούς σε δύσκολα παιχνίδια. Η προσφυγή που κατέθεσε λίγο πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος, για ποσό 2000 ευρώ ήταν είδηση βόμβα που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αναταράξεις στα Γιάννινα. Τελικά κατέληξε στον ΠΑΟΚ και συνεχίζει εκεί την καριέρα του. Όλη αυτή η ιστορία άφησε ένα μεγάλο «γιατί» στον φίλαθλο κόσμο της πόλης.

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο ΘΕΜΗΣ ΤΖΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Θέμης Τζημόπουλος είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής της τοπικής ομάδας, που έλαβε μέρος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στη Ρωσία. Μπορεί να μη πήρε χρόνο συμμετοχής από τον Ομοσπονδιακό προπονητή της Νέας Ζηλανδίας, αλλά το ότι συμμετείχε σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, είναι κάτι σημαντικό, πρώτα για τον ίδιο και μετά για την ομάδα. Μετά τον Μιχαήλ, ο Τζημόπουλος και ο Λίλα είναι από τους παλιότερους παίκτες της ομάδας και γι’ αυτό ο Κοζανίτης διεθνής αμυντικός είναι ο πρώτος υπαρχηγός του «Άγιαξ της Ηπείρου».

Και αυτή τη χρονιά ξεχώρισε η μορφή του αρχηγού Αλέξη Μιχαήλ. Βασικό στέλεχος της ομάδας και από τις περιπτώσεις που δεν συναντώνται εύκολα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Φορά την ίδια φανέλα 14 συνεχόμενα χρόνια και βγήκε από τα σπλάχνα του ΠΑΣ. Ο «κάπτεν» ξεκίνησε από τις ακαδημίες στα μικρά του χρόνια, έγινε επαγγελματίας και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά με τον ταύρο στη φανέλα. Και κατά τα φαινόμενα, στα Γιάννινα θα κλείσει την καριέρα του. 

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Ο ΜΑΥΡΟΠΑΝΟΣ

Τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα βρίσκεται το όνομα του 20χρονου κεντρικού αμυντικού Ντίνου Μαυροπάνου, καθώς φέρεται ως μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού και άλλων ομάδων. Το 2017 είναι χρονιά ορόσημο για τον ίδιο, καθώς έγινε βασικός στον ΠΑΣ Γιάννινα, κλήθηκε στην Εθνική Ελπίδων και ανέβηκαν κατακόρυφα οι μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Δεν αποκλείεται να τον δούμε ως ένα από τα πρώτα ονόματα της μεταγραφικής περιόδου που έρχεται. Τι σύμπτωση…. Ιανουάριο του 2016 ήρθε από τους νέους του Απόλλωνα Σμύρνης στον ΠΑΣ, σχεδόν ταυτόχρονα με τον ερχομό του Κούτρη από τον Εργοτέλη. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκ νέου συμπαίκτες στον Ολυμπιακό.

Πλην των παραπάνω και άλλοι παίκτες βοήθησαν τον ΠΑΣ το 2017. Ο Λίλα είναι από τα βαρόμετρα της ομάδας, όπως ακόμα οι Γιάκος, Ναδάλες, Βελλίδης, Μπουκουβάλας. Ο Μανθάτης αναδεικνύεται ως η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού. Το όσκαρ ατυχίας διεκδικούν για το 2017 οι Περιστερίδης, Νικολιάς με τους τραυματισμούς των. Τελευταία ανεβασμένοι είναι οι Σολτάνι, Αποστολόπουλος, Καρανίκας, Μπέριος, Σκόνδρας που μπορούν να βοηθήσουν στο υπόλοιπο της διαδρομής την ομάδα. 

Αυτά όσον αφορά τα πρόσωπα που ξεχώρισαν το 2017 στον «Άγιαξ της Ηπείρου». Ως ομάδα αυτός δεν έκλεισε καλά τη χρονιά, όπως θα ήθελαν οι φίλοι του. Στα τελευταία ματς έχασε 1-0 από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα και 1-0 από τον Λεβαδειακό στο Κύπελλο. Προηγήθηκαν και άλλα άτυχα αποτελέσματα με ισοπαλίες και ήττες. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έχει να κερδίσει από τις 28 Οκτωβρίου (νίκη επί της Κέρκυρας), δηλαδή ένα δίμηνο χωρίς τρίποντο. Αποχαιρετά όχι καλά το 2017, αλλά προσδοκά μια καλύτερη πορεία στο 2018, αν και τον Ιανουάριο έχει μπροστά του μια σειρά δύσκολων αγώνων.