Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Φαβορί η Άλκμααρ, αλλά στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι απόλυτο

Οι κύριοι αυτοί όπως και οι υπόλοιποι, είναι έτοιμοι να κάνουν μια ακόμα κατάθεση ψυχής κόντρα σε μια σημαντική ομάδα όπως η Άλκμααρ

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σε πελάγη ευτυχίας ζουν στα Γιάννινα καθώς ο ΠΑΣ προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ (έχασε στην παράταση με 3-1 στο Σκίεν ενώ είχε κερδίσει 3-0 στους «Ζωσιμάδες», έχοντας τώρα μπροστά του την Άλκμααρ από την Ολλανδία. Σε μια αναμέτρηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη με τους κυανόλευκους της Ηπείρου να είναι αποφασισμένοι να κάνουν μια ακόμα κατάθεση ψυχής στο γήπεδο και ότι γίνει.


Πριν προλάβει ο ΠΑΣ να γυρίσει θα πρέπει να ετοιμάζει βαλίτσες για Ολλανδία. Απλά επειδή το ταξίδι δεν είναι τόσο μακρινό όσο στο Σκίεν της Νορβηγίας, η αποστολή θα φύγει με πτήση τσάρτερ την Τετάρτη παραμονές του ματς, οπότε ο Πετράκης θα έχει μια επιπλέον ημέρα να ετοιμάσει την ομάδα για το δύσκολο αυτό παιχνίδι. Ο ΠΑΣ χτες στις 16.30 ταξίδεψε από το Όσλο αεροπορικώς για Αθήνα, αργά το βράδυ πήρε την τελευταία πτήση για Θεσσαλονίκη και με το λεωφορείο της ομάδας αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες στα Γιάννινα. Κάποιοι φίλαθλοι ετοίμαζαν και υποδοχή έστω και αν η αποστολή αναμένονταν στα Γιάννινα γύρω στις 3 η ώρα το πρωί.

Ακόμα ο κόσμος δεν μπορεί να συνέλθει από το μέγεθος της επιτυχίας του ΠΑΣ, καθώς η ομάδα αυτή ταλαιπωρήθηκε από έλλειψη αδειοδότησης, έχασε βασικούς παίκτες τα δύο τελευταία χρόνια (Χαρίση, Κοροβέση, Βελλίδη, Τσάβεζ, Τσουκαλά, Μανιά, Ίλιτς) αλλά στάθηκε όρθια. Όχι απλώς σαν επιβίωση, αλλά με καλή δουλειά έβγαλε νέους παίκτες, έκανε ομάδα συνόλου που όχι απλά βγήκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στα 50 χρόνια ιστορίας, αλλά απέκλεισε την Οντ και πέρασε στην επόμενη φάση. Κάτι που φάνταζε σαν σε όνειρο τα προηγούμενα χρόνια, τώρα είναι πραγματικότητα.

Αγωνιστικά στον ΠΑΣ δεν έχουν καιρό για χάσιμο. Σήμερα μόνο θα έχουν το απόγευμα ελαφρά προπόνηση και πρόγραμμα αποθεραπείας και από αύριο θα ξεκινήσει ο Γιάννης Πετράκης να καταστρώνει τα σχέδια για την Άλκμααρ, αφού πέρασε το εμπόδιο της Οντ. Όταν ρωτήθηκε στο Σκίεν ο κόουτς του ΠΑΣ να σχολιάσει τον αντίπαλό του ανέφερε: «Όσο και αν φαίνεται παράξενο δεν ασχολήθηκε με την Άλκμααρ γιατί προείχε το ματς με την Οντ». Λογικότατη η προσέγγιση Πετράκη, αφού δε είχε εξασφαλισθεί η πρόκριση στη Νορβηγία. Τώρα που σφραγίστηκε το διαβατήριο για την επόμενη φάση ο «φάκελος Άλκμααρ» είναι στο κάδρο του «Άγια της Ηπείρου».


Πολλοί θεωρούν την Ολλανδική ομάδα ως φαβορί, λόγω της καλής πορείας στο εγχώριο πρωτάθλημα (2 φορές πρωταθλήτρια, 4 φορές κυπελλούχος) και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (έφτασε μέχρι και τον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ χωρίς να σηκώσει κούπα), ενώ ο ΠΑΣ παίζει για πρώτη φορά στο Γιουρόπα. Και ακόμα αν δούμε την πορεία αυτής της ομάδας, τις μεταγραφές που δίνει και κάνει, το γήπεδο που έχει, την οργάνωση, τις ακαδημίες, τις εγκαταστάσεις, είναι σε πολλά επίπεδα πιο από τον ΠΑΣ. Όμως και οι κυανόλευκοι των Ιωαννίνων δεν είναι ευκαταφρόνητος αντίπαλος. Τα δε φαβορί και τα αουτσάιντερ κρίνονται στα γήπεδα και αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Άλλωστε η μπάλα δεν έχει λογική ούτε υποκύπτει σε κανόνες.

Στον ΠΑΣ αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του αγώνα, αλλά θα τα δώσουν όλα και ότι ήθελε προκύψει. Μάλιστα θα παίξει χωρίς άγχος, γιατί ήδη έχει καταγράψει μια μεγάλη επιτυχία με την πρόκριση επί της Οντ και την πρώτη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 50 χρόνια. Από εδώ και πέρα ότι πετύχει θα είναι πέρα από όρια και φιλοδοξίες. Και αν ακόμα αποκλειστεί, πάλι δεν θα του πει και κανείς τίποτα, αφού ήδη η καταξίωση απέναντι στον κόσμο του έχει κατακτηθεί. Γι’ αυτό λέμε ότι με την Άλκμααρ δεν θα έχει το άγχος που είχε με την Οντ, πατώντας για πρώτη φορά το πόδι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. 

Αγωνιστικά ο Πετράκης δεν έχει προβλήματα, όλοι οι παίκτες είναι ετοιμοπόλεμοι. Απλά θα τους αναλύσει τα λάθη που έγιναν στο β’ ημίχρονο που λίγο έλειψε ο ΠΑΣ να χάσει τη μπουκιά από το στόμα. Ειδικά στο διάστημα 50’ – 60’ που δέχτηκε δύο μαζεμένα γκολ, έχασε τον προσανατολισμό του και εκεί που αναμένονταν να περάσει εύκολα, χρειάστηκε να πετύχει το γκολ στο 98’ της παράτασης με τον Κούτρη για να προκριθεί.

Αξίζει κάθε έπαινος στον κόσμο του ΠΑΣ


Για μια ακόμα φορά ο κόσμος του ΠΑΣ έκλεψε την παράσταση με την εντυπωσιακή παρουσία στο Σκίεν της Νορβηγίας. Πάνω από 350 «πασολέδες» θύμιζαν στους παίκτες ότι παίζουν στους… «Ζωσιμάδες» και όχι τόσα χιλιόμετρα μακριά από την έδρα τους. Κέρδισαν κατά κράτος τη μάχη της εξέδρας, μόνο αυτοί ακούγονταν στο γήπεδο «Skagera Arena» φτάνοντας οι φωνές που χαλούσαν κόσμο μέχρι τους τηλεοπτικούς δέκτες. Από την αρχή μέχρι το τέλος στήριξαν την ομάδα με φωνές και συνθήματα. Ειδικά στο β’ ημίχρονο και στην παράταση που ήταν η ομάδα πάνω στην κόψη του ξυραφιού, η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου ήταν καταλυτική, δίνοντας δύναμη και κουράγιο στα παλικάρια του Γιάννη Πετράκη. Στους λεοντόκαρδους Ηπειρώτες που καίτοι έχασαν το αβαντάζ του 3-0 και το ματς πήγε στην παράταση με ψυχολογικό προβάδισμα των γηπεδούχων, γρήγορα ανασυντάχθηκαν, κάλυψαν τα κενά και με το γκολ του Κούτρη μείωσαν σε 3-1 παίρνοντας το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο.