Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Πέτυχε στις πρώτες ευρωπαϊκές εξετάσεις, πάει για τις επόμενες

Το ταξίδι ξεκίνησε με το ματς εναντίον της Οντ στο στάδιο "Ζωσιμάδες"

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Το φετινό καλοκαίρι θα μείνει αξέχαστο στους φίλους του ΠΑΣ Γιάννινα, με το ευρωπαϊκό ταξίδι της θρυλικής ομάδας τους. Που ξεκίνησε από τα Γιάννινα στο πρώτο ματς με την Οντ (3-0 υπέρ του ΠΑΣ), συνεχίστηκε στο Σκίεν της Νορβηγίας (3-1 υπέρ της Οντ στην παράταση), επεκτάθηκε στο Άλκμααρ της Ολλανδίας (1-0 υπέρ της τοπικής ομάδας) και ολοκληρώθηκε προχτές στο γήπεδο του Ατρόμητου στο Περιστέρι με τη νίκη 1-2 των Ολλανδών. 


Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» απέκλεισε την Οντ και αποκλείστηκε από την Άλκμααρ. Μια από τις σημαντικότερες ομάδες της Ολλανδίας, που έφτασε στο σημείο τα τελευταία χρόνια να συναγωνίζεται παραδοσιακές δυνάμεις στη χώρα της τουλίπας με διεθνείς επιτυχίες, όπως Άγιαξ, Φέγενορντ, Αϊντχόβεν. Γι’ αυτό η αυλαία της πρώτης ευρωπαϊκής παράστασης των Γιαννιωτών, έπεσε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τον κόσμο, παρά την ήττα με 2-1 και τον αποκλεισμό. 

Μέτρησε για τον κόσμο η προσπάθεια, η καλή παρουσία, η αγωνιστικότητα, το πάθος, ο σεβασμός στη φανέλα, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί αυτό το ευρωπαϊκό ταξίδι με ψηλά το κεφάλι. Άλλωστε αποκλείστηκε από μια ομάδα όπως η Άλκμααρ που έχει κάνει έντονη την παρουσία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία 20 χρόνια, που κινείται σε υψηλά επίπεδα. Και απέναντί της στάθηκε ο ΠΑΣ που έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε μια τέτοια διοργάνωση, που δεν έχει δικό του γήπεδο, που μέχρι πέρσι δεν είχε αδειοδότηση, ενώ και φέτος έχασε σημαντικούς ποδοσφαιριστές, που δεν πρόλαβε ούτε καν να κάνει στοιχειώδη προετοιμασία. 

Παρά τις κραυγαλέες αυτές διαφορές, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» και στα δύο παιχνίδια στάθηκε με αξιοπρέπεια και ανταγωνιστικά, απέναντι στο μεγάλο της αντίπαλο. Και κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο αγώνας ρεβάνς γινόταν στο στάδιο «Ζωσιμάδες» αντί στο Περιστέρι. Όπου και εκεί η παρουσία των φιλάθλων ήταν συγκλονιστική, αλλά άλλη ψυχολογία έχουν οι παίκτες όταν παίζουν στη φυσική έδρα της, που ειδικά στο παιχνίδι αυτό θα ήταν «καμίνι». 

Δεν φάνηκαν οι μεγάλες διαφορές της Άλκμααρ με τον ΠΑΣ, γιατί οι Γιαννιώτες έκαναν κατάθεση ψυχής, έδωσαν τα πάντα που μπορούν να δώσουν, έφτασαν μέχρι εκεί που τους επιτρέπουν οι δυνατότητές τους. Γι’ αυτό στα Γιάννινα όλοι νιώθουν περήφανοι, ικανοποιημένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πρώτη ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΣ, την οποία δεν θα ξεχάσουν ποτέ. 

Ο απολογισμός για τον «Άγιαξ της Ηπείρου» είναι θετικός. Βασικά κέρδισε πάλι την αγάπη και την εκτίμηση των φιλάθλων του ξεχνώντας κάποιες κόντρες του παρελθόντος, ξανάφερε τον κόσμο στο γήπεδο, γνώρισε εμπειρίες διεθνών αγώνων, είδε πως λειτουργούν και με τι φιλοσοφία τα ξένα κλαμπ, έδωσε το στίγμα ότι παραμένει μια ομάδα με μεγάλη δυναμική, που μπορεί να έχει 500 φιλάθλους στη Νορβηγία και στην Ολλανδία και να γεμίζει το γήπεδο Περιστερίου σε καθημερινή εργάσιμη μέρα. 

Οι Γιαννιώτες θέλουν αυτό το μαγικό ταξίδι του φετινού καλοκαιριού να έχει και συνέχεια. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ομάδα να ενισχυθεί περισσότερο, να βελτιωθούν οι υποδομές, να εκσυγχρονιστεί το στάδιο «Ζωσιμάδες» για να μη υπάρχουν τα τωρινά προβλήματα, να γίνουν επενδύσεις σε πολλούς τομείς για να αλλάξει ο ΠΑΣ επίπεδα. Ο κόσμος με την συγκλονιστική παρουσία του σε όλα τα παιχνίδια είναι αποφασισμένος να στηρίξει την προσπάθεια.