Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Τι έδειξε ο πρώτος γύρος για τον ΠΑΣ Γιάννινα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα της σαιζόν 2015-2016 όπως φωτογραφήθηκε για τις ανάγκες της σούπερ λίγκα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Με το ματς κόντρα στην Ξάνθη έκλεισε η αγωνιστική αυλαία του α’ γύρου και του 2015. Την ανασκόπηση του χρόνου που έφυγε θα την κάνουμε την άλλη εβδομάδα, όπως συνηθίζουμε χρόνια τώρα.
Σήμερα θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή του α’ γύρου, προσπαθώντας να δώσουμε το αγωνιστικό στίγμα του «Άγιαξ της Ηπείρου» στο μισό της φετινής διαδρομής. Πριν μπούμε στα επιμέρους θέματα, να σημειώσουμε ότι είναι κοινή παραδοχή και αντίληψη, ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος, δεν έχει τη φρεσκάδα και τη δύναμη που είχε τα προηγούμενα χρόνια. 


Οι ερμηνείες είναι πολλές. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση η αγωνιστική πτώση του ΠΑΣ οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει βάθος στο δυναμικό της ομάδας, για να έχει ο Γιάννης Πετράκης πολλές και αξιόπιστες λύσεις, δηλαδή ισάξιους παίκτες σε θέσεις κλειδιά, για να μπορεί να καλύπτει κενά, απουσίες από τιμωρίες, τραυματισμούς και να ξεκουράζει παίκτες. Το βάρος των αγωνιστικών υποχρεώσεων σήκωσαν 15 με 16 παίκτες. Κάποια στιγμή κι αυτοί κουράστηκαν, έσκασαν κατά το κοινώς λεγόμενο, με συνέπεια φέτος να φαίνεται η πτώση και η κάμψη. Παράλληλα έφυγαν σταδιακά κάποιοι καλοί παίκτες, όπως οι Ντε Βινσέντι, Πάντος,  Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Χαρίσης, Κοροβέσης, τα κενά των οποίων δεν αναπληρώθηκαν όπως θα έπρεπε. Ο δε περιορισμός των μεταγραφών προκάλεσε ασφυξία στην ομάδα. 

Ο αντίκτυπος απ’ αυτά τα προβλήματα φαίνεται έντονα φέτος. Το ότι η ομάδα, με τα δεδομένα αυτά, με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ της κατηγορίας, τερμάτισε με τη λήξη του α’ γύρου στην 8η θέση και με 7 βαθμούς διαφορά από τη γραμμή του υποβιβασμού, είναι ένας μικρός άθλος της. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερπροσπάθεια των παικτών και στην καλή δουλειά του Γιάννη Πετράκη και των συνεργατών του και όλων των ανθρώπων που είναι κοντά στην ομάδα. Κι αν κάποιοι μεμονωμένοι τύποι βρέθηκαν να κριτικάρουν τον Πετράκη, επιτρέψτε μας την έκφραση και τον χαρακτηρισμό, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δεν βλέπουν με πόσους παίκτες δουλεύει και πόσες αλλαγές έχει; Συν το γεγονός ότι στα τελευταία 6-7 παιχνίδια κατά μέσο όρο είχε πάντα 2 παίκτες βασικούς έξω από τιμωρίες και τραυματισμούς.

Υπάρχει ακόμα ένας γύρος. Το πρωτάθλημα έχει δρόμο. Ο ΠΑΣ έχει μεν μια καλή διαφορά 7 βαθμών από τη γραμμή του υποβιβασμού, αλλά αν δεν προσέξει και δεν ενισχυθεί τον Ιανουάριο, δεν αποκλείεται να μπει σε περιπέτειες. Όπως δεν αποκλείεται να ξαναβρεί το δρόμο του και να πάει ακόμα καλύτερα. Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι απόλυτο. Γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα. 

Προσωπικά δεν πιστεύουμε ότι ο ΠΑΣ θα κινδυνεύσει. Για μεγάλα πράγματα δεν είναι, αλλά τουλάχιστον στη σούπερ λίγκα θα μείνει. Και του χρόνου θα είναι για 6η συνεχόμενη χρονιά στο μεγάλο πρωτάθλημα. Κάτι που δεν μπορούν να πετύχουν πολλές άλλες ιστορικές και μεγάλες ομάδες της περιφέρειας, που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τα προβλήματά τους. Όμως το καμπανάκι χτυπάει και στα Γιάννινα. Η ομάδα δείχνει να έχει μια φθίνουσα πορεία. Αν δεν το προλάβουν έγκαιρα, κάποια στιγμή θα χαθεί ο έλεγχος και θα είναι αργά. 

Πρέπει άμεσα τον Ιανουάριο να βρεθούν 2-3 παίκτες που θα δώσουν ανάσες και στήριγμα στην ομάδα και για το καλοκαίρι να γίνει ένας καλύτερος σχεδιασμός. Σωστός σχεδιασμός θα γίνει μόνο αν πάρει αδειοδότηση η ΠΑΕ και δεν θα υπάρχει ο περιορισμός. Για να μπορεί να κινηθούν πιο ευέλικτα στη μεταγραφική σκακιέρα. Αυτό είναι θέμα που αφορά τον πρόεδρο Γιώργο Χριστοβασίλη. Πρέπει από τώρα να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Αν δεν πάρει και πάλι αδειοδότηση το 2016, θα είναι όλεθρος για την ομάδα αλλά και για τον ίδιο. Στάθηκε τυχερός που κατά την τελευταία 5ετία του βγήκαν οι περισσότερες μεταγραφές. Και με λίγα χρήματα, έστω με ένα περιορισμένο ρόστερ, φτιάχτηκε μια καλή ομάδα, που υπήρξαν διαστήματα και εποχές που έπαιξε καλή μπάλα. Όμως η τύχη δεν θα είναι πάντα υπέρ του. Πριν γυρίσει αλλιώς ο τροχός να τρέξει για να προλάβει τις εξελίξεις.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αυτά σαν μια πρώτη εικόνα από τον ΠΑΣ του α’ γύρου. Πάμε και στη γλώσσα των αριθμών, πριν περάσουμε να δούμε τι έγινε στα 15 παιχνίδια. Συγκέντρωσε 18 βαθμούς, έχοντας 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 7 ήττες και συντελεστή τερμάτων 18-24. Μέσα στα Γιάννινα, στο ιστορικό στάδιο «Ζωσιμάδες» έχει 4 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες , τέρματα 12-8 και εκτός έδρας έχει 1 νίκη, 1 ισοπαλίες, 5 ήττες και συντελεστή τερμάτων 6-16. Πέρσι τέτοιο καιρό με το τέλος του α’ γύρου είχε 24 βαθμούς, δηλαδή 6 βαθμούς παραπάνω απ’ όσους έχει τώρα. Βλέπουμε ότι ο ΠΑΣ τους περισσότερους βαθμούς τους πήρε στα Γιάννινα και είναι μια ομάδα έδρας. Μπορεί το στάδιο «Ζωσιμάδες» να μη έχει τον κόσμο που είχε παλιότερα, σε σημείο μερικές φορές απογοήτευσης, αλλά δεν παύει να είναι μια δυνατή και υπολογίσιμη έδρα.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΛΕΠΤΑ Ο ΒΕΛΛΙΔΗΣ

Πρώτος σε λεπτά συμμετοχής είναι ο διεθνής γκολκίπερ Μάρκος Βελλίδης. Έχει 1412 λεπτά κάτω από τα δοκάρια του «Άγιαξ». Έβγαλε και τα 15 παιχνίδια χωρίς να του γίνει αλλαγή. Σιδερένιος να είναι, να συνεχίσει έτσι μέχρι το τέλος. Τα λεπτά συμμετοχής των υπόλοιπων παικτών είναι: Τσουκαλάς 1328, Ακόστα 1314, Ναδάλες 1198, Μανιάς 1170, Τσάβεζ 1111, Τζημόπουλος 997, Μιχαήλ 992, Ίλιτς 990, Στρούνα 925, Μπέριος 884, Κοζορώνης 680, Καρανίκας 665, Γιάκος 492, Γαρουφαλιάς 374, Σκόνδρας 343, Λίλα 255, Ηλιάδης 157, Φερφελής 109, Σαπαλίδης 102, Περιστερίδης 0, Ιωάννου 0, Κολιοφούκας 0, Μασούρας 0.

ΑΡΙΣΚΟΡΕΡ Ο ΜΑΝΙΑΣ

Πρώτος σκόρερ είναι ο Μιχάλης Μανιάς με 4 γκολ. Ακολουθούν με 2 γκολ Ίλιτς, Τσάβεζ, Ακόστα, Τσουκαλάς και με 1 γκολ Λίλα, Μιχαήλ, Γιάκος, Ηλιάδης, Κοζορώνης. Υπάρχει και ένα γκολ που μέτρησε υπέρ του ΠΑΣ, το αυτογκόλ του Σάμπο στο ματς με τον ΠΑΟΚ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Ο ΠΑΣ προκρίθηκε για την 3η φάση του κυπέλλου Ελλάδος καθώς στον όμιλο τερμάτισε στην 2η θέση με 5 βαθμούς έναντι 7 του Ηρακλή. Κληρώθηκε στη φάση των «16» με τον Παναθηναϊκό σε διπλούς αγώνες που θα γίνουν στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου στο στάδιο «Ζωσιμάδες» και στη Λεωφόρο. Στα τρία παιχνίδια που έδωσε για να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης, έφερε ισοπαλία 1-1 με τον Ηρακλή στα Γιάννινα, κέρδισε 2-1 τον Αχαρναϊκό στο Μενίδι και έφερε ισοπαλία 0-0 στην Καρδίτσα με την Αναγέννηση.

ΜΑΤΣ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ


Ο νέος χρόνος έρχεται για τον ΠΑΣ με αυξημένες αγωνιστικές υποχρεώσεις και με ένα πρόγραμμα φωτιά μέσα στον Ιανουάριο σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Στο πρωτάθλημα θα υποδεχτεί τη Βέροια και μάλιστα πολύ σύντομα (Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016). Στη συνέχεια θα πάει Τούμπα να αναμετρηθεί με τον ΠΑΟΚ, θα φιλοξενήσει την ΑΕΚ μετά από καιρό στα Γιάννινα, θα πάει στο Περιστέρι να αναμετρηθεί με τον Ατρόμητο και ο μήνας θα κλείσει με το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Παράλληλα, θα υποδεχτεί για το κύπελλο τον Παναθηναϊκό πιθανόν στις 6 Ιανουαρίου και μια εβδομάδα μετά θα γίνει η ρεβάνς στο γήπεδο της Λεωφόρου. Και μάλιστα σ’ αυτόν τον δύσκολο μήνα, δεν θα έχει στην ενεργό δράση τον Κριστιάν Τσάβεζ που είναι ο πιο καλός και ποιοτικός παίκτης της κυανόλευκης ομάδας.