Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη κεραυνός, για όλους και για όλα, με τον Ευριπίδη Γιάκο

Μια μεγάλη συνέντευξη με τον Ευριπίδη Γιάκο για όλους και για όλα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Για όλους και για όλα μιλά σήμερα ο 26χρονος μεσοεπιθετικός άσσος του ΠΑΣ Γιάννινα Ευριπίδης Γιάκος.
Για την πορεία της ομάδας, τα τελευταία ματς που έρχονται, τις χαρές αλλά και τις εμπειρίες από την ευρωπαϊκή συμμετοχή του περασμένου καλοκαιριού, τα μυστικά που υπάρχουν στον ΠΑΣ και τον κρατούν ψηλά, για τον Γιάννη Πετράκη, τον Κόντε, τον Πασχαλάκη, τους συμπαίκτες του, το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, για το γήπεδο, για την επερχόμενη κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό, για τα ματς του Κυπέλλου, για τον πρόεδρο Γιώργο Χριστοβασίλη, τον υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρη Νιαρχάκο, ακόμα και για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της περιοχής που παρακολουθεί ανελλιπώς. 


Ως ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννινα ο Ευριπίδης Γιάκος έχει άποψη για πολλά πράγματα. Πήγε στον ΠΑΣ τον Γενάρη του 2008 σε ηλικία μόλις 17 ετών. Θυμόμαστε τα πρώτα βήματά του. Ένα αμούστακο ψιλόλιγνο παλικαράκι που το έφερναν στο ΠΕΑΚΙ οι γονείς του για προπόνηση γιατί ήταν ανήλικος και δεν μπορούσε να βγάλει δίπλωμα. Μέσα στον ΠΑΣ ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και όπως λέει ο ίδιος είναι ξεχωριστή τιμή που φορά μια τιμημένη φανέλα που την έβλεπε με δέος από μικρός. 

Ο δανεισμός του για 2 χρόνια στη Δόξα Κρανούλας τον βοήθησε πολύ για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Έτσι ο Άγγελος Αναστασιάδης τον Ιανουάριο του 2012 ζήτησε να επιστρέψει στον ΠΑΣ και ο Γιάννης Πετράκης πολλές φορές του έδωσε την φανέλα βασικού, ακόμα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ο Ευριπίδης Γιάκος γεννήθηκε στις 9/4/1991 και είναι από τα βασικά στελέχη με 108 συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα και 5 γκολ, 21 παιχνίδια στο Κύπελλο και 5 γκολ, συν τα 4 παιχνίδια στο Γιουρόπα Λιγκ. Στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής με τη Δόξα Κρανούλας έκανε 40 συμμετοχές με 8 γκολ.

Να ξεκινήσουμε Ευριπίδη από το τελευταίο ματς στην Τρίπολη που φέρατε ισοπαλία με σκορ 1-1. Θετικό ή αρνητικό αυτό το αποτέλεσμα;

Είναι θετικό αποτέλεσμα αν κρίνουμε από όλη την εικόνα του αγώνα. Βεβαίως, ανοίξαμε πρώτα εμείς το σκορ και βγαίναμε πολύ καλά στις αντεπιθέσεις, αλλά δεν πήγαμε τόσο καλά στο β’ ημίχρονο και έτσι μας ισοφάρισαν οι γηπεδούχοι που αντέδρασαν μετά την πίεση που τους είχαμε εξασκήσει στο πρώτο μισό του αγώνα. Καλός είναι και αυτός ο βαθμός σε μια δύσκολη για τον ΠΑΣ έδρα. Έτσι τώρα κοιτάζουμε τα επόμενα ματς, καθώς το πρωτάθλημα μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ωραία, να το κλείσουμε γιατί πέρασαν τόσες μέρες και αυτό το παιχνίδι ανήκει στο παρελθόν. Έρχεται για τον ΠΑΣ το ματς με την Ξάνθη που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στα Γιάννινα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σου για το παιχνίδι αυτό;

Είναι δύσκολο παιχνίδι, καθώς η Ξάνθη κάνει μεγάλες προσπάθειες για να είναι μέσα στην πεντάδα της βαθμολογίας για να παίξει πλέι οφ. Αυτό το αναφέρω ως μια παράμετρο του αγώνα, χωρίς να ενδιαφέρει εμάς. Εμείς ως ΠΑΣ Γιάννινα κοιτάζουμε να είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ως άτομα και ως ομάδα για να πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Θα παίξουμε σε όλα τα παιχνίδια για την ομάδα μας, για τους εαυτούς μας, για την αξιοπρέπειά μας, χωρίς να μας ενδιαφέρει αν ο αντίπαλος πάει για να σωθεί ή για να βγει στην πεντάδα. Το επαναλαμβάνω, εμείς θα παίξουμε για την ομάδα και την αξιοπρέπειά μας σε όλα τα ματς. Ο πρόεδρος, η διοίκηση, το τεχνικό τιμ και εμείς οι ποδοσφαιριστές θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να τερματίσουμε στην καλύτερη βαθμολογική θέση.

Τι έφταιξε και μείνατε λίγο πίσω στην βαθμολογία;

Παίξαμε δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια με ομάδες που καίγονταν για βαθμούς, όπου και εμείς δεν ήμασταν πάντα στην καλύτερη κατάσταση. Μας έφερε πίσω η ήττα στη Λιβαδειά από τον Λεβαδειακό. Θα προσπαθήσουμε στα επόμενα πέντε παιχνίδια να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια από πέρυσι τον Ιούνιο που ξεκινήσαμε προετοιμασία, παίξαμε στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία μας και πρέπει να κλείσουμε τη σεζόν πάλι με επιτυχίες.

Σας επηρέασε το γεγονός που η ομάδα δεν ξεκουράστηκε το καλοκαίρι λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της;

Μας επηρέασε θετικά και αρνητικά. Η συμμετοχή μας στο Γιουρόπα Λιγκ ήταν πολύ σημαντικό γεγονός, που το χαρήκαμε με τον κόσμο μας. Ξεκινήσαμε στις 15 Ιουνίου προετοιμασία, δώσαμε 4 παιχνίδια στην Ευρώπη με Οντ και Άλκμααρ, κάναμε καλή προετοιμασία, αλλά είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή λόγω κούρασης να έρθει αγωνιστική κάμψη. Εγώ θα κρατήσω το θετικό κομμάτι και θα περιγράψω τη μεγάλη χαρά που νιώσαμε όλοι μας, όπως ο πρόεδρος που δικαιώθηκε, ο κόσμος και όλα τα Γιάννινα. Την κούραση, όσο και αν μας στοίχισε σε κάποια παιχνίδια, θα τη βάλω σε δεύτερη μοίρα. Αρκεί η χαρά που πήραμε με τον κόσμο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και οι σελίδες ιστορίας που έγραψε η ομάδα μας.

Εσύ, που είσαι Γιαννιώτης και μεγάλωσες με τον ΠΑΣ, πως ένιωσες που μετά από 50 χρόνια ιστορίας βγήκατε στην Ευρώπη;

Έγιναν πράγματα πρωτόγνωρα και φανταστικά για την ομάδα και την πόλη μας. Η πρώτη μεγάλη χαρά που πήραμε ήταν στο ματς στην Ξάνθη όπου κερδίσαμε 0-1 και εξασφαλίσαμε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Μας ακολούθησαν χίλιοι φίλαθλοι από τα Γιάννινα. Στο τέλος γίναμε όλοι ένα κουβάρι από τους πανηγυρισμούς. Παίξαμε το πρώτο ματς με την Όντ στα Γιάννινα σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Πήγαμε στη Νορβηγία και μας ακολούθησαν 700 φίλαθλοι. Βγήκαμε από το ξενοδοχείο και είδαμε να μας αποθεώνουν εκατοντάδες φίλαθλοι από τα Γιάννινα και άλλα μέρη της Ευρώπης. Παίξαμε με την Άλκμααρ, μια σπουδαία ομάδα με πολλές ευρωπαϊκές συμμετοχές, που έφθασε μέχρι τους ομίλους. Αυτές οι στιγμές που γράφουν ιστορία δεν ξεχνιούνται ποτέ. Προσωπικά νιώθω μεγάλη τιμή που παίζω στον ΠΑΣ, ομάδα των παιδικών μου ονείρων με μια βαριά και τιμημένη φανέλα.

Ναι, Ευριπίδη, ήταν ιστορικές στιγμές. Πέρα από αυτό, ήταν και μια καλή εμπειρία για όλους σας.

Βγήκαμε πρώτη φορά από τα σύνορα της χώρας. Είδαμε άλλα πράγματα, πως λειτουργούν οι ομάδες, τις εγκαταστάσεις τους και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει άλλη κουλτούρα, διαφορετική από αυτή που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι όλη η χρονιά που περάσαμε ήταν καλή, ανεξαρτήτως αν δεν μας ήρθαν καλά τα πράγματα για να ξαναβγούμε στην Ευρώπη.

Εντάξει, δεν χάθηκε ο κόσμος, η ζωή συνεχίζεται.

Ναι, η ζωή δεν σταματά εδώ. Θα προσπαθήσουμε στη νέα αγωνιστική σεζόν να γίνουμε καλύτερη ομάδα και να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο. Η συγκομιδή των βαθμών δεν είναι άσχημη, αλλά υπήρξαν κάποιες ομάδες που έκαναν καλή πορεία όπως Πανιώνιος, Ξάνθη, από αυτές που συναγωνιζόμαστε εμείς και δίκαια πήραν τη θέση που έχουν.

Εσείς είχατε και το πρόβλημα του γηπέδου. Σε πολλά ματς παίξατε σε κακό αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι και αυτό ένα μεγάλο ζήτημα;

Το γηπεδικό είναι μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να γίνουν τα αναγκαία έργα για τη βελτίωση του αγωνιστικού χώρου. Εμείς έχουμε ποιοτικούς παίκτες και εκτιμώ ότι χάσαμε πολλούς βαθμούς στα Γιάννινα λόγω γηπέδου. Αντί να έχουμε πλεονέκτημα έδρας λόγω του κόσμου, χάναμε μέρος της δυναμικότητας γιατί δεν ήταν καλός ο αγωνιστικός χώρος. Οι άλλες ομάδες παίζουν μία φορά στα Γιάννινα, αλλά εμείς παίζουμε συνεχώς. Δεν είναι τυχαίο που έξω κάναμε καλύτερες εμφανίσεις από ό,τι μέσα στην έδρα μας. Δεν αρμόζει στον ΠΑΣ να παίζει σε ένα τόσο κακό αγωνιστικό χώρο. Δεν είμαι αρμόδιος εγώ για να πω τι πρέπει να γίνει, αλλά όσοι είναι αρμόδιοι πρέπει να βρουν λύση για να μην έχουμε πρόβλημα στη νέα αγωνιστική σεζόν.

Ευριπίδη, πέρα από το γήπεδο, τι άλλο πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σου για να έχετε του χρόνου καλύτερη πορεία;

Με το καλό να τελειώσουμε πρώτα το φετινό πρωτάθλημα με μια καλή βαθμολογική θέση και να κλείσουμε χαρούμενα την αγωνιστική αυλαία. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος για να πω τι πρέπει να γίνει. Θα πω μόνο ότι θα είναι πολύ σημαντικό να μείνει στην ομάδα ο κύριος Πετράκης και οι συνεργάτες του που μας βοήθησαν πολύ. Είναι γνωστό το τι πέτυχε ο κ. Πετράκης, ξέρει καλά την ομάδα και θα βρει τις λύσεις για τον προγραμματισμό της νέας σεζόν. Δεν είναι τυχαίο που έφυγαν τόσοι παίκτες τα τελευταία χρόνια και η ομάδα δεν έχασε τη δυναμικότητά της. Βεβαίως, ήρθαν και καλοί παίκτες, όπως ο Κόντε και άλλοι που βοήθησαν την ομάδα, αλλά έφυγαν και σημαντικοί παίκτες. Θέλω να πω ότι με την παραμονή του προπονητή θα απλοποιηθούν πολλά πράγματα για τη νέα χρονιά. Τώρα δεν κοιτάζουμε τι θα γίνει τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αλλά κοιτάζουμε το ματς της Ξάνθης το Σάββατο και τα υπόλοιπα παιχνίδια που ακολουθούν.

Μιας και ανέφερες το όνομα του Κόντε, τι λες, μπορεί να συναγωνισθεί τον Μπεργκ και τον Γιουνές για την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ;

Ο Μπεργκ έκανε μια διαφορά με το χατ τρικ στο ματς με τη Βέροια. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι ανοιχτά και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι ο Κόντε είναι καλός ποδοσφαιριστής και έχει βάλει σημαντικά γκολ για την ομάδα μας.

Να ρωτήσω και για τον Πασχαλάκη. Έχει θέση στην Εθνική ομάδα;

Είναι πολύ καλός τερματοφύλακας, ούτε στην προπόνηση δεν μπορούμε να του βάλουμε γκολ. Αλλά και ο Περιστερίδης είναι πολύ καλός γκολκίπερ. Ο Πασχαλάκης, κατά την προσωπική μου εκτίμηση έχει θέση στην Εθνική, ακόμα να παίξει και βασικός με τη χρονιά που κάνει φέτος.

Να επανέλθουμε στο θέμα Πετράκη, καθώς είναι ο μοναδικός προπονητής με τόσο μεγάλη θητεία σε ομάδα της Σούπερ Λίγκας. Δεν είναι πλεονέκτημα αυτό για τον ΠΑΣ;

Είπα και πριν ότι ο κ. Πετράκης ξέρει πολύ καλά την ομάδα, είναι καλός και δίκαιος άνθρωπος, προσπαθεί να μην αδικήσει κανέναν και παίρνει το εκατό τοις εκατό από κάθε παίκτη. Για το έργο του δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ, το ξέρει όλη η Ελλάδα. Μακάρι να  μείνει όχι μόνο για του χρόνου, αλλά για όσα χρόνια ακόμα επιθυμεί αυτός.

Πως είναι η συνεργασία μας με τον κύριο Χριστοβασίλη; Φαίνεται πολύ ήρεμος άνθρωπος. Είναι κάτι που δεν βλέπουμε εμείς, σας «γκαζώνει» καμιά φορά στα αποδυτήρια; Πρόεδρος είναι, αυτός πληρώνει, μπορεί να πει και μια κουβέντα παραπάνω.

Όχι, δεν κάνετε λάθος. Είναι ήρεμος άνθρωπος, δεν ήρθε ποτέ να μας βρίσει, να μας πληγώσει και λειτουργούμε σαν οικογένεια μέσα στα αποδυτήρια. Κάνει κάθε προσπάθεια για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, κρίση υπάρχει και στο ποδόσφαιρο, αλλά από τον πρόεδρο δεν έχει χάσει κανείς ούτε ένα ευρώ. Προσπαθεί για το καλύτερο και για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Σε συνέχεια αυτού οφείλω να πω ότι είναι κοινή διαπίστωση πως ένα από τα όπλα της ομάδας είναι η ηρεμία και το καλό κλίμα εντός των τειχών.

Αυτό που λένε όλα τα παιδιά ότι είμαστε οικογένεια δεν είναι υπερβολή, αλλά πραγματικότητα. Είμαστε φίλοι μεταξύ μας, κάνουμε παρέα έξω από το γήπεδο και έχουμε χαρά και καλό κλίμα σαν ομάδα. Είμαστε όλοι μαζί σαν γροθιά στα καλά και στα άσχημα αποτελέσματα που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Σε αυτό έχει βοηθήσει πάρα πολύ και ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρης Νιαρχάκος, που είναι πολλά χρόνια στην ομάδα και έχει στηρίξει πολλά παιδιά. Και εμένα με έχει στηρίξει και οφείλω να τον ευχαριστήσω και μέσα από τη συνέντευξη αυτή. Ο κ. Νιαρχάκος σε συνεργασία με τον προπονητή έχει βοηθήσει και στο σκάουτινγκ, στο να βρεθούν κάποιοι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα και την βοήθησαν σημαντικά.

Το φετινό πρωτάθλημα σε σχέση με πέρυσι είναι καλύτερο ή χειρότερο;

Πήγαν πολύ καλά κάποιες μικρομεσαίες ομάδες όπως ο Πανιώνιος, η Ξάνθη, ο Πλατανιάς. Περίμενα το πρωτάθλημα να είναι πιο ανταγωνιστικό στην κορυφή για τον τίτλο, αλλά τον τίτλο θα τον πάρει εύκολα ο Ολυμπιακός. Περίμενα να ήταν καλύτερες ομάδες η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός από την αρχή της σεζόν, αλλά αυτό δεν έγινε. Ο Ολυμπιακός, παρά τα προβλήματα που είχε κατά καιρούς, πήρε εύκολα το πρωτάθλημα, χωρίς ανταγωνισμό και εκτιμώ ότι θα είναι βελτιωμένος στο Κύπελλο, γιατί οι μεγάλες ομάδες σε κρίσιμα παιχνίδια βγάζουν αντιδράσεις.

Στο κύπελλο τι βλέπεις, υπάρχουν προγνωστικά;

Θα γίνουν δυνατά παιχνίδια, με μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Προγνωστικά σε τέτοια παιχνίδια δεν γίνονται. Απλώς, να ευχηθούμε να γίνουν καλά παιχνίδια, να περάσουν στον τελικό οι πιο δυνατές ομάδες και να γίνει ένας τελικός ομορφιά του ποδοσφαίρου, χωρίς επεισόδια και άλλα που κάνουν μεγάλη ζημιά στο άθλημα.

Γιατί δεν πάει πολύς κόσμος στα γήπεδα όπως παλιά;

Θα πρέπει να γίνουν καλά γήπεδα, καλές εγκαταστάσεις και να φθάσουμε στα επίπεδα να πηγαίνουν στα γήπεδα οικογένειες με παιδιά. Τώρα δεν πάνε γιατί φοβούνται περισσότερο τα επεισόδια. Αυτός είναι ο σπουδαιότερος λόγος που δεν γεμίζουν τα γήπεδα. Όσο για τα Γιάννινα, ο κόσμος όσο μπορεί βοηθά και στηρίζει την ομάδα. Δεν έχουμε παράπονο. Ακόμα και στη Νορβηγία ήρθε για να μας βοηθήσει.

Ευριπίδη, πόσα χρόνια έχεις στον ΠΑΣ;

Είμαι από τον Ιανουάριο του 2008 που με πήρε ο ΠΑΣ από τον ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου, που είναι η ομάδα του χωριού μου. Πήγα δύο χρόνια δανεικός στην Δόξα Κρανούλας όταν αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική και αυτό με βοήθησε πολύ, γιατί πήρα παιχνίδια στα πόδια μου. Τότε η Γ’ Εθνική ήταν πολύ πιο δυνατό πρωτάθλημα από ό,τι είναι τώρα. Στην Κρανούλα πάτησα δυνατά στα πόδια μου και τον Ιανουάριο του 2012 ξαναγύρισα στον ΠΑΣ, όπου είμαι μέχρι σήμερα.

Σε βλέπω συχνά στα ερασιτεχνικά γήπεδα και δεν ξεχνάς τις ρίζες σου, από εκεί που ξεκίνησες.

Ο πατέρας μου είναι πρόεδρος στον ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου, ομάδα του χωριού μας, από εκεί ξεκίνησα και εγώ. Έχω πολλούς φίλους που παίζουν σε ερασιτεχνικές ομάδες και μου αρέσει να παρακολουθώ τα παιχνίδια τους. Να στηρίξουμε και τους ανθρώπους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου που προσφέρουν πολλά.

Ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα στην τοπική κατηγορία, Δόξα Κρανούλας ή Α. Ο. Ανατολής;


Η Κρανούλα είναι 2 βαθμούς μπροστά από την Ανατολή και στην τελευταία αγωνιστική έχουν το μεταξύ τους παιχνίδι στο γήπεδο της Ανατολής. Πιστεύω ότι σε αυτό το ματς θα κριθεί ο τίτλος που ισοδυναμεί και με άνοδο στη Γ’ Εθνική. Αν έρθουν έτσι τα πράγματα, το ματς αυτό θα τραβήξει πολύ κόσμο και θα είναι μια γιορτή του τοπικού ποδοσφαίρου.