Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Μετά από 29 χρόνια κάλεσαν παίκτη του ΠΑΣ στην εθνική

Ο Ανδρέας Μπονόβας ως παίκτης του ΠΑΣ είχε κληθεί τελευταία φορά στην εθνική ανδρών το 1986. 


Χρειάστηκε να περάσουν 29 ολόκληρα χρόνια για να κληθεί παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα στην εθνική ανδρών όπως έγινε τώρα με τον Μάρκο Βελλίδη. Και δεν μιλάμε για περιπτώσεις διεθνών παικτών  που έπαιξαν στον ΠΑΣ και στην εθνική όταν ήταν σε άλλες ομάδες, αλλά να είναι παίκτες του ΠΑΣ και να παίζουν παράλληλα και στην εθνική αδρών.


Πριν από τη σημερινή κλήση του Μάρκου Βελλίδη, τελευταία φορά αυτό συνέβη με τον Ανδρέα Μπονόβα που ως παίκτης του ΠΑΣ κλήθηκε το 1986 στην εθνική από το Μίλτο Παπαποστόλου και έκανε ντεμπούτο στις 26 Μαρτίου 1986 στο νικηφόρο ματς 2-0 της εθνικής με την Ανατολική Γερμανία.  Το καλοκαίρι του 1986 ο Μπονόβας μεταγράφηκε από τον στον Ολυμπιακό, συνεχίζοντας να είναι διεθνής. Στην καριέρα του με την εθνική ανδρών καταγράφονται 20 συμμετοχές και 1 γκολ.

Πριν από το Μπονόβα, το 1978 είχαν λάβει μέρος επί Αλκέτα Παναγούλια σε ένα τουρνουά στην Αυστραλία οι Εδουάρδο Κοντογιωργάκης, Νίκος Λιάκος που έπαιξαν και στα 3 φιλικά με την Αυστραλία. Ο Κοντογιωργάκης είχε κληθεί και στο ματς με τη Ρωσία στις 20-9-1978 αλλά κάθισε στον πάγκο. Ο «Λόκο» έχει 3 συμμετοχές και ο Λιάκος 4 συμμετοχές. Ο Λιάκος είχε αγωνιστεί και σε ένα άλλο φιλικό παιχνίδι της εθνικής με την Κύπρο με προπονητή τον Χρήστο Αρχοντίδη, που έγινε την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1982 στο στάδιο "Ζωσιμάδες" των Ιωαννίνων και έληξε 1-0 υπέρ της χώρας μας με γκολ στο 40' του Σεμερτζίδη. Ο μέσος του ΠΑΣ αγωνίστηκε στο β' ημίχρονο στη θέση του Ντίνου Κούη του Άρη.

Επίσης το 1981 ως παίκτης του ΠΑΣ κλήθηκε από τον Αλκέτα Παναγούλια ο Θανάσης Παπάζογλου που έκανε δύο συμμετοχές σε ένα φιλικό με τη Σουηδία και σε ένα επίσημο ματς με τη Δανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου. Μετά τον Παπάζογλου κλήθηκε ο Μπονόβας και τώρα ο Βελλίδης.


Όμως υπάρχει και η περίπτωση του Ηλία Μάϊπα που το 1982 κλήθηκε από τον Χρήστο Αρχοντίδη στην εθνική ομάδα και έπαιξε στα φιλικά με Λιβύη που σημείωσε και γκολ και με Ιταλία στο γήπεδο Χαλκίδας, αλλά δεν καταγράφονται τα παιχνίδια αυτά στα επίσημα αρχεία της ΕΠΟ και ως εκ τούτου και ο Μάϊπας δεν υπάρχει στη λίστα των διεθνών. Ίσως τα ματς αυτά να μη υπήρχαν στο επίσημο καλεντάρι των αγώνων γι’ αυτό και δεν είναι καταγεγραμμένα τα φύλλα αγώνων στα αρχεία της ΕΠΟ.