Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Με Κόντε ο ΠΑΣ βρήκε τον νέο...Αλβαρέζ!

Ένα σούπερ αφιέρωμα για τον Ισπανό επιθετικό Πέδρο Κόντε

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο Πέδρο Κόντε είναι το πρόσωπο που κλέβει την παράσταση τον τελευταίο καιρό στον ΠΑΣ Γιάννινα, με τη συχνότητα που σκοράρει αλλά και με τα καταπληκτικά γκολ που σημειώνει, δίνοντας βαθμούς και νίκες στην ομάδα του. Από ό,τι λένε παλιοί φίλοι της ομάδας, ο ΠΑΣ στο πρόσωπο του Ισπανού επιθετικού βρήκε τον νέο…. Όσκαρ Αλβαρέζ, που θεωρείται ο μεγαλύτερος γκολτζής στην ιστορία του ΠΑΣ, καθώς σε 4 χρόνια σημείωσε 78 γκολ σε Α’ και Β’ Εθνική. Βέβαια το στιλ τους είναι εντελώς διαφορετικό. Ο Αλβαρέζ με τα μακριά μαλλιά και το ινδιάνικο στιλ ήταν ένα «άλογο» που δύσκολα μπορούσε να συγκρατήσει κάποιος αμυντικός. Ήταν τόσο δυνατός, ειδικά στον αέρα, που θα μπορούσε να στείλει στα δίχτυα όχι μόνο την μπάλα αλλά και τον προσωπικό του αντίπαλο! Ο Κόντε έχει ένα άλλο δικό του στιλ. Είναι λεπτοκαμωμένος ποδοσφαιριστής, αεράτος, που βλέπει δίχτυα, μπαίνει στις φάσεις και έχει καλό δυνατό σουτ.

Ο Πέδρο Κόντε έχει σημειώσει μέχρι τώρα 11 γκολ και είναι στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ της Σούπερ Λίγκας μετά τους Ιντέγε (Ολυμπιακού), Γιουνές (Ξάνθης), Μπεργκ (Παναθηναϊκού). Αν συνεχίσει έτσι  μπορεί να σπάσει το ρεκόρ που έχει ο Θαλής Τσιριμώκος που την αγωνιστική σεζόν 1979-80 είχε σημειώσει 16 γκολ και ήρθε 3ος στη γενική κατάταξη, πίσω από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον Θωμά Μαύρο και τον Γιώργο Κωστίκο. Όπως είπε και ο Κόντε προχθές στις δηλώσεις του, σε ορισμένα παιχνίδια δεν έπαιξε γιατί δεν ήταν στα πλάνα του προπονητή και σε άλλα γιατί ήταν τραυματίας. Τώρα βέβαια που σκοράρει συνεχώς έχει εδραιωθεί στην ενδεκάδα, είναι ένα από τα «βαριά χαρτιά» στα χέρια του Πετράκη, στην προσπάθεια που γίνεται για να καταλάβει ο ΠΑΣ την 5η θέση που θα τον οδηγήσει και φέτος στην Ευρώπη. Πέρα απ’ αυτό είναι από τους ωραίους τύπους. Καλλιεργημένο και πρόσχαρο παιδί, με περισσή ευγένεια και κουλτούρα.  Έχει σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Κόρδοβας και έχει πάρει το πτυχίο του.

Η μεταγραφή του Πέδρο Κόντε από την Ισπανική ομάδα Μέριδα (Γ’ κατηγορίας) δεν ήταν από αυτές που τραβούν τον κόσμο στο αεροδρόμιο και έγινε εν μέσω καλοκαιριού και ενώ η ομάδα είχε ξεκινήσει προετοιμασία στο Καρπενήσι. Εκείνη την περίοδο ο ΠΑΣ δεν είχε ουσιαστικά σέντερ φορ, καθώς είχαν αποχωρήσει οι Μιχάλης Μανιάς (πήγε στην Βελγική Βέστερλο), Μπράνα Ίλιτς (πήγε στον Άρη). Και οι δύο ήταν οι αρχισκόρερ της ομάδας στις δύο προηγούμενες αγωνιστικές σεζόν. Οι βιαστικοί είχαν αρχίσει ήδη τις γκρίνιες κατά του Χριστοβασίλη λόγω έλλειψης επιθετικών, λες και ο πρόεδρος ή ο προπονητής θα άφησαν την ομάδα χωρίς επιθετικές λύσεις. 

Εκείνες τις μέρες (αρχές Ιουλίου) βρισκόμασταν στο Καρπενήσι και περνώντας από το ξενοδοχείο της ομάδας για τις καθιερωμένες συνεντεύξεις πέσαμε πάνω στην περίπτωση. Εκείνη την ώρα γινόταν  η επαφή του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη με τον Πέδρο Κόντε μέσω του Νόε Ακόστα. Η πρόταση έγινε στον πρόεδρο (μάλλον από γραφείο μάνατζερ) και αυτός με τη σειρά του ζήτησε πληροφορίες από τους Ισπανούς της ομάδας Ακόστα και Ναδάλες. 

Οι συστάσεις που είχαν από φίλους τους στην Ισπανία ήταν καλές. Και μάλλον οι Κόντε και Ακόστα είχαν παλιότερη γνωριμία. Τώρα μπορούμε να το γράψουμε, άθελά μας γίναμε μάρτυρες των τηλεφωνικών επαφών που είχαν απευθείας με τον Κόντε ο Ακόστα αρχικά και μετά ο Χριστοβασίλης. Μάλιστα ο πρόεδρος μας αποκάλυψε και το όνομά του οφ δε ρέκορντ το οποίο τηρήσαμε. Απλά γράψαμε στον «Η.Α» ότι κλείνει Ισπανός επιθετικός και όταν έκλεισε η συμφωνία γράψαμε και το όνομά του. 

Έτσι έγινε αυτή η μεταγραφή, από μια άγνωστη ομάδα για το πλατύ κοινό των Ιωαννίνων αλλά και της χώρας, όπως είναι η Μέριδα. Και το όνομα Πέδρο Κόντε ήταν ουσιαστικά άγνωστο, ασχέτως αν οι πληροφορίες που έβγαιναν μέσω του διαδικτύου ήταν σημαντικές. Στο παραπέντε  πρόλαβαν από τον ΠΑΣ να τον δηλώσουν στη λίστα της ΟΥΕΦΑ για τα παιχνίδια στο Γιουρόπα Λιγκ. Στα ματς με την Όντ έπαιξε μόνο για 13 λεπτά στη θέση του Φερφελή (τον Δεκέμβριο πήγε στη Λαμία), ενώ στο επαναληπτικό παιχνίδι με την Άλκμααρ έπαιξε και στα 90 λεπτά, βάζοντας και ένα ωραίο σε εκτέλεση γκολ. 

Η μεταγραφή του ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα στις 7 Ιουλίου, με τον Κόντε να δηλώνει στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΣ Γιάννινα. Ελπίζω τα γκολ που θα πετύχω να βοηθήσουν την ομάδα μου να πάει ακόμα καλύτερα τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κύριο Χριστοβασίλη και τους προπονητές μου που με εμπιστεύθηκαν και μου έδωσαν τη δυνατότητα να αγωνιστώ σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Υπόσχομαι στους φιλάθλους του ΠΑΣ ότι θα δουλεύω πολύ σκληρά και θα δίνω πάντα τον καλύτερο εαυτό μου». 

Μέτρησε πολύ για τον ΠΑΣ ότι κατά την περσινή σεζόν με τη Μέριδα σημείωσε σε 36 αγώνες 17 γκολ. Και πραγματικά αποδείχθηκε μια σπουδαία μεταγραφή. Το ευτύχημα για τον ΠΑΣ είναι που τον πήρε για 3 χρόνια. Όσο περνά ο χρόνος ο Κόντε γίνεται καλύτερος και θα έχει ενδιαφέρον μέχρι το τέλος μέχρι που μπορεί να φτάσει τόσο ο ΠΑΣ ως ομάδα όσο και ο ίδιος σε ατομικό επίπεδο. 

Ο Πέδρο Κόντε γεννήθηκε στις 26/7/1988 σε μια μικρή πόλη 4500 κατοίκων, τη Βιγιαφράγκα, που είναι κοντά στην Κόρδοβα. Έπαιξε σε αρκετές ομάδες της Ισπανίας και εκτός συνόρων βγήκε για πρώτη φορά τώρα στα Γιάννινα. Ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν σε ένα αφιέρωμα του συναδέλφου Δημήτρη Σαμόλη στο sport24.gr για τον αρχισκόρερ του ΠΑΣ: «Άνθρωποι της βιοπάλης οι γονείς του. Σε επιπλοποιείο ο πατέρας του, δουλειές στα χωράφια η μητέρα του. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να τον επισκεφθούν στην πόλη των Ιωαννίνων, αφού δεν το επιτρέπει η εργασία τους. Ο Ίβηρας επιθετικός έχει και έναν πιο μικρό αδερφό, που σπουδάζει, όπως σπουδάζει και η κοπέλα του που τελειώνει τη σχολή της νοσηλευτικής. Του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, θα βρίσκεται μαζί του στα Γιάννινα, αφού θα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Ισπανία. Από μικρό παιδάκι ο Κόντε είχε μια μπάλα δίπλα του. Ο θείος του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, ήταν αυτός που τον έκανε να αγαπήσει το ποδόσφαιρο. Δεν έχει ίνδαλμα κάποιον ποδοσφαιριστή, αν και λατρεύει τους επιθετικούς, όπως τον Σουάρες της Μπαρτσελόνα και τον Λεβαντόβσκι της Μπάγερν. Πέρσι, όταν αγωνιζόταν στην Μέριδα, η αποστολή επέστρεφε από εκτός έδρας παιχνίδι, με τη Μούρθια, η οποία μάλιστα κατέκτησε ως πρώτη την άνοδο στη Σεγκούντα Ντιβιζόν. Η Μέριδα νίκησε 1-0 με γκολ του Πέδρο Κόντε. Κατά την επιστροφή στη βάση, στις 5.30 τα χαράματα, ο οδηγός αποκοιμήθηκε στο τιμόνι και το πούλμαν εξετράπη της πορείας του. Ο Κόντε δεν έπαθε τίποτα, αλλά έξι μέλη της αποστολής, τρεις παίκτες και τρεις του προπονητικού επιτελείου, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Αυτή ήταν η πιο εφιαλτική στιγμή που έζησε και ο λόγος να αναθεωρήσει για τη ζωή. Έκτοτε δίνει σημασία σε πράγματα που κάποιοι θεωρούν απλά και αναμενόμενα».

Παρά την καλή πορεία που κάνει ο ίδιος τον τελευταίο καιρό, δείχνει πολύ προσγειωμένος. Πολλοί τον ρωτάνε ποιοι είναι οι προσωπικοί του στόχοι, ενώ ο ίδιος απαντά: «Σε μια ομάδα δεν υπάρχουν προσωπικοί στόχοι αλλά ένας στόχος, αυτόν που έχει χαράξει η ομάδα». Για τα βραβεία που έχει πάρει για τις καλές εμφανίσεις αλλά και τα καταπληκτικά γκολ συνεχώς επαναλαμβάνει: «Το βραβείο ανήκει σε όλους. Αν δεν υπήρχαν οι συμπαίκτες, δεν θα έβαζα εγώ τα γκολ. Αυτό που έχει σημασία είναι να πηγαίνει η ομάδα καλά». Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ο Ισπανός άσσος. Και σπουδαίος ποδοσφαιριστής αλλά και εξαιρετικός άνθρωπος. Στους δρόμους της πόλης σου δίνει την αίσθηση του επιστήμονα και όχι του ποδοσφαιριστή. Να μη τον.… ματιάσουμε και να είναι γερός. Μπορεί φέτος να είναι η χρονιά του, αφού είναι σε καλό φεγγάρι. Αν θα γίνει ο «νέος Αλβαρέζ» όπως λένε στα Γιάννινα θα το δείξει ο χρόνος.