Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κώστα Αναστασίου

Ο Κώστας Αναστασίου κόβει τη βασιλόπιτα στα γραφεία της ΕΠΣΗΠ τον Ιανουάριο 1980. Στο μέσον της φωτογραφίας διακρίνεται ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του ΠΑΣ τη διετία 77-79 και αντιπρόεδρος στη διοίκηση Αναστασίου (ΦΩΤΟ allnews-epirus.blogspot.gr) 

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί στο αυριανό παιχνίδι ΠΑΣ – Λεβαδειακός στη μνήμη του παλιού προέδρου του ΠΑΣ Γιάννινα Κώστα Αναστασίου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Η τοπική ΠΑΕ υπέβαλε το σχετικό αίτημα που έγινε δεκτό από τη σούπερ λίγκα. Ο Κώστας Αναστασίου υπήρξε πρόεδρος της ΠΑΕ τη διετία 1979-1981 και επί των ημερών του ήρθε και ο Γιάτσεκ Γκμοχ στα Γιάννινα.

Το καλοκαίρι του 1979 ο ΠΑΣ κινδύνευσε να αποβληθεί από το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής γιατί δεν μπορούσε να μετατραπεί σε ΠΑΕ, λόγω του ότι υπήρχε απροθυμία παραγόντων και επιχειρηματιών να αγοράσουν μετοχές και να καλύψουν το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των 8 εκατομμυρίων δραχμών. Με παρέμβαση του Ευάγγελου Αβέρωφ στην τότε Κυβέρνηση παρατάθηκε δύο φορές η προθεσμία που είχε καθοριστεί για να μετατραπούν οι ομάδες σε ΠΑΕ με σκοπό να λυθεί το πρόβλημα στα Γιάννινα. Γιατί οι άλλες ομάδες είχαν ήδη γίνει ΠΑΕ και κατέθεσαν τη δήλωση συμμετοχής. Τελικά μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε ο ΠΑΣ, δέχτηκε ο Κώστας Αναστασίου να αγοράσει τις μετοχές που ήταν αδιάθετες, να γίνει ο πρώτος μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Καίτοι μέχρι τότε δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο.


Μάλιστα στη διετία 1979-1981 υπήρξε από τους πιο σημαντικούς προέδρους που πέρασαν στα 50 χρόνια της διαδρομής. Κάποια πράγματα από την ιστορία του ΠΑΣ είναι και σήμερα διδακτικά, για εκείνους που ισοπεδώνουν πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις. Και ότι δεν είναι τόσο εύκολο να βρίσκεις ανθρώπους για να βάζουν χρήματα και να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.