Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Στο δρόμο των επιτυχιών η ιστορική Αναγέννηση Άρτας

Στο δρόμο των επιτυχιών και πάλι η ιστορική Αναγέννηση Άρτας

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Από τις ομάδες που ξεχωρίζουν φέτος στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής κατηγορίας είναι η θρυλική Αναγέννηση Άρτας. Μια ομάδα με πολύ βαριά φανέλα, ιστορία και με μια σημαντική διαδρομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πολλές παρουσίες στα εθνικά πρωταθλήματα Β’ και Γ’ Εθνικής. Στις σελίδες  της ιστορίας της ίσως να λείπει κάποια παρουσία στην Α’ Εθνική, αλλά στο παρά πέντε δεν έγινε αυτό. 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με προπονητή τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, τον γνωστό «κούνελο» του ελληνικού ποδοσφαίρου δύο φορές έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό, με μια καταπληκτική ομάδα, με παίκτες αξίας όπως Σιακούφης, Τζαχρήστας, Ευταξίας, Νίκου, Δημουλίτσας, Βάσιος και άλλοι. Η Άρτα είναι μια περιοχή που βγάζει παίκτες, ο κάμπος παράγει ταλέντα, όπως οι Νικοπολίδης, Βαίτσης, Αναστασίου, Λάμπρος Γεωργιάδης, Σιακούφης, Μήτσος Νταλάκας (χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του που είχε προχτές) και άλλοι, ενώ ο κόσμος γενικά αγαπά το ποδόσφαιρο. Απλά από συγκυρίες δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί τότε το όνειρο ανόδου στην Α’ Εθνική, παρότι η Αναγέννηση δεν υστερούσε σε τίποτα από τις άλλες ομάδες. Αυτό ασφαλώς σε τίποτα  δεν μειώνει την ιστορία και την διαδρομή της. 

Πανηγυρισμοί από την άνοδο στη Γ' Εθνική

Στην Ήπειρο μετά τον ΠΑΣ ακολουθεί η Αναγέννηση, σε ότι έχει σχέση με την ιστορία και το βάρος της φανέλας. Ενδεχομένως κάποιοι άνθρωποι να μη το αντιλαμβάνονται αυτό σήμερα, γιατί η ιστορική ομάδα της Άρτας πέρασε την τελευταία δεκαετία από πολλές περιπέτειες, μέχρι να ορθοποδήσει, αλλά όσοι ξέρουν έστω  λίγα πράγματα από την ιστορία του Ηπειρωτικού ποδοσφαίρου θα συμφωνήσει μαζί μας και με τα παραπάνω αναφερόμενα. Χωρίς βέβαια αυτό να μειώνει και τις άλλες ομάδες όπως είναι ο ΠΑΣ Πρέβεζα, ο Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας, ο Εθνικός Φιλιππιάδας (που είναι πιο παλιά ομάδα και από τα Γιάννινα και από την Αναγέννηση) που έχουν κι αυτές τη δική τους ιστορία.

Αφορμή για να κάνουμε αυτό το νέο αφιέρωμα, στάθηκε η πολύ καλή παρουσία που είχε η Αναγέννηση στο φιλικό παιχνίδι που έδωσε το περασμένο Σάββατο με τον ΠΑΣ. Μια ομάδα που ήξερε τι ζητούσε στο γήπεδο, δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό τον «Άγιαξ» και δείχνει την πολύ καλή δουλειά που κάνει  ο προπονητής Ηλίας Μαγκάκης. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα και αν στο ματς με την Κοζάνη στην Άρτα οι λανθασμένες αποφάσεις της διαιτησίας δεν την υποχρέωναν σε ισοπαλία 2-2, τώρα θα ήταν στην κορυφή, παρέα με τον Αχιλλέα Νεοκαισάρειας. 

Ο κόσμος της Άρτας ξανά στο πλευρό της ιστορικής Αναγέννησης

Είναι αλήθεια ότι δεν περίμενε κανείς από την Αναγέννηση να έχει τόσο καλή ομάδα. Οι ηχηρές μεταγραφές γινόταν από άλλες ομάδες, όπως Θεσπρωτός, Εθνικός Φιλιππιάδας, Α. Ε. Καραϊσκάκης. Στην Αναγέννηση κρατούσαν χαμηλούς τόνους, δουλεύοντας αθόρυβα όλο το καλοκαίρι. Διατήρησαν στο ρόστερ αρκετούς παίκτες από πέρσι, οι περισσότεροι είναι από την περιοχή της Άρτας και ο πρόεδρος Ηλίας Καρίνος έφερε πάλι στην τεχνική ηγεσία τον Ηλία Μαγκάκη. Ένα προπονητή που ξέρει απέξω και ανακατωτά το χώρο του Ηπειρωτικού ποδοσφαίρου, ειδικά το ποδόσφαιρο της Άρτας και σε όποια ομάδα δούλεψε, έβαλε τη σφραγίδα του. 

Έτσι κατάφεραν να φτιάξουν ένα καλό σύνολο, μια δυνατή ομάδα που μπορεί να μη έχει σαν στρατηγικό στόχο το πρωτάθλημα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα κάνει καλή πορεία. Και μέσα απ’ αυτή την καλή πορεία αν έρθει και η άνοδος στη Β’ Εθνική θα είναι όχι απλώς καλοδεχούμενη, αλλά θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός της νεώτερης ιστορίας. Γιατί η Αναγέννηση χει υποβιβαστεί από τη Β’ Εθνική εδώ και 30 χρόνια. Μια επιστροφή στη δεύτερη τη τάξει  επαγγελματική κατηγορία, θα είναι ότι καλύτερο. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπό, ούτε προκαλεί κάποιο επιπρόσθετο άγχος και πίεση. «Θα κάνουμε μια καλή πορεία για να σωθούμε και ότι βγει» λέμε μέσες – άκρες στην Άρτα.


Τι λέει ο πρόεδρος Ηλίας Καρίνος

Ο πρόεδρος της Αναγέννησης Ηλίας Καρίνος

«Δεν βιαζόμαστε και οι ομάδες δεν χτίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη» μας λέει ο πρόεδρος Ηλίας Καρίνος και συνεχίζει: «Λέω και στα παιδιά ότι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, θα παλέψουμε όσο μπορούμε και ότι βγει στην πορεία». Να διευκρινίσουμε ότι ο Ηλίας Καρίνος πήρε μια ομάδα διαλυμένη αφού τη σαιζόν 2008-2009 αυτή είχε εγκαταλείψει στα μισά της διαδρομής το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Με το ξεκίνημα του β’ γύρου, στις αρχές Ιανουαρίου 2009, δεν είχε χρήματα να πάει στην Αλεξανδρούπολη με συνέπεια να μηδενιστεί στο ματς με την ΠΑΕ Θράκη. Την επόμενη αγωνιστική στις 21 Ιανουαρίου έχασε 8-0 στη Νέα Ευκαρπία από το Μακεδονικό. Αυτό το ματς ήταν το κύκνειο άσμα. Η ομάδα στη συνέχεια αποχώρησε και δεν έλαβε μέρος στους υπόλοιπους αγώνες! 

Αυτός που ανέλαβε να βγάλει το κάρο από τη λάσπη ήταν ο Ηλίας Καρίνος. Κι ας τον λοιδορούσαν κάποιοι στην Άρτα. Τα κατάφερε, έστω και μόνος του, με κάποιους συνεργάτες δίπλα του. Ο κόσμος στην αρχή ήταν κουμπωμένος, αλλά από πέρσι άρχισε να πιστεύει στην… αναγέννηση της Αναγέννησης. 

Η επιστροφή της ομάδας στη Γ’ Εθνική ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Και το καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, έχει κινήσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου με τον πρόεδρο Ηλία Καρίνο να σημειώνει: «Δεν έχω κανένα παράπονο από τον κόσμο. Μας βοηθά όσο μπορεί. Κάνουμε μια προσπάθεια για να ακουστεί και πάλι πανελλαδικά το ποδοσφαιρικό όνομα της Άρτας, το όνομα της Αναγέννησης, που σέρνει πίσω της μια μεγάλη ιστορία. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά θα τα καταφέρουμε, να έχουμε μια αξιοπρέπεια σαν ομάδα».  

Μαγκάκης: Προχωράμε σεμνά και ταπεινά

Ο προπονητής και παλιός παίκτης της Αναγέννησης Ηλίας Μαγκάκης

Ο προπονητής της ομάδας Ηλίας Μαγκάκης, από τους αξιόλογους που υπάρχουν στην Ήπειρο μας είπε τα εξής: «Έχουμε κατά κανόνα νέα παιδιά στην ομάδα με κάποιους έμπειρους παίκτες, που προσπαθούν πάρα πολύ σε καθημερινή βάση. Μέσα από τη δουλειά και την προσπάθεια η ομάδα θα γίνει ακόμα καλύτερη. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Απλά χρειάζεται δουλειά και υπομονή. Έμεινα ικανοποιημένος και από την παρουσία που είχαν οι παίκτες απέναντι στην ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα και αυτό το φιλικό μας έκανε καλό. Πήραν τα παιδιά μια γεύση και από ομάδες σούπερ λίγκ όπως το ίδιο κάναμε και το καλοκαίρι στο φιλικό με τον Παναιτωλικό. Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο παιχνίδι με τον Οπούντιο Μαρτίνου στην Άρτα και ετοιμαζόμαστε γι’ αυτό». 

Για την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας ο Ηλίας Μαγκάκης τόνισε: «Είμαι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος. Δεν πετάμε στα σύννεφα, είμαστε προσγειωμένοι, προχωράμε βήμα – βήμα, βλέπουμε κάθε παιχνίδι χωριστά και όπου μας βγάλει. Δεν σηκώνουμε ψηλά τη μύτη, αλλά προχωράμε σεμνά και ταπεινά. Παλεύουμε σε κάθε παιχνίδι για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Σιγά σιγά, όσο η ομάδα θα δένει, πιστεύω ότι θα κάνουμε και καλύτερες εμφανίσεις. Στόχος μας είναι να κάνουμε μια καλή πορεία, να παραμείνουμε βασικά στην κατηγορία και όπου μας βγάλει». 

Ο Ηλίας Μαγκάκης ως ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης έζησε και τις καλές στιγμές με το γήπεδο που σειόταν από τον παλμό του κόσμου. Βέβαια έχουν αλλάξει οι εποχές, αλλά όπως αναφέραμε και πάνω στη συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο, ο κόσμος της Άρτας πάντα έχει στην καρδιά του την Αναγέννηση και θα βοηθήσει την προσπάθεια. Ο Ηλίας Μαγκάκης μας λέει γι’ αυτό: «Είμαστε ευχαριστημένοι από την παρουσία του κόσμου και έχουμε μεγάλη ανάγκη να είναι δίπλα μας. Ο κόσμος ζεστάθηκε με την Αναγέννηση. Στο ντέρμπι που δώσαμε στα Τρίκαλα είχαμε πάνω από 150 φιλάθλους στο πλευρό μας. Με τον κόσμο στο πλευρό μας θα έχουμε ένα επιπλέον αβαντάζ στο δύσκολο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής».

Η πορεία στο πρωτάθλημα

Ο αρχηγός της Αναγέννησης Αντώνης Χρηστογιάννης με τους διαιτητές και τον αρχηγό των Τρικάλων

Ας ρίξουμε μια ματιά, πώς είναι μέχρι τώρα η πορεία της Αναγέννησης στο πρωτάθλημα. Στην 1η αγωνιστική στο στάδιο της Άρτας καθάρισε σαν αυγό τον Εθνικό Φιλιππιάδας με σκορ 3-1, στο κατ’ ευφημισμό γειτονικό ντέρμπι που μετέτρεψαν οι γηπεδούχοι σε παράσταση για ένα ρόλο. Τα γκολ πέτυχαν Δημουλιάς, Σιδηρόπουλος, Νικοπολίδης και του Εθνικού ο Μπενίσκος. 

Στην 2η αγωνιστική έκανε επίδειξη δυνάμεως μέσα στα Λευκάδια Νάουσας που πέρασε νικηφόρα με 2-0. Τα γκολ Νικοπολίδης και Μάρκος. 

Στην 3η αγωνιστική έφερε ισοπαλία 2-2 με την Κοζάνη στην Άρτα αλλά ήταν ένα αποτέλεσμα που διαμόρφωσε ο διαιτητής Κρητικός του συνδέσμου Θεσσαλίας. Τα γκολ της Αναγέννησης Σιδηρόπουλος, Γεωργίου και της Κοζάνης Παπαδόπουλος, Καραμπατζάκης. 

Στην 4η αγωνιστική στο Μακροχώρι Ημαθίας  με γκολ στο 37’ του Δημουλιά κέρδισε 1-0 την Ένωση Αποστόλου Παύλου. 

Στην 5η αγωνιστική έδωσε ένα γερό μάθημα στον Βατανιακό Κατερίνης και τον «έπνιξε» κάτω από το ιστορικό γεφύρι κερδίζοντάς τον με σβησμένες μηχανές 3-1. Τα γκολ της Αναγέννησης Δημουλιάς, Γεωργίου, Γούλας και του Βατανιακού Μυλιόρδος. 

Στην 6η αγωνιστική συνέτριψε μέσα στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου τον Πύρασο με σκορ 5-1! Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του. Δύο γκολ πέτυχε ο Νικοπολίδης (ανεψιός του Αντώνη Νικοπολίδη) και από ένα οι Γεωργίου, Σιδηρόπουλος, Παπαβασιλείου. Προφανώς τους παίκτες του Ηλία Μαγκάκη έφερε γούρι και το γεγονός ότι σφύριξε καταπληκτικά το παιχνίδι γυναίκα ρέφερι, η κυρία Ανδρομάχη Τσιοφλίκη από τη Λάρισα. 

Τέλος το τελευταίο ματς πριν από τη διακοπή, ήταν το σούπερ ντέρμπι μέσα στο στάδιο Τρικάλων όπου η Αναγέννηση πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας 0-0. Εκεί έδειξε και το δυνατό μέταλλο που διαθέτει αφού δεν υπέκυψε ούτε στο μπλόκο που της έστησαν οι «Σακαφλιάδες» «στα Τρίκαλα στα δυό στενά» όπως λέει και το τραγούδι του Τσιτσάνη.

Ρόστερ που τρώει σίδερα!

Πολλοί παίκτες έμειναν από πέρσι στην Αναγέννηση

Στο ρόστερ της Αναγέννησης δεν υπάρχουν τα φανταιζί ονόματα παικτών με συμμετοχές στην Α’ Εθνική ή παίκτες από την κατηγορία των λεγόμενων «μισθοφόρων». Είναι στη βάση του νέα παιδιά από την περιοχή της Άρτας, πολλοί από τους οποίους έχουν αρκετές συμμετοχές στη Γ’ Εθνική και είναι παιδιά που τα δίνουν όλα στο γήπεδο. Ο μοναδικός που πέρασε από ομάδα Α’ Εθνικής είναι ο Νίκος Παπαβασιλείου που ήταν για μια διετία στον Πανιώνιο. Επειδή η Γ’ Εθνική είναι ένα δυνατό πρωτάθλημα που θέλει πάνω απ’ όλα ψυχή και καρδιά. 

Δεν παίζουν μπάλα ούτε τα ονόματα, ούτε τα βιογραφικά σημειώματα με αναμνήσεις από το παρελθόν. Μετρά το πάθος, το φιλότιμο, που πλεονάζουν στην Άρτα συνδυασμένα και με το ταλέντο στη μπάλα. Όπως λέει και η παροιμία τα ράσα δεν κάνουν τον παππά. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι αρκετά χαμηλός. Υπάρχουν 6-7 παίκτες ηλικίας 17-20 ετών ενώ ο πιο μικρός είναι ο 16χρονος Γιώργος Μαγκάκης, γιός του προπονητή Ηλία Μαγκάκη που γεννήθηκε στις 16-10-1998.

Τα περισσότερα γκολ ο Νικοπολίδης

Στις 7 πρώτες αγωνιστικές του 2ου ομίλου της Γ’ Εθνικής η Αναγέννηση σημείωσε 16 γκολ και δέχθηκε 5. Αρχισκόρερ της ομάδας με 4 γκολ είναι ο Χαράλαμπος Νικοπολίδης. Ένα παιδί που αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή αλλά μέχρι τώρα έχει καλές επαφές με τα δίχτυα. Είναι γέννημα θρέμμα της Άρτας, γεννήθηκε στο χωριό Βίγλα στις 21-3-1985 και αγωνίστηκε πολλά χρόνια στην Αναγέννηση με κάποια διαλείμματα στον Αστέρα Ρόκα και στον Α. Ο. Φιλοθέης. Στον πίνακα των σκόρερ ακολουθούν: Χρήστος Σιδηρόπουλος 3 γκολ, Παναγιώτης Γεωργίου 3 γκολ, Κώστας Δημουλιάς 3 γκολ, Βασίλης Μάρκος 1 γκολ, Γιάννης Γούλας 1 γκολ.

Ο χρόνος συμμετοχής

Δύο παίκτες δεν έλειψαν ούτε λεπτό από τα 7 ματς της Αναγέννησης στο πρωτάθλημα. Ο Αντώνης Χρηστογιάννης και ο Γιάννης Γούλας. Δύο παιδιά που είναι από τα σπλάχνα της ομάδας. Μάλιστα ο Γιάννης Γούλας είναι γιός του Βασίλη Γούλα, αρχηγού της ομάδας στη δεκαετία του ’80. Γούλας και Χριστογιάννης έχουν 630 λεπτά συμμετοχής στα ματς πρωταθλήματος. Ακολουθούν: Νίκος Παπαβασιλείου 616, Παναγιώτης Γεωργίου 611, Κώστας Δημουλιάς 561, Μιχάλης Ηλίας 540, Βασίλης Μάρκος 540,  Χρήστος Σιδηρόπουλος 529, Χαράλαμπος Νικοπολίδης, Κώστας Τσάκαλος 394, Βασίλης Παπαρούνης 316, Φώτης Σιδέρης 296, Βασίλης Μπαντής 270, Κώστας Τάσσος 230, Στέφανος Λαζαρίδης 170, Παναγιώτης Ηλιόπουλος 85, Λεωνίδας Βερλέκης 34, Γιώργος Μαγκάκης 20, Βασίλης Κολιούλης 19. Δεν έχουν ακόμα χρόνο συμμετοχές οι νεαροί παίκτες Δημήτρης Γαλάνης, Παναγιώτης Μπακόλας, Θεμιστοκλής Νικολαίδης, Σπύρος Τρομπούκης, Πέτρος Βασιλάκης, Δημήτρης Μπαλάφας, Νίκος Τριαντάφυλλος.

Έτος ιδρύσεως 1960, σήμα το γεφύρι


Και λίγα λόγια για την ιστορική αφετηρία της μεγάλης Αναγέννησης η οποία ιδρύθηκε το 1960 από τη συγχώνευση των ομάδων Αετός, Παναμβρακικός και Ολυμπιακός Άρτας. Σήμα της νέας ομάδας το ιστορικό γεφύρι, που κατά την παράδοση «ολιμερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν». Στα πρώτα βήματά της στην Β’ Εθνική στηρίχτηκε σε αξιόλογους παίκτες της περιοχής όπως οι Γιώργος Κίκης, Δημήτριος Χουλιάρας, Βασίλης Ρέντζος, Κώστας Κατσάνος, Κώστας Αμβράζης, Νίκος Παπαγεωργίου, Βασίλης Χρηστάκης, Κώστας Νίκου, Λάμπρος Σκούρας, Κώστας Τζαχρήστας, Μήτσος Μπέκας, Νίκος Πριόβολος, Παπαδημητρίου, Κοντογιώργος και άλλοι. 

Ο Κώστας Αμβράζης υπήρξε για πολλά χρόνια αρχηγός της Αναγέννησης

Η μεγάλη ομάδα έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70 που διεκδίκησε την άνοδο στην Α’ Εθνική. Προπονητής στην Αναγέννηση ήταν ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (μεγάλη καριέρα σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ) και πρόεδρος ο Λάμπρος Ρίζος που διετέλεσε και νομάρχης Άρτας. Οι παίκτες που έφτασαν την Αναγέννηση στα πρόθυρα της Α’ Εθνικής, μεταξύ άλλων ήταν και οι: Λάϊος, Χρηστάκης, Τζιομάκης, Μπασιούκας, Παπαδόπουλος, Ξυθάλης, Δρόσος, Παπαχρήστος, Σκούρας, Κοτρότσιος, Σιακούφης, Νίκου, Τσίτσικας, Δημουλίτσας, Μπέτης, Κοντογιώργος, Κουτσογιώργος, Ευταξίας, Κωστούλας, Πέτσας, Τζαχρήστας, Παπαδιώτης, Βάσιος. 

Αλλά και στη δεκαετία του ’80 πάλι η Αναγέννηση ήταν μια δυνατή ομάδα με σημαντικούς παίκτες όπως Νικοπολίδης, Βαίτσης, Μήτσος και Τάσος Νταλάκας, Γούλας, Ζυγουβέλης, Πέτας, Γεωργιάδης, Παλιάτσος, Ζήσης, Μπακόλας, Ζάχος, Νικολαίδης, Δαγιόγλου, Παναγιώτου, Σιαπέρας, Λάϊος, Ρίζος, Αναγνωστάκης, Δημητρίου, Μπουλιέρης, Σελαλματζίδης, Βλάχος, Μπόλης, Μαγκάκης, Μπούρας, Μπουλιέρης, Μητσάρας, Μπέτης, Ντόβας και άλλοι. Επίσης για ένα διάστημα ήταν δανεικοί εκείνοι την εποχή και οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα Χαρίσης, Λαδιάς, Κλείτσας.