Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Παναμβρακικός: Η ομάδα ενός χωριού που γράφει ιστορία!


Ο Παναμβρακικός όπως παρατάχτηκε στο τελευταίο ματς με την Α. Ε. Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ e-maistros.gr)

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ)

Η στήλη μας θα ταξιδέψει και σήμερα εκτός Ιωαννίνων, παρουσιάζοντας τον Παναμβρακικό Μπούκας που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας και ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Γ’ Εθνική. Τερμάτισε πρώτος στο πρωτάθλημα, πρώτος και στα πλέι οφ ανόδου, κόντρα σε άλλες σημαντικές ομάδες όπως η Α. Ε. Μεσολογγίου, ο Ναυπακτιακός Αστέρας και η Φλόγα Παλιομάνινας. Το καθοριστικό παιχνίδι των πλέι οφ έγινε το περασμένο Σάββατο στο γήπεδο Αμφιλοχίας, όπου ο Παναμβρακικός κέρδισε 3-1 το Μεσολόγγι, σφραγίζοντας τον τίτλο της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας που δίνει και το εισιτήριο ανόδου στη μεγαλύτερη κατηγορία. Θα εκπροσωπεί τη νέα σεζόν στη Γ’ Εθνική όχι μόνο την Μπούκα -ένα χωριό 400 κατοίκων κοντά στην Αμφιλοχία- αλλά και ολόκληρη την περιοχή του Βάλτου. 

Όπως δήλωσε στο «ΦΩΣ» ο πρόεδρος Μάρκος Φουρλάνης, στόχος είναι να υπάρξει συνένωση δυνάμεων στον δήμο Αμφιλοχίας με συγχώνευση του Παναμβρακικού με τον Αμφίλοχο ή και με άλλες ομάδες ώστε η νέα ομάδα να ισχυροποιηθεί και να εκπροσωπήσει στη Γ’ Εθνική όλη την περιφέρεια.  Ένα τέτοιο εγχείρημα ασφαλώς έχει τις δυσκολίες του, αλλά μέσα από τις συζητήσεις μπορεί να υπάρξει φόρμουλα συνεργασίας. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν συζητήσεις και συνελεύσεις γύρω από το θέμα αυτό προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το λεπτό σημείο είναι πως θα λέγεται η νέα ομάδα που θα προκύψει από τη συγχώνευση. «Δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το όνομα της ομάδας, αλλά η ουσία είναι να γίνει μια ομάδα που θα εκπροσωπήσει αντάξια ολόκληρη την περιοχή και να τη χαίρετε ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά ο Φουρλάνης, που είναι ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι της Άρτας. 

Η άνοδος του Παναμβρακικού στη Γ’ Εθνική είναι ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή του Βάλτου. Η Μπούκα είναι ένα ψαροχώρι του Αμβρακικού Κόλπου με 400 περίπου μόνιμους κατοίκους. Ο Παναμβρακικός χρησιμοποιεί ως έδρα του το δημοτικό στάδιο Αμφιλοχίας. Εκεί όπου και αγωνίζεται ο ιστορικός Αμφίλοχος. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την Μπούκα να έχει ομάδα στη Γ’ Εθνική, κάτι που πασχίζουν χρόνια να πετύχουν μεγαλύτερες περιοχές και πόλεις τόσο του νομού όσο και άλλων περιφερειών χωρίς αποτέλεσμα. Ο Παναμβρακικός έκανε πορεία τρένου τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο ανέβηκε κατηγορία. Ξεκίνησε από τη Γ’ ερασιτεχνική και έφτασε στη Γ’ Εθνική, γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό! Τρία χρόνια με ισάριθμους τίτλους και πρωτιές. 


Τρεις κατηγορίες σε τρία χρόνια ο Παναμβρακικός με πρόεδρο τον Μάρκου Φουρλάνη

Όλα αυτά δεν έγιναν ασφαλώς από μόνα τους. Όταν μια ομάδα είναι σε συνεχόμενη ανοδική πορεία, σημαίνει ότι έχει βάσεις, μέταλλο πρωταθλητή και ότι δουλεύει σωστά. Πολλά οφείλει στον πρόεδρο Μάρκο Φουρλάνη και τη διοίκησή του. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και αγαπά τον τόπο του. Όσοι τον ξέρουν λένε ότι είναι αποφασισμένος για να πετύχει η ομάδα ό,τι καλύτερο μπορεί στη νέα κατηγορία.  Στο διοικητικό συμβούλιο ήταν ακόμα οι Σπύρος Μπεκατώρος (Α’ αντιπρόεδρος), Δημήτρης Φλώρος (Β’ αντιπρόεδρος), Βασίλης Σαφάκας (γενικός γραμματέας), Γιώργος Ντάικος (ειδικός γραμματέας), Κώστας Σιούνας (γενικός αρχηγός), Κώστας Χαρδαλιάς (τεχνικός διευθυντής), Ταξιάρχης Δίπλας (ταμίας), Δημήτρης Μούρτης (έφορος υλικού), Ταξιάρχης Σαλμάς (έφορος υλικού), Γιώργος Σώζος (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων), Σπύρος Αργύρης (υπεύθυνος ακαδημιών). Αναπληρωματικά μέλη ήταν οι Ηλίας Τσικριτέας, Μπάμπης Αργύρης, Χρήστος Σαλμάς, Αποστόλης Σταφυλάς, Γιάννης Σαλμάς. 

Η άνοδος στη Γ’ Εθνική είναι η επιβράβευση της δουλειάς και των προσπαθειών που έγιναν τη φετινή δύσκολη σεζόν. Πολλές ομάδες από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έδωσαν συγχαρητήρια στον Παναμβρακικό για τη μεγάλη επιτυχία του. Μεταξύ αυτών και η Α. Ε. Μεσολογγίου που ήταν ο κύριος αντίπαλος στο πρωτάθλημα στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Όταν η επιβράβευση και η αναγνώριση της ανωτερότητας έρχεται από αντίπαλες ομάδες, η ικανοποίηση μιας επιτυχίας είναι μεγαλύτερη. 

Η πορεία κατά την αγωνιστική σεζόν 2016-17 ξεκίνησε με προπονητή τον Γιάννη Μακρή και ολοκληρώθηκε με τον Βασίλη Ξανθόπουλο όταν ο πρώτος στα μέσα Ιανουαρίου υπέβαλε την παραίτησή του. Σημαντικοί προπονητές της περιοχής, με σημείο αναφοράς τον Παναιτωλικό, του οποίου υπήρξαν ποδοσφαιριστές. «Δεν έχω να προσφέρω κάτι άλλο στην ομάδα του Παναμβρακικού Μπούκας. Εύχομαι να έρθει ένας προπονητής που θα συνεχίσει το έργο μου και θα φτάσει τον Παναμβρακικό ψηλά. Τους έχω όλους στην καρδιά μου» είχε δηλώσει ο Μακρής στο olatagoal όταν έφυγε από την ομάδα, αλλά παρέμεινε φίλος της. Τη θέση του πήρε ο πολύπειρος Ξανθόπουλος που κράτησε τα ηνία με απόλυτη επιτυχία. Δεν είναι η πρώτη φορά που με τον Ξανθόπουλο στον πάγκο ανέβηκαν ομάδες στη Γ’ Εθνική. Αυτό συνέβη και παλιότερα με τον Τηλυκράτη Λευκάδας και τον ΠΑΣ Πρέβεζας. 

Στις 30 αγωνιστικές του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας ο Παναμβρακικός τερμάτισε στην 1η θέση με 72 βαθμούς, έναντι 68 της Α. Ε. Μεσολογγίου, 65 του Ναυπακτιακού Αστέρα και 62 της Φλόγας Παλιομάνινας. Ακολούθησαν τα πλέι οφ ανόδου μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ομάδων. Στον ειδικό βαθμολογικό πίνακα αυτών των αγώνων οι τελικές θέσεις των διεκδικητών της ανόδου με τους αντίστοιχους βαθμούς ήταν: Παναμβρακικός Μπούκας 14, Φλόγα Παλιομάνινας 10, Α. Ε. Μεσολογγίου 8, Ναυπακτιακός Αστέρας 7.


Εμπιστοσύνη σε παιδιά της περιοχής

Ο αρχηγός Θανάσης Καβαλλάρης


Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στα περισσότερα παιχνίδια και αποτελούν το αξιόμαχο δυναμικό του Παναμβρακικού είναι οι Ρόκκος, Μακρής, Κοκώνης Ε., Κάκκος, Σαμψώνας, Τσιούνης Α., Δράκος, Καβαλλάρης Α., Καβαλλάρης Κ., Μπεκατώρος, Λαγοπάτης, Τσιούνης Π., Τζουλιάνο Μούτσα, Μπαλάφας, Βασιλάρης, Φωτόπουλος, Κούκος, Παπαλέξης, Μάνθος, Κοκώνης Σπ., Παππάς Αθ., Κηρόσιμος, Ζαβιτσάνος, Φίλος.  Έγινε το περασμένο καλοκαίρι καλός σχεδιασμός με καλές επιλογές παικτών. Κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει και από ομάδες Γ’ Εθνικής, όπως ο Θανάσης Καβαλλάρης της Α.Ε. Καραϊσκάκης και ο Αποστόλης Τσούνης της Πύδνα Κίτρους. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι από την περιοχή της Μπούκας και της Αμφιλοχίας. Όλοι έδειξαν εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά που τελικά δικαίωσαν όσους πίστεψαν στην αξία τους. Πολλοί από αυτούς θα παραμείνουν και τη νέα σεζόν, καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος, δεν θα αλλάξει ο κορμός, αλλά θα ενισχυθεί με άλλες μεταγραφές για να ανταποκριθεί η ομάδα στις αυξημένες απαιτήσεις της Γ’ Εθνικής.

Πήρε τη σκυτάλη από τον Αμφίλοχο Αμφιλοχίας

Η άνοδος του Παναμβρακικού έχει και ιστορική σημασία για την περιοχή της Αμφιλοχίας, με την τοπική ιστοσελίδα e-maistros.gr να σημειώνει: «Ήταν η ποδοσφαιρική περίοδος 1978-1979 που ο Γ.Φ.Σ. Αμφίλοχος  Αμφιλοχίας συμμετείχε για μία και μοναδική φορά στο Εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (σημερινή Γ΄ Εθνική κατηγορία), γράφοντας μία ακόμα λαμπρή σελίδα στην πολύχρονη ιστορία του. Σήμερα, 40 περίπου χρόνια μετά, μία άλλη ομάδα του δήμου μας, ο Παναμβρακικός Μπούκας, γράφει καινούρια σελίδα ιστορίας, ανεβαίνοντας στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Γιορτή στο γήπεδο Αμφιλοχίας, με τον Παναμβρακικό να πανηγυρίζει και επίσημα την άνοδό του στα σαλόνια της τρίτης Εθνικής, πετυχαίνοντας νίκη 3-1 επί της ιστορικής Α.Ε. Μεσολογγίου. Πρόεδρος, προπονητής και παίκτες ένα κουβάρι στο τέλος του αγώνα πανηγύρισαν με την ψυχή τους τη μεγάλη νίκη, μαζί με τους πιστούς φίλους της ομάδας. Το “ποδοσφαιρικό θαύμα”  της Μπούκας ξεκινά πριν από τρία χρόνια, όταν ο επιχειρηματίας Μάρκος Φουρλάνης αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας του γενέθλιου τόπου του. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατορθώνει το ακατόρθωτο, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ . Φτάνει από την τρίτη τοπική κατηγορία του νομού στα σαλόνια της Γ΄ Εθνικής, δεύτερος στην Αιτωλοακαρνανία, πίσω από τον Παναιτωλικό της Σούπερ Λίγκας!».

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες συγχώνευσης

Ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη συγχώνευση του Παναμβρακικού με τον Αμφίλοχο χωρίς να αποκλειστεί και κάποια άλλη ομάδα. Αν πετύχει το εγχείρημα, τότε τα πράγματα μπαίνουν σε μια άλλη ευρύτερη βάση. Αν όμως δεν υπάρξει πρόσφορο έδαφος, τότε ο Παναμβρακικός θα παραμείνει ως έχει και θα ξεκινήσει αμέσως  η ενίσχυσή του. Ο Μάρκος Φουρλάνης θα παραμείνει στην προεδρία και ενδεχομένως να υπάρξει αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου. Ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει αρχικά από τον προπονητή, με πολλές πιθανότητες να ανανεωθεί η συνεργασία με τον Βασίλη Ξανθόπουλο. Από εκεί και μετά θα υπάρξουν επαφές με παίκτες από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας για την ενίσχυση του ρόστερ. Η ομάδα θα συνεχίσει να έχει έδρα το δημοτικό στάδιο Αμφιλοχίας και στη Γ’ Εθνική, με την ελπίδα τον κόσμο που είχε στα πλέι οφ να τον έχει και στα παιχνίδια πρωταθλήματος. Όπως μας είπε ο πρόεδρος, στήριξαν τον Παναμβρακικό στα κρίσιμα παιχνίδια των πλέι οφ και φίλαθλοι από άλλες περιοχές της Αμφιλοχίας. όχι μόνο από την Μπούκα. Ίσως αυτό να του δίνει και την πεποίθηση, ότι μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο συγχώνευσης που αναφέραμε και πριν.

Μ. Φουρλάνης: Μυστικό της επιτυχίας είναι η δουλειά

Ο ηγέτης του Παναμβρακικού Μάρκος Φουρλάνης μίλησε στο «ΦΩΣ» πώς οδήγησε την ομάδα από την τρίτη ερασιτεχνική κατηγορία στη Γ’ Εθνική αλλά και πώς βλέπει τη συνέχεια. Συγκεκριμένα τόνισε: «Πήραμε την ομάδα από τη χαμηλότερη ερασιτεχνική κατηγορία και τη φτάσαμε στη Γ’ Εθνική. Ανεβήκαμε τρεις κατηγορίας σε τρία χρόνια και μάλιστα ως πρωταθλητές. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και σωστές επιλογές που έπιασαν τόπο. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Για να πετύχεις στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να είσαι δίπλα στην ομάδα. Αυτό το τήρησα στο ακέραιο. Δεν έλειψα ούτε μια στιγμή από το πλευρό του Παναμβρακικού και δόξα τω Θεώ όλα πήγαν καλά. Κάναμε σωστές επιλογές παικτών, προπονητών, που μας δικαίωσαν. Ειδικά στους ποδοσφαιριστές προτιμούσαμε αυτούς που έχουν καλό χαρακτήρα και συμπεριφορά, γιατί λειτουργούμε με τους κανόνες της οικογένειας». 

Για τη συγχώνευση και την επόμενη μέρα δήλωσε: «Οι περισσότεροι παίκτες του Παναμβρακικού είναι από την περιοχή μας, δηλαδή από την Μπούκα, την Αμφιλοχία, τον Στάνο, το Σπάρτο και άλλα χωριά. Παίζουμε όλα τα χρόνια στο γήπεδο της Αμφιλοχίας, αφού είμαστε ίδιος δήμος. Εγώ βλέπω τον Παναμβρακικό ως ομάδα του δήμου, γιατί παίζουν παιδιά από όλες τις περιοχές του δήμου και δεν τον βλέπω στενά ως ομάδα της Μπούκας. Το σκεπτικό μας είναι να γίνει συγχώνευση του Παναμβρακικού με τον Αμφίλοχο Αμφιλοχίας χωρίς να αποκλείουμε και άλλες ομάδες. Καλούμε όλα τα χωριά της περιοχής να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε μια ισχυρή ομάδα που να διακριθεί στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Κάναμε προς την κατεύθυνση αυτή συζητήσεις με τη διοίκηση του Αμφίλοχου, θα μιλήσουμε και με τις διοικήσεις των άλλων ομάδων. Να γίνει μία δυνατή ομάδα που να εκπροσωπεί τον δήμο Αμφιλοχίας και να τη χαίρεται ο κόσμος».


Β. Ξανθόπουλος: Μείναμε αφοσιωμένοι στον στόχο


Ο πετυχημένος προπονητής Βασίλης Ξανθόπουλος

Ο έμπειρος και πετυχημένος προπονητής Βασίλης Ξανθόπουλος σε δηλώσεις του στο «ΦΩΣ» τόνισε για την άνοδο: «Είναι πολύ σημαντική επιτυχία για τα δεδομένα της περιοχής. Δεν είναι λίγο πράγμα περιοχή όπως η Μπούκα να έχει ομάδα στη Γ’ Εθνική. Είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Τώρα τι θα προκύψει την επόμενη μέρα θα το δούμε στην πορεία. Μένουμε σε αυτή την επιτυχία, γιατί προήλθε μετά από δύσκολη προσπάθεια. Όταν ανέλαβα την τεχνική ηγεσία, η ομάδα ήταν στην πρώτη θέση με τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι. Τα παιδιά πίστεψαν σε μένα και εγώ σε αυτά. Γίναμε μια καλή οικογένεια με στόχο την κατάκτηση του τίτλου. Κοντά μας ήταν πάντα η διοίκηση και ο πρόεδρος Μάρκος Φουρλάνης, που μας στήριξε στα δύσκολα χωρίς να έχει η ομάδα κανένα οικονομικό πρόβλημα. Έτσι παραμείναμε αφοσιωμένοι στον στόχο χωρίς να χάσουμε τον προσανατολισμό. Σε όλη αυτή τη διαδρομή εμείς είχαμε το τιμόνι, οδηγούσαμε την κούρσα και η επιτυχία ή η αποτυχία ήταν θέμα καθαρά δικό μας, χωρίς να μας ενδιαφέρουν άλλα αποτελέσματα. Τελικά ήρθε η επιτυχία». 

Για τον ανταγωνισμό που υπήρξε στο πρωτάθλημα ανέφερε: «Ήταν από τα καλά πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων. Επειδή είμαι από την Αιτωλοακαρνανία και παρακολουθώ χρόνια το ποδόσφαιρό της, μπορώ να εκτιμήσω ότι έγινε ένα ανταγωνιστικό και δύσκολο πρωτάθλημα. Αυτό φάνηκε και στα πλέι οφ, όπου μπορεί εμείς να είχαμε πάντα την πρώτη θέση, αλλά από αγωνιστική σε αγωνιστική άλλαζαν ρόλους οι ανταγωνιστές μας. Όχι μόνο οι ομάδες που πρωταγωνίστησαν αλλά και οι υπόλοιπες είχαν καλά ρόστερ και δεν ήταν εύκολοι αντίπαλοι. Όλα τα παιχνίδια ήταν δύσκολα».

Για την προοπτική να γίνει συγχώνευση ομάδων στην περιοχή της Αμφιλοχίας, ο Ξανθόπουλος δήλωσε: «Πάντα στην Ελλάδα όταν πάει να γίνει κάτι νέο υπάρχουν αντιδράσεις. Και για αυτή την προσπάθεια μπορεί να υπάρξουν αντίθετες φωνές και αντιδράσεις. Αλλά ο κύριος Φουρλάνης δίνει μια ευρύτερη διάσταση και θέλει όλες οι ομάδες κωμοπόλεων του δήμου Αμφιλοχίας να συνενωθούν για να γίνει μια ισχυρή ομάδα που θα ανήκει σε όλους. Αρκεί βέβαια να το δεχτούν όλοι αυτό και να μη υπάρχουν εκκρεμότητες ή άλυτα θέματα στην πορεία».


Την Τρίτη η φιέστα και η απονομή του Κυπέλλου


Την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου και ώρα 17.30 στο γήπεδο Αμφιλοχίας ο Παναμβρακικός θα δώσει φιλικό παιχνίδι που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα με αντίπαλο την Α. Ε. Καραϊσκάκης Άρτας που κατέκτησε το κύπελλο Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Στο φιλικό αυτό θα γίνει η φιέστα ανόδου, ενώ η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας θα απονείμει στον Παναμβρακικό το κύπελλο του πρωταθλητή.