Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοσίευμα ιστοσελίδας και απάντηση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα

Δημοσίευμα του gazzetta.gr και απάντηση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα


Απάντηση σε δημοσίευμα του gazzetta.gr έδωσε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα θεωρώντας προφανώς -απ’ ότι γίνεται αντιληπτό- ότι  μέσα απ’ αυτό υποτιμήθηκε ο ρόλος του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη αλλά και της διοίκησης της ομάδας. Το gianninasports.gr από λόγους ενημέρωσης και δεοντολογίας, παραθέτει το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Βασίλη Μοιρώτσου στο gazzetta.gr αλλά και την απάντηση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και να κρίνουν οι επισκέπτες μας την ορθότητα των αναφερομένων.
Και επίσης πάγια θέση μας είναι στο δημόσιο διάλογο πρέπει να αποφεύγονται οι προσωπικές αναφορές και αντιπαραθέσεις, όπως και οι χαρακτηρισμοί. Αυτό που αναγάγει το δημόσιο διάλογο είναι η παράθεση επιχειρημάτων και θέσεων.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ gazzetta.gr ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

Όταν ο Ηλίας Αναστασάκος είχε πάρει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ το 2007, έπειτα από εισήγηση του Φερνάντο Σάντος, είχε ερωτηθεί για το ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής με τον οποίο έχει δουλέψει στη ζωή του. Η απάντησή του τους ξάφνιασε όλους. «Μάλλον δεν τον ξέρετε, αλλά για μένα είναι ο καλύτερος. Είναι ο κύριος Γιάννης Πετράκης, με τον οποίο είχα συνεργαστεί στην Τρίπολη».

Ναι, πιθανότατα οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε τούτες τις γραμμές αυτή την ώρα, δεν έχετε ιδέα πως ο Γιάννης Πετράκης έχει περάσει για περισσότερο από ένα χρόνο από τον πάγκο του Αστέρα. Το μακρινό 2004, όταν οι Αρκάδες όχι μόνο δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα, αλλά αγωνίζονταν στην τέταρτη κατηγορία. Και με τον Γιάννη Πετράκη πέτυχαν την πρώτη τους άνοδο, πριν ακολουθήσουν οι υπόλοιπες. Δεν το λέει μόνο ο Αναστασάκος.

Ακόμα και σήμερα αν ρωτήσετε κάποιον στην Τρίπολη για τον καλύτερο που πέρασε από την ομάδα στα χρόνια των διαδοχικών ανόδων, θα σας πει το όνομα του Κρητικού προπονητή. Και θα επισημάνει πως εκτός από εξαιρετικός τεχνικός, έχει και καταπληκτικό χαρακτήρα. Αυτός, ο χαρακτήρας του, ήταν και η αιτία που αποχώρησε τον χειμώνα του 2005 από την Τρίπολη. Ήταν η εποχή που οι ατζέντηδες είχαν… μυριστεί χρήμα και «έσπρωχναν» παίκτες προς τον Αστέρα. Ο Πετράκης δεν ανέχτηκε ποτέ να αναλάβουν άλλοι μια δουλειά που είναι μονάχα δική του. Τα μάζεψε και γύρισε στην Κρήτη.

Εκείνη ήταν η πρώτη φορά που είχε δουλέψει εκτός Κρήτης. Αυτή στον ΠΑΣ Γιάννινα, τον οποίο ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014, ήταν η πρώτη φορά που αναλαμβάνει ομάδα Σούπερ Λίγκας εκτός Κρήτης. Και φυσικά αποτελεί την απόδειξη πως ο «Πετρακογιάννης», όπως τον αποκαλούν φίλοι και γνωστοί, δεν είναι απλά ένας δουλευταράς, αλλά ένας από τους καλύτερους προπονητές που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Μακριά από το… σταριλίκι και με… χωμένο το κεφάλι του μέσα στην τακτική, έχει καταφέρει να μετατρέψει τον ΠΑΣ Γιάννινα σε ομάδα που παίζει πάντα και παντού για τη νίκη. Σε ομάδα που εξακολουθεί να μην χάνει απ’ τους «μεγάλους». Σε ομάδα που πάει κόντρα μέχρι και στη… διοίκησή της, η οποία αδυνατεί να της επιστρέψει να παίξει στην Ευρώπη.

«Δεν θέλω κανέναν»

Ο ΠΑΣ Γιάννινα του Γιάννη Πετράκη είναι η ομάδα που έχει βάλει δύο συνεχόμενες «τριάρες» στον ΠΑΟΚ μέσα στους «Ζωσιμάδες». Η ομάδα που δεν ηττήθηκε πέρσι από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Η ομάδα που δεν έχασε στην έδρα της από καμία ομάδα της πρώτης πεντάδας. Ο ΠΑΣ Γιάννινα του Γιάννη Πετράκη είναι η «ομάδα». Τελεία.


Όταν η διοίκηση του συλλόγου αποτύγχανε για ακόμα μία χρονιά να εξασφαλίσει την περιβόητη άδεια και να δώσει την ευκαιρία σε αυτούς τους παίκτες να παίξουν στην Ευρώπη, πολλοί φαντάζονταν πως ο ένας μετά τον άλλον θα αποχωρούσαν από τον σύλλογο. Άλλωστε ήταν η δεύτερη φορά που οι υποσχέσεις του Χριστοβασίλη προς τους ποδοσφαιριστές αποδείχτηκαν μόνο υποσχέσεις... Ο Γιάννης Πετράκης αποτέλεσε την αιτία που σχεδόν όλοι έμειναν στην ομάδα. «Δεν θέλω κανέναν. Με αυτούς θα πορευτώ γιατί αυτοί είναι οι καλύτεροι», η ατάκα του Κρητικού προπονητή στον Χριστοβασίλη.

Μετά απ’ αυτή ο Πετράκης μίλησε με κάθε παίκτη του ξεχωριστά. Ακόμα και με εκείνους που δεν συζητούσαν το ενδεχόμενο να μείνουν στον σύλλογο. Είχε να αντιμετωπίσει τους ατζέντηδες, είχε να αντιμετωπίσει το ενδιαφέρον άλλων ομάδων. Αλλά τελικά κατάφερε και τους κράτησε όλους. Ο ΠΑΣ Γιάννινα παρατάχθηκε στο ματς με τον ΠΑΟΚ δίχως την παραμικρή μεταγραφή και έκανε αυτό που έμαθε να κάνει επί Πετράκη. Να κερδίζει.

Η «νίκη» των αποδυτηρίων

Όταν πρωτοπήγε ο Πετράκης στα Γιάννενα, τον Φεβρουάριο του 2014, αμφισβητήθηκε έντονα η επιλογή από τον κόσμο. Έναν κόσμο που είχε ενθουσιαστεί λίγους μήνες πριν με την έλευση του Σάκη Τσιώλη, ο οποίος όμως δεν στέριωσε, και είδε την επιλογή του Κρητικού ως… πισωγύρισμα. Ο Κρητικός τεχνικός χρειαζόταν άμεσα αποτελέσματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αυτά δεν άργησαν να έρθουν.

Ο προπονητής του ΠΑΣ δεν κέρδισε μόνο τον κόσμο και τις «αντιφρονούσες» φωνές εντός διοίκησης, αλλά κατάφερε να γίνει ένα με τους παίκτες του. Αυτό τον 1,5 χρόνο που βρίσκεται στον πάγκο των Ηπειρωτών έχει «κλειδαμπαρώσει» τα αποδυτήρια περισσότερο από κάθε άλλον. Εκεί μέσα κυριαρχεί εκείνος με τον δικό του, ήρεμο τρόπο. Αδιαφορεί για οτιδήποτε ακούει, δεν κάνει δημόσιες σχέσεις για να γίνει αρεστός, χρησιμοποιεί μόνο εκείνους που θεωρεί αυτός πως μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Ακούγεται εύκολο, μα δεν είναι όταν μιλάμε για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Κάποτε οι παρεμβάσεις από… παρατρεχάμενους του Χριστοβασίλη «έτρωγαν» προπονητές. Ο Πετράκης θα έφευγε μόνος του την πρώτη μέρα που θα ένιωθε πως δεν κάνει εκείνος το κουμάντο στο αγωνιστικό κομμάτι.

Το διάβασμα του αντιπάλου

Οι παίκτες του ΠΑΣ έχουν να το λένε για τον προπονητή τους: «Είναι ο κορυφαίος στο διάβασμα του παιχνιδιού. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε απέναντι στον κάθε αντίπαλο που έχουμε μπροστά μας». Φέρνουν μάλιστα ως τρανταχτό παράδειγμα το περσινό παιχνίδι στο Καραϊσκάκη απέναντι στον Ολυμπιακό.

Σ’ εκείνο το παιχνίδι απουσίασαν οι περισσότεροι βασικοί ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε όμως να φύγει με 2-2 από το Φάληρο και η εικόνα του είχε εξήγηση: οι «ρεζέρβες» γνώριζαν ακριβώς πώς να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό. Το «μάθημα» γίνεται πάντα σε όλους. Αρκούσε να περιορίσουν τον αντίπαλό τους και να σκοράρουν στις ευκαιρίες που θα έκαναν. Όλα βγήκαν βάσει πλάνου. Καμιά φορά δεν παίζουν ρόλο μόνο τα πρόσωπα που αγωνίζονται, αλλά και ο τρόπος. Ο ΠΑΣ του Πετράκη δουλεύει στο γήπεδο με τον τρόπο που θέλει ο προπονητής του, αδιαφορώντας για το ποιοι φορούν τη φανέλα του.

Ο φετινός στόχος

Είναι αυτή η ομάδα του ΠΑΣ ολοκληρωτικό δημιούργημα του Πετράκη; Η απάντηση είναι «ναι». Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αυτός τους κράτησε, αυτός τους διατήρησε το ομαδικό πνεύμα, αυτός τους έκανε να βρουν το κέφι τους ξανά, παρά την «αστοχία» της διοίκησης, αυτός συνεχίζει να παρουσιάζει μια ομάδα που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και φέρνει αποτελέσματα, όπως έγινε και στο πρώτο «ντέρμπι» της χρονιάς κόντρα στον ΠΑΟΚ.


Ποιος είναι ο φετινός στόχος; Η είσοδος στην πεντάδα και ο τελικός Κυπέλλου. Ναι, δεν θα το πει ποτέ κανένας, ιδιαίτερα για το Κύπελλο. Όμως βλέποντας το περσινό παράδειγμα της Ξάνθης όλοι στην ομάδα σκέφτηκαν τους εαυτούς τους. Ο ίδιος κορμός, η επιστροφή του Λίλα, η ποιότητα της μεσοεπιθετικής γραμμής, το καλό κλίμα, η στήριξη του κόσμου. Στοιχεία που τους κάνουν να πιστεύουν πως μπορούν να φτάσουν σε μια τόσο μεγάλη επιτυχία και ταυτόχρονα να μείνουν στο κόλπο της πεντάδας μέχρι τέλους.

Τι θα γίνει αν τα καταφέρουν και η διοίκηση αποτύχει ξανά να τους… βγάλει διαβατήρια; Δύσκολα ο Πετράκης θα τους πείσει και πάλι πως αξίζει τον κόπο να μείνουν. Εδώ που τα λέμε, δύσκολα θα πείσει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό για κάτι τέτοιο…


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ


«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε και να απαντήσουμε σε δημοσιεύματα. Δημοσιεύματα που δεν ξέρουμε τι σκοπό έχουν, αλλά που πιστεύουμε πως καλοπροαίρετα δεν είναι. Ναι, αν θέλετε να ρίξετε ευθύνες για «αστοχίες» στη διοίκηση, όπως ο κ. Μοιρώτσος του gazzetta.gr αναφέρει, θα τις αναλάβουμε. Ο κ. Χριστοβασίλης το έχει πράξει ήδη. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο κ. Πετράκης «ευστοχία» του ίδιου ανθρώπου είναι. Ναι, ο κ. Πετράκης είναι ο άρχοντας των αποδυτηρίων του ΠΑΣ. Να είστε όμως σίγουροι ότι πρώτος ο κ. Χριστοβασίλης το εκτιμά και το απολαμβάνει αυτό.

Ναι, ο κ. Πετράκης και οι συνεργάτες του μπορούν να κερδίσουν όλους τους «μεγάλους» χωρίς τους ακριβοπληρωμένους superstars άλλων συλλόγων. Το έκαναν πέρυσι, θα το προσπαθήσουν και φέτος.
Αν και ο κ. Μοιρώτσος πλάθει ατάκες, διαλόγους και πάσης φύσης σενάρια, έχει απόλυτο δίκιο σε ένα πράγμα: «Με αυτούς θα πορευτούμε. Γιατί αυτοί είναι οι καλύτεροι». Κι όσοι φοράν τη φανέλα του ΠΑΣ των πενήντα χρόνων ιστορίας το αξίζουν.

Ξέρετε ποιος είναι ο φετινός στόχος κ. Μοιρώτσο; Προφανώς δεν ξέρετε γιατί κανείς από εμάς δεν σας έχει μιλήσει σχετικά. Στόχος μας είναι άλλη μια όμορφη ιστορία στο βιβλίο του ΠΑΣ.

Όνειρο μας θα είναι πάντα η Ευρώπη. Αυτό κανείς δε μπορεί να μας το κλέψει. Κι εμείς, η Διοίκηση, οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ και ο κόσμος όλης της Ηπείρου θα το κυνηγήσουμε και φέτος. Κόντρα σε όλους και όλα».