Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Γ. Χριστοβασίλης: Να είμαστε προσγειωμένοι, μη παρασυρθούμε από την Ευρώπη

Δεξιά ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης σε δύσκολες μέρες που είχε τη στήριξη λίγων ανθρώπων όπως του Φόντα Βρόσγου (φωτο)


Ως κάθε Ηπειρώτης που αγαπάει και σέβεται τον τόπο καταγωγής του είχε στην καρδιά του τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και μπορεί όταν έμπαινε στο χώρο του ποδοσφαίρου να μην είχε στο μυαλό του ότι κάποια στιγμή θα αναλάμβανε την αγαπημένη του ομάδα, αλλά όταν του παρουσιάστηκε η ευκαιρία δεν δείλιασε.
Ανέλαβε τον ΠΑΣ σε μια δύσκολη εποχή, εποχή αβεβαιότητας και μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια κατάφερε να πετύχει πολλά. Μετέτρεψε μια ομάδα ασανσέρ Α' και Β' Εθνική, σε ένα υπολογίσιμο μέγεθος που πλέον σέβονται όλοι οι αντίπαλοι, βάζοντας για τα καλά τα Γιάννενα στον ποδοσφαιρικό χάρτη τις χώρας. 
Το καλύτερο όμως το κρατούσε για το τέλος και το 2016 ο ΠΑΣ Γιάννινα σε μια σημαδιακή χρονιά-συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής-ανοίγει τα πανιά του για την Ευρώπη γεμίζοντας υπερηφάνεια όλους τους Ηπειρώτες. Αυτή την στιγμή την περίμενε πως και πως ο Γιώργος Χριστοβασίλης κάτι που εκμυστηρεύεται στο gazzetta.gr και όπως δηλώνει αποτελεί μια δικαίωση για όλη αυτή την προσπάθεια της τελευταίας πενταετίας.  

Πρόεδρε να ξεκινήσουμε από τα τελευταία γεγονότα που είναι και ευχάριστα. Ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε έστω και με περιπετειώδη τρόπο να πετύχει την συμμετοχή του στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ποια είναι τα συναισθήματά σας γι αυτό το γεγονός;


«Ήταν ένα συναίσθημα το οποίο είχαμε τα τρία τελευταία χρόνια. Αγωνιστικά ίσως φέτος να μην ήμασταν άξιοι να βγούμε αλλά πιστεύω ότι έστω και έτσι η ικανοποίηση είναι μεγάλη. Ο κόσμος το περίμενε τα τελευταία χρόνια. Το θέμα είναι την συγκυρία αυτή να την εκμεταλλευτούμε σωστά γιατί όλο αυτό προκαλεί και κινδύνους αφού η ομάδα έχει ξεκινήσει προετοιμασία νωρίς τον Ιούνιο. Πιστεύω θα προσπαθήσουμε να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη και από κει και πέρα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η επόμενη χρονιά αναμένεται δύσκολη».

Μπορούμε να πούμε ότι η έξοδος στην Ευρώπη αποτελεί μια δικαίωση του Γιώργου Χριστοβασίλη;

«Πιο πολύ για τους παίκτες παρόλο που σε αυτό το διάστημα των τριών ετών κάποιοι αποχώρησαν με αποκορύφωμα την τελευταία χρονιά που θα λεγα ότι τα παιδιά που έφυγαν δεν πίστεψαν ότι θα γίνει  πραγματικότητα (η έξοδος στην Ευρώπη) και σίγουρα αυτή την στιγμή μέσα τους θα το έχουν μετανιώσει που δεν βρίσκονται στην ομάδα. Πιστεύω η δικαίωση είναι γι αυτά τα παιδιά που το άξιζαν απόλυτα. Όσον αφορά την διοίκηση και μένα προσωπικά είναι κάτι που το πίστευα ότι τα πέντε αυτά χρόνια κάποια στιγμή θα ερχόταν και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Και η δικαίωση ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή με την συμπλήρωση 50 χρόνων της ομάδας».

Είναι σημαδιακό.

«Βεβαίως και γι αυτό και υπάρχει και η ανάλογη ικανοποίηση».

Πως ζείτε όλες αυτές τις ημέρες μέχρι την ημέρα του αγώνα; Υπάρχει ανυπομονησία;

«Κοιτάξτε η αλήθεια είναι ότι μας βρήκε λίγο απροετοίμαστους γιατί η κατάσταση δεν είχε ξεκαθαρίσει με το ευρωπαϊκό εισιτήριο με αποτέλεσμα στο ξεκίνημα της σεζόν να χάσουμε 2-3 παιδιά που ήταν δύσκολο να τους αντικαταστήσουμε. Πιστεύω πάντως, ότι καταφέραμε έστω και την τελευταία στιγμή να ενσωματώσουμε στην ομάδα δύο παιδιά που θεωρούμε ότι είναι πολύ καλοί και θα μας βοηθήσουν. Τώρα το κατά πόσο θα καταφέρουν να προσαρμοστούν  αυτές τις λίγες ημέρες πριν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια θα το δείξει ο χρόνος και το γήπεδο».

Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ακριβώς ένα χρόνο πριν το 2015, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Η ομάδα δεν είχε πάρει άδεια ο κόσμος φώναζε. Εσείς όμως είχατε δώσει συνέντευξη Τύπου και είχατε κάνει μια δήλωση η οποία αποδείχτηκε προφητική. «Θα μαζέψουμε τα κομμάτια μας και στα 50α γενέθλιά της θα γιορτάσουμε την έξοδο στην Ευρώπη». 

«Είναι αλήθεια ότι αυτό που έγινε πριν τρία χρόνια με την έξοδο στην Ευρώπη ίσως να μας βρήκε τότε απροετοίμαστους αλλά την περσινή χρονιά που επίσης δικαιωματικά ήμασταν ξανά πέμπτοι  βγήκε η απόφαση δύο αγωνιστικές πριν το τέλος με αποτέλεσμα η ομάδα να καταρρεύσει και να χάσει βαθμούς με τον Εργοτέλη εντός έδρας και με τον Παναθηναϊκό εκτός την τελευταία αγωνιστική. Ακόμα κι έτσι όμως θα μπορούσαμε να είχαμε βγει στην Ευρώπη, αλλά για δύο λεπτά δεν το καταφέραμε με το γκολ του Ατρόμητου στο τέλος με την Καλλονή. Πιστεύω την περσινή χρονιά άδικα δεν παίξαμε  γιατί το μόνο λάθος μας ήταν η καθυστέρηση τριών ημερών στην εφαρμογή των 100 δόσεων, αφού σε όλα τα άλλα ήμασταν τύπος και υπογραμμός».

Οπότε ουσιαστικά στον έναν αυτό χρόνο γνωρίζατε τι ενέργειες έπρεπε να κάνετε ως ΠΑΕ για να ξεπεράσετε και τα τελευταία εμπόδια και να φύγει από πάνω σας ο βραχνάς της αδειοδότησης.

«Ακριβώς. Είπαμε τα πρώτα χρόνια που δεν είχαμε άδεια να κινηθούμε με νεαρά παιδιά τα οποία με την πάροδο του χρόνου θα μας βοηθούσαν και καταφέραμε με ένα μικρό μπάτζετ-σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται σε αυτή την θέση-να γίνουμε μια οικογένεια όλοι μαζί, και νομίζω αυτό είναι το επίτευγμα και η επιτυχία μας. Γιατί καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως μια οικογένεια, όλοι μαζί ενωμένοι μια γροθιά».

Στην προσπάθειά σας αυτή είχατε δίπλα και ανθρώπους που πάλεψαν ώστε η ομάδα να ξεπεράσει αυτούς τους σκοπέλους. Ήταν ο γιος σας αλλά πιστοί σα;ς συνεργάτες όπως ο κ. Νιαρχάκος και ο κ. Λυσσάνδρου που συντέλεσαν και αυτοί με τις πράξεις τους η ομάδα να φτάσει σε αυτό το σημείο.

«Οπωσδήποτε και πρέπει να σας πω ότι δίπλα μας ήταν λίγοι και καλοί. Όπως είπατε μέλη της οικογενείας, ο νομικός μας σύμβουλος, άνθρωποι της ομάδας που τρέχουν για την καθημερινότητά του».

Πριν λίγες ημέρες συμπληρώσατε οκτώ χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα. Να υποθέσω η έξοδος στην Ευρώπη είναι η καλύτερη στιγμή.


«Ναι σίγουρα είναι οπωσδήποτε η καλύτερη στιγμή όπως καλή στιγμή ήταν και η πρώτη χρονιά που ανέλαβα και μετά από 10-12 χρόνια καταφέραμε να επανέλθουμε στην Α’ Εθνική».

Και η χειρότερη;


«Η αποτυχία της δεύτερης χρονιάς όπου πιστέψαμε ότι η ενίσχυση της ομάδας με μεγάλα ονόματα θα μας βοηθούσε. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ, δεν μας βγήκε καθόλου και γυρίσαμε ξανά στην Β’ Εθνική».

Ίσως αυτή η χρονιά και τα μεγάλα συμβόλαια να είναι ένα από τα πράγματα που μετανιώνετε.

«Νομίζω ότι εκείνη η χρονιά ίσως να ήταν το μεγαλύτερο λάθος γιατί έγινε μεγάλη σπατάλη χρημάτων όχι στην Σούπερ Λίγκα αλλά στην Β' Εθνική αφού αναγκαστήκαμε να κρατήσουμε μεγάλα συμβόλαια που ήταν δυσβάσταχτα γι αυτή την κατηγορία.

Γιατί ο Γιώργος Χριστοβασίλης αποφάσισε να ασχοληθεί με τον ΠΑΣ Γιάννινα;


«Είμαι Ηπειρώτης κι για εμάς που μεγαλώσαμε στο εξωτερικό ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν πάντα δίπλα μας. Μετά ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο και ξεκίνησα πριν από 15 χρόνια από ένα τοπικό σύλλογο τα Σούρμενα  και αυτό γιατί έπαιζε ο γιος μου στην ομάδα. Μετά ασχολήθηκα με τον Ηλυσιακό, έμεινα εκεί για 4 χρόνια και όταν ο κ. Κούγιας το 2008 αποφάσισε να πουλήσει την ομάδα κάναμε την απόπειρα».

Σε αυτά τα οκτώ χρόνια φτάσατε κάποια στιγμή να πείτε τα παρατάω, πουλάω την ομάδα;
«Κοιτάξτε αυτό πολλές φορές το λέμε αλλά δεν είναι εύκολο. Από την στιγμή που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε έπρεπε να φέρουμε εις πέρας και το πίστευα ότι κάποια στιγμή η ομάδα θα επανέλθει. Πάντως, δεν πρέπει να πετάμε παρά την επιτυχία της Ευρώπης και να είμαστε προσγειωμένοι. Πιστεύω ο ΠΑΣ αν κρατήσει τα επόμενα δύο τρία χρόνια την ίδια στάση μετά νομίζω θα έχει ξεπεράσει όλα τα προβλήματα και δεν θα κινδυνεύει πια για τίποτα».

Αυτό είναι το όνειρο σας για την ομάδα;


«Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και παράλληλα κάποια στιγμή η ομάδα να αποκτήσει το δικό της προπονητικό κέντρο αλλά και δικό της γήπεδο γι αυτό και τελευταία προσπαθούμε σε συνεργασία με την ΓΓΑ μήπως και πάρουμε είτε τους Ζωσιμάδες είτε το Πανηπειρωτικό ώστε να κάνουμε μια μόνιμη έδρα.   

Η σχέση σας με τον κόσμο και την τοπική κοινωνία, έχει περάσει από διάφορα στάδια.

Η πλειοψηφία των φίλων του ΠΑΣ Γιάννινα γνωρίζει από ποδόσφαιρο, έχει ζήσει μεγάλες στιγμές την δεκαετία του 70' και του 80'. Πάντα όμως βιάζονται και στην πορεία αυτών των ετών ξεκινούσαν με μια μικρή μουρμούρα και στη συνέχεια έβλεπαν την καλή δουλειά που γινόταν και άλλαζαν. Αυτή την φορά κατάλαβαν ότι ο ΠΑΣ βρίσκεται στον σωστό δρόμο και πιστεύω θα είναι ξανά δίπλα στην ομάδα. Γιατί αυτό είναι που έχουν έχουν ανάγκη οι παίκτες ένα γεμάτο γήπεδο, με τον κόσμο να είναι δίπλα τους και να τους υποστηρίζει».

Καταφέρατε να αλλάξετε το στάτους της ομάδας και την σταθεροποιήσατε στην μεγάλη κατηγορία και πλέον ο ΠΑΣ αποτελεί μία υπολογίσιμη δύναμη αλλά παρόλα αυτά κάποιες φορές υπάρχει γκρίνια. Εσείς έχετε κάποιο παράπονο;

«Το μόνο παράπονο αν μπορεί να πει κανείς παράπονο είναι ότι δεν αναγνωρίζουν ότι πάμε τώρα για 6η σερί χρονιά η ομάδα στην Σούπερ Λίγκα κάτι που το είχε καταφέρει μόλις μια φορά την δεκαετία του 70'. Ο πρόεδρος μετά από 5-10 χρόνια μπορεί να αποχωρήσει αλλά η ομάδα θα παραμείνει για πάντα και γι αυτό θα πρέπει ο κόσμος να είναι εκεί, να αποτελέσει τον 12ο παίκτη, ειδικά όταν μιλάμε για έναν τέτοιο κόσμο με μια τέτοια δυναμική».

Τελικά τι είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα για τον Γιώργο Χριστοβασίλη;

«Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι το καμάρι της Ηπείρου, η ομάδα της καρδιάς μας η οποία βάζει πλώρη για σπουδαία πράγματα».

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr