Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Καμαρώνουν στην Κρήτη για τις επιτυχίες του Πετράκη

Συνεχίζονται τα αφιερώματα στην Κρήτη για τον Γιάννη Πετράκη


Αναμφισβήτητα ο πιο πετυχημένος προπονητής της φετινής σαιζόν στη σούπερ λίγκα είναι ο Γιάννης Πετράκης. Το παραδέχεται όλη η Ελλάδα αυτό. Είναι λογικό να καμαρώνουν και στην Κρήτη για τις επιτυχίες του Γιάννη Πετράκη, καθώς την προπονητική αξία του την ήξερα πολύ νωρίτερα από τους Γιαννιώτες.

Η ιστοσελίδα cretesports.gr είχε ειδικό αφιέρωμα στον Κρητικό προπονητή του ΠΑΣ το οποίο έχει ως εξής:

Η δικαίωση που άργησε, το έργο που φαίνεται και η καθολική αποδοχή που απολαμβάνει ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός

Εάν τελείωνε σήμερα το πρωτάθλημα της SuperLeague, ο Γιάννης Πετράκης θα ανακηρυσσόταν απόλυτα δίκαια ως ο καλύτερος Έλληνας προπονητής. Ο 55χρονος Ρεθυμνιώτης ανέλαβε τον ΠΑΣ Γιάννινα πριν από 15 μήνες και φέτος βάζει τη δική του σφραγίδα σε μια από τις πλέον επιτυχημένες πορείες στην ιστορία του «Άγιαξ της Ηπείρου». Της ομάδας, που λόγω της μη αδειοδότησης, είχε περιορισμό στις μεταγραφές και όχι μόνο δεν κατάφερε να ενισχυθεί, αλλά ουσιαστικά αποδυναμώθηκε, καθώς αποχώρησαν οι Λίλα, Βίλα και Κολοβέτσιος. Η κενό που προέκυψε από τις αποχωρήσεις, φρόντισε να το καλύψει ο ίδιος ο Γιάννης Πετράκης. Και το έπραξε με την ανάδειξη και καθιέρωση νεαρών ποδοσφαιριστών όπως οι Χαρίσης και Γιάκος.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Δεν αδειοδοτήθηκε και δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα PlayOffs, αλλά όλοι στην ηπειρώτικη ομάδα δικαιούνται να καμαρώνουν για το αήττητο που διατηρούν απέναντι και στους τέσσερις που βρίσκονται πιο ψηλά στον πίνακα: Τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και το Αστέρα Τρίπολης. Ακόμη ένα παράσημο για τον ΠΑΣ είναι ότι αποτελεί τη μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που παραμένει αήττητη στις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις της με τον Ολυμπιακό! Όλα αυτά, φέρουν την υπογραφή του Πετράκη.

Στο κοινό που δεν ασχολείται με το κρητικό ποδόσφαιρο, ο Γιάννης Πετράκης έγινε ευρύτερα γνωστός στις αρχές Ιανουαρίου του 2013, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ. Στα 53 του χρόνια, τότε, κλήθηκε να καθίσει για πρώτη φορά σε πάγκο ομάδας της SuperLeague. Οδήγησε τους «ασπρόμαυρους» στην εξασφάλιση της παραμονής και παρότι στο τέλος της σεζόν έλυσε τη συνεργασία του, παρέμεινε σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας και μάλιστα στην ίδια πόλη. Κλήθηκε, λοιπόν, να αναλάβει τον Εργοτέλη, που μόλις είχε επανέλθει από τη Football League, ωστόσο στα μέσα Ιανουαρίου αποχώρησε. 

Πριν καν προλάβει καλά – καλά να ξεκουραστεί, δέκα μόλις μέρες έπειτα από τη λύση της συνεργασίας του με τον Εργοτέλη, αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΣ Γιάννινα. Σήμερα, έχει συμπληρώσει 26 μήνες συνεχούς παρουσίας στους πάγκους των γηπέδων της μεγάλης κατηγορίας. Και τα… παράσημα που φέρει ήδη, αποτελούν τη δική του δικαίωση. Την αναγνώριση που για πολλούς, οι οποίοι τον γνωρίζουν και έχουν παρακολουθήσει την πορεία του, άργησε πολύ. Αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Δεν υπέκυψε, δεν... επένδυσε δημόσιες σχέσεις και κάθε φορά πατάει πάνω στην προηγούμενη επιτυχία του. Όχι σαν κάποιους άλλους, οι οποίοι έχουν κάνει την αποτυχία επάγγελμα και παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να λογίζονται ως προπονητές και να παίρνουν ευκαιρίες ως γνήσια πιόνια του συστήματος.  

Ο «Πετρακογιάννης» γεννήθηκε στο Πέραμα Ρεθύμνου τον Μάιο του 1959. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Αστέρα Περάματος και ακολούθησαν Εργοτέλης, ΟΦΗ, πάλι Εργοτέλης και τέλος η ΕΑΡ. Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική, η ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του αποτέλεσε το πρώτο βήμα. Ακολούθησε η Ηρόδοτος, ομάδα την οποία προπονεί αυτή την περίοδο ο γιος του, Γιώργος, ο ΠΑΝΟ Μαλίων, ο ΟΦΗ ’94 και ξανά ο Ηρόδοτος. Το καλοκαίρι του 2004 πέρασε για πρώτη φορά ως προπονητής τα «σύνορα» της Κρήτης, καθώς κλήθηκε να καθοδηγήσει τον Αστέρα Τρίπολης. Ανέβασε τους Αρκάδες στη Γ’ και στα μέσα της επόμενης σεζόν, πιστός στις αρχές του, προτίμησε να αποχωρήσει παρά να υποκύψει στις ασφυκτικές πιέσεις των μάνατζερ, οι οποίοι είχαν καταλάβει ότι στην Τρίπολη υπήρχε πλέον πολύ χρήμα. Ο Αστέρας Ρεθύμνου, η Νέα Ιωνία, ο Ιωνικός, ο Εθνικός Αστέρας και ο ΑΟ Χανιά αποτέλεσαν τους τελευταίους σταθμούς της πορείας του, πριν του δοθεί η ευκαιρία να δουλέψει στη μεγάλη κατηγορία. Πριν τη δικαίωση, δηλαδή.

«Δεν τον ξέρετε, αλλά είναι ο καλύτερος»

Ο Γιάννης Πετράκης απολαμβάνει της καθολικής εκτίμησης και του σεβασμού στην κοινωνία των ελλήνων προπονητών και του εγχώριου ποδοσφαίρου ευρύτερα. Δεν είναι τυχαία κάποια περιστατικά που έχουν αναδείξει την προπονητική του ποιότητα και τον ακέραιο χαρακτήρα του, πολύ πριν καθοδηγήσει ομάδα SuperLeague.

Τo καλοκαίρι του 2007, ο δημοσιογραφική αποστολή είχε βρεθεί στην Τρίπολη για ένα αφιέρωμα στον Αστέρα, που μόλις είχε ανέβει για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία. Στην ερώτηση για τον καλύτερο προπονητή που πέρασε από την ομάδα στα χρόνια των διαδοχικών ανόδων, άπαντες αναφώνησαν: «Ο Πετράκης!».

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ηλίας Αναστασάκος, ο οποίος μόλις είχε πάρει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ ως επιλογή του Φερνάντο Σάντος, είναι καλεσμένος σε τηλεοπτική αθλητική εκπομπή. Με πολλά χρόνια καριέρας στην πλάτη του, ο 32χρονος –τότε- επιθετικός καλείται να απαντήσει σε ερώτηση για τον καλύτερο προπονητή που έχει συνεργαστεί: «Μάλλον δεν τον ξέρετε, αλλά για μένα είναι ο καλύτερος. Είναι ο κύριος Γιάννης Πετράκης, με τον οποίο είχα συνεργαστεί στην Τρίπολη».


Είναι πολλά τα παραδείγματα. Και ένα πιο πρόσφατο φανερώνει και την άλλη πλευρά του Ρεθυμνιώτη τεχνικού. Εκείνη του πραγματικού δασκάλου στα αποδυτήρια, του παιδαγωγού, του καθοδηγητή. Τον Ιανουάριο του 2014, λοιπόν, ο Εργοτέλης φιλοξενεί στο Παγκρήτιο τον Ατρόμητο. Στην ομάδα του Περιστερίου αγωνίζεται ο Φάμπιο, τον οποίο ο Πετράκης είχε φέρει στην Ελλάδα δυο χρόνια νωρίτερα για λογαριασμό του ΑΟ Χανιά. Μόλις φτάνει στο Παγκρήτιο, ο νεαρός Βραζιλιάνος τρέχει και αναζητά τον Πετράκη. Τον βρίσκει στο γραφείο του, τον φωνάζει «μπαμπά» και τρέχει να κρυφτεί στην αγκαλιά του…