Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ψυχραιμία και σύνεση, στις καλές και στις άσχημες στιγμές

Το ματς με τον Αστέρα (φωτο μονομαχία Μπέριου με Τσουκαλά) ήταν μια άσχημη παρένθεση που έκλεισε.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η ήττα του ΠΑΣ από τον Αστέρα Τρίπολης (1-2) προκάλεσε πολλές συζητήσεις στα Γιάννινα, λες και από το παιχνίδι αυτό χάθηκε κάποιος στόχος ή κρίθηκε η φετινή διαδρομή στο πρωτάθλημα. Ή ότι ο ΠΑΣ είναι ομάδα που δεν πρόκειται ποτέ να χάσει και κάθε αγωνιστική θα έχει επιτυχίες. Η ζημιά έγινε την περασμένη εβδομάδα, όπου μετά τη νίκη στο Αγρίνιο γράφτηκαν (ειδικά στο διαδίκτυο) και ειπώθηκαν υπερβολές γύρω από την ομάδα του ΠΑΣ και την πορεία της. Ότι είναι η νέα υπερδύναμη του επαρχιακού ποδοσφαίρου που μπορεί να κάνει ανατροπές στο πρωτάθλημα και να γίνει η …Λέστερ της Ελλάδας. 

Αυτό ενδεχομένως να επηρέασε και τους παίκτες μέχρι ενός βαθμούς, ειδικά τους νέους που δεν έχουν ακόμα τις εμπειρίες αλλά και τις παραστάσεις για να διαχειρίζονται ακόμα και επιτυχίες, αλλά περισσότερο ξεσήκωσε τον κόσμο, που πάνω στον ενθουσιασμό του ανέβασε κατακόρυφα τις προσδοκίες του. Με συνέπεια με την πρώτη αποτυχία στο ματς με τον Αστέρα, να υπάρξει απογοήτευση και ο καθένας να λέει τα δικά του. Λες και από μια ήττα χάθηκε όλη η προσπάθεια ή ότι κρίθηκε ο στόχος της σεζόν. 

Επειδή και στο μέλλον θα υπάρξουν σημαντικές επιτυχίες αλλά και αποτυχίες, γιατί ο ΠΑΣ παραμένει αγωνιστικά μια ομάδα μέσου επιπέδου όπου δεν μπορεί κάθε αγωνιστική να πηγαίνει τρένο από νίκη σε νίκη, καλό είναι στα Γιάννινα να βλέπουν τα πράγματα περισσότερο ψύχραιμα και ρεαλιστικά. Ναι μεν υπάρχει μια καλή ομάδα, με σπουδαία δουλειά από τον Πετράκη και τους συνεργάτες του που στο τέλος θα βγάλει θετικό πρόσημο, διεκδικώντας θέση για την Ευρώπη, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά. Και στον δρόμο αυτό υπάρχουν ανηφόρες και κατηφόρες μέχρι τον τερματισμό, τότε που θα γίνει και το ταμείο της σεζόν. Συνεπώς με ψυχραιμία να αντιμετωπίζουν τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες, για να ακολουθούν τη μέση οδό και να μη ξεφεύγουν σε ακραίες καταστάσεις. Την μια αγωνιστική να θεωρούν την ομάδα τους «Λέστερ της Ελλάδας» και την άλλη να την βγάζουν άχρηστη ή να υποθέτουν διάφορα.

Την περασμένη Τετάρτη, απ’ αυτή τη στήλη, όταν ο ενθουσιασμός ήταν στο κατακόρυφο και τα αφιερώματα για τον ΠΑΣ σε όλα τα ΜΜΕ είχαν την τιμητική τους, εμείς αφού αναλύσαμε την σπουδαία δουλειά που γίνεται στον ΠΑΣ, είχαμε τονίσει ότι θα πρέπει να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι και να μη πετά κανείς στα σύννεφα. Ο βασικός στόχος του ΠΑΣ είναι η άνετη παραμονή και στη συνέχεια η διεκδίκηση της 5ης θέσης για έξοδο στην Ευρώπη. Αυτό πιστεύουμε και τώρα. 

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την ανάλυση της περασμένης εβδομάδας που κάναμε στην παρούσα στήλη. Ένα κομμάτι που και σήμερα μετά την ήττα από τον Αστέρα είναι εξίσου επίκαιρο που ήταν και την προηγούμενη εβδομάδα που υπήρχε η νίκη επί του Παναιτωλικού και υπήρχε άκρατος ενθουσιασμός. Γράψαμε και ξαναγράφουμε τα εξής: Ο ΠΑΣ όπως είπε και ο Γιάννης Πετράκης δεν έγινε ούτε Λέστερ, ούτε Μπαρτσελόνα. Παραμένει μια ιστορική και δυνατή ομάδα της ελληνικής περιφέρειας βάζοντας τον πήχη μέχρι εκεί που μπορούν να φτάσουν οι δυνατότητές του. Έχοντας τον στρατηγικό στόχο της άνετης παραμονής στην κατηγορία, κερδίζοντας και φέτος την αγάπη και εκτίμηση των οπαδών αλλά και όλων των ποδοσφαιρόφιλων της χώρας και ως εναλλακτικό στόχο έχει να πάει όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Βασικά να είναι στην πεντάδα που θα του δώσει το εισιτήριο εξόδου στην Ευρώπη και θα τον κατατάξει στις ομάδες που έχουν ένα ξεχωριστό όνομα και κύρος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όλα αυτά δεν υπάρχει. Στον ΠΑΣ θέλουν να παραμείνουν προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, να είναι στη γη και όχι στον ουρανό και να συνεχίσουν την πορεία τους σεμνά, ταπεινά, με δουλειά και πάθος για διάκριση. Τα υπόλοιπα περί Λέστερ και πρωταθλήματος τα λένε άνθρωποι οι οποίοι γρήγορα ενθουσιάζονται και γρήγορα απογοητεύονται. Αυτοί οι οποίοι τώρα λένε τα μεγάλα λόγια και όταν έρθει η πρώτη στραβή αρχίζουν το θάψιμο…».