Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Πόσο θα τραβήξει ακόμα το σήριαλ με την ΟΥΕΦΑ;

Για να δούμε πόσο ακόμα θα χτυπήσει κόκκινο η αγωνία των φίλων του ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η αγωνία των φίλων του ΠΑΣ Γιάννινα για το αν πάει ο «Άγιαξ» στην Ευρώπη, μπορεί να τραβήξει για ακόμα λίγες μέρες, καθώς ούτε χτες υπήρξε κάποια απάντηση από την ΟΥΕΦΑ και ούτε υπάρχει κάποια δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία για το πότε θα δημοσιοποιήσει ποια ομάδα θα μπει στην κληρωτίδα. Αν κρίνουμε ότι τον αποκλεισμό του ΠΑΣ και του Παναθηναϊκού το 2013, η ΟΥΕΦΑ τον ανακοίνωσε στις ομάδες 3 ημέρες πριν από την κλήρωση, βάζοντας την Ξάνθη που ήταν 7η στο Γιουρόπα Λιγκ, δεν αποκλείεται και φέτος τις όποιες αποφάσεις της να τις κοινοποιήσει λίγο πριν από την κλήρωση (θα γίνει 20 Ιουνίου). 

Τότε ήταν και η τελευταία φορά που υπήρξε αποκλεισμός ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Δεν λέμε ότι μπορεί το ίδιο να γίνει και τώρα, δηλαδή να περιμένουμε παραμονές της κλήρωσης να μάθουμε ποιος θα παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει κι αυτό. Να υπάρξει μια παράταση της αγωνίας. Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει από πουθενά και ούτε είναι εύκολο πράγμα να διαρρεύσει από την ΟΥΕΦΑ οτιδήποτε σχετικό με το θέμα αυτό. 

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το θέμα, είτε θετικά είτε αρνητικά για τον ΠΑΣ ή τον Πανιώνιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι το επίσημο, για να το θεωρήσουμε ως δεδομένο. Το βέβαιο και το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 20 Ιουνίου θα γίνει η κλήρωση και τουλάχιστον 3-4 μέρες νωρίτερα θα έχει απαντήσει η ΟΥΕΦΑ αν κρίνει ότι πρέπει να παίξει ο Πανιώνιος ή πρέπει να αντικατασταθεί με τον ΠΑΣ. 

Και οι ρεπόρτερ των Αθηναϊκών ΜΜΕ που ασχολούνται με το ρεπορτάζ της ΕΠΟ δεν είχαν κάτι περισσότερο να μας πουν, ούτε έγραψαν κάτι περισσότερο στα μέσα ενημέρωσης που συνεργάζονται. Περισσότερο ασχολούνται τα ΜΜΕ των Ιωαννίνων, γιατί το να παίξει ο ΠΑΣ στην Ευρώπη είναι μια ιστορική πρόκληση. Όμως αυτό θα εξαρτηθεί καθαρά από την ΟΥΕΦΑ και πως θα αξιολογήσει τον έλεγχο που έκανε στον φάκελο του Πανιωνίου. 

Επί του παρόντος και από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι άλλο, ο Πανιώνιος είναι μέσα στις ομάδες που έστειλε η ΕΠΟ στην ΟΥΕΦΑ μετά τα πλέι οφ για να μπουν στις κληρώσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Από τη στιγμή όμως που έγινε η καταγγελία του ΠΑΣ, θα αξιολογήσει η ΟΥΕΦΑ αν θα παίξει ο Πανιώνιος ή αν θα αντικατασταθεί. Πότε θα γίνει αυτό θα το δούμε προσεχώς. Αλλά και καταγγελία του ΠΑΣ Γιάννινα να μη υπήρχε, αν έπεφτε κάτι στην αντίληψη της ΟΥΕΦΑ, έχει το δικαίωμα αυτεπάγγελτα και ανά πάσα στιγμή να διενεργήσει ελέγχους φακέλων ομάδων που είναι να παίξουν στην Ευρώπη.

Την άνοιξη του 2013 που ο ΠΑΣ στην αγωνιστική σαιζόν 2012-2013 τερμάτισε στην 5η θέση, ακολουθήθηκε η παρακάτω διαδικασία με τις αδειοδοτήσεις, τα πλέι οφ και την ΟΥΕΦΑ. Τότε ξεκινούσαν τα πλέι οφ και παράλληλα ξεκινούσε και η διαδικασία αδειοδοτήσεων από τις επιτροπές της ΕΠΟ. Τώρα άλλαξε αυτό. Πρώτα ξεκαθαρίζει το θέμα με τις αδειοδοτήσεις και μετά ξεκινάνε τα πλέι οφ, γιατί ομάδα που δεν αδειοδοτείται από την ΕΠΟ δεν μπορεί να παίξει ούτε στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. 

Όμως την άνοιξη του 2013 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο ΠΑΣ ως 5ος στην βαθμολογία ξεκίνησε να παίζει αρχές Μαίου τους αγώνες πλέι οφ. Στο διάστημα που ήταν σε εξέλιξη οι αγώνες, άρχισε και ο έλεγχος των φακέλων από την ΕΠΟ. Σε πρώτο βαθμό ο ΠΑΣ δεν πήρε αδειοδότηση, αλλά την πήρε με την έφεση που έκανε. Τα πλέι οφ τελείωσαν στις 31 Μαΐου 2013. Με το που τελείωσαν τα πλέι οφ, στις 5 Ιουνίου 2013 έφτασε κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ στην Ελλάδα και διενήργησε στα γραφεία της ΕΠΟ ελέγχους στους φακέλους του ΠΑΣ , του Παναθηναϊκού και της Ξάνθης. Οι ομάδες τερμάτισαν αντίστοιχα σε 5η, 6η και 7η θέση του πρωταθλήματος. 

Στις 5 Ιουνίου έγινε ο έλεγχος, στις 21 Ιουνίου ενημέρωσε τον ΠΑΣ και τον Παναθηναϊκό ότι αποκλείονται από τη διοργάνωση του Γιουρόπα Λιγκ και στις 24 Ιουνίου που έγινε η κλήρωση, στην κληρωτίδα μπήκε η Ξάνθη που ήταν 7η. Την ίδια μέρα (21/6/13) που η ΟΥΕΦΑ ενημέρωσε τις ομάδες, τόσο ο ΠΑΣ όσο και ο Παναθηναϊκός εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις για τον αποκλεισμό τους. Έτσι στις 24 Ιουνίου η Ξάνθη κληρώθηκε με την Λίνφιλντ της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο ΠΑΣ έκανε προσφυγή στο ανώτατο διεθνές αθλητικό δικαστήριο του CAS, που 7 μήνες αργότερα εξέδωσε απορριπτική για τον ΠΑΣ απόφαση! Πήγε χαμένο και το παράβολο.

Αυτά είχαν γίνει το 2013. Το τι θα γίνει τώρα θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Καλό είναι στον ΠΑΣ παράλληλα με την αναμονή να κάνουν και τον σχεδιασμό, κλείνοντας τις μεταγραφές που πρέπει για ενίσχυση της ομάδας. Το μπαλάκι των εξελίξεων με την ΟΥΕΦΑ δεν είναι στο δικό του γήπεδο.