Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Σκόρπιες σκέψεις για τον "Άγιαξ της Ηπείρου"

Ενδιαφέρουσες οι απόψεις του Νόντα Μπόλου (φωτο) για τον Πετράκη, τον Χριστοβασίλη και τον ΠΑΣ....

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο Κώστας Περιστερίδης συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις με τον ΠΑΣ βγαίνοντας από τη ναφθαλίνη που ήταν από την αρχή της σαιζόν. Στο ματς με τον Ηρακλή έκανε δύο καταπληκτικές επεμβάσεις στην αρχή, σωτήριες για την εστία του, αλλά και στη συνέχεια ενέπνεε σιγουριά.
Έχει πλούσια σωματικά προσόντα για τερματοφύλακας, ενώ όπως γράψαμε και άλλες φορές, έχει δουλευτεί στα μικρά του χρόνια στις ακαδημίες του Άγιαξ στην Ολλανδία, έχοντας καλές βάσεις. Όσο θα παίρνει παιχνίδια και θα αποκτά εμπειρίες, τόσο θα γίνεται καλύτερος. Να μη τον ματιάσουμε. Πάντως όλοι οι φίλαθλοι είναι ευχαριστημένοι με την παρουσία του και θα καλύψει το κενό του Μάρκου Βελλίδη που μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ.

Βλέποντας το ματς του Ηρακλή με τον ΠΑΣ με τον παλιό άσσο της ομάδας Νόντα Μπόλο, τον ακούσαμε να λέει κάποια στιγμή μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Από την πρώτη στιγμή που είδα τον Περιστερίδη, είπα, να αυτός έχει στυλ τερματοφύλακα με το μπόι που έχει. Βλέπω ότι κάνει και καλά παιχνίδια. Τυχερός ο Χριστοβασίλης, που σε ένα με δύο χρόνια θα τον πουλήσει όπως πούλησε τον Βελλίδη και άλλους παίκτες. Έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας ο πρόεδρος, του βγαίνουν όλοι οι νέοι παίκτες που φέρνει στην ομάδα». Ακόμα ο Νόντας Μπόλος μας είπε: «Αφού κάνει τώρα τέτοιες εμφανίσεις που είναι άπειρος. Αν πάρει παιχνίδι θα γίνει πολύ καλός, εφόσον βέβαια δουλέψει και δεν πάρουν τα μυαλά του αέρα…».

Ο Νόντας Μπόλος έβγαλε το «ποδοσφαιρικό σχολείο» παίζοντας στον ΠΑΣ και σε πολλές άλλες ομάδες όπως Βύζαντα Μεγάρων, Ρέθυμνο, Παναρκαδικό κλπ. Κόβει που λέμε το μάτι του και οι εμπειρίες είναι τεράστιες. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί στάζει μέλι για τον Πετράκη, λέγοντας και τα εξής: «Είναι από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ΠΑΣ. Όλοι ξέρουμε σε πόσο δύσκολες συνθήκες δουλεύει, αλλά είναι δίκαιος, εργατικός, γνώστης του αντικειμένου, έντιμος, έμπειρος και κάνει σπουδαία δουλειά στην ομάδα. Και καλή πορεία κάνει με την ομάδα, αλλά φτιάχνει και περιουσία για την ΠΑΕ, καθώς δουλεύει με τα  νέα παιδιά, που πολλά απ’ αυτά μπορούν να πάρουν σε λίγα χρόνια μεταγραφή και να πάνε κάπου ψηλότερα.

 Από τη συζήτηση δεν μπορούσε να ξεφύγει ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης που είναι ο ηγέτης της ομάδας και ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα αυτής. Ο Νόντας Μπόλος λέει σχετικά για πρόεδρο του ΠΑΣ: «Είναι από τους καλύτερους που πέρασαν και ας λέει ο καθένας ότι θέλει στα Γιάννινα. Έχει την ομάδα συνέχεια στη σούπερ λίγκα και σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές τι παραπάνω μπορούμε να περιμένουμε; Το κορυφαίο σημείο που τον χαρακτηρίζει, είναι η ηρεμία, η ψυχραιμία στις δύσκολες στιγμές., χωρίς ποτέ να ανακατεύεται με το ποδοσφαιρικό τμήμα και ούτε να μπαίνει στα πόδια των παικτών και του προπονητή…».

Συνέχεια της κουβέντας με το Νόντα Μπόλο για τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιώργο Χριστοβασίλη: «Όλοι σχεδόν οι προπονητές, με εξαίρεση 2-3, δούλεψαν με επιτυχία στα Γιάννινα επί εποχής Γιώργου Χριστοβασίλη. Γιατί δεν τους πίεσε και δεν μπήκε στα χωράφια τους. Τελειώνει το ματς, χάσει – κερδίσει η ομάδα, παίρνει το αυτοκίνητό του και φεύγει από το γήπεδο. Όσο για τον Πετράκη, η επιλογή του έγινε από τον Χριστοβασίλη, παίρνοντας όλο το ρίσκο πάνω του αν κάτι στράβωνε στην πορεία. Αλλά επειδή εγώ ξέρω καλά ποιος είναι ο Πετράκης από παλιά, από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει ότι θα πετύχει και δικαιώθηκα. Μακάρι να μείνει και τα υπόλοιπα χρόνια στην ομάδα, για να αφήσει έργο και να βάλει γερές βάσεις».

Ο Γιάννης Πετράκης είναι ο μακροβιότερος προπονητής στη σούπερ λίγκα. Στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Γιώργος Χριστοβασίλης είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος σε θητεία ανεξαρτήτου κατηγορίας, αφού ανέλαβε τα ηνία από το 2008, ενώ σε επίπεδο παρουσίας του ΠΑΣ στην Α’ Εθνική, είναι μακράν ο  πρώτος σε χρόνια παρουσίας στον προεδρικό θώκο. Το ανώτερο που έμεινε πρόεδρος στον ΠΑΣ επί θητείας της ομάδας στην Α’ Εθνική, ήταν τα δύο χρόνια που είχαν οι Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Κώστας Αναστασίου, Γρηγόρης Γουργούλης, Χρήστος Μήτσης, Μάνθος Κολέμπας. Επί Χριστοβασίλη ο ΠΑΣ είναι στον 5ο συνεχόμενο χρόνο στην σούπερ λίγκα, συν άλλο ένα χρόνο τη σαιζόν 2009-10 που η ομάδα υποβιβάστηκε.

Στα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πάγια αρχή στον ΠΑΣ Γιάννινα, να μη ασχολείται ποτέ με τη διαιτησία, είτε αδικείται, είτε όχι. Μη νομίσει κανείς ότι έχει εύνοια και γι’ αυτό το λόγο δεν φωνάζει. Απλά υπάρχει αυτή η τακτική από τη διοίκηση, να μη ασχολείται με τη διαιτησία και πάντα ο ΠΑΣ να κρατά χαμηλούς τόνους συμβάλλοντας στο να υπάρχει και ένα ήπιο κλίμα στο χώρο του ποδοσφαίρου και ποτέ δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά. Μπορεί πολλές φορές και από τα βίντεο να φαίνονται κραυγαλέα λάθη σε βάρος της ομάδας, να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται οι φίλαθλοι, αλλά ο επίσημος ΠΑΣ όλα αυτά τα προσπερνά και κοιτάζει το επόμενο παιχνίδι. Γι’ αυτό και η ΠΑΕ έχει πολύ καιρό να βγάλει ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τη διαιτησία, χωρίς αυτό να εκληφθεί σαν αδυναμία.

Ο Κριστιάν Τσάβεζ από τα Χριστούγεννα που μάζεψε τα πράγματα και έφυγε από τα Γιάννινα, δεν ξαναπάτησε το πόδι του στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι στην Αργεντινή και περιμένει να τελειώσει η υπόθεση με την προσφυγή που κατέθεσε και την οποία κέρδισε σε πρώτο βαθμό με ψήφους 3-2. Απομένει και η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, για να υπάρξει οριστική απόφαση και να κλείσει η υπόθεση, είτε θετικά είτε αρνητικά για την κάθε πλευρά. Αν είναι έτσι τα πράγματα, όπως τα λένε από τον ΠΑΣ ότι τα λεφτά αντί να κατατεθούν στις 31 Δεκεμβρίου λόγω των αργιών κατατέθηκαν στις 4 Ιανουαρίου, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε το σκεπτικό της απόφασης που έγινε δεκτή η προσφυγή και πως στοιχειοθετείται η κακοπιστία του σωματείου, γι’ αυτή την καθυστέρηση των 3 ημερών που ήταν αργίες, σε μια αγορά που στενάζει και σε μια οικονομία με μεγάλη ύφεση.


Η κοινή λογική λέει ότι ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα της προσφυγής στους παίκτες για να προφυλαχτούν από διοικήσεις ομάδων που δεν πληρώνουν συστηματικά και για να διασφαλίσουν τα συμφωνηθέντα. Μέχρις εδώ καλά. Αλλά με το να κατατεθούν τα χρήματα στις 4 Ιανουαρίου αντί στις 31 Δεκεμβρίου που είναι η κακοπιστία του σωματείου και που η βλάβη που υπέστη ο ποδοσφαιριστής; Αν βέβαια είναι τα πράγματα έτσι όπως τα λέει η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Αλλά στις επιτροπές της ΕΠΟ αυτά είναι ψιλά γράμματα. Πάντως ο Τσάβεζ ανήρτησε φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τη φανέλα ομάδας που θα συνεχίσει την καριέρα του. Αν αυτό είναι γεγονός ή αν κάνει… πλάκα δεν το ξέρουμε.


Περί τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχουν καταθέσει οι ΠΑΕ τους φακέλους για την αδειοδότησή των από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Και στον ΠΑΣ λογικά θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες και τις ενέργειες για την πληρότητα του φακέλου ώστε μετά από 3 χρόνια η ΠΑΕ να αδειοδοτηθεί και πάλι. Γι’ αυτό υπάρχει μια υπέρμετρη αισιοδοξία, γιατί τα χρέη στο δημόσιο είναι ρυθμισμένα, με το ΙΚΑ δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, προσφυγές δεν υπάρχουν και ότι παλιά χρέη υπήρχαν είναι σε διακανονισμό. Για να δούμε, είναι έτσι τα πράγματα όπως λένε, ή θα βγουν τίποτα άλλα στην πορεία;

Ο ΠΑΣ έχει απόλυτη ανάγκη την αδειοδότηση, γιατί είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που αφορά και το μέλλον της ομάδας. Επειδή υπάρχει μια ασφυξία με τον τρίχρονο περιορισμό μεταγραφών λόγω μη αδειοδότησης και επειδή λήγουν συμβόλαια σημαντικών παικτών, για να μπορέσει η ομάδα να κάνει σωστά τον σχεδιασμό το καλοκαίρι, θα πρέπει να έχει αδειοδότηση και να μη έχει κανένα περιορισμό. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να το προσέξουν από την ΠΑΕ και να πάνε πολύ προετοιμασμένοι στην αρμόδια επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ. Άντε να περάσει και μια άνοιξη χωρίς γκρίνια για τους Γιαννιώτες, αφού κάθε φορά που ο φάκελος του ΠΑΣ κοβόταν, υπήρχε αναστάτωση και πολύ γκρίνια στα Γιάννινα.


Να διορθώσουμε μια μεγάλη παράλειψη που κάναμε την περασμένη Τετάρτη όταν στον κατάλογο των ικανών τεχνικών που είχε προσλάβει επί θητείας του ο Χριστοβασίλης, εκ παραδρομής δεν αναφέραμε το όνομα του Σάκη Τσιώλη. Μεγάλη παράλειψη για έναν πολύ σημαντικό έλληνα τεχνικό που δεν όποια ομάδα δούλεψε έκανε έργο και δικαίως είναι στην ελίτ του χώρου των τεχνικών. Στον ΠΑΣ έμεινε μόνο για ένα δίμηνο και μετά παραιτήθηκε γιατί του πήγαιναν στραβά τα αποτελέσματα. Ίσως να βιάστηκε παίρνοντας αυτή την απόφαση. Έπρεπε να μείνει και αν έβλεπε ότι κάποιοι παίκτες ήταν αδιάφοροι, να τους έστελνε για ξεκούραση στις εξέδρες. Ο Χριστοβασίλης και ο κόσμος τον στήριζαν. Κάποια πράγματα, που δεν είναι του παρόντος να αναφέρουμε, φαινόταν περίεργα εκείνη την εποχή, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά και ο Τσιώλης δεν έπρεπε να φύγει, παρά να μείνει και να βάλει τη σφραγίδα του.