Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ίλιτς: Δέσαμε στην επίθεση πολύ καλά με το Μανιά

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μπράνα Ίλιτς στο a-sports.gr


Ένας από τους πρωταγωνιστές του ΠΑΣ Γιάννινα όχι μόνο της φετινής σεζόν, αλλά συνολικά της τελευταίας τριετίας, είναι ο Μπράνα Ίλιτς. Ο Σέρβος και φέτος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιθετικά όπλα του «Άγιαξ της Ηπείρου». Ωστόσο, σταδιακά ξεδιπλώνει και άλλες αρετές στο παιχνίδι του, αφού, εκτός από τα πέντε γκολ, έχει και δέκα ασίστ.

Όντας πλέον από τους... παλιούς στα αποδυτήρια, ο 28χρονος πιστεύει ότι οι Γιαννιώτες μπορούν να κάνουν και φέτος την υπέρβαση. Πριν από δύο χρόνια, άλλωστε, ήταν μέλος της ομάδας που μπήκε στα πλέι οφ και φιλοδοξεί να το επαναλάβει, όπως δηλώνει στο a-sports.gr.
Μετά την ισοπαλία με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, η οποία έμοιαζε με ήττα λόγω του γκολ που δέχτηκε στο τέλος ο ΠΑΣ, ο Ίλιτς μιλά για τις αγωνιστικές που απομένουν, την ομάδα του που συνεχώς μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια και τη ζωή του στα Γιάννενα.

Χάθηκε την Κυριακή (19/4) κόντρα στον Ατρόμητο η μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ;

«Ναι, ήταν μεγάλη ευκαιρία να πάρουμε τους τρεις βαθμούς και να είμαστε στο +4. Αλλά, όπως πάντα, τίποτα δεν είναι εύκολο. Έχουμε τρία ματς μπροστά μας και πρέπει να πάρουμε όσο μπορούμε περισσότερους βαθμούς».

Πού θεωρείς ότι κρίθηκε το παιχνίδι;

«Τι να σου πω... Δεν είχαμε τόσο μεγάλη διαφορά από το πρώτο στο δεύτερο ημίχρονο. Ίσως πρέπει να παίζουμε με περισσότερη εμπειρία, πρέπει να κρατάμε την μπάλα περισσότερο μακριά από την εστία μας. Χάναμε εύκολα την μπάλα και δίναμε έτσι τη δυνατότητα στον Ατρόμητο να κάνει πολλές επιθέσεις».

Κάποιοι συμπαίκτες σου έλεγαν ότι έπρεπε να τελειώσετε το ματς στο πρώτο ημίχρονο, όταν είχατε την πλήρη υπεροχή. Συμφωνείς;

«Έχουν δίκιο σε αυτό. Νομίζω ότι είχαμε 3-4 ευκαιρίες. Μία εγώ, μία ο Τζημόπουλος, μία ο Τσάβες. Όλες ήταν πολύ καλές ευκαιρίες. Αν σκοράραμε τότε, θα παίρναμε σίγουρα το παιχνίδι».

Το πρόγραμμα του ΠΑΣ μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς παίζετε σε Τούμπα και Λεωφόρο. Ωστόσο, παραμένεις αισιόδοξος;

«Πάντα πιστεύω στην ομάδα, δεν μας λείπει κάτι, άλλωστε. Είμαστε δυνατοί και έχουμε την εμπειρία για να μπούμε στην πεντάδα. Έχουμε πολύ δύσκολα ματς, αλλά εγώ πιστεύω ότι μπορούμε, αν συνεχίσουμε να παίζουμε έτσι ή και καλύτερα. Νομίζω ότι θα βγούμε Ευρώπη».

Ακολουθεί το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Πώς το βλέπεις;

«Ξέρουμε ότι κάθε φορά που παίζουμε κόντρα στον ΠΑΟΚ είναι δύσκολο. Ο ΠΑΟΚ στα τελευταία ματς έχει ξεκινήσει να παίζει καλύτερα και εμείς θα κληθούμε να δώσουμε το 100% της δύναμής μας. Είμαι αισιόδοξος για ένα θετικό αποτέλεσμα, αν και ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί».

Μια και αναφερόμαστε στον ΠΑΟΚ, στις αρχές Φεβρουαρίου υπήρχε ως σενάριο το να πας εκεί από το τέλος της σεζόν. Ήταν απλή φήμη;

«Έως τώρα δεν είχα κάποια πρόταση από τον ΠΑΟΚ. Δεν καταλαβαίνω από πού προέρχεται αυτή η ιστορία, εγώ δεν ξέρω τίποτα».

Ο ΠΑΣ είναι αήττητος κόντρα στις ομάδες που τερμάτισαν πέρσι στην πρώτη πεντάδα. Πώς το εξηγείς;

«Βρίσκομαι εδώ τρία χρόνια. Παίζουμε πάντα καλά κόντρα στους μεγάλους και φέτος ακόμη καλύτερα. Τα τελευταία τρία χρόνια ο ΠΑΣ μεγαλώνει και τώρα μερικά από αυτά τα παιχνίδια κόντρα στους μεγάλους έχουν γίνει κάτι σαν ντέρμπι. Επίσης, εννοείται ότι κόντρα στους μεγάλους δίνεις τα πάντα, είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό. Νομίζω ότι αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Ωστόσο, εννοείται ότι έχουμε και πολύ καλή ομάδα, με καλούς παίκτες και επιτελείο».

Μου είπες ότι η ομάδα μεγαλώνει και αυτή θα ήταν ούτως ή άλλως η επόμενη ερώτησή μου. Νιώθεις σε αυτή την τριετία να έχετε αλλάξει επίπεδο;

«Από τη μέρα που ήρθα μεγαλώνουμε συνεχώς ως ομάδα. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα Γιάννενα έπαιζαν μία χρονιά στην πρώτη κατηγορία και μετά υποβιβάζονταν. Τώρα θα μείνουμε για πέμπτη χρονιά σερί. Αν καταφέρουμε να μπούμε στην πεντάδα για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία».

Στην προετοιμασία υπήρχαν παίκτες που έλεγαν ότι στόχος ήταν τα πλέι οφ και άλλοι που τόνιζαν ότι αρχικά θα πρέπει να έρθει η παραμονή. Εσύ πίστευες ότι θα καταφέρετε να διεκδικείτε την πέμπτη θέση λίγες αγωνιστικές πριν από το τέλος;

«Εγώ πάντα στη ζωή μου βάζω ψηλούς στόχους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χωρίς αυτό δεν μπορείς να παίξεις σε τοπ επίπεδο. Εγώ πάντα πιστεύω. Την περσινή σεζόν έγιναν πολλά πράγματα. Η περσινή σεζόν δεν ήταν καλή και φέτος ήξερα ότι δεν γινόταν να πάνε πάλι όλα στραβά, ήμουν σίγουρος».

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του ΠΑΣ Γιάννινα; Βλέπουμε μια ομάδα με περιορισμό μεταγραφών να παραμένει ψηλά και να εκπλήσσει.

«Νομίζω ότι το κλειδί είναι τα αποδυτήρια. Είμαστε όλοι ενωμένοι, είμαστε φίλοι μεταξύ μας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, είναι η δύναμή μας. Φυσικά και έχουμε ποιότητα ως ομάδα, δουλεύουμε πολύ και δικαιωνόμαστε. Ωστόσο, το παν είναι η ατμόσφαιρα».

Αναφέρθηκες στον Γιάννη Πετράκη και στο επιτελείο του. Δούλεψες και με τον Γιάννη Χριστόπουλο, όταν η ομάδα έπαιξε πλέι οφ. Αν σου ζητούσα να κάνεις μια σύγκριση, ποια εκ των δύο θα έλεγες πως είναι καλύτερη ομάδα, εκείνη με τον Ντε Βινσέντι ή η τωρινή;

«Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Το καλό είναι ότι κρατάμε κάποιους καλούς παίκτες, ο κορμός μένει δηλαδή κάθε χρονιά. Επομένως, οι παίκτες που έρχονται ενσωματώνονται πολύ γρήγορα. Από εκεί και πέρα, δεν είναι εύκολο να κάνεις αυτή τη σύγκριση. Φέτος, πάντως, οι αριθμοί δείχνουν πόσο καλή χρονιά κάνουμε, αφού σπάμε ρεκόρ και κυνηγάμε και κάποια ακόμη».

Ένα από τα ρεκόρ που κυνηγάτε είναι και της καλύτερης επίθεσης. Έχετε 45 και πρέπει να φτάσετε τα 50. Με τον Μανιά έχετε συνθέσει ένα πολύ καλό δίδυμο. Μίλησέ μου για τη συνεργασία σας.

«Δεν παίξαμε από την αρχή της χρονιάς μαζί, αλλά τώρα έχουμε δέσει. Τους τελευταίους μήνες παίζουμε μαζί. Εμένα μου αρέσει αυτός ο τρόπος παιχνιδιού. Με βολεύει να παίζουμε με δύο μπροστά. Νομίζω ότι όλοι βλέπουν ότι συνεργαζόμαστε καλά. Είναι καλός, νεαρός και ελπίζω να συνεχίσει έτσι και να σκοράρει. Χρειαζόμαστε τα γκολ του».

Η συνύπαρξη με τον Μανιά σε έκανε να αλλάξεις λίγο το παιχνίδι σου. Πλέον μοιράζεις και αρκετές ασίστ. Έφτασες στην κορυφή της σχετικής λίστας στη Σούπερ Λίγκα, είσαι πρώτος μαζί με τον Νίκο Μαρτίνες.

«Τους τελευταίους δύο μήνες έχω 6-7 ασίστ. Από την αρχή της χρονιάς εκτελούσα πολλά στημένα, ωστόσο, όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο πιο πολύ βελτιώνεσαι. Είναι φυσιολογικό αυτό. Το πρώτο μου μέλημα είναι να σκοράρω, αλλά δεν με πειράζει να δίνω και ασίστ. Μου αρέσει αυτό, θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό. Όταν πρωτοήρθα, δεν έπαιρνα τα στημένα, πλέον είναι κομμάτι του παιχνιδιού μου».

Διαπιστώνω ότι βελτιώνονται συνεχώς και τα ελληνικά σου. Να περιμένουμε ότι θα μείνεις στη χώρα μας για αρκετά χρόνια ακόμη;

«Φυσικά, μετά από τρία χρόνια παραμονής μου στην Ελλάδα μιλάω τη γλώσσα. Καταλαβαίνω τα πάντα. Έχω κάποια μικρά προβλήματα όταν μιλάω, αλλά προσπαθώ. Θέλω με αυτό τον τρόπο να δείξω ότι μου αρέσει εδώ. Γενικά μου αρέσει η χώρα σας, θέλω να μείνω εδώ, τη νιώθω δεύτερο σπίτι μου».

Γενικά έχεις γυρίσει τη χώρα μας; Είναι τα Γιάννενα η πιο ωραία πόλη; Γιατί ξέρω πως τα αγαπάς πολύ.

«Τα Γιάννενα είναι μια πανέμορφη πόλη. Έχουμε τα πάντα. Επισκέπτομαι γενικά πόλεις της Ελλάδας. Κάποιες μόνο για τα παιχνίδια, κάποιες άλλες όταν έχουμε κάτι ρεπό δύο ή τριών ημερών. Όπου και να πάω, νιώθω καλά. Η Θεσσαλονίκη μού αρέσει, είναι και κοντά στο Βελιγράδι που έμενα για χρόνια».

Μια τυπική καθημερινή μέρα εκεί πώς είναι για σένα;

«Μένω για πολλή ώρα στον αγωνιστικό χώρο. Πηγαίνω νωρίτερα στις προπονήσεις και φεύγω αργότερα. Γευματίζουμε μαζί. Είναι σημαντικό και να ξεκουράζεσαι. Έχω πολλούς φίλους εδώ, όχι μόνο από την ομάδα, επομένως προσπαθώ να τους βλέπω».

Λίγο πριν κλείσουμε, ας περάσουμε στα δύσκολα. Το μόνο που απομένει είναι ποιος θα βγει πέμπτος και ποιες δύο ομάδες θα υποβιβαστούν. Ποια η πρόβλεψή σου;

«Δύσκολη ερώτηση. Η Σούπερ Λίγκα έγινε πολύ ενδιαφέρουσα. Βλέπω εμάς για την πέμπτη θέση. Φυσιολογικό είναι. Όσο για τον υποβιβασμό, πραγματικά δεν ξέρω. Είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν τέσσερις ομάδες για δύο θέσεις. Ο Εργοτέλης είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και μετά υπάρχουν άλλοι 3-4. Αυτό είναι καλό για μας, γιατί ο Ατρόμητος παίζει με τέτοιες ομάδες που θα έχουν ενδιαφέρον για να σωθούν. Χαίρομαι που όλοι θα παίζουν για νίκη μέχρι τέλους».

Μία ερώτηση ακόμη. Η σεζόν ολοκληρώνεται. Είσαι ευχαριστημένος; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις;

«Σίγουρα τον αποκλεισμό από το Κύπελλο. Βλέπω πώς παίζουμε τώρα. Πιστεύω ότι, αν είχαμε περάσει, θα μπορούσαμε να πάμε πολύ ψηλά. Από εκεί και πέρα, δεν έχει τελειώσει η σεζόν. Είμαστε μέσα στο στόχο μας, επομένως θα κάνω στο τέλος τον απολογισμό».

ΠΗΓΗ: a-sports.gr