Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του Ανδρέα Καραμανωλάκη

Αξέχαστος θα είναι για πάντα ο Ανδρέας Καραμανωλάκης, ο αγαπητός σε όλους κυρ Ανδρέας όπως τον ξέραμε.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΦΩΣ

Συμπληρώθηκε μια βδομάδα από τότε που έφυγε κοντά μας ο Ανδρέας Καραμανωλάκης, μια ιστορική μορφή για τον ΠΑΣ Γιάννινα, αφού αγωνίστηκε στην πρώτη τετραετία από την ίδρυσή του και ήταν από τους στυλοβάτες στα πρώτα δύσκολα χρόνια. Θα μας λείψουν οι συμβουλές, οι ιστορίες από τα παλιά, το χαμόγελο και η θετική ενέργεια που έβγαζε από μέσα του ο κυρ Ανδρέας.
Ο οποίος μετά από μια μεγάλη διαδρομή στο ποδόσφαιρο ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ, του Παναιτωλικού, της Πρέβεζας και ως προπονητής σε πολλές ερασιτεχνικές ομάδες,  τα τελευταία χρόνια ήταν ο προπονητής στην ομάδα των βετεράνων του ΠΑΣ. Μέχρι να τον σημαδέψει στα 78 χρόνια η κακιά αρρώστια, ήταν  πάντα πρώτος σε όλες τις εκδηλώσεις των βετεράνων, με καρδιά εφήβου.  

Ένιωθε και ο ίδιος σαν ένα παιδί. «Οι παίκτες φοράνε κοντά παντελονάκια και δεν γεράζουν ποτέ» μας έλεγε χαριτολογώντας. Όπως και το άλλο: «Όσοι δεν μπήκαν σε αποδυτήρια για να μυρίζουν και λίγο ιδρωτίλα, δεν ξέρουν τι θα πει ποδόσφαιρο». Το τελευταίο διάστημα δεν ήταν καλά. Σαν να προαισθανόταν την αναχώρηση για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας ζήτησε να του πάνε ένα ζευγάρι φόρμες με το σήμα του ΠΑΣ. Λες και ήθελε να τις πάρει μαζί του στον άλλο κόσμο, για να παίζει και εκεί ποδόσφαιρο, με άλλους παλιούς συμπαίκτες που έφυγαν νωρίτερα απ’ αυτόν. 


Η κηδεία του έγινε πάνδημος την περασμένη Τετάρτη στα Γιάννινα. Εκτός από την οικογένεια, τους συγγενείς και φίλους, τον αποχαιρέτησαν ο Δήμαρχος της πόλης Θωμάς Μπέγκας, οι αντιδήμαρχοι Δημήτριος Κατηρτζίδης, Παντελής Κολόκας, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Χρίστος Τσάγκας και ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Μπάμπης Καρβέλης. Δεκάδες ήταν και οι παλιοί ποδοσφαιριστές στον τελευταίο αποχαιρετισμό. 

Μεταξύ άλλων διακρίναμε από την παλιά φρουρά τους Κώστα Παπακοσμά, Κοσμά Μανέγα, Αλέκο Σιδηρόπουλο, Ντίνο Τσέλα, Γκατζιά, Κώστα Οικονομίδη, Νικήτα Τσίλη, Θωμά Τσουρλίδα, Μιχάλη Σιόντη, Βασίλη Τζαμάκο, Σωτήρη Μιχαήλ, Φάνη Παπαδόπουλο, Κώστα Οικονομίδη, Βασίλη Λέντζο, Νικήτα Λάππα, Γούλα Γραμμενιάτη, Θανάση Θαυμαστό, Ηλία Βάσιο, Εξαρχόπουλο. Και από τις μετέπειτα γενιές των παικτών του ΠΑΣ τους Εδουάρδο Κοντογιωργάκη, Πέτρο Γκιόκα, Βασίλη Παπαχρήστου, Ηλία Μάϊπα, Διονύση Αλεξάκη, Νίκο Λιάκο, Τάκη Κώτσια, Τάκη Κλείτσα, Θανάση Χαρίση, Γιώργο Οικονόμου, Βασίλη Παπαγγέλη, Γιώργο Κώνστα, Γιάννη Γιάτσο, Χαρίλαο Κυριαζή, Παύλο Παπαδόπουλο, Χρήστο Κατσίφα, Βασίλη Καλούδη, Σωτήρη Ζαβογιάννη, Θανάση Τζιάλλα. Διακρίναμε επίσης τον παλιό παράγοντα Τέλη Καζαντζή, τον Γιώργο Φαρμάκη και πολλούς παίκτες και προπονητές από ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής.  


Ο Ανδρέας Καραμανωλάκης πριν ιδρυθεί ο ΠΑΣ το 1966, ήταν επί σειρά ετών ποδοσφαιριστής στον Ατρόμητο Ιωαννίνων, με μοναδική παρένθεση το 1961 που πήγε για ένα χρόνο στον Παναιτωλικό. Κάποια στιγμή το 1960 δοκιμάστηκε στον Παναθηναϊκό επί προεδρίας Μοάτσου, όπου έκανε για αρκετό διάστημα προπονήσεις με τους πράσινους. Τελικά για οικογενειακούς λόγους γύρισε στα Γιάννινα. «Το μόνο που κέρδισα από τον Παναθηναϊκό ήταν τα ρούχα, καθώς με πήγαν στον Κατράντζο και με έκαναν φιγουρίνι. Όταν γύρισα στα Γιάννινα δεν είχε κανείς άλλος τέτοιο ντύσιμο» μας είπε ο κυρ Ανδρέας χαριτολογώντας σε μια παλιότερη συνέντευξη. 

Ο ΠΑΣ στα πρώτα χρόνια της πορεία του, τέλη της δεκαετίας του '60. Πρώτος απ/ό δεξιά στη σειρά των καθήμενων είναι ο Ανδρέας Καραμανωλάκης


Το πρώτο ματς με τον ΠΑΣ ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό Πατρών στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής κατηγορίας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1966. Συμπαίκτες του τότε ήταν οι Παπακοσμάς, Παπλιάκος, Τσίλης, Τσουρλίδας, Αναστασίου, Τσιώλης, Μανέγας, Μαυριδόπουλος, Τσόμπας, Κανερνής, Τζαμάκος, Τσιούρης, Βάσιος, Ζαφειρίου και άλλοι. 

Το τελευταίο ματς με τη φανέλα του ΠΑΣ ήταν στο γήπεδο του Ταύρου κόντρα στον Φωστήρα την Κυριακή 25 Μαίου 1969. Το ματς αυτό έληξε ισόπαλο 0-0 και ο Καραμανωλάκης είχε μπει αλλαγή στη θέση του Τσόμπα. Στην τριετία 66-69 είχε 50 συμμετοχές με τον ΠΑΣ στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής και 2 γκολ. Ο ρόλος του ήταν στα χαφ να δημιουργεί γκολ. Ωστόσο έχει σκοράρει δύο φορές, στα παιχνίδι ΠΑΣ – Παναιγιάλειος 3-0 και ΠΑΣ – Αίαντας Σαλαμίνας 2-0.

Εκτός από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, τον Ερασιτέχνη ΠΑΣ, την ΕΠΣΗΠ συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσες και η ΠΑΕ Παναιτωλικός. Ο Ανδρέας Καραμανωλάκης αγωνίστηκε με τα «καναρίνια» στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής τη σαιζόν 1961-1962. Με προπονητή τον Κοσκινά και συμπαίκτες τους Γιαννόπουλο, Δούκα, Δρόσο, Κουτσογιάννη, Κωστόπουλο, Μπάθα, Μήτσου, Μπαρχαμπά, Παπαδόπουλο και άλλους. 

Συλλυπητήρια από τους βετεράνους του Ολυμπιακού

Ο κυρ Ανδρέας τα λέει με τον Αντώνη Γλύκα στο περιθώριο του φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό. Στο βάθος ο επίσης αξέχαστος Βαγγέλης Λέκκος

Ιδιαίτερες σχέσεις ο εκλιπών είχε αναπτύξει με τους βετεράνους του Ολυμπιακού, με αφορμή ένα φιλικό που είχε γίνει τον Ιούνιο 2011 στα Γιάννινα για φιλανθρωπικό σκοπό. Εκεί ο Ανδρέας Καραμανωλάκης γνωρίστηκε με όλους τους παλιούς παίκτες και ειδικά με τους Μπάμπη Δρόσο και Ηλία Ρωσσίδη η συζήτηση για τα παλιά ήταν ατελείωτη. Τότε ο κυρ Ανδρέας είχε μιλήσει και στην εκπομπή του Αντώνη Γλύκα «Θρυλικές ιστορίες» για τον παλιό ΠΑΣ Γιάννινα. Στο δε φιλικό που έγινε αρχές Ιουνίου 2011 στο στάδιο «Ζωσιμάδες», το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα παλαιμάχων ΠΑΣ – Ολυμπιακός έγινε από τους Μπάμπη Δρόσο και Ανδρέα Καραμανωλάκη. Δύο χρόνια μετά, τέλη Ιουνίου 2013 που οι βετεράνοι του Ολυμπιακού έδωσαν φιλικό παιχνίδι στην Πρέβεζα, από τους επίσημους προσκεκλημένους ήταν και ο Καραμανωλάκης. 

Αριστερά ο Ανδρέας Καραμανωλάκης με τον μεγάλο άσσο του Ολυμπιακού της δεκαετίας του '50 Ηλία Ρωσσίδη στο καραβάκι που μεταφέρει τους βετεράνους του Ολυμπιακού στο Νησάκι. Ήταν καλοκαίρι του 2011.


Ο γενικός γραμματέας του συλλόγου βετεράνων του Ολυμπιακού Αντώνης Γλύκας μας είπε τα εξής: «Μέσω της στήλης σας εκφράζουμε στην οικογένεια του Ανδρέα Καραμανωλάκη τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια όλων των βετεράνων παικτών του Ολυμπιακού. Καλή τύχη μας έφερε στα Γιάννινα τον Ιούνιο 2011 για το φιλικό με τους παλαίμαχους του ΠΑΣ και γνωρίσαμε τον υπέροχο άνθρωπο με την λαμπρή προσωπικότητα, τον Ανδρέα Καραμανωλάκη. Θα τον θυμούμαστε για πάντα». Ο υπογράφων έτρεφε μεγάλη αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπο του Ανδρέα Καραμανωλάκη. Είναι τιμητικό που μας κατέτασσε στους φίλους του. Θα τον θυμόμαστε για πάντα και θα τον έχουμε στην καρδιά μας.