Τρίτη 12 Μαΐου 2015

"Και της Ρεάλ το φόβητρο έγινε τ' όνομά σου..." (VIDEO)

Ο θρυλικός Φέρεντς Πούσκας έδειξε μαι στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1965 τη μεγάλη κλάση του

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η αθλητική στήλη του «Η.Α» ασχολείται κατά κύριο λόγο με θέματα του ΠΑΣ Γιάννινα και του αθλητισμού της Ηπείρου, αλλά συχνά αναδεικνύει ιστορικά γεγονότα που συζητιούνται ως τις μέρες μας που αφορούν γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σαν σήμερα και πριν από 50 χρόνια, στις 12 Μαΐου 1965 έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια το φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Ρεάλ Μαδρίτης του Φέρεντς Πούσκας που έληξε με σκορ 3-3 παρουσία 35.000 θεατών.
Η ΑΕΚ έκανε μεγάλη εμφάνιση και το παιχνίδι αυτό ενέπνευσε τους δημιουργούς για τον ύμνο της ΑΕΚ που αναφέρει σε μια στροφή: «οι κυνηγοί σου κεραυνοί βράχος η άμυνά σου και της Ρεάλ το φόβητρο έγινε τ’ όνομά σου…». Το τραγούδι αυτό που πολιτογραφήθηκε ως ο ύμνος της ΑΕΚ, το ερμήνευσε ο Μίμης Παπαϊωάννου, κεντρικό πρόσωπο αυτού του φιλικού αγώνα και κυκλοφόρησε το 1971.

Η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ γράφει για το ματς ΑΕΚ - Ρεάλ που έγινε στις 12-5-1965



Όπως γράφει ο Κώστας Μπαλαχούτης στο ogdoo.gr «η μουσική είναι του Στέλιου Καζαντζίδη, οι στίχοι του Χρήστου Κολοκοτρώνη και η ενορχήστρωση του Χρήστου Νικολόπουλου. 41 χρόνια μετά, κατόπιν απαίτησης των οπαδών της ΑΕΚ, Παπαϊωάννου και Νικολόπουλος ξαναμπήκαν στο studio για να δώσουν στον ιστορικό ύμνο σύγχρονη ματιά, δυναμική και «νεύρο» με σεβασμό πάντα στην αυθεντική εγγραφή. Η ανανεωμένη εκδοχή, είναι μια εμπνευσμένη διασκευή του Ανδρέα Αποστόλου ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωσή της…». Όπως αναφέραμε και πριν, το τραγούδι ερμήνευσε ο Μίμης Παπαϊωάννου που ξεχώριζε και στον τομέα αυτό, φεύγοντας ένα διάστημα σε τουρνέ στη Γερμανία με τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν ενώ τραγούδησε αρχές δεκαετίας του '70 και τον ύμνο της ΑΕΚ


Ο προπονητής της Ρεάλ Μυνιόζ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι καλύτεροι παίκτες της ΑΕΚ ήταν οι Παπαϊωάννου, Νεστορίδης, Ιορδάνου. Αλλά και ο Φέρνετς Πούσκας που ήταν το μεγάλο όνομα της Ρεάλ (και μετά από κάποια χρόνια κάθισε και στον πάγκο της ΑΕΚ) είχε πει: «Καλύτερος παίκτης του αγώνος ήταν ο Παπαϊωάνου, ο οποίος ήταν γρήγορος και δυναμικός. Ο Νεστορίδης όμως είναι πιο έξυπνος». Ο δε Πούσκας, όπως γράφουν οι εφημερίδες της εποχής στα πρώτα λεπτά του αγώνα μάγεψε τον κόσμο στη Φιλαδέλφεια με την τεχνική του κατάρτιση. Ο «Πάντσο» ήταν από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο και όχι μόνο της Ρεάλ. Τα γκολ της ΑΕΚ πέτυχε 12’ Παπαγεωργίου, 15’ και 47’ Παπαϊωάννου. Της Ρεάλ πέτυχαν 39’ Πούσκας, 52’ Μαρτίνεζ, 57’ Μπουένο. 

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ιταλός Ράνκς.


ΑΕΚ: Πετράκης (46’ Σεραφείδης), Μπαλόπουλος, Ιορδάνου, Σοφιανίδης (85’ Κανελλόπουλος), Πετρίδης (46’ Κεφαλίδης), Σκευοφύλαξ, Σταματιάδης, Πομώνης, Παπαγεωργίου, Νεστορίδης, Μ. Παπαϊωάννου.


ΡΕΑΛ: Μπεντανκούρ, Μιέρα, Σανταμαρία, Σάντσις, Μύλερ, Ζόκο (Σάντος), Ροντρίγκεζ, Μαρτινέζ, Μορένο, Πούσκας, Μπουένο. 


-Μετά το τέλος του αγώνα ο Υφυπουργός Προεδρίας Παύλος Βαρδινογιάννης επέδωσε κύπελλο στον αρχηγό της ΑΕΚ Ανδρέα Σταματιάδη και ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα Νιέζ επέδωσε κύπελλο στον αρχηγό της Ρεάλ Σανταμαρία. Ο αντιπρόεδρος της Ρεάλ Λουζαρέττα δήλωσε ότι θα γίνει και επαναληπτικό παιχνίδι στο Μπερναμπέου. 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΕΚ - ΡΕΑΛ 12-5-1965



Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ Ο ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ