Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Οι βετεράνοι παίκτες είναι οι "αιώνιοι έφηβοι"!


Στιγμιότυπο από τον φιλικό αγώνα βετεράνων Αναγέννηση Άρτας - ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Για το φιλικό που έδωσαν την περασμένη Δευτέρα οι βετεράνοι του ΠΑΣ με τους βετεράνους της Αναγέννησης Άρτας στο γήπεδο του χωριού Ράχη, σας ενημερώσαμε με αναλυτικό φωτορεπορτάζ στο φύλλο του «Η.Α» της Τρίτης. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΠΑΣ κέρδισε 4-0 με δύο γκολ του Γιώργου Μητσιόπουλου και ένα των Γιάτσου, Κοζανίτη. Ο γκολκίπερ του ΠΑΣ στο β’ ημίχρονο Χρήστος Μάστακας απέκρουσε πέναλτι που εκτέλεσε ο Νίκου. Αρχηγός του ΠΑΣ ήταν ο Γιώργος Κώνστας και προπονητής ο Βασίλης Παπαχρήστου. Πρόεδρος του συλλόγου βετεράνων είναι ο Θανάσης Χαρίσης, που ακολούθησε την αποστολή αλλά δεν αγωνίσθηκε. 

Οι παίκτες του ΠΑΣ πήγαν στην Άρτα με τα δικά τους αυτοκίνητα. Κρίμα που η ΠΑΕ δεν παραχωρεί το λεωφορείο της ομάδας για να μεταφέρει την ομάδα των βετεράνων όταν δίνει εκτός έδρας φιλικά παιχνίδια. Όλες οι ΠΑΕ το κάνουν αυτό, εκτός από τον ΠΑΣ! Και δεν στοιχίζει τίποτα, το λεωφορείο πετρέλαιο καίει! Ο δε οδηγός του λεωφορείου αν του πουν να μεταφέρει τις παλιές δόξες της ομάδας, θα πετάξει από τη χαρά του. Όχι ότι οι παλαίμαχοι έχουν ανάγκη για να μη διαθέσουν τα προσωπικά τους αυτοκίνητα, αλλά είναι μια τιμή για την ιστορία της ομάδας, το λεωφορείο της ΠΑΕ να μεταφέρει και την ομάδα των παλαιμάχων που δίνει παιχνίδια πάντα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και είναι δύο φορές κρίμα ειδικά για φέτος που ο ΠΑΣ γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του και η σημερινή ομάδα να είναι εντελώς αποκομμένη από την ιστορία της. Αυτή η επέτειος περνά σαν να μη έγινε τίποτα. Ούτε μία εκδήλωση για τα 50 χρόνια, ούτε μία αναφορά, τόσο από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, όσο και από τον Δήμο της πόλης. Τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα. 

Είναι οργανωμένοι τα τελευταία χρόνια και οι παλαίμαχοι παίκτες της Αναγέννησης. Πρόεδρος των βετεράνων είναι ο Βασίλης Χρηστάκης που αγωνίσθηκε και στη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70, όπως και ο Δημήτρης Σιακούφης που δεν χάνει αγώνα, καίτοι ο ίδιος δεν παίζει. Ευτυχώς για την Άρτα που υπάρχει και η ομάδα των βετεράνων για να ακούγεται το όνομα της Αναγέννησης, γιατί η σημερινή ομάδα μετά τη συμφωνία συνεργασίας που έκανε με την Α. Ε. Καραϊσκάκης σταμάτησε να αγωνίζεται. 

Το ματς της περασμένης Δευτέρας έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως είναι όλα τα ματς των παλαιμάχων, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφαρονισμούς. Κάποια χρήματα που μαζεύτηκαν θα πάνε για έναν καλό σκοπό. Παράλληλα το  ματς αυτό ήταν και μια τιμή για τον παλιό γκολκίπερ της Αναγέννησης Θωμά Δημητρίου που κατάγεται από το χωριό Ράχη και επί πολλά χρόνια ήταν βασικός κάτω από τα δοκάρια. Προσέφερε πολλά στην αρτινή ομάδα, αλλά πήρε ελάχιστα, σχεδόν τίποτα. Ίσως ήταν έτσι οι εποχές, ίσως και ο Θωμάς Δημητρίου επειδή ήταν καλό παιδί και αγαπούσε την ομάδα δεν έγινε ποτέ απαιτητικός. Δίπλα στον σπουδαίο αυτόν γκολκίπερ θήτευσε και κοντοχωριανός του Αντώνης Νικοπολίδης που έκανε τη μεγάλη καριέρα που όλοι ξέρουμε. Ράχη και Βίγλα είναι δύο γειτονικά χωριά. Ο Θωμάς Δημητρίου που είναι τώρα εκπαιδευτής τερματοφυλάκων στον Σκουφά Κομποτίου, συνεργάτης με τον άλλοτε συμπαίκτη του Ηλία Μαγκάκη που είναι προπονητής, με δήλωσή του στον «Η.Α» ευχαρίστησε τους παλιούς συμπαίκτες του αλλά και τους βετεράνους του ΠΑΣ για αυτό το φιλικό που έδωσαν στη Ράχη που είναι η γενέτειρά του και στο γήπεδο του τοπικού Αίαντα από τον οποίο ξεκίνησε το ποδόσφαιρο.

Το ματς παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολλοί φίλαθλοι της περιοχής όπως και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αρταίων Κώστας Χαρακλιάς. Ήταν επίσης ο πρόεδρος των βετεράνων της Αναγέννησης Βασίλης Χρηστάκης, ο ιστορικός αρχηγός της μεγάλης ομάδας στη δεκαετία του ’70 Δημήτρης Σιακούφης. Από τα μεγαλύτερα ονόματα όχι μόνο της Άρτας αλλά και της Ηπείρου. Με παίκτες της γενιάς του Σιακούφη και του Χρηστάκη, η Αναγέννηση διεκδικούσε άνοδο στην Α’ Εθνική στην δεκαετία του ‘70, με τα γνωστά ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Όλοι την περασμένη Δευτέρα θυμήθηκαν τα νιάτα τους και φόρεσαν βαριές φανέλες των δύο πιο μεγάλων και ιστορικών ομάδων της Ηπείρου όπως είναι πρώτα ο ΠΑΣ και μετά η Αναγέννηση. Παίκτες που αγωνίσθηκαν παλιότερα σε επαγγελματικές κατηγορίες. 



Η ομάδα του ΠΑΣ όπως παρατάχθηκε στην Άρτα. Όρθιοι από αριστερά Παπαχρήστου (προπονητής), Κατερίνης, Κλείτσας, Μάστακας, Ζώης, Τσιάβος, Μητσιόπουλος, Οικονόμου, Γκολφινόπουλος, Ζαβογιάννης. Καθιστοί Κώνστας, Τζιάλλας, Γιάτσος, Μαρούλης, Μπουτσουρής, Σιχλιμοίρης, Τσιατούρας, Κοζανίτης, Παπαρούνας


Όσον αφορά το παιχνίδι, οι βετεράνοι και των δύο ομάδων έδειξαν ότι δεν ξέχασαν τα μυστικά της μπάλας. Σε κάποιους τους άκουγαν τα πόδια και σε κάποιους όχι! Ο αδηφάγος χρόνος είναι ανίκητος. Αυτό που δεν μπορεί να νικήσει ο χρόνος, είναι το πείσμα, τη θέληση, το μεράκι για ποδόσφαιρο. Όσοι φόρεσαν σορτσάκι και πάτησαν χορτάρι, θα είναι παιδιά, αιώνιοι έφηβοι, μέχρι να γεράσουν. Υπήρξαν φάσεις που φάνηκε το ταλέντο, το ποδοσφαιρικό μυαλό των παικτών, έστω και σ’ αυτή την ηλικία άνω των 40 και 50 ετών. 




Η ομάδα της ιστορικής Αναγέννησης Άρτας όπως παρατάχθηκε κόντρα στον ΠΑΣ. Όρθιοι από αριστερά: Αραβανής, Πότσιος, Χρηστάκης (πρόεδρος βετεράνων), Παπαμιχαήλ, Τσόγκας, Μπακόλας, Υφαντής, Αναγνωστάκης, Αθανασίου, Λάϊος, Στ. Παππάς. Καθιστοί Αβραμίδης, Ζάχος, Βέτσιος, Στράτος, Κωσταδήμας, Νίκου, Καρατζάς.


Είπαμε και πριν, ότι η μπάλα είναι όπως το ποδήλατο, δεν ξεχνιέται ποτέ. Το ζητούμενο στα παιχνίδια των βετεράνων δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά η προσπάθεια και πιο πολύ το ότι δίνεται η ευκαιρία να ξαναβρεθούν οι παίκτες όλοι μαζί στο γήπεδο, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά των φιλάθλων να δει τους παλιούς παίκτες, που θα άκουσε από αφηγήσεις παλιότερων.