Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Ο Ολυμπιακός στα μονοπάτια του ΠΑΣ μετά από 38 χρόνια!


Φωτογραφία που τράβηξε ο Γιώργος Κυρούσης και δημοσιεύτηκε κατ΄ αποκλειστικότητα στον "Ηπειρωτικό Αγώνα" μετά το ματς με τη Ριέκα. Είναι η αποστολή του ΠΑΣ στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι, μέχρι να έρθει η ώρα και να πάρει το αεροπλάνο για τη Ριέκα.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η κλήρωση που έφερε αντιμέτωπο τον Ολυμπιακό με τη Ριέκα για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λινγκ, ξύπνησε πολλές αναμνήσεις στους Γιαννιώτες, καθώς είχαν παίξει και αυτοί το 1979 με την Κροατική ομάδα για το Βαλκανικό Κύπελλο, όπως και ο Άρης το 1977. Μετά από 38 χρόνια, εκεί που είχε παίξει ο ΠΑΣ θα παίξει και ο Ολυμπιακός, υπό άλλες συνθήκες και δεδομένα και σε έναν άλλο θεσμό. 

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» ως καλύτερη επαρχιακή ομάδα είχε κληρωθεί στο Βαλκανικό Κύπελλο (θεσμός που δεν υπάρχει σήμερα) με τη Ριέκα της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας υπό την ηγεσία του Τίτο και την Αλβανική Παρτιζάν Τιράνων.

Το πρώτο ματς έγινε στο γήπεδο της Ριέκας την Τετάρτη 2 Μαΐου 1979. Οι γηπεδούχοι κέρδισε με σκορ 2-1, με την εύνοια του Τούρκου διαιτητή Νιχάτ. Στο 12’ Χρίστιτς έκανε το 1-0, στο 82’ ισοφάρισε 1-1 για τον ΠΑΣ ο Γκλασμάνης και στο 90’ο  Γερολίμοβιτς έκανε το 2-1. Το δεύτερο γκολ των Γιουγκοσλάβων μπήκε από ανύπαρκτο πέναλτι, δώρο του Τούρκου διαιτητή. Το αξιοσημείωτο είναι ότι κατά ανέλπιστο τρόπο ο ΠΑΣ είχε στο γήπεδο που είναι κοντά στη θάλασσα και οπαδούς! Είχε μπαρκάρει στο λιμάνι καράβι με έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι πήγαν στο γήπεδο και υποστήριξαν τον ΠΑΣ. Στο επαναληπτικό παιχνίδι στα Γιάννινα κέρδισαν οι φιλοξενούμενοι με σκορ 3-1. Έτσι αποκλείστηκε ο "Άγιαξ". Πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και προπονητής ο Αντώνης Γεωργιάδης. 

Ο μοναδικός δημοσιογράφος που ταξίδεψε με τον ΠΑΣ στη Ριέκα ήταν ο Γιώργος Κυρούσης ως απεσταλμένος του "Ηπειρωτικού Αγώνα". Καμία άλλη εφημερίδα δεν είχε στείλει δικό της απεσταλμένο.