Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Η μεταγραφή Βελλίδη και η ανάδειξη παικτών στα Γιάννινα

Ο Μάρκος Βελλίδης σε παλιότερη βράβευσή του ως MVP με τον προπονητή τερματοφυλάκων Χρήστο Τσελιόπουλο

ΠΗΓΗ; ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Χτες το πρωί ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Μάρκου Βελλίδη στον ΠΑΟΚ και η συμφωνία είναι για συμβόλαιο 2,5 ετών, δηλαδή μέχρι 30-6-2018. Η προχτεσινή νύχτα ήταν πολύ μεγάλη όπου ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Φρανκ Άρνεσεν είχε απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιώργο Χριστοβασίλη και με τον διεθνή γκολκίπερ, για να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια που υπήρχαν, όπως η διάρκεια του συμβολαίου και άλλα.
Τελικά συμφώνησαν μετά τα μεσάνυχτα για μεταγραφή από τώρα με συμβόλαιο 2,5 ετών και όχι για δανεισμό που ήταν η αρχική πρόταση του ΠΑΟΚ.

Ο Μάρκος Βελλίδης έφυγε εσπευσμένα χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρη Νιαρχάκο για τις τελικές επαφές. Τελικά βρέθηκε η λύση, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια. Ο Βελλίδης έμεινε χτες στη Θεσσαλονίκη για την υπογραφή των συμβολαίων και να ετοιμάσει τη μετακόμιση από τα Γιάννινα. Λόγω του εξ’ αναβολής αγώνα που έχει σήμερα ο ΠΑΟΚ στην Ξάνθη η ανακοίνωση της μεταγραφής και η παρουσίαση του Βελλίδη από τον Δικέφαλο θα γίνει αύριο το πρωί. Όσο για τα οικονομικά ανταλλάγματα του ΠΑΣ, όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν έγιναν γνωστά. Αλλά σε καμία περίπτωση ο Χριστοβασίλης δεν ήταν διατεθειμένος να τον παραχωρήσει κάτω από 500 χιλιάδες ευρώ. 

Είναι η 3η μεταγραφή του ΠΑΟΚ από τον ΠΑΣ μέσα σε λίγους μήνες, αφού το καλοκαίρι μετακόμισαν στην Τούμπα και οι Χαρίσης, Κοροβέσης. Πέρασαν δε πολλά χρόνια για να πάρει ο Δικέφαλος παίκτη από τα Γιάννινα. Πιο παλιά είχε αποκτήσει τον διεθνή μέσο Νίκο Λιάκο τον Δεκέμβριο του 1984.Ο ΠΑΣ τα τελευταία χρόνια, πέρα από την καλή πορεία του, ανέδειξε και σημαντικούς ποδοσφαιριστές που πήγαν με μεταγραφή σε μεγαλύτερες ομάδες, όπως ο Τόμας Ντε Βινσέντι στον Ολυμπιακό, ο Μάριος Οικονόμου στην Κάλλιαρι και τώρα πήγε στη Μπολόνια, ο Δημήτρης Κολοβέτσιος στην ΑΕΚ, οι Χάρης Χαρίσης, Νίκος Κοροβέσης, Μάρκος Βελλίδης στον ΠΑΟΚ. Δημιούργημα του ΠΑΣ είναι και ο Πολ Κεϊτά που πήγε πρόσφατα από την Καλλονή στον Ατρόμητο Περιστερίου, καθώς στα Γιάννινα ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Ποτέ άλλοτε ο ΠΑΣ δεν ανέδειξε τόσους πολλούς παίκτες που πήγαν σε μεγάλες ομάδες. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε πολύ με τα νέα παιδιά, έδωσε ευκαιρίες ενώ και οι προπονητές που πέρασαν από την ομάδα Αναστασιάδης, Χριστόπουλος, Τσιώλης, Πετράκης δούλεψαν στον τομέα αυτό. 

Ειδικά ο Πετράκης που στις αρχές Φεβρουαρίου  κλείνει δύο χρόνια και πηγαίνει στον 3ο στην τεχνική ηγεσία του «Άγιαξ». Η περίπτωση του Μάρκου Βελλίδη είναι διαφορετική από τις άλλες, καθώς όταν ήρθε στον ΠΑΣ το καλοκαίρι 2013 ήταν αρχηγός του Άρη στη σούπερ λίγκα, αλλά στα Γιάννινα καθιερώθηκε, έγινε βασικός, πήρε πολλά παιχνίδια με κλήση στην εθνική και μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Στα 2,5 τελευταία χρόνια ο Μακεδόνας διεθνής γκολκίπερ με τη φανέλα του ΠΑΣ έχει 82 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 3 στο κύπελλο. Στα 85 συνολικά παιχνίδια που αγωνίστηκε του έγινε μόνο μία φορά αναγκαστική αλλαγή λόγω τραυματισμού στο ματς με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο στις 10 Μαΐου 2015 που ήταν και το τελευταίο της περασμένης σαιζόν. Στο 40’ ένιωσε ένα τράβηγμα πάνω σε μια φάση και αντικαταστάθηκε από τον Σωτηρίου. Στα υπόλοιπα 84 ματς έπαιξε από την αρχή μέχρι το τέλος.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ

Ο Μάρκος Βελλίδης γεννήθηκε στις 4-4-1987 στον Κορησό Καστοριάς. Γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην Παιανία. Το 2005 έγινε επαγγελματίας από την ομάδα νέων, αλλά στο τριφύλλι δεν πήρε καμία συμμετοχή. Τη σαιζόν 2006-2007 δόθηκε δανεικός για ένα χρόνο στον Α. Ο. Κορωπίου που ήταν στη Γ’ Εθνική. Εκεί έκανε 16 συμμετοχές με προπονητή τον Σπύρο Μαραγκό. Στο Κορωπί ο Παναθηναϊκό έδινε δανεικούς παίκτες. 

Επιστρέφοντας το 2007 στην Παιανία έμεινε ελεύθερος και επέλεξε ως νέο σταθμό της καριέρας του τον Διαγόρα Ρόδου που ήταν στη Γ’ Εθνική. Εκεί παρέμεινε επί μία τριετία (2007-2010) με 101 συμμετοχές στα πρωταθλήματα Β’ και Γ’ Εθνικής και στο κύπελλο. Στο Διαγόρα άρχισε να χτίζει το όνομά του και την καριέρα του με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2010 να μεταγραφεί στον Άρη Θεσσαλονίκης. Προπονητής ήταν ο Κούπερ. 

Την πρώτη σαιζόν στον Άρη (2010-2011) αγωνίστηκε μόνο σε 4 παιχνίδια, καθώς βασικός ήταν ο Μιχάλης Σηφάκης. Γρήγορα όμως ο Βελλίδης ανέβηκε στην ιεραρχία. Την επόμενη χρονιά 2011-2012 έγινε αυτός βασικός και αναπληρωματικοί οι Σηφάκης και Διούδης. Την 3η χρονιά στον Άρη δεν ήταν μόνο βασικός γκολκίπερ αλλά και εκ των αρχηγών των κίτρινων. Στην τριετία 2010-2013 με τη φανέλα του Άρη αγωνίστηκε σε 48 παιχνίδια πρωταθλήματος και 3 κυπέλλου. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον ΠΑΣ και η γνωστή πορεία του.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ


Ο Σταύρος Τσουκαλάς μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε: «Αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο Μάρκος είναι πολύ κοντά στον ΠΑΟΚ. Μακάρι να γίνει η μεταγραφή. Είναι πολύ καλός τερματοφύλακας και θα βοηθήσει πολύ τον ΠΑΟΚ, ειδικά τώρα που η ομάδα έχει ανάγκη. Ο Βελλίδης είναι στην καλύτερη καμπή της καριέρας του, μακάρι να γίνει και να πάνε όλα καλά και ο ίδιος θέλει πολύ να παίξει στον ΠΑΟΚ». 

Επίσης χτες ο Δημήτρης Σωτηρίου που είναι βασικός γκολκίπερ του Πλατανιά και πέρσι συνυπήρξε με τον Βελλίδη στον ΠΑΣ, δήλωσε τα εξής: «Ο Μάρκος είναι ένας από τους καλυτέρους τερματοφύλακες στην Ελλάδα είναι και μέλος της Εθνικής ομάδας. Να του ευχηθώ καλή σταδιοδρομία στη νέα του ομάδα, που είναι ο ΠΑΟΚ. Η θέση είναι δύσκολη, άλλες φορές από συγκυρίες δεν παίζεις. Ο ανταγωνισμός σε κάνει καλύτερο και δουλεύεις περισσότερο και έχει η ομάδα το κεφάλι της ήσυχο. Έχει όλα τα φόντα να πετύχει και σε μεγάλη ομάδα. Ο ΠΑΣ του έδωσε αυτό το έναυσμα. Η περσινή σεζόν ήταν πολύ καλή για την ομάδα και για τον Μάρκο. Όλα θα πάνε καλά. Θα τα πάει περίφημα».