Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Λύσαμε την απορία των Ολλανδών για τα περί ΠΑΣ και Άγιαξ

Ο ΠΑΣ φορούσε και τις ίδιες φανέλες με τον Άγιαξ με τη διαφορά ότι η κόκκινη ρίγα ήταν μπλε για τον Γιαννιώτη "Αίαντα".

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Είναι γνωστό ότι από την πρώτη μέρα που κληρώθηκε η Άλκμααρ με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Γιουρόπα Λιγκ, Ολλανδικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι είχαν την απορία τι σχέση έχει ο δικός τους Άγιαξ του Άμστερνταμ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς διάβαζαν στο διαδίκτυο ότι η Ηπειρώτικη ομάδα λέγεται «Άγιαξ της Ηπείρου».
Εύλογες ήταν οι απορίες τους, γιατί που να ήξεραν ότι όπως στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Άγιαξ της παρέας των Κρόιφ και Νέεσκεντς έπαιζε καταπληκτικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, το ίδιο καταπληκτικό και διαφορετικό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της Ελλάδας έπαιζε και ο ΠΑΣ Γιάννινα της παρέας των Σιόντη, Κοντογιωργάκη, Μοντέζ, Γκλασμάνη, Αλβαρέζ, Παστερνάκη, Γραμμενιάτη, Τσουρλίδα, Μπρεντάνου και άλλων μεγάλων άσσων. Και επειδή ως πρότυπο ομάδας στην Ευρώπη ήταν ο «Αίαντας» της Ολλανδίας, ονόμασαν και τον ΠΑΣ Γιάννινα, για να καταδείξουν το ποδοσφαιρικό του μεγαλείο, ως «Άγιαξ της Ηπείρου».


Ο ΠΑΣ δεν πήρε μόνο το όνομα του Άγιαξ αλλά μιμήθηκε και τις φανέλες του, με τη διαφορά ότι στις φανέλες η κόκκινη ρίγα των Ολλανδών ήταν μπλε για τον ΠΑΣ. Κάπου στα 1971 με 1972 ακούστηκε για πρώτη φορά το όνομα «Άγιαξ της Ηπείρου» που συνέπεσε με τον ιστορικό ύμνο του αείμνηστου Αλέκου Κιτσάκη. Ακριβώς ποιος «βάφτισε» τον ΠΑΣ ως «Άγιαξ της Ηπείρου» δεν είναι γνωστό. Προφανώς σε κάποιο δημοσίευμα θα έγινε αυτός ο χαρακτηρισμός που έμεινε για πάντα στην ιστορία. 

Γίναμε δέκτες πολλών μηνυμάτων από Ολλανδούς δημοσιογράφους, που ζητούσαν στοιχεία για το πώς και γιατί ο ΠΑΣ λέγεται… Άγιαξ! Είτε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του «Η.Α» είτε και μέσω ελλήνων δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στην ΟΥΕΦΑ. Ασφαλώς τους παραπέμψαμε στο παραπάνω ιστορικό γιατί λέγεται ο ΠΑΣ «Άγιαξ της Ηπείρου».

Το αφιέρωμα της Ολλανδικής ιστοσελίδας με τη συνέντευξη του Βαγγέλη Γυφτόπουλου. Μόνο που επέλεξαν παλιά φωτογραφία...


Παράλληλα μία από τις πιο σημαντικές αθλητικές ιστοσελίδες της Ολλανδίας η soccernews.hl  πήρε συνέντευξη από τον αθλητικό συντάκτη του «Η.Α» Βαγγέλη Γυφτόπουλο που την παρουσίασε παραμονές του πρώτου αγώνα στο ‘Αλκμααρ. Πέρα από το παραπάνω ζήτημα ζητήθηκαν από την ιστοσελίδα  και άλλα στοιχεία για τον «Άγιαξ της Ηπείρου».


Παραθέτουμε τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο:

-Γιατί λέγεται ο ΠΑΣ «Άγιαξ της Ηπείρου»: «Ο ΠΑΣ το 1972 έφερε έξι παίκτες από την Αργεντινή και έπαιζε σύγχρονο ποδόσφαιρο, γι’ αυτό και τον ονόμασαν «Άγιαξ της Ηπείρου» επειδή εκείνη την εποχή ο Άγιαξ του Άμστερνταμ κατέκτησε το κύπελλο Ευρώπης. Μάλιστα το 1991 προπονητής του ΠΑΣ για ένα διάστημα ήταν ο Μπάρι Χουλσόφ. Το 2013 έγιναν προσπάθειες μέσω του Γιάννη Αναστασίου να γίνει φιλικό παλαιμάχων στα Γιάννινα του Άγιαξ και του ΠΑΣ αλλά δεν προχώρησε περισσότερο αυτή η προσπάθεια».

-Πως μπορούμε να περιγράψουμε ως ομάδα τον ΠΑΣ Γιάννινα:  «Ο ΠΑΣ είναι μια ιστορική και δημοφιλής ομάδα της ελληνικής περιφέρειας που ιδρύθηκε το 1966 από τη συγχώνευση των ομάδων Ατρόμητος, Ολυμπιακός, Αβέρωφ. Τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς στη σούπερ λίγκα. Το 2013 κατέκτησε την 5η θέση αλλά δεν του επέτρεψε η ΟΥΕΦΑ να αγωνισθεί στο Γιουρόπα Λιγκ γιατί δεν είχε αδειοδότηση. Φέτος κατέκτησε την 6η θέση αλλά αγωνίζεται στην Ευρώπη λόγω μη αδειοδότησης του Πανιωνίου. Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΣ στηρίχθηκε σε νεαρούς παίκτες και μείωσε το μπάτζετ. Έχει γενικά καλή ομάδα. Παίζει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το 1979 και το 1994 αγωνίσθηκε στο Βαλκανικό κύπελλο. Πρόεδρος είναι ο επιχειρηματίας χρωμάτων Γιώργος Χριστοβασίλης και προπονητής ο Γιάννης Πετράκης».


-Για το ποιους παίκτες του ΠΑΣ πρέπει να προσέξουν οι Ολλανδοί φίλαθλοι: «Ο ΠΑΣ είναι ομάδα συνόλου και δεν στηρίζεται σε ονόματα. Υπάρχουν σημαντικοί παίκτες στην ομάδα με νιάτα αλλά και εμπειρία, όπως οι Πασχαλάκης, Καρανίκας, Γαρουφαλιάς, Κούτρης, Ναδάλες, Λίλα, Μιχαήλ, Φόνσι, Τζημόπουλος, Μπέριος, Φερφελής, Γιάκος, Περιστερίδης και άλλοι. Ενισχύθηκε με τους Δώνη, Κόντε, Μαμπουλού. Είναι μια ομάδα που παίζει καλά τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά».


-Για το ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του ΠΑΣ και πως παίζει η Γιαννιώτικη ομάδα:  «Ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού που έχει ο αντίπαλός του προσαρμόζει και ο ΠΑΣ το δικό του στυλ παιχνιδιού. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί πότε το 3-5-2, πότε το 4-4-2 ή το 4-3-3 και το 4-2-3-1. Δυνατό σημείο είναι η ομοιογένεια και η αγωνιστική πειθαρχία που έχει σαν ομάδα. Αδύναμο σημείο είναι η έλλειψη εμπειρίας, καθώς παίζει για πρώτη φορά στο Γιουρόπα Λιγκ».


-Τι μπορεί να ελπίζει από το ματς με την Άλκμααρ: «Με την Οντ προκρίθηκε δίκαια καθώς κέρδισε 3-0 στα Γιάννινα. Βρέθηκε να χάνει στο τελευταίο λεπτό 3-0 στη Νορβηγία, αλλά γρήγορα ανασυγκροτήθηκε. Παρότι η Οντ είχε το ψυχολογικό προβάδισμα, ο ΠΑΣ στάθηκε καλά στην παράταση και με το γκολ του Κούτρη πήρε την πρόκριση. Στα Γιάννινα εκτιμούν ότι το ματς με την Άλκμααρ είναι πολύ δύσκολο και είναι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που ήταν με την Οντ. Θεωρούν ότι η Άλκμααρ είναι φαβορί για την πρόκριση αλλά στο ποδόσφαιρο όλα είναι ανοιχτά. Ο ΠΑΣ θα παίξει ελεύθερα, χωρίς άγχος και ότι βγει στην πορεία.



Για να συνδεθείτε με την ιστοσελίδα ΚΛΙΚ ΕΔΩ