Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Στα Γιάννινα είχε γυριστεί η ταινία "Τοπίο στην ομίχλη"

Στα Γιάννινα γυρίστηκε το 1988 η ταινία "Τοπίο στην ομίχλη" του Θόδωρου Αγγελόπουλου


Η ομίχλη που σκέπασε το βράδυ της Κυριακής το στάδιο «Ζωσιμάδες» που είχε ως συνέπεια τη διακοπή του αγώνα ΠΑΣ – Παναθηναϊκός, όπως και οι τίτλοι που ακολούθησαν σε διάφορες ιστοσελίδες που έκαναν λόγο για «τοπίο στην ομίχλη» μας παραπέμπει και στην ταινία «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που ένα μεγάλο μέρος της γυρίστηκε στα Γιάννινα.
Μάλιστα τα Γιάννινα ήταν η αγαπημένη πόλη του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη αφού τις περισσότερες ταινίες τις γύρισε στα Γιάννινα και σε περιοχές του νομού.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, με τίτλο «Αναπαράσταση», γυρίστηκε στο Ζαγόρι. Μετά τις σπουδές του στη Γαλλία, ο σκηνοθέτης επέλεξε να βρεθεί στη Βίτσα, το Κουκούλι, το Μονοδένδρι και το Δίκορφο για την πρώτη του ταινία. .... Είναι χαρακτηριστικό πως τότε είχε δηλώσει πως η εικόνα που θα ήθελε να πάρει «φεύγοντας», είναι η εικόνα όταν πρωτοείδε τη Βίτσα από το λεωφορείο…

.... Βέβαια, η «Αναπαράσταση» δεν είναι η μόνη ταινία του Θεοδώρου Αγγελόπουλου που γυρίστηκε στο Νομό Ιωαννίνων. Η περιοχή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το δημιουργό που τίμησε τα Γιάννινα μέσα από τις ταινίες του.


Ο πολυβραβευμένος «Θίασος», γυρίστηκε το 1974 και «περιόδευσε» και στα Γιάννενα, με σκηνές στο Χάνι της Οδού Ανεξαρτησίας και στην περιοχή της Σκάλας.


Οι «Κυνηγοί», γυρίστηκαν με φόντο τη Λίμνη Παμβώτιδα το 1977, όπου οι ήρωες εντόπισαν ένα πτώμα  στο πυκνό χιόνι. 



Ίσως πολλοί ακόμη Γιαννιώτες να θυμούνται τον Marcello Mastroianni να περπατά στον παραλίμνιο δρόμο το 1986, ενσαρκώνοντας τον πρωταγωνιστή στην ταινία «Ο Μελισσοκόμος», ενώ η πόλη των Ιωαννίνων ήταν το ιδανικότερο σκηνικό για την ταινία «Τοπίο στην Ομίχλη», που γυρίστηκε το 1988 και πολλές σκηνές διαδραματίστηκαν στα Γιάννενα. «Τα Γιάννενα διαθέτουν το τοπίο που τον έλκυε, δεν αγαπούσε τον ήλιο»...