Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Έδωσε πόντους και στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο "Άγιαξ"

Έδωσε πόντους και στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ με τη νίκη που σημείωσε επί της Οντ ο ΠΑΣ


Δεν το περίμενε σχεδόν κανείς, αλλά έγινε. Ο ΠΑΣ τα κατάφερε και με το 3-0 επί της Οντ προσέφερε τους πρώτους πόντους στην Ελλάδα στη βαθμολογία της UEFA. Η Ελλάδα παρέμεινε στη 14η θέση της κατάταξης φθάνοντας πλέον τους 22.300 βαθμούς. Η Ρουμανία που δεν είχε ομάδες να παίζουν χτες στον 2ο γύρο του Γιουρόπα έμεινε 15η με 21.050 πόντους.


Στη 16η θέση είναι η Κροατία που όμως πήρε παραπάνω βαθμούς από εμάς χάρη στις ισοπαλίες των Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ και Χάιντουκ, μειώνοντας τη μεταξύ μας διαφορά. Η Αυστρία όμως που είναι 17η μείωσε περισσότερο την απόσταση που μας χωρίζει μετά τις νίκες των Αούστρια Βιέννης (1-0 την Κούκεσι), Αντμίρα (1-0 την Καπάζ) καθώς πήρε 500 βαθμούς. Ολα αυτά στην προσπάθεια για τη χώρα μας να διατηρηθεί σε αυτήν τη θέση που είναι τώρα (14η). Αυτό διότι, αν πέσει στη 16η θέση, τότε ο δευτεραθλητής δεν θα βγει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2018-19, με τη θέση να χάνεται. Η απώλεια μιας θέσης είναι συνολική (από πέντε ομάδες θα βγάζουμε τέσσερις στην Ευρώπη) και η προσπάθεια των ομάδων μας θα αρχίσει σε μια τέτοια περίπτωση πολύ νωρίτερα. Η 16η θέση βγάζει τον πρωταθλητή στον 2ο προκριματικό των πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ, τον κυπελλούχο στον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα, τον δευτεραθλητή στον 2ο του Γιουρόπα και τον τρίτο της βαθμολογίας στον 1ο προκριματικό του Γιουρόπα.

Πλήρης ανατροπή των όσων ξέρουμε ως τώρα. Πόσο πιθανό είναι να πέσει η Ελλάδα δυο θέσεις; Η Ρουμανία, τώρα, είναι 15η σε απόσταση 1.050 βαθμών (διαφορά 6 αγωνιστικών πόντων) και η 16η Κροατία στους 1.175 βαθμούς ή επίσης 6 αγωνιστικούς πόντους. Η Αυστρία που είναι 17η είναι πλέον στους 3.200 βαθμούς μακριά μας (13 πόντοι, αλλά διαιρεί διά τέσσερις ομάδες τις βαθμολογικές της επιδόσεις). Οι διαφορές μπορεί να φαντάζουν μεγάλες, αλλά δεν είναι. Ειδικά τώρα που οι ομάδες μας ξεκινούν όλες στα προκριματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι όλες παρούσες στους ομίλους των δυο διοργανώσεων (ή όλες στο Γιουρόπα), μπορεί και καμία. Η διαφορά μειώνεται επικίνδυνα. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στους προκριματικούς γύρους οι βαθμοί μετρούν μόνο υπέρ της χώρας κι αυτοί κατά το ήμισυ. Δηλαδή ένας βαθμός η νίκη και μισός η κάθε ισοπαλία. 

Για τις ομάδες δεν μετράνε βαθμοί στα προκριματικά παρά μόνο όταν μπουν σε φάση ομίλων. Στα προκριματικά οι ομάδες πιστώνονται πόντους μόνο αν αποκλειστούν. Ενας πόντος στον 3ο προκριματικό και 1,5 στα πλέι οφ. Αυτό επιβάλει στις ομάδες μας να μπουν στους ομίλους ώστε να συγκεντρώσουν βαθμούς και να βελτιώσουν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή κατάταξη των συλλόγων. Σε διαφορετική περίπτωση το γκρουπ των ανίσχυρων για τις περισσότερες θα είναι πραγματικότητα σε μόνιμη βάση...

ΠΗΓΗ: sentragoal.gr