Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Έχουν ευθύνες κυβερνήσεις και διοικήσεις για το ξεσπίτωμα του ΠΑΣ

Ούτε οι κυβερνήσεις φρόντισαν να φτιάξουν γήπεδο στα Γιάννινα, ούτε οι διοικήσεις του ΠΑΣ φρόντισαν να κάνουν κάτι για τις εγκαταστάσεις

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Πόνεσε πολύ τους Γιαννιώτες ο «εξοστρακισμός» του ΠΑΣ από τη φυσική του έδρα, καθώς το δεύτερο παιχνίδι με την Άλκμααρ στις 4 Αυγούστου θα γίνει σε γήπεδο των Αθηνών, γιατί το στάδιο «Ζωσιμάδες» δεν πληροί τις προϋποθέσεις για παιχνίδια από την 3η φάση και μετά στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ουσιαστικά οι πολίτες των Ιωαννίνων αισθάνονται προσβεβλημένοι, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, τα θρυλικά Γιάννινα, που γέννησαν τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, η πόλη που κατά τη λαϊκή μούσα είναι «πρώτη στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα», δεν έχει ένα στάδιο ή ένα γήπεδο της προκοπής για να φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες. 

Ενώ άλλες μικρότερες πόλεις έχουν καλύτερα γήπεδα, φτιαγμένα είτε από το κράτος, είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία και μπορούν να δίνουν αγώνες οι τοπικές ομάδες χωρίς το ξεσπίτωμα του ΠΑΣ. Μια ματιά αν ρίξει κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα αντιληφθεί την πίκρα όχι μόνο των φιλάθλων του ΠΑΣ αλλά και όλων των Γιαννιωτών, για ό,τι αναφέραμε παραπάνω.

Το στάδιο "Ζωσιμάδες" στη δεκαετία του '70 χωρίς χόρτο στον αγωνιστικό χώρο


Δυστυχώς τα Γιάννινα ως πόλη και ως περιοχή έμειναν πίσω στις αθλητικές υποδομές. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στα άλλα αθλήματα. Ούτε ο ΠΑΣ μπόρεσε τόσα χρόνια, ακόμα και στις καλές εποχές, να κάνει ένα γήπεδο δικό του, όπως έκαναν η Λάρισα, η Ξάνθη, ο Αστέρας Τρίπολης και άλλες ομάδες, αλλά ούτε και η πολιτεία έδωσε ιδιαίτερη σημασία για να φτιάξει ένα σύγχρονο στάδιο στα Γιάννινα, που να έχει την έννοια του πανηπειρωτικού. 

Υπάρχει «Πανηπειρωτικό στάδιο» αλλά μόνο κατ’ όνομα, αφού είναι ένα αθλητικό κέντρο με γήπεδα ποδοσφαίρου κατάλληλα για προπονήσεις και ερασιτεχνικούς αγώνες, ανοιχτά γήπεδα τένις, μπάσκετ και 5Χ5. Καλό είναι και αυτό, αλλά δεν καλύπτει τις ανάγκες για να υπάρχει και στα Γιάννινα ένα σύγχρονο πανηπειρωτικό στάδιο. Όπως είναι στο Βόλο, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα. 

Το στάδιο "Ζωσιμάδες" τέλος της δεκαετίας του '50 σε αγώνα του Αβέρωφ (αρχείο Κώστα Κόκκα)


Οι «Ζωσιμάδες» είναι ένα παλιό στάδιο από το 1935 όταν ο Μητροπολίτης Σπυρίδωνας παραχώρησε το χώρο για την άθληση της νεολαίας. Σιγά – σιγά μπήκαν οι πρώτες εξέδρες, επεκτάθηκαν στη συνέχεια, μπήκε χόρτο το 1977 και σκέπαστρο αργότερα. Όμως δεν παύει να είναι ένα παλιό στάδιο, με περιορισμένους χώρους και προδιαγραφές που δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. 

Έγιναν σημαντικά έργα για τον καλλωπισμό του σταδίου, διέθεσε και ο ΠΑΣ χρήματα για την ανακαίνιση των αποδυτηρίων και των άλλων χώρων, αλλά για να καλύπτει ανάγκες Σούπερ Λίγκας και μέχρι τη 2η φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Από εκεί και μετά υπάρχει απαγορευτικό από την ΟΥΕΦΑ για να γίνονται ευρωπαϊκοί αγώνες. Γι’ αυτό και ο ΠΑΣ θα παίξει με την Άλκμααρ ως γηπεδούχος στην Αθήνα.

Δεν έχουμε πρόθεση να καταλογίσουμε ευθύνες σε κανέναν. Απλά καταγράφουμε την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς το πρόβλημα ήρθε πάλι στην επιφάνεια. Και ο θυμός του κόσμου είναι μεγάλος, καθώς μια πόλη 120.000 κατοίκων, με την ιστορία και την εθνική προσφορά των Ιωαννίνων, δεν έχει ένα γήπεδο να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες. Αναγκάστηκε ο ΠΑΣ να γίνει πάλι «τσιγγάνος», ψάχνοντας και παρακαλώντας άλλες ομάδες για να βρει γήπεδο να παίξει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έχοντας και νωπές τις εικόνες από το Σκίεν της Νορβηγίας, που παρ’ ότι είναι μια πόλη 60.000 κατοίκων, σαν την Άρτα, η Οντ έχει ένα γήπεδο κόσμημα 11500 θέσεων που το θαύμασαν όλοι οι Γιαννιώτες. 

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές για την πολιτεία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν φρόντισαν να φτιάξουν και στα Γιάννινα ένα σύγχρονο στάδιο που να εξυπηρετεί το ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα. Αρκέστηκαν στην ύπαρξη του σταδίου «Ζωσιμάδες» που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες και απόδειξη το απαγορευτικό για το ματς με την Άλκμααρ. Η τελευταία ευκαιρία που χάθηκε για τα Γιάννινα ήταν με τους Ολυμπιακούς του 2004. Έμειναν πάλι έξω από το σχεδιασμό, με συνέπεια τα έργα να γίνουν σε άλλες περιφέρειες και όχι στην Ήπειρο.

Όλοι βολεύονταν με το στάδιο "Ζωσιμάδες" χωρίς όραμα για το αύριο


Αλλά και οι διοικήσεις που πέρασαν από τον ΠΑΣ Γιάννινα αυτά τα 50 χρόνια ιστορίας δεν φρόντισαν ούτε ένα κεραμίδι να βάλουν για τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις της ομάδας. Ούτε καν γραφεία δικά της δεν έχει αυτή η δημοφιλής ομάδα και είναι με ενοίκιο. Όλοι βολεύονταν με το στάδιο «Ζωσιμάδες» και τα γήπεδα γειτονικών χωριών όπου πήγαινε ο ΠΑΣ για προπονήσεις. Καμία διοίκηση δεν είχε το όραμα να χτίσει η ο ΠΑΣ το δικό του σπίτι, να φτιάξει έστω ένα δικό του προπονητικό κέντρο, να αγοράσει κάποια έκταση για να μείνει κάτι στις νεώτερες γενιές. Είναι δυνατόν αυτή η ομάδα με τους χιλιάδες φιλάθλους στο πλευρό της, με τη δυναμική μεγάλης ομάδας, τη βαριά φανέλα, την ιστορία, να μη έχει ούτε καν ένα κεραμίδι δικό της; Ευτυχώς επί Αλέξη Κούγια το 2006 η ομάδα μετακόμισε προπονητικά στο ΠΕΑΚΙ και έλυσε το πρόβλημα με τις προπονήσεις. 

Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Έτσι και αλλιώς τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει οι τοπικοί και πολιτειακοί παράγοντες να συνεργαστούν για να δουν τι μπορεί να γίνει. Για να φτιάξει ο ΠΑΣ δικό του γήπεδο είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης όταν είχε αναλάβει τα ηνία της ομάδας, εντόπισε ένα χώρο στην περιοχή του Κατσικά, κοντά στην Εγνατία. Ανατέθηκε η μελέτη για ανέγερση σύγχρονου σταδίου από την ΠΑΕ σε ιδιωτική εταιρία, έγιναν οι μακέτες, αλλά το έργο δεν προχώρησε. Ήρθε η μεγάλη οικονομική κρίση και τα σχέδια έμειναν στα χαρτιά. Το δε οικόπεδο που το ήθελε για δικό του ο ΠΑΣ ήταν δημόσιο και περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ. Το γεγονός αυτό είναι ως μη γενόμενο. 

Μπορεί όμως να βοηθήσει η πολιτεία. Είτε να ανακαινισθεί εκ βάθρων το στάδιο «Ζωσιμάδες» και να έχει τις προδιαγραφές που επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ για τέλεση διεθνών αγώνων, είτε να στραφούν σε κάποια άλλη κατεύθυνση. Στο ΠΕΑΚΙ μπορεί να γίνει ένα καλό γήπεδο, εκεί που είναι το υπάρχον, καθώς η μελέτη προέβλεψε χώρους για ανέγερση εξεδρών, ενώ υπάρχει μεγάλη άπλα για τις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου. Εκεί μπορεί να αναπτυχθεί και να γίνει ένα καλό λειτουργικό γήπεδο που να εξυπηρετεί τον ΠΑΣ αλλά και τον κλασσικό αθλητισμό. Μέσα από τις συνεργασίες πολλά μπορούν να γίνουν, όπως σωστά επισήμανε σε μήνυμά του και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας. 

Επί του παρόντος βιώνουμε μια κατάσταση κάθε άλλο παρά κολακευτική για τον ΠΑΣ αλλά και για τα Γιάννινα. Να βγαίνει η ομάδα για πρώτη φορά στα 50 χρόνια ιστορίας της στην Ευρώπη και οι κάτοικοι της Ηπείρου να μη μπορούν να την καμαρώσουν στον τόπο τους. Πάλι καλά που έγινε και ένα ματς στα Γιάννινα, με την Οντ, που το χάρηκε ο κόσμος. Αν δεν ήταν και αυτό το παιχνίδι, το κάζο θα ήταν μεγαλύτερο.