Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η πρώτη σύγκριση του ΠΑΣ με τους Σκανδιναβούς

Στιγμιότυπο από τον αγώνα Οντ Γκρένλαντ - Μάριεχαμν 2-0

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν όλοι οι Γιαννιώτες την περασμένη Πέμπτη μέσω διαδικτύου το παιχνίδι Οντ Γκρένλαντ Νορβηγίας – Μάριεχαμν Φινλανδίας 2-0, καθώς μία από τις ομάδες αυτές θα είναι η αντίπαλος του ΠΑΣ στη 2η φάση των αγώνων του Γιουρόπα Λιγκ στις 14 και 21 Ιουλίου.
Η Νορβηγική ομάδα ήταν καλύτερη και κέρδισε δίκαια καθώς στο μεγαλύτερο διάστημα είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και πίεζε την φιλοξενούμενη ομάδα. Οι Φινλανδοί κράτησαν ανέπαφη την εστία τους μόνο στο α’ ημίχρονο. Στην επανάληψη δεν άντεξαν και έχασαν με 2-0, σκορ που είναι αρκετά δύσκολο να ανατρέψουν στη ρεβάνς που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι δεν είδαν κάτι το ξεχωριστό απ’ αυτό που ανέμεναν. Ήταν δύο κλασικές Σκανδιναβικές ομάδες, που έπαιζαν με δύναμη και έτρεχαν ακατάπαυστα. Κάτι το ξεχωριστό από πλευράς ποιότητας, ή φαντασίας στο παιχνίδι δεν έδειξαν. Το ότι είχαν καλό αγωνιστικό ρυθμό και πολύ τρέξιμο, ήταν αναμενόμενο καθώς εκεί τα πρωταθλήματα είναι σε εξέλιξη, αφού η αγωνιστική σεζόν ξεκινά τον Μάρτιο και τελειώνει τέλος Σεπτεμβρίου. 

Η Όντ κέρδισε δίκαια, ήταν καλύτερη, αλλά αν προκριθεί δεν μπορεί να χρισθεί φαβορί στις αναμετρήσεις με τον ΠΑΣ. Την ευνοεί το γήπεδό της ότι είναι με πλαστικό χόρτο τελευταίας γενιάς, θα είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά ο ΠΑΣ έχει καλύτερη ποιότητα σαν ομάδα και δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος. Στο ανοιχτό παιχνίδι των Νορβηγών στα γνωστά στερεότυπα, δηλαδή ανάπτυξη από τα πλάγια και ψηλές σέντρες στην περιοχή, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» μπορεί να αντιτάξει τα δικά του χαρακτηριστικά που βγαίνει πολύ καλά στην κόντρα επίθεση, δεν τρώει εύκολα γκολ και είναι ομάδα με αρκετούς ποιοτικούς παίκτες. 

Το βέβαιο είναι ότι είτε προκριθεί η Οντ Γκρένλαντ (έχει το προβάδισμα του 2-0) είτε η Μάριεχαμν, τα παιχνίδια κόντρα στον ΠΑΣ θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Στο στάδιο «Ζωσιμάδες» στις 14 Ιουλίου δεν ξέρουμε κατά πόσο θα αντέξουν οι Σκανδιναβοί σε μια τέτοια καυτή έδρα και με ανεβασμένη θερμοκρασία λόγω καλοκαιριού. Αρκεί ο ΠΑΣ να προλάβει να ενισχυθεί με κάποιους καλούς παίκτες, ειδικά στην επίθεση που με την φυγή των Μανιά και Ίλιτς έμεινε μόνο με τον Φερφελή. 

Επίσης να σημειώσουμε ότι και οι δύο ομάδες έπαιξαν με δύναμη αλλά καθαρό ποδόσφαιρο. Χωρίς χτυπήματα και σκοπιμότητες. Μας έκανε δε ιδιαίτερη εντύπωση, που στο τέλος πέρασαν όλοι στο κέντρο και χαιρέτησαν τους διαιτητές. Στο γήπεδο είχε ηλιοφάνεια, μια μερίδα οπαδών της Οντ συνεχώς έδινε παλμό με συνθήματα. Οι φίλαθλοι που παρακολούθησαν το παιχνίδι, όσο μπορέσαμε να εκτιμήσουμε, δεν ξεπερνούσαν τους 3000. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο 32χρονος Μοχάμεντ Αλ Χακίμ από τη Σουηδία.

ΤΟ 4-3-3 ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΝΟΡΒΗΓΩΝ

Ας δούμε και κάποια ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ομάδων. Η Οντ παρατάχτηκε με 4-3-3 καθώς ως γηπεδούχος αναζητούσε τη νίκη για να πάει με άλλο αέρα στη ρεβάνς της Φινλανδίας. Οι δε παίκτες που αγωνίστηκαν είναι: Κάτω από τα δοκάρια ο 20χρονος Σόντρε Ρόσμπαχ. Είναι γέννημα θρέμμα της ομάδας και από πέρσι πήρε θέση βασικού κάτω από τα δοκάρια. 


Δεξιός αμυντικός ο Εσπέν Ρούντ 32 ετών. Ήταν πολλά χρόνια στην Οντένσε και από το 2014 μεταγράφηκε στην Οντ. 

Αριστερός αμυντικός ο Τόμας Γκρόγκαρντ 22 ετών. Και αυτός προέρχεται από τα σπλάχνα της ομάδας καθώς το 2013 μεταπήδησε από τη 2η στην 1η ομάδα. Στο 63’ άνοιξε το δρόμο για τα δίχτυα κάνοντας το 1-0. Στο 75’ αντικαταστάθηκε από τον 23χρονο συμπατριώτη του Όλντρουπ Γιένσεν που προέρχεται από τις ακαδημίες της Όντ. 

Στο κέντρο της άμυνας από αριστερά ο έμπειρος Στέφεν Χάγκεν, 30 ετών, Νορβηγός, βασικό στέλεχος τα τελευταία 6 χρόνια! 

Δεξιά στο κέντρο της άμυνας ο 33χρονος Λάρς Κριστιάν Έρικσεν. Πήγε στην Οντ με μεταγραφή το 2011 από τη Λίλεστρομ. 
Λίγο πιο μπροστά, αμυντικό χαφ αγωνίστηκε ο Χοακίμ Νίλσεν, 25 ετών, είναι φετινή μεταγραφή από την Χάουγκεσουντ. 

Αριστερό χαφ ο 30χρονος Φρέντρικ Νοργκβέλε που αποκτήθηκε το 2013 από την Μπράμ. 

Δεξιό χαφ  ο Όλιβερ Μπεργκ, 22 ετών, μεταγραφή του 2014 από τη Ράουφος. Στη θέση του στο 56’ πέρασε ο 18χρονος Ραφίκ Ζεκχνίνι που βγήκε από την ομάδα νέων. 

Στην επίθεση σέντερ φορ ο Χέντρικ Γιόχανσεν, 22 ετών, περυσινή μεταγραφή από τη Φρέντρικσταντ. Στη θέση του στο 56’ μπήκε ο 34χρονος Καναδός Ολίβιερ Οσεάν που αποκτήθηκε το 2015 από τη Γερμανική Καϊζερσλάουτερν. Αγωνίστηκε στην Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, στη Γκρόϊτερ Φιρτ και στην Όφεμπαχ. Μάλιστα στο 86’ σημείωσε το 2ο γκολ που σφράγισε τη νίκη. 

Στα πτερύγια της επίθεσης από αριστερά αγωνίστηκε ο 27χρονος Μπέντλει, μεταγραφή του 2014 από την Κινέζικη ομάδα Γουχάν Ζαλ στην οποία πήγε για ένα χρόνο, ενώ πριν ήταν στη Νορβηγία και στη Μπράν. Δεξιό εξτρέμ ήταν ο Γιόργκεν Χάλβορσεν, 28 ετών, μεταγραφή του 2013 από τη Φρέντρικσταντ. 

Μοναδικός ξένος παίκτης στην ενδεκάδα της Οντ ήταν ο Μπέντλεϊ από τη Νιγηρία. 

Όλοι σχεδόν οι παίκτες αυτοί ήταν και πέρσι στην ομάδα που έκανε πολύ καλή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ φτάνοντας μέχρι τα πλέι οφ, όπου αποκλείστηκαν από την Στουτγκάρδη. Επίσης πλεονέκτημα της Οντ είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες της προέρχονται από την ομάδα νέων και παίζουν μαζί τα τελευταία χρόνοα. 

ΠΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ Η ΜΑΡΙΕΧΑΜΝ

Η Μάριεχαμν ξεκίνησε με ένα σύστημα 4-4-2 αλλά γρήγορα το γύρισε σε 5-4-1 λόγω της πίεσης που δεχόταν από την Οντ, ειδικά στο β’ ημίχρονο. Ας γνωρίσουμε και τους παίκτες αυτής της ομάδας. Τερματοφύλακας ο 24χρονος Βιτάλα που αποκτήθηκε το 2014 από την Κόνχα. 

Δεξιός αμυντικός ο Αλμπίν Γκράνλουντ, 26 ετών, αποκτήθηκε το 213 από το Ροβανιέμι. 

Αριστερός αμυντικός ο Σουηδός Μπόμπι Φρίμπεργκ Ντα Κρουζ, 34 ετών, μεταγραφή του 2013 από τη Νόρκεπινγκ. 

Κεντρικός αμυντικός ο 29χρονος Κριστιάν Κογιόλα, που αποκτήθηκε το 2013 από τη Χάλεσκερ. Επίσης στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκε ο αριστεροπόδαρος Λούσκι, 33 ετών, αποκτήθηκε το 2011 από τη Σουηδική ομάδα Τζουργκάντεν. 

Στη μεσαία γραμμή στον άξονα αγωνίστηκε ο 28χρονος Κενυάτης Άντονι Κλέμεντ (αποκτήθηκε το 2014 από τη Βάσα) και ο 32χρονος Γκάμπριλ Πέτροβιτς από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη (αποκτήθηκε πέρυσι από τη Σουηδική Μπρομαποϊκάρνα). 

Δεξί χαφ ο Αμερικανός Σπαν 24 ετών (αποκτήθηκε το 2013 από τη Σουηδική Τζουργκάντεν). Αριστερό χαφ ο 27χρονος Κενυάτης Εκχάλιε που αποκτήθηκε από τη Σουηδική ομάδα Εσκιλστούνα Σίτι. 

Επιθετικό δίδυμο ήταν ο 26χρονος Τζαμαϊκανός Όρτζιλ και ο 28χρονος Βραζιλιάνος Ντιέγκο Άσσις Φιγκουιρέντο. Και οι δύο αλλοδαποί επιθετικοί προέρχονται από τις ομάδες νέων της Μάριεχαμν.

ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΒΑΝΣ

Πήραμε μια πρώτη εικόνα από τις δύο Σκανδιναβικές ομάδες, που βρέθηκαν φέτος στο δρόμο του ΠΑΣ. Από ένα ματς δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Θα δούμε και το επαναληπτικό παιχνίδι που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στο γήπεδο της Φινλανδικής Μάριεχαμν για να έχουμε και μια δεύτερη εικόνα από την αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων. Όπως σημειώσαμε και σε άλλο σημείο, η Οντ Γκρένλαντ είναι το φαβορί για την πρόκριση, αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ μη λες ποτέ. Πάντως ο ΠΑΣ έχει ένα διαφορετικό αγωνιστικό στυλ παιχνιδιού και από τις δύο αυτές ομάδες.