Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Η πρεμιέρα, οι στόχοι και η "μαγκιά" του ΠΑΣ!

Με χαμηλούς τόνους ξεκινά ο ΠΑΣ το νέο πρωτάθλημα στη σούπερ λίγκα

Από τη στήλη ΠΑΜΕ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο "ΦΩΣ"


Ξεκινά από σήμερα το πρωτάθλημα και οι ωραίες μέρες του καλοκαιριού τελείωσαν για τις ομάδες. Έρχεται η ώρα της κρίσης και αρχίζουν τα ματς. Ωραία μας τα έλεγαν στις εφημερίδες και στα σάιτ παίκτες, προπονητές, πρόεδροι, παράγοντες, για την σκληρή και καλή δουλειά που έγινε στα αθλητικά κέντρα.
Λίγο πολύ όλοι έλεγαν τα ίδια πράγματα. Ότι μπαίνουν οι βάσεις, γεμίζουν οι μπαταρίες και άλλα τέτοια. Τώρα όμως αυτά τελειώνουν και αρχίζει η πραγματικότητα. Στο πρωτάθλημα θα φανεί το τι αξίζει η κάθε ομάδα. Το χορτάρι είναι ο καλύτερος κριτής των πάντων.


Ένας πρωτάρης στη σούπερ λίγκα διαιτητής θα διευθύνει τον αυριανό αγώνα Βέροια – ΠΑΣ που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Ημαθίας. Πρόκειται για τον Θανάση Τζήλο του συνδέσμου Λάρισας. Και απ’ ότι λένε οι πληροφορίες πρόκειται για αξιόλογο διαιτητή καριέρας, που θα σφυρίξει το παρθενικό του παιχνίδι στη σούπερ λίγκα. Να του ευχηθούμε καλή επιτυχία και να είναι δίκαιος στις αποφάσεις του. Δεν έτυχε άλλη φορά να διευθύνει αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα, ούτε στις μικρότερες κατηγορίες. Μια φορά μόνο είχε διευθύνει αγώνα της Α. Ε. Γιάννινα στη Γ’ Εθνική τη σαιζόν 07-08 στο γήπεδο του Θερμαϊκού.


Μετά από 13 χρόνια ξεκινά το πρωτάθλημα ο ΠΑΣ Γιάννινα χωρίς να έχει στο δυναμικό του τον Γιώργο Ντάσιο. Ο επί σειρά ετών αρχηγός της ομάδας δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με υπαιτιότητα της ΠΑΕ και κατέληξε στον Ολυμπιακό Βόλου, συνεχίζοντας εκεί την καριέρα του. Έτσι είναι η ζωή, έχει και τα απρόοπτά της. Απ’ ότι μάθαμε ο Ντάσιος είναι ικανοποιημένος από το περιβάλλον που συνάντησε στο Βόλο, ενώ και η φανέλα του Ολυμπιακού είναι ιστορική και βαριά. Όμως δεν κρύβει και την πικρία του που δεν του έκαναν πρόταση ανανέωσης από τον ΠΑΣ. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν θα το ξεπεράσει εύκολα.

Ήταν πολύ μεγάλη «μαγκιά» αυτό που έκαναν στον ΠΑΣ μέσα σε ένα διήμερο να ανανεώσουν τα συμβόλαια δύο πολύ σημαντικών παικτών, όπως είναι οι Θέμης Τζημόπουλος και Κριστιάν Τσάβεζ. Χαλάλι και τις δύο μεταγραφικές θέσεις για παίκτες άνω των 24 ετών που θυσίασαν. Δεν είναι λίγο πράγμα να «δένεις» συμβολαιογραφικά δύο σπουδαίους παίκτες μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του ΠΑΣ. Με λίγα χρήματα, έφτιαξε ομάδα με μεγάλη αξία, γιατί έχει τον ίδιο κορμό επί 4 χρόνια με συνέπεια οι παίκτες να βλέπονται με κλειστά μάτια μέσα στο γήπεδο.

Τη συνταγή να παίρνει κάθε χρόνο πολλούς παίκτες τη δοκίμασε και ο ΠΑΣ προηγούμενα χρόνια και την πάτησε. Ούτε δυνατή ομάδα έκανε και η μαύρη τρύπα του χρέους έγινε μεγαλύτερη. Με πολύ λιγότερα χρήματα αλλά κρατώντας τους ίδιους παίκτες για αρκετά χρόνια, κατάφερε να φτιάξει μια δυνατή ομάδα. Και ασφαλώς δεν πρόκειται να χαλάσει αυτή την πετυχημένη συνταγή. Με χαμηλό μπάτζετ, λίγες και καλές μεταγραφές και με τον ίδιο κορμό θα πορευτεί και τα επόμενα χρόνια. Θα δείτε ότι πάλι θα έχει επιτυχίες, όσο και αν όπως λένε το πρωτάθλημα θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό.

Στόχος του ΠΑΣ στη νέα σαιζόν είναι ασφαλώς η παραμονή στην κατηγορία. Καλά είναι να ξεκινήσει προσγειωμένα, σεμνά και ταπεινά για να μπορεί μετά να ανεβάσει τον πήχη. Αλλά και οι φίλαθλοι να είναι προσγειωμένοι ώστε να είναι ψύχραιμοι στις δύσκολες στιγμές. Αν ξεκινήσει με τα μυαλά πάνω από το κεφάλι, με φανφαρονισμούς και πολλά λόγια, τότε με την πρώτη στραβοτιμονιά μπορεί να πέσει γκρίνια και να έχουμε άλλες καταστάσεις. Συνεπώς ξεκινά με στόχο την άνετη παραμονή στην κατηγορία και από εκεί και πέρα ότι ήθελε προκύψει. Αλλά στρατηγικός στόχος είναι η παραμονή. Εντάξει ο κόσμος μπορεί να θέλει το κάτι παραπάνω, αλλά αυτό θα έλθει αφού πρώτα βάλεις βάσεις και απαγκιστρωθείς στην κατηγορία.


Ο ΠΑΣ μπορεί να έχει βαριά φανέλα και ιστορία, αλλά δεν είναι ακόμα στα οικονομικά κυρίως επίπεδα άλλων ομάδων για να μπορεί με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος να βάζει στόχο Ευρώπης. Είναι μια ομάδα μικρομεσαίας εμβέλειας που πρώτιστο στόχο έχει την παραμονή στην κατηγορία αλλά να παίζει και καλό ποδόσφαιρο για να ευχαριστεί τον κόσμο της. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιληφθούν άπαντες. Και κάποιοι να σταματήσουν τις «κλάψες» τους, ειδικά προς το πρόσωπο του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη, καθώς σε μια εποχή που κατέρρευσαν δεκάδες μεγάλες ομάδες της περιφέρειας, ο ΠΑΣ υπάρχει και είναι στην Α’ Εθνική.



Αυτό μας έλεγε προχτές και ο παλιός προπονητής πολλών ομάδων της περιοχής Χρήστος Ζαμπίρας, από τα καλά στελέχη της τοπικής κοινωνίας. Μας είπε επί λέξει: «Αυτό που γίνεται στα Γιάννινα να έχει ο Χριστοβασίλης την ομάδα στην 6η θέση της Α’ Εθνικής και να τον βρίζουν, δεν έχει καμία λογική εξήγηση. Δεν βλέπουν πως έχουν καταρρεύσει τόσες μεγάλες ομάδες στην επαρχία, όπως Λάρισα, ΟΦΗ, Παναχαϊκή, Πανσερραϊκός, Καλαμάτα και άλλες; Αν εξαιρέσουμε μια δεκαετία 74-84 που ήταν η παλιά μεγάλη ομάδα, τα υπόλοιπα χρόνια ο ΠΑΣ δεν μπορούσε να σταθεί στην Α’ Εθνική. Σταθεροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι στα Γιάννινα και να βρίζουν τον πρόεδρο».