Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Μιλά ο Χρήστος Αγγέλης για την ομάδα θαύμα Κ-17 του ΠΑΣ

Δεξιά ο προπονητής της ομάδας νέων Κ-17 του ΠΑΣ Χρήστος Αγγέλης με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Καταπληκτική πορεία κάνει φέτος η ομάδα νέων Κ-17 του ΠΑΣ Γιάννινα, που μετά τη νίκη με 2-0 μέσα στην Ξάνθη έπιασε τη 2η θέση με διαφορά 2 βαθμών από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και μετά τη νίκη επί του Πανθρακικού την 1η θέση.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με τις καλές εμφανίσεις που έκανε φέτος η ομάδα αυτή, όπως και με την προσπάθεια που κάνει η ΠΑΕ και προσωπικά ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης για να αξιοποιηθούν ταλέντα της περιοχής μέσω των ομάδων νέων, μας δίνει το ερέθισμα για μια σειρά συνεντεύξεων με τους προπονητές των μικρών ομάδων του θρυλικού «Άγιαξ της Ηπείρου». Αρχής γενομένης με τη σημερινή συνέντευξη του προπονητή της ομάδας νέων Κ-17 Χρήστου Αγγέλη. 

Ενός νέου τεχνικού, με γνώσεις, φιλοδοξίες, ικανότητες που έχει βάλει και την προσωπική σφραγίδα του στη φετινή προσπάθεια της ομάδας Κ-17. Η οποία (ομάδα) δεν πάει μόνο πολύ καλά στο πρωτάθλημα, αλλά παράλληλα έχει μια καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών που αν προσεχθούν, μπορούν να αλλάξουν το σκηνικό σε λίγα χρόνια. Γενικότερα θα πούμε ότι σε όλες τις ομάδες νέων γίνεται καλή δουλειά, στην Κ-20 από τον Γιάννη Τάτση και στην Κ-15 από τον Γιώργο Οικονόμου, κι όχι μόνο στην Κ-17 από τον Χρήστο Αγγέλη. 

Όπως βγαίνει από το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης έχει πληρώσει στην εξαετία που είναι στο τιμόνι του «Άγιαξ», πάρα πολλά χρήματα σε αρκετούς παίκτες αμφιβόλου αξίας και με συμβόλαια δυσανάλογα της προσφοράς τους τα προηγούμενα χρόνια και αντιλήφθηκε πλέον ότι το μέλλον της ομάδας που θα ανασάνει και οικονομικά, είναι η οργάνωση των υποδομών για να αξιοποιηθούν τα ταλέντα της περιοχής. 

Έγιναν κάποια σημαντικά πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα. Τεχνικός συντονιστής των ομάδων νέων είναι ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος, υπεύθυνος από διοικητικής πλευράς είναι ο ακούραστος Γιώργος Ιωάννου και γενικοί αρχηγοί είναι: Στην Κ-20 ο Λευτέρης Ντούσκος, στην Κ-17 ο Γιάννης Δεβελέγκας και στην Κ-15 ο Αναστάσιος Λάγκας. Πιστεύουμε ότι η σημερινή συνέντευξη με τον Χρήστο Αγγέλη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και λύνει πολλές απορίες για το πώς δουλεύουν στα τμήματα υποδομής του ΠΑΣ, πως επιλέγονται και αξιοποιούνται οι παίκτες, πως συνδέονται με την ΠΑΕ. 

Όπως τονίζει ο βασικός στόχος είναι σε λίγα χρόνια ο βασικός κορμός να είναι από Γιαννιώτες. Πέρσι πουλήθηκε στην Κάλλιαρι ο Οικονόμου, έχουν καθιερωθεί οι Γιάκος και Χαρίσης στη βασική ενδεκάδα, υπάρχουν και άλλοι παίκτες που ήδη είναι επαγγελματίες και άλλοι που έρχονται από τις ομάδες νέων για να δώσουν άλλη δυναμική στον ΠΑΣ. Από την Κ-17 κλήθηκε στην Εθνική Παίδων ο 16χρονος Αλέξανδρος Μασούρας, ενώ και άλλοι παίκτες παρακολουθούνται από ομοσπονδιακούς προπονητές. Στο δε ματς με τον Ολυμπιακό της Κ-20, ο προπονητής της εθνικής νέων Γιάννης Γκούμας τσεκάρισε τον 18χρονο τερματοφύλακα Κολιοφούκα. Όλα αυτά τα θέματα θέσαμε στο τραπέζι της συνέντευξής μας με τον προπονητή της ομάδας νέων Κ-17 Χρήστο Αγγέλη.

-Η ομάδα νέων Κ-17 του ΠΑΣ κάνει μια καλή πορεία φέτος στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της σούπερ λίγκα διεκδικώντας την πρώτη θέση από τον ΠΑΟΚ. Μιλήστε μας για τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα.

«Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από το Μάϊο με τα δοκιμαστικά που έγιναν. Συνεχίστηκε το καλοκαίρι με ένα ετήσιο πλάνο που τηρείται κατά γράμμα. Σ’ αυτό έχει βοηθήσει ο κ. Γεωργουλόπουλος που είναι βοηθός της πρώτης ομάδας στο τεχνικό τημ και είναι υπεύθυνος των υποδομών. Στον τομέα της φυσικής κατάστασης βοήθησε ο γυμναστής της ΠΑΕ κ. Βασίλης Αλεξίου και στην εκπαίδευση των τερματοφυλάκων βοήθησε ο κ. Χρήστος Τσελιόπουλος που επίσης ανήκει στο τεχνικό τημ της ΠΑΕ. Ο κ. Πετράκης παρακολουθεί την προσπάθειά μας, βλέπει αγώνες που γίνονται στο ΠΕΑΚΙ και γενικά παρακολουθεί την προσπάθεια».

-Πόσους παίκτες έχετε στο ρόστερ;

«Στο σύνολο 28. Δηλαδή 4 τερματοφύλακας και 24 παίκτες για τις άλλες θέσεις».

-Πόσο είναι ο μέσος όρος ηλικίας;

«Είναι περίπου 15 χρονών».

-Τα παιδιά αυτά είναι από τα Γιάννινα ή και από άλλες περιοχές;

«Όλα τα παιδιά είναι από την περιοχή των Ιωαννίνων, εκτός από ένα παιδί που είναι από την Ηγουμενίτσα, αλλά και αυτό Ηπειρωτόπουλο».

-Υπάρχουν και διεθνείς παίκτες;

«Έχει κληθεί στην εθνική παίδων ο Αλέξανδρος Μασούρας που παίζει αμυντικό χαφ και είναι 16 ετών. Αυτό είναι μια τιμή για την ομάδα μας. Μας είπαν οι εκλέκτορες των εθνικών ομάδων ότι παρακολουθούν και άλλους παίκτες μας οπότε περιμένουμε και άλλες κλήσεις παικτών μας».

-Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των παικτών;

«Κάναμε πρώτα δοκιμαστικά το Μάϊο και συμμετείχαν γύρω στα 100 παιδιά. Οι δοκιμές των παικτών έγιναν παρουσία του προπονητή της πρώτης ομάδας Γιάννη Πετράκη, του βοηθού του Γιώργου Γεωργουλόπουλου που είναι και ο τεχνικός υπεύθυνος των υποδομών, του προπονητής της Κ-20 Γιάννη Τάτση και από μένα. Έγινε μια πρώτη επιλογή 40 παικτών που τους καλέσαμε 4-5 φορές για προπονήσεις και απ’ αυτούς επιλέξαμε 23 παίκτες που μαζί με τους 5 παίκτες που ήταν από το περσινό ρόστερ συγκροτούν την φετινή ομάδα νέων της Κ-17».

-Δεν είναι δύσκολο από μία με δύο προπονήσεις να αξιολογήσεις ένα παίκτη; Δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσεις και έξω στις εκτιμήσεις;

«Γι’ αυτό τους παρακολούθησαν 4 προπονητές σε ξεχωριστά γήπεδα και σε ξεχωριστές προπονήσεις. Ο κάθε προπονητής έκανε τις εκτιμήσεις του και στη συνέχεια ενώσαμε τις εισηγήσεις όλων και μέσα από τα κοινά σημεία που υπήρχαν έγιναν οι επιλογές. Ήμασταν αντικειμενικοί και ότι αξιόλογο είδαμε το επισημάναμε».

-Φαντάζομαι ότι πάντα οι επιλογές θα είναι ανοιχτές.

«Ασφαλώς και είναι ανοιχτές. Αν βρούμε έναν αξιόλογο ποδοσφαιριστή σίγουρα θα τον φέρουμε στην ομάδα για να τον δοκιμάσουμε. Αυτό εννοείται».

-Βλέπετε ερασιτεχνικούς αγώνες, έχετε συνεργασία με προπονητές ερασιτεχνικών ομάδων;

«Βλέπουμε αγώνες και εγώ αλλά και οι κύριοι Γεωργουλόπουλος και Τάτσης. Περισσότερο μας ενδιαφέρουν οι αγώνες των τοπικών παιδικών πρωταθλημάτων για να βρούμε ταλέντα σε μικρές ηλικίες».

-Ο ΠΑΣ στο πρωτάθλημα Νέων Κ-17 έχει 26 βαθμούς και ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ 28 στο βόρειο όμιλο. Το κριτήριο αξιολόγησης της δουλειάς σας είναι τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα ή αλλού είναι τα σημεία κλειδιά της όλης προσπάθειας που γίνεται;

«Τα καλά αποτελέσματα είναι καλά για την προβολή των παιδιών και την καλή ψυχολογία τους. Αλλά το βασικό μέλημά μας είναι η εξέλιξή τους. Η χαρά μας είναι σε λίγα χρόνια στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΣ να υπάρχουν στη βασική ενδεκάδα 6-7 παίκτες από τις υποδομές. Εκεί στοχεύουμε. Να έχουμε έτοιμους τους ποδοσφαιριστές μας, όταν κληθούν, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Περάσαμε τα παιδιά τη φιλοσοφία από το καλοκαίρι να λειτουργούν σαν επαγγελματίες. Του χρόνου θα πάνε στην Κ-20 και εκεί θα προσπαθήσουν για να πάνε στη συνέχεια στην μεγάλη επαγγελματική ομάδα. Τα παιδιά στο κομμάτι αυτό συνεργάζονται άψογα».

-Με το σχολείο πως τα πάνε; Και εκεί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και υποχρεώσεις.

«Είναι άριστοι χαρακτήρες και πάρα πολύ καλοί μαθητές. Αυτό μας χαροποιεί πάρα πολύ. Πάνω από 15 παιδιά είναι μαθητές του 18 και του 19, δηλαδή αριστούχοι. Δουλεύουμε σαν μια καλή οικογένεια, υπάρχει πολύ καλό κλίμα στην ομάδα, κάτι που φαίνεται και στα παιχνίδια».

-Να πω κάτι εκ πείρας. Σ’ αυτές τις ηλικίες εμπλέκονται πολλές φορές οι γονείς αλλά και διάφοροι μάνατζερ που δημιουργούν προβλήματα. Εσείς έχετε τέτοια θέματα στην ομάδα;

«Εγώ ανακοίνωσα στους ποδοσφαιριστές από την αρχή της χρονιάς ότι εγώ δεν θα έχω καμία επαφή με τους γονείς και ότι πρόβλημα έχουν να το αναφέρουν στον γενικό αρχηγό της ομάδας κ. Γιάννη Δεβελέγκα. Αυτός είναι υπεύθυνος για τα εξωαγωνιστικά ζητήματα. Πρέπει όμως να πω ότι οι γονείς μας έφεραν στην ομάδα πολύ καλά παιδιά και μέχρι στιγμής με κανέναν δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα».

-Πως γίνεται η αξιολόγηση των παικτών μέσα από την ιεραρχία του ΠΑΣ; Δηλαδή ποιος θα κρίνει ένα παιδί αν θα πάει για παράδειγμα από την Κ-15 στην Κ-17 ή από την Κ-17 στην Κ-20 και από εκεί στην ΠΑΕ;

«Την Κ-15 παρακολουθώ εγώ για να αξιολογηθούν τα παιδιά που τελειώνουν ηλικιακά στην κατηγορία αυτή, την Κ-17 παρακολουθεί ο κ. Γιάννης Τάτσης, την Κ-20 παρακολουθεί ο κ. Πετράκης συν το κ. Γεωργουλόπουλο που είναι συντονιστής των ομάδων νέων».

-Πριν από λίγο είπατε κάτι σαν ευχή. Ότι χαρά σας θα είναι σε λίγα χρόνια 6-7 παίκτες στην ενδεκάδα της ΠΑΕ να είναι από τις υποδομές του ΠΑΣ. Τι λέτε, με τα παιδιά που υπάρχουν σε όλες τις ομάδες των υποδομών, αυτό που είπατε σαν ευχή ή σαν στόχο, μπορεί να γίνει πραγματικότητα;

«Εγώ το πιστεύω, γι’ αυτό ήρθα από την Αθήνα να δουλέψω στα Γιάννινα. Είμαι Γιαννιώτης και θέλω να στηρίξω τα παιδιά από τα Γιάννινα, από τον τόπο μας, για να μπορέσει να ανασάνει οικονομικά και η ΠΑΕ. Αυτή θα είναι η μεγάλη μας χαρά. Τι πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να παίζουν πολλοί Γιαννιώτες στην ομάδα. Υπάρχει ταλέντο στην περιοχή και διάθεση από τον ΠΑΣ να γίνουν όλα αυτά που αναφέραμε. Να ξέρει ο κόσμος ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια που θα δικαιωθεί στα επόμενα χρόνια».

-Η ΠΑΕ το έπιασε αυτό το νόημα ως φιλοσοφία ή το κάνει από ανάγκη λόγω της κρίσης ή και της υποχρέωσης να έχει ομάδες νέων.

«Ο πρόεδρος κ. Χριστοβασίλης είναι πάντα κοντά μας. Ακόμα και όταν δεν μπορεί να έρθει στο γήπεδο συνεχώς τηλεφωνεί για να μάθει την εξέλιξη του αγώνα. Δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα παιδιά των ομάδων νέων και θέλει κι αυτός να δει αυτά τα παιδιά να παίξουν στην πρώτη ομάδα».

-Φέτος το πρωτάθλημα Κ-17 της σούπερ λίγκα σε τι επίπεδα είναι;

«Η ομάδα μας είναι σε καλή βαθμολογική θέση, έκανε καλές εμφανίσεις στα περισσότερα παιχνίδια. Σας είπα ότι αυτό είναι καλό για τα παιδιά. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η βαθμολογία, αλλά να έχουμε σωστή συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο, να βελτιώνονται τα παιδιά και να έχουν εξέλιξη».

-Ο κ. Πετράκης ποιος ρόλο έχει σ’ αυτό τον μηχανισμό με τις υποδομές;

«Ο κ. Πετράκης παρακολουθεί τους αγώνες και της Κ-20 και της Κ-17 από κοντά. Έχει επίγνωση της κατάστασης και της εικόνας που υπάρχει. Έχουμε μαζί του πάρα πολύ καλή συνεργασία».

-Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον ΠΑΣ Γιάννινα;

«Με κάλεσε ο κύριος Χριστοβασίλης να αναλάβω την τεχνική ηγεσία της Κ-17 και είναι τιμή μου αυτό, γιατί είμαι Γιαννιώτης από μάνα και πατέρα, ανεξάρτητα αν δούλευα στην Αθήνα και θέλω να βοηθήσω αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ τον πρόεδρος που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία».

-Τι είναι πιο δύσκολο για ένα προπονητή να δουλεύει σε μια ομάδα με διάφορες ηλικίες ή σε ομάδες νέων και μάλιστα με προσδοκίες όπως είναι η Κ-17 του ΠΑΣ;

«Να σας πω την αλήθεια, το δύσκολο είναι να δουλεύεις σε ερασιτεχνικές ομάδες και το λέω αυτό εκ πείρας. Τα περισσότερα παιδιά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δουλεύουν για να ζήσουν, άλλοι σε οικοδομές ή σε σκληρές εργασίες. Με την κούραση που έχουν από τις δουλειές τους πως θα απαιτήσεις εσύ σαν προπονητής να κάνουν σκληρή προπόνηση; Αν είσαι νέος και φιλόδοξος προπονητής, θέλεις να φανεί η δουλειά σου, να δουλέψεις σκληρά, αλλά όταν ο άλλος είναι στην οικοδομή πώς να του βγάλεις το λάδι στο γήπεδο και στην προπόνηση;».

-Είναι πράγματα που ακόμα δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη των υποδομών στον ΠΑΣ Γιάννινα;

«Ο μεγαλύτερος βραχνάς είναι τα γήπεδα. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω την ΕΠΣΗΠ για την παραχώρηση του γηπέδου της για να κάνουμε προπονήσεις. Να βοηθήσει και η τοπική κοινωνία που τη θέλουμε κοντά μας, να βρεθεί ένα γήπεδο με πλαστικό τάπητα, γιατί στα Γιάννινα υπάρχουν συχνές βροχοπτώσεις».

-Και ένα σχόλιο θέλουμε για την πορεία της μεγάλης ομάδας του ΠΑΣ στο πρωτάθλημα της σούπερ λίγκα.

Ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή και να δει ότι γίνεται μια καλή προσπάθεια βήμα-βήμα. Όσο περνά ο καιρός η ομάδα θα γίνεται καλύτερη».

Ποιος είναι ο Χρήστος Αγγέλης


Παραθέτουμε το βιογραφικό του Χρήστου Αγγέλη όπως το παρουσίασε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Χρήστος Αγγέλης γεννήθηκε στα Ιωάννινα και είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Β. Σαν προπονητής έχει εργασθεί : 2009-2010: Υπεύθυνος ακαδημιών Αστέρα Ζωγράφου και προπονητής Κ18. 2010-2011: Προπονητής Α.Ο. Μελισσίων (άνοδος Δ΄Εθνική). 2011- 2012: Προπονητής Γ.Σ. Καισαριανής και υπεύθυνος ακαδημιών. 2012: Προπονητής Αστέρα Ζωγράφου. 2013: Μέλος του προπονητικό team A.O Πεύκης (άνοδος Γ Εθνική) και υπεύθυνος ακαδημιών. Σαν ποδοσφαιριστής έχει αγωνισθεί σε Χαραυγιακό. Ηλιούπολη, Κεραυνό Κερατέας, Ηλυσιακό, Διαγόρα Ρόδου, και Πανιώνιο.